Log in

Pogledaj cijelu verziju : UTP kabel - straight ili crossover

Shepard
20-03-2012, 18:31
Kakav kabel mi treba za spojiti PC direktno u Siemens Gigaset SX-763 router (one LAN 1, 2, 3 priključke na njemu) da bi imao internet?

Pokušavam naći informaciju na internetu, ali svako veli drugačije. Neki kažu da treba straight kabel pošto su 2 različita uređaja, ovi sa Ciscoa kažu da treba crossover iako svugdje drugdje čitam da on služi samo za povezivanje 2 ista uređaja, a i pola Ciscovaca nije sigurno već samo špekuliraju :(

Straight ili Crossover?

marijanovic
20-03-2012, 19:25
Obični UTP lan kabel ne upletenih parica. Crossower treba za spajanje dva kompa direktno bez prisustva switcha/huba premda na većini novijih mrežnih kartica radi i ako se spoji običnim kabelom.

Shepard
20-03-2012, 21:17
Našao sam ovaj post na jednom forumu i za sada mi izgleda kao najstručnije objašnjenje na koje sam naišao.

MDI devices (PC's, routers, AP, etc) transmit on 1&2 and receive on 3&6 and MDIX devices (switches and hubs) transmit on 3&6 and receive on 1&2. If you connect two like devices (MDI to MDI or MDIX to MDIX) you use a crossover cable. If you connect two unlike devices (MDI to MDIX) you use a straight through cable.

Znači ipak treba crossover kabel pošto su i PC i router MDI uređaji. Pod isti uređaji se misli na te 2 skupine, a ne bukvalno, očito.

marijanovic
20-03-2012, 21:47
Gle, imam taj ruter. Kad spojim komp običnim kabelom - radi. Kad spojim laptop običnim kabelom - radi. Kad spojim stari komp običnim kabelom - radi. Crossowerom nisam ni probao spajati. Zapamtio sam si - kad spajam 2 kompa direktno koristim crossower kad spajam kompove na hub ili switch (routeri imaju ugrađene switcheve) ide obični kabel. I tako uvijek radi.
E sad, meni nije jasno što tebi na onome što sam ranije napisao nije jasno? Mislim da sam ti jasno odgovorio bio.

Kostolomac
20-03-2012, 21:56
Dobro ti marijanovic kaže. Crossover ide samo kada se izravno spajaju dva kompa. Također imam isti router i komp je spojen u njega običnim UTP kabelom.

Shepard
20-03-2012, 22:02
Ok, onda kupujem obični. Hvala.

The Boz
20-03-2012, 22:10
To je integrirani ruter i svič u jednom, portovi su mu po defoltu krosani tako da ide strejt.