Log in

Pogledaj cijelu verziju : Ubisoft vs. Ati Radeon Sapphire Vapor x 1GB HD

Iceman
01-01-2012, 18:46
Eto sa mnom u zadnje vrijeme samo nekakvi problemi. Opet nisam znao u koju bih rubriku ovaj problem stavio. Ovako ovo čak i nije neki problem, ali ipak malo smeta. Prije cca 3 tjedna instalirao sam Assassins Creed 2 (prvi puta ikada). Igra ide super, sve glatko, a nakon 2 dana igranja, opet sam ušao u igru i pojavila se "smrtovnica". Mislim da kužite što hoću reći. 2 crne trake gore i dolje.

Jučer sam instalirao Driver San Francisco (smrtovnice nije bilo). Danas sam opet ušao u igru i pojavila se smrtovnica. No danas sam instalirao i patch 1.03 jer mi se igra nije htjela pokrenuti (ubisoft-ov autopatching zafrkava, što isto vrijedi i za AC2 kada sam patch novi stavio).

Monitor nije widescreen, nego 17 inch LCD LG.
Sve igre drugih proizvođača rade besprijekorno. Prije toga (ali jako davno) od ubisofta sam igrao neke splinter cell naslove no takvih problema nije bilo.
Grafička je update-na najnovijim driverima.

Nevezano uz ovo, dali treba deinstalirati starije drivere grafičke prije instalacije novih. Davnih dana sam čuo da je potrebno brisati iz razloga što može doći do korelacije između starih i novih drivera pa kao onda grafička neće normalno raditi. Prije sam to radio i brisao Ati folder, ali danas me bilo Windows bilo ati-jev program obavijesti da postoje noviji driveri, pa sam automatski update-o bez brisanja starih. Sve normalno radi.

hansi
01-01-2012, 19:35
a koja kartica je to

marijanovic
01-01-2012, 19:45
Ne treba brisati stare prije instalacije novih, veća je vjerojatnost da će to smrdat drivere nego da instalacija novih preko starih neće uspjeti.
Stare drivere valja brisati ako stvaraju nekakve probleme s instalacijom novih ili ako proizvođač to traži.

Iceman
01-01-2012, 20:52
a koja kartica je to

Ati Radeon Sapphire Vapor x 1GB HD

A kako se riješiti smrtovnice ? imali rješenja?

hansi
01-01-2012, 21:13
ali koji je model? to ne znaci skoro nista, treba bit cetveroznamenkasti broj, kao naprimjre 6950, 4850, 6570, itd.

Iceman
01-01-2012, 22:34
ali koji je model? to ne znaci skoro nista, treba bit cetveroznamenkasti broj, kao naprimjre 6950, 4850, 6570, itd.

Jooooooj moja greška, uopće se nisam sjetio napisat najvažniji dio u imenu kartice. 4850
Dali je moguće da me novi driveri zafrkavaju ? Mislim danas su u modi widescreen ekrani, pa se možda grafička i ekran više "ne vole"

marijanovic
01-01-2012, 23:46
Ma ne bi te zafrkavali driveri. Jesi siguran da su gore 11.12 službeni ili službeni 12.1 Preview?
Sigurno držiš postavke zaslona/grafike odnosno rezolucije u igrama na nativnoj rezoluciji ekrana?

Iceman
02-01-2012, 00:11
Driveri su 11.12 službeni.
Postavke rezolucije u igrama su mi uvijek identične kao i na zaslonu (1280x1024).

marijanovic
02-01-2012, 01:26
Probaj s 12.1 Preview driverom, sadrži sve od službenog 11.12 i još dodatne optimizacije/popravke.
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa ... river.aspx (http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/Catalyst121Previewdriver.aspx)

Iceman
02-01-2012, 11:05
Da ali piše da su to driveri za 6000 i 5000 grafiče kartice. Neznam uopće mi nije ništa jasno. Nemam uopće nikakvih drugih problema, niti u nekim drugim igrama osim u ubisoft igrama. Kažem prvo je sve normalno bilo i onda drugi dan mi se pojave 2 crne trake (i kod AC2 i Drivera). Bilo bi najlakše deinstalirati bilo drivere, bilo igre, ali nemam pojma

marijanovic
02-01-2012, 11:21
Gdje to tocno pise da su ti driveri samo za serije 5000 i 6000? Valjda onda meni rade na 4850 zato sto nisam procitao da rade samo na karticama serija 5000 i 6000? Ili si pak ti pobrkao nesto a ja znam i sto?

mravojed20
02-01-2012, 12:18
Ma kakva 'smrtovnica' lol :D

Meni ovo zvuči ko normalni aspect ratio problemi di ti se na gornjem i donjem dijelu ekrana odreže slika, pošto treba imati 16:9 widescreen monitor da bude ok slika bez tih linija. Tako mi je bilo kad sam igrao prvi Asassins Creed i jako iritantno al naviknuo se s vremenom.

Evo s drugih foruma:

''I know that I'm probably very late to the party but I just launched Assassin's Creed Revelations and... black lines at the top and bottom!

Did Ubisoft really not implement 16:10 support again for the last installment of AC, or is it just a problem with my graphics settings? Can someone confirm? ''

''Yup, no 16:10 again. ''
''ALL of the Assassins Creed games are 16:9 anamorphic so no it did not support 16:10. but whats the big deal about small black bars? ''

Bartuc
02-01-2012, 13:45
Za HD4xxx seriju kartica su zadnji driveri bili v10.10. Nakon njih, niti jedna verzija drivera nije rađena za 4. seriju kartica, već samo za 5. i 6. Iako noviji driveri od v10.10 podržavaju HD4xxx seriju kartica, ne unose aposlutno nikakva pobošljanja, a mogu unijeti razne probleme.

Najbolje verzije drivera za tu seriju kartica su ti v10.10, v10.3 - v10.6...

EDIT:

I da, ovo za smrtovnicu je kao što Mravojed kaže... Potpuno normalno u Assassin Creed igrama pošto je rađena za 16:9 format na kojemu mislim da također ima crne rubove sa svake strane. Igra uopće nema podršku za bilo koji drugi aspect ratio iako možeš birati normalne rezolucije.

Iceman
02-01-2012, 14:26
Gdje to tocno pise da su ti driveri samo za serije 5000 i 6000? Valjda onda meni rade na 4850 zato sto nisam procitao da rade samo na karticama serija 5000 i 6000? Ili si pak ti pobrkao nesto a ja znam i sto?

Applicable Products:
This article applies to the following configuration(s):

Hardware:

AMD Radeon HD 6000 Series
AMD Radeon HD 5000 Series

Tako piše na stranici koju si mi poslao.

Iceman
02-01-2012, 14:31
Za HD4xxx seriju kartica su zadnji driveri bili v10.10. Nakon njih, niti jedna verzija drivera nije rađena za 4. seriju kartica, već samo za 5. i 6. Iako noviji driveri od v10.10 podržavaju HD4xxx seriju kartica, ne unose aposlutno nikakva pobošljanja, a mogu unijeti razne probleme.

Najbolje verzije drivera za tu seriju kartica su ti v10.10, v10.3 - v10.6...

EDIT:

I da, ovo za smrtovnicu je kao što Mravojed kaže... Potpuno normalno u Assassin Creed igrama pošto je rađena za 16:9 format na kojemu mislim da također ima crne rubove sa svake strane. Igra uopće nema podršku za bilo koji drugi aspect ratio iako možeš birati normalne rezolucije.

Ok nisam znao ovo za AC. A dobro već sam se pomirio s time.
Što se tiče drivera tu sam totalno zbunjen. Kad skidam s Ati-jeve stranice skidam najnovije, a tamo trenutno piše da: Display driver - version 11.12. Te sam skinuo i instalirao.
Ali kad odem u device manager i pogledam verziju drivera, piše 8.92. I onda još ti spominješ v10.10, 10.3-10.6. Može mi netko objasniti?

Bartuc
02-01-2012, 14:38
Kad skidaš, ponuditi će ti uvijek najnovije pošto oni sadrže u sebi sve iz prijašnjih verzija + nova poboljšanja koja su za HD4xxx seriju završila sa v10.10 driverima. Tak da od v10.10 do danas, za tvoju grafu mogu izaći samo novi problemi, nikakva poboljšanja. Možeš provjeriti od svih drivera release notes, ali 99,9% sam siguran da su to bili zadnji driveri koji su dirali tu seriju kartica.

A ovo što piše u device manageru, to je prava oznaka drivera, ali kao korisnika tebe realno niti ne zanima pošto za korisnike imaju lako probavljiva imena (godina.mjesec). Znači v10.10 driveri su ti izašli 2010 godine u 10. mjesecu.

marijanovic
02-01-2012, 18:40
Kako onda Bartuce objašnjavaš to da meni s određenim novijim driverima u novim igrama kartica ima bolje performanse nego s starijom verzijom drivera?
To što oni navode bubam 15% increase on HD 5850 % 23% increase on HD 6870 ne znači da nema porasta performansi i starijim karticama već samo da su testirali na novijima kolika je razlika performansi.