Pogledaj cijelu verziju : Novi CPU vs novi GPU
marijanovic
05-11-2011, 18:31
Razmišljam nešto (hipotetski) pa me zanima što bi vama bilo bolje da razmišljate na mom mjestu...
1. prodaja PII 550BE i kupovina PII 960T + otključavanje u x6
ili
2. prodaja HD 4850 i kupovina HD 6770 ili 6790
Ostaje mi i ta mogučnost ako bih odustao od kombinacije zvučna + igra (CoD:MW3 ili Skyrim).
Grafičku ionako planiram mijenjati recimo naljeto, a i procesor mi već malo kaska...
Edit:
Mislim da bi bolje onda bilo uzeti procesor bolji pa grafu kad se skupi više novca nego obratno.
kulamasta
05-11-2011, 19:57
Kupi Intela
marijanovic
05-11-2011, 20:01
Kupi Intela
Ne paše na ploču. Skup. Morao bih mijenjati cijelu platformu. Stoga, ne hvala.
U obzir ulaze samo AM2+ i AM3 procesori, pogotovo Phenom II 960T koji je dobar četverojezgreni a može se otključati u x6.
Trenutno je išta osim štednje za Ivy Bridge neisplativo.
jedino sto se sada isplati uzet je neki dobar hardisk...=)
Niko Bellic
05-11-2011, 20:58
Uzmi SSD ili šparaj za grafu >>> http://www.magazinrs.hr/msi-gtx460-oc-1 ... gtx-1g-oc2 (http://www.magazinrs.hr/msi-gtx460-oc-1gb-ddr5256bitdx11fan/msi-n460gtx-1g-oc2)
Ja se nemrem prisilit da šparam, pa sam si danas uzeo ovo >>> http://www.coolermaster-usa.com/product ... ct_id=2945 (http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=2945)
marijanovic
05-11-2011, 21:58
Ja se nemrem prisilit da šparam, pa sam si danas uzeo ovo >>> http://www.coolermaster-usa.com/product ... ct_id=2945 (http://www.coolermaster-usa.com/product.php?product_id=2945)
Jel ti jedeš te ventilatore ili ti je hobi skupljanje u stilu "moraš skupit sve pc ventilatore"? xD
IGoR_2803
05-11-2011, 22:47
jedino sto se sada isplati uzet je neki dobar hardisk...=)
the word... :rotfl:
bezimeni
05-11-2011, 23:14
Samo za Niku ...ovakvog još nemaš 8)
kGylouOxVL0&feature=related
zasto bi sad uzimao neki adm, isti ti je kurac, kupi 6850 ili 560ti ako imas novaca pa cuvaj pare za 2500k ili nove intelove procesore, uzimat amd-ov procesor kad je intel ovako dobar nema uopce smisla
marijanovic
05-11-2011, 23:29
Vi se tu zafrkavate a ja na teškim mukama...
- Kupiti zvučnu za 230 Kn i igru za cirka 350 (+ poštarina na to); cirka 600 Kn
- Prodati procesor za recimo 400 Kn + nadodati 600 i uzeti Phenom II 960T BE + poštarina
- Prodati grafičku za 400 Kn + dodati 600 i uzeti grafu za 1000 Kn
Trebam od toga izabrati do početka idućeg mjeseca.
Prva solucija me privlačila do jučer/danas; sad mi nekako dobro zvuči druga solucija a možda bi najmudrije bila treća solucija.
Privlači me potencijalni X6 procesor.
A opet ne znam koliko je to mudro pošto planiram uskoro diplomirati, pa tražit posao i onda kad se zaposlim od prve (ili prve dvije) plače uzet pošten komp...
@ Hansi - ako bih kupovao Intel morao bih sve mijenjati (procesor, matična, memorija), a promjena matične i memorije mi nema smisla. I onda još i5 dođe 1500 Kn + pristojna ploča barem 700 Kn + ram 300... puno je to A moja platforma je još uvijek nadogradiva i to dobro nadogradiva.
Vodim se logikom "mijenjaj platformu ako više nije zadovoljavajuče nadogradiva". Možda ti vidiš nešto u čemu bi Phenom II x4 960T ili Phenom II x6 1600T bio slab?
Niko Bellic
06-11-2011, 01:46
Privlači me potencijalni X6 procesor.
U tom si slučaju nabavi bolju ploču, jer ova koju trenutno imaš i nije baš najsretniji izbor za X6 procesor.
Grafa ili SSD. To ti je najpametniji odabir.
Zvučna ti je IMO nepotrebna, a igre možeš nabaviti i na "onaj" način.
marijanovic
06-11-2011, 02:03
Ploča podržava Phenom II x6 bez problema i potpuno službeno.
Nije ništa lošija od bilo koje druge ploče s 4+1 (ili kakvom već) faznom regulacijom napona.
Podržava procesore do 140W TDP.
Više me brine kako bi Freezer 64 to hladio nego kako bi proc radio na ploči.
Za SSD-om nemam potrebe, barem ne još. Prvo treba sredit medium ili high-end komp onda u njega stavljat SSD.
Grafu mi nekako žao mijenjat; imam je od srpnja i na njoj je Accelero L2 pro.
Sam sam ju ugradio prvom vlasniku, prvi vlasnik ju nikad nije clockao, dobio sam ju za đabe i šljaka bez problema.
IMHO trebam zvučnu, IMO ""onaj" način" nije dobar ako hoćeš kompetitivno igrati i igrat MP godinama.
Nije dobar ni ako te neko malo posjeti pa u ćuzi završiš. Informirajte se malo o našim zakonima, pogotovo o ovoj promjeni što je stupila na snagu 01.09.11..
Niko Bellic
06-11-2011, 02:16
Ne kažem ja da ne bi radio, ali vidio sam po netu da se ljudi žale da su imali problema s X6 procovima i jeftinim 4+1 matičnim pločama. Nisam to ja izmislio, nego ti samo prenosim tuđa iskustva, a nije riječ samo o jednoj osobi, nego o više njih koji su se opekli pri takvoj kombinaciji.
Što se hlađenja tiče, valjda znaš i sam što je trenutno best buy.
Dobro je pa ne živim u RH, odmah bi me na robiju desetak godina.
marijanovic
06-11-2011, 12:22
Ako bi bilo problema kao x6 držao bih ga kao x4 i opet puno bolje neg ovo što imam.
Da, znam što je BB hlađenje trenutno, no ako bih uzimao proc nemam para za još i hladnjak osim ako bih uzimao nekog Athlon II x4 al tog bi i Freezer 64pro držao dobro.
Niko Bellic
06-11-2011, 15:52
Tvoj Freezer bi sasvim lijepo ohladio 960T na tvorničkom taktu. On je ipak puno bolje rješenje od stock hladnjaka koji dolazi uz taj procesor, a ljeto je tek za 8 mjeseci. Ako svaki mjesec pospremiš 50 kuna na stranu, skupit ćeš do ljeta dovoljno za OVO (http://www.links.hr/?naziv=cooler-xigmatek-aegir-sd128264-socket-775-1156-1366-am2-am3&option=artikl&id_kategorija=05090312&id_artikl=050.903.238)Sili neku sličnu beštiju.
Di ti je ona stara graficka? Ona što si ju uzeo nabrzaka novu? Kupiš sada 960T i onda ako još onu grafu imaš, prodaš nju i ovu 4850, ušediš još parsto kuna i iduci mjesec si kupiš tu grafu koju želiš.
Prolazi tako? :)
marijanovic
06-11-2011, 21:53
Di ti je ona stara graficka? Ona što si ju uzeo nabrzaka novu? Kupiš sada 960T i onda ako još onu grafu imaš, prodaš nju i ovu 4850, ušediš još parsto kuna i iduci mjesec si kupiš tu grafu koju želiš.
Prolazi tako? :)
Stara grafička (4730) je kod bratića u kompu, njegova 3850 je kod mog prijatelja u kompu, moja 8500GT koja je bila kod tog prijatelja neko vrijeme u kompu sada je u mom drugom kompu. Prijateljeva Radeon 9000pro (koju sam mu prije ohoho godina prodao) sada stoji u mom trećem kompu kojeg ne koristim jer nemam monitor za njega.
Prijateljeva GF 6600 je kao rezerva ako se kojoj grafi što dogodi (mojoj, bratićevoj, mojoj drugoj itd). Radi se o istom prijatelju s kojim sam prije mijenjao svog 9600pro za njegovog x1650 (bez ikakvih doplata ili ičega) kojeg sam kasnije prodao skupa s Athlonom XP, pločom, ddr1 memorijom i starim Codegen napajanjem. Naravno da je i on prodao stari komp s 9600pro i sada ima (PII x2 545, A770DE+ Asrock, 4GB DDR2, Corsair CX400 i 3850 moga bratića koja mu je trebala poslužiti kao privremena dok ne riješi sebi novu)... Žnj.
A LOL koja sapunica :D
Jadne te grafe :D
Niko Bellic
06-11-2011, 22:56
Zašto jadne? Samo se prilagodiš, pa igraš par godina starije igre i sve leti na max detaljima.
marijanovic
06-11-2011, 23:04
Zašto jadne grafe? Držim do rodbine i dobrih prijatelja, to mi se uvijek vrati kao dobro.
Da se ne potpomažemo međusobno svaki od nas bi sada imao puno lošiji komp i ne samo to.
Niko Bellic
06-11-2011, 23:29
Zašto jadne grafe?
Valjda zato što on ima N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC (http://www.msi.com/product/vga/N560GTX-Ti-Twin-Frozr-II-OC.html)S :eyebrows:
marijanovic
06-11-2011, 23:43
Da, on ima. No mislim da su HD 4850 + 4730 + 3850 + GF 8500GT + GF 6600 ukupno veči pojam.
Naime on može igrati nove naslove na svom high i medium-high; a kod mene, bratića i prijatelja ide od medium preko medium-low do low a opet IGRAJu trojica sasvim zadovoljno; dva na 1920x1080 i treći na 1680x1050.
Razzarach
06-11-2011, 23:53
Stedi pare za novu platformu... I to za ivy bridge...
Onda kupi i novu grafu, psu i sta god ti vec bude potrebno...
Do onda pomalo sparaj i ne trosi pare na pizdarije...
marijanovic
07-11-2011, 00:06
Mislim da sam u temi već spomenuo "od prve ili prve dvije plače novi komp". Do tad bojim se nema novog (eventualno nadogradnje postojećeg).
Trebam prvo diplomirat (a ljenčina ništ ne radim, osto samo diplomski) pa tražit posao, pa zaradit plaču...
... i ne trosi pare na pizdarije...
Hoces reci zvucne i igre? :)
Gle Ivane, svi bi sve, svi smo mi na slatkim mukama. Eo ja prvi.. al neide sve odjednom, sam procjeni što ti više treba. Ideš onom tradicionalnom metodom za šta ćeš koristiti PC.
Ako su to igre, onda grafa naravno, proc nije tolika kanta da ih nemože gutati.
Ako je to drkanje po bijosu, otkljucavanje, benchanje stabilnosti ili nesto 10o što možeš raditi sa novim procom onda znas odgovor...
A oboje ce kad tad doci na red.
I nakraju nezaboravi biti sretan sa onim što imaš, to je razlog zašto 1,5-2 godine nisam lipe uložio u komp i neplaniram (moja slatka muka je laptop :P )
marijanovic
07-11-2011, 02:01
Igre su mi eto toliko bitne da mi je samo bitno da mi rade i da mi rade glatko. Trenutno najneoptimiziranija igra (ovaj hoću reći najzahtjevnija igra), Battlefield 3 (igrao betu), radi na prosječnih 40 fps (ne pada ispod 30) 1680x1050 svi detalji najniže. CoD:MW3 će sigurno dobro iči (ipak je to ušminkani engine još od CoD4), tako da on nije razlog za kupnju nove grafe (a htio bih tu igru imati čisto radi kompetitivnog gaminga). Muči me Skyrim. To bih volio da mi ide glatko na barem srednjim detaljima.
Dakle grafička mi nije presudna.
Igranje s novim procom mi zvuči privlačno. Razlog više jer mi diplomski vuče na nešto tipa "Višekriterijsko upravljanje resursima na višejezgrenim procesorima".
Zvučna me mami zbog zvuka, prvenstveno u CoD4 i nekim novim igrama. Igram to onak onlajn pa sam si umislio da mi treba. I znatiželjan sam. Jako.
Iz ovoga posta bi izvukao da ti grafa nije nužna, gotovo nepotrebna. Doci ce još igara kada ce ti nova grafa stvarno biti potrebna, onda ces uzeti nešto novije, bolje, jace.
Diplomski bi ti trebo biti trenutni prioritet number one u životu, tako da se što više usredotoci na to. Kad diplomiraš i dobiješ posao bit ce procesora, grafi, maticni...
Zvucnu ces lako uzeti kad uhvatiš posao i kad ti, ne 230 nego 1000 kn za zvucnu bude sića.
Probaj tako gledati situaciju, naravno ako je i iz tvog gledišta logicna.
marijanovic
07-11-2011, 11:32
Dobro zboris Rideru, mozda onda uzmem samo MW3 i Skyrim ako bude ulazilo u budzet.
Jadini zajeb je što Rider priča o Hrvatskoj u kojoj nakon što diplomiraš brzo dobiješ posao.
marijanovic
07-11-2011, 12:34
Pa baš zbog tog brzog dobijanja posla bih i nadograđivao komp jer kako je to brzo kod nas načekat ću se do novog.
Niko Bellic
07-11-2011, 12:54
Ne moraš "pod obvezno" raditi u struci. Radi bilo kakav posao dok ti ne uleti pravi job. U komp se mora ulagati, inače se naljuti i crkne.
Jadini zajeb je što Rider priča o Hrvatskoj u kojoj nakon što diplomiraš brzo dobiješ posao.
Istina je to što ti kažeš ali nisam decku obecao posao nego karikiram. Sam je spomenio posao. E sad kada ce ga dobiti u to ne ulazim.
Reci mu pametniji savjet za trenutnu situaciju ako ga imaš.
Ne moraš "pod obvezno" raditi u struci. Radi bilo kakav posao dok ti ne uleti pravi job. U komp se mora ulagati, inače se naljuti i crkne.
Završit faks i radit neki retardirani poso za ispodprosjecnu placu je retardirano i smijesno.
Niko Bellic
18-11-2011, 15:37
Najsmjesnije je ne radit nista i cekat da ti uleti posao u struci. Ako nemas srece prodje ti zivot cekajuci, a para ni za lijek. Nije uvijek sve onako kako si zamislis. Bilo bi lijepo da je, ali nije...
marijanovic
18-11-2011, 15:44
Ma sad rade oba roditelja, mislim da ne moram pod hitno žurit pa grlom u koprive. Posao u struci FTW.
Svejedno treba ti radna navika... nemoraš sad naći gazdu koji ce te prčit po cijele dane da bi dobio 1800kn mjesecno ali mozes naci neki opusteniji posao da bezveze ne camis kodkuce.
I bit ces sretniji kada dobiješ posao koji tražiš :roll:
Niko Bellic
19-11-2011, 07:14
Zar mislis da doma neces nista raditi? Bolje je raditi za pare nego biti kucna pomocnica za raznovrsne fizikalije. Mislis da ce te roditelji pustiti da po cijele dane gejmas, spamujes forume i sapunjas macora? Pljuni u sake i zaradi si za GTX 560 Ti.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.