Log in

Pogledaj cijelu verziju : Grafička možda bude uginula uskoro, trebam savjet.

mravojed20
20-11-2011, 19:33
Ovako, grafička mi je HD 3850 s 256mb memorije,od HIS-a, služi me jako dobro već 3-4 godine.

U zadnje vrijeme sam primjetio ovo:

- dok sam na youtubeu(češće) ili onako random švrljam netom ( rjeđe) se dogodi da ekran se zacrni na 3-4 sekunde, ventilator od grafe se ili prestane vrtjeti ili se vrati s 80% na manje od 20% di je praktički nečujan, i čim se slika opet vrati, dočeka me poruka u stilu 'driver has stopped working' i onda onaj vgu recoverer il kako se zove već mi javi da je spriječio da nastane šteta na kompu. :D ok.

to se događa samo u gore navedenom slučaju, ponekad i dok ne radim niš konkretno na kompu, onako dok nisam na netu ali eto muzika svira, itd, al jako rijetko, dok se pak u igrama sve odvija ok i nikad se ne događa dok igram nešto, nema artefakata, nema pregrijavanja, nema niš čudnog.

Pretpostavljam da je problem softverski?? Pa ako neko zna najstabilniju verziju drajvera za win xp 32 bit i dotičnu grafu bio bi zahvalan jako, i ako ima još poneki savjet u vezi problema.

Stavio sam temu u ovaj podforum jer me intersira ipak ako budem morao mjenjat grafu šta mi je najbolje za kupiti i ispod čega se ne isplati kupovati pa makar bio bottleneck ogroman nema veze, mjenjat će se i ostalo unutar godinu dvije.

Ostatak konfe mi je trenutno:

X2 4800+
2GB RAM-a
Hitachi 160gb
neka Abitova nforce 2 matična
OCZ 500w napajanje - hoće li uopće biti dostatno za neku jaču grafu??

Eto, pa da vidimo ako netko zna šta bi bilo najpametnije, hvala. :friends:

EDIT: nek se prebaci tema u pomagaj brate ako ipak ne paše tu.

marijanovic
20-11-2011, 21:58
Problemu koji upisuješ uzrok može biti raznolike prirode. Prvo bi valjalo da isključiš softver kao uzrok problema.
Al ajmo prvo isključiti grafičku kao uzrok. To je bar lako, probaj ju u drugi komp (ako imaš još jedan ili kod prijatelja/rođaka/kumova...).
Ako na drugom računalu budu isti problemi, onda je vrlo vjerojatno grafička kriva.
U protivnom uradiš nešto što je prijeko preporučivo - prelazak na Windows 7 (dakle clean install novih Windowsa i to ne spominjanih u Ellder Scrollsima već aktualnih).
Tada instaliraš sve najnovije drivere (za matičnu/čipset, zvučnu. grafičku, mrežnu... I TO NE DA WINDOWSI SAMI SKINU nego baš od proizvođača čipova; AMD, nvidia, Realtek,...).
Ako je problem i tada prisutan, isključio si mogućnost da je problem u softveru, a ako si isključio i da je problem u grafičkoj - onda tražiš dalje.
Moguće je da je problem u matičnoj. Možda čak i u napajanju (ako je zbog nečega oslabilo ili postalo poluispravno/neispravno). Može čak biti da je i u memoriji pa čak i u disku.
Dakle prvo napravio ovo s probavanjem grafičke, a Windowse 7 trebaš i tak i tak.

Još jedna mala napomena, ako grafa bude radila u drugom kompu dobro - možeš probati drugu grafu u komp pa da vidiš jesu li i s drugom isti problemi.

RIDER32
20-11-2011, 22:30
I meni je jendo vrjeme na staroj grafi iskakalo to "driver has stopped working", doduše nVidia je al ista grafa bsprejekorno radi kod bratica vec 2 godine nakon toga problema.
ATi također imaju neke mulave drivere pa se znaju zblesirati i radit sranja. Potpuni clean i instal najnovijih bi trebao rješiti problem.

Za pocetak probaj to, ako vec nisi, a to si trebao prije ikakvog pisanja po forumu :)

mravojed20
21-11-2011, 00:27
Ok, budem to sve isprobao, al što je s ovom mogućnosti ako bude trebalo nabavljati novu, uz konfu koju imam sada, jel bi jedna GTX 460 1gb bila ok? Će izdržati napajanje to?

marijanovic
21-11-2011, 00:34
Napajanje će držati (ako je OCZ StealthXStream kao ovo http://www.ocztechnology.com/ocz-500w-s ... y-eol.html (http://www.ocztechnology.com/ocz-500w-stealthxstream-power-supply-eol.html)) bez problema.
Malo će ti ostatak kompa bottleneckati grafičku, no to češ riješiti nadogradnjom kompa kad bude. Al prvo provjeri jel ti grafička uopće neispravna.
Ako se HD 3850 pokaže isprvna a budeš ju prodavao, možda ti nađem kupca (ako cijena bude razumna; imam prijatelja koji već ima 3850 pa bi još jedna 3850 dobro došla za CF).

mravojed20
21-11-2011, 12:12
Je, stealthXstream 500w, sad vidio. :D Dobro budem sve probao pa saznao šta je, hvala na odgovorima. :friends: