PDA

Pogledaj cijelu verziju : Isplati li se prelazak na mehaničku tipkovnicu?

Shaka
16-10-2011, 15:19
Dakle ovako,imam Logitech Illuminated vec jako dugo i dobro me sluzila,no kako su izasle neke nove mehanicke tipkovnice zanima me dali mi se isplati prelazak na neko od navedenih

budzet mi je 600-650kn sada me zanima koju mi preporucujete i dali se stvarno isplati prelazak sa illuminated na primjerice razer blackwidow?

ima li nekto iskustva sa mehaničkim tipkovnicama na forumu?

molim za savjete hvala

bezimeni
16-10-2011, 15:34
Kad kažeš jako dugo ( :rotfl: ) koliko je to ?

Odeš u Links ili ADM i tražiš da ti daju malo tipkati .Ovdje ili bilo gdje drugdje možeš dobiti samo subjektivna mišljenja jer drugačija nisu ni moguća kada su u pitanju subjektivne stvari .

Shaka
16-10-2011, 15:35
jako dugo= cca vise od godinu dana =) bar mislim hehe

marijanovic
16-10-2011, 15:36
Shaka, znam koliko voliš Illuminated stoga ću ti navesti par natuknica "za" i "protiv" promjene tipkovnice.
- Ukoliko puno tipkaš (daktilografija, programiranje, igranje igara, ...) tipkovnica s mehaničkim tipkama uglavnom je bolja (ugodnija i dugotrajnija) od tipkovnice s membranskom tehnologijom.
- Illuminated ti ima prednost što (začudo i ime samo kaže) ima osvjetljenje tipki, nešto što jeftinije mehaničke tipkovnice uglavnom nemaju. Možeš zamisliti kolika je razlika pri pisanju u mraku ako moraš gledati u tipkovnicu dok tipkaš.
- Mehaničke tipkovnice su uglavnom glasnije, svaki pritisak tipke čuje se kao klik.
- Ako brzo tipkaš pa ti se tipkovnica pogubi u slovima (meni se to događa), kod mehaničke tipkovnice toga nema. Jednostavno imaju bolju reakciju na pritisnute tipke, do te mejre da neke registriraju i tipke pritisnute "napola".
- Mehaničke tipkovnice su čvršće, teže i sigurno su bolje za hvalisanje.

Što e mehaničkih tipkovnica tiče, preporučio bih ti SteelSeries 6Gv2 ako ju možeš nabaviti. Ako ne, onda BlackWidow (za moj ukus preplitak hod tipki) ili SteelSeries 7G.
7G je dobra jer ima i ugrađeni naslon za ruku.

No nemoj prodati Illuminated pa onda kupovati. Prvo se uvjeri je li ti mehaničko bolje.

Zanemari tipfelere, kriva je tipkovnica.

BTW tipkao sam na staroj IBM mehaničkoj klikuši (predobro) i na BlackWidow u Linksu (nisam baš oduševljen, sve super samo ne volim plitak hod tipki).

Shaka
16-10-2011, 15:45
hvala ti marijanovicu na opsirnom tekstu,nisam ni mislio otici na nevideno i kupiti tipkovnicu nego bas kao sto si rekao prvo isprobati

ako netko jos ima kakvih komentara/iskustava neka slobodno navede

tipkovnicu ne bih zamjenio iz potrebe nego vise iz dosade,jer je ova illuminated jos uvijek kao nova =)

Constantine
16-10-2011, 17:23
Dakle ovako,imam Logitech IlluminatedSvec jako dugo i dobro me sluzila,no kako su izasle neke nove mehanicke tipkovnice zanima me dali mi se isplati prelazak na neko od navedenih

budzet mi je 600-650kn sada me zanima koju mi preporucujete i dali se stvarno isplati prelazak sa illuminated na primjerice razer blackwidow?

ima li nekto iskustva sa mehaničkim tipkovnicama na forumu?

molim za savjete hvala
ne,
potrosi tih 600kn na nesto drugo,illuminated je predobra tipkovnica,ja sam svoju unistio i sad mi je zao

W3DR4N
16-10-2011, 17:51
Ja bih Illuminated zamijenio samo i jedino za novi Illuminated kad ovaj ode. Teško boljeg osjećaja pisanja.

RIDER32
16-10-2011, 19:21
Odi u trgovinu i isprobaj.. nemoraš ni pitai dali je možeš isprobati kada na kutiji imaš prorez za nekoliko tipki (naprjed,nazad,dore,dolje). Ja sam je naisprbavao u konikomu i tehnomarketu...

To ce mi biti vjerojatno iduca i zadnja tipkovnica :)

Shaka
16-10-2011, 19:37
Odi u trgovinu i isprobaj.. nemoraš ni pitai dali je možeš isprobati kada na kutiji imaš prorez za nekoliko tipki (naprjed,nazad,dore,dolje). Ja sam je naisprbavao u konikomu i tehnomarketu...

To ce mi biti vjerojatno iduca i zadnja tipkovnica :)

zbog ovakvih komentara sam se i nagnuo na kupnju mehaničke tipkovnice

da nisam procitao ovakvih citata kao tvoj " to ce mi biti zadnja tipkovnica" , " osijecaj je savrsen" itd vjerojatno nikada ne bih ni uzeo kupnju u obzir,ali ovako jedva cekam isprobati,ako bude "ljubav na prvi pogled" onda ju kupujem sigurno..

bezimeni
16-10-2011, 19:42
Tipkanje je fenomenalno .Boljeg vjerojatno nema .Prije nego sam probao bili su mi smiješni ljudi koji ulupaju toliku lovu u tipkovnicu .Kada sam probao gruntao sam kupiti ili ne .Vjerojatno ću i kupiti kod iduće kupovine kompletnog kompa.

RIDER32
16-10-2011, 19:53
Pa ni meni nije bilo jasno u cemu je kvaka kod tih mehanickih tipki... al kad sam probao.. orgazam :D nemože se opisati.. moraš probati.

Jedino me smeta što su tipke dosta glasne. Hod tipki mi se uopce ne cini kratak... naprotiv cinio mi se dugacak.

W3DR4N
16-10-2011, 19:54
Ja više nemam pojma tko o kojoj tipkovnici priča.

Shaka
16-10-2011, 19:58
hvaljenje navedene tipkovnice se odnosi na razer blackwidow...koliko sam ja uspio shvatit =)

marijanovic
16-10-2011, 20:26
Ja uopće ne hvalim BlackWidow. Čekam neku povoljnu priliku da ulovim neku SteelSeries 6Gv2 koju smatram najboljom tipkovnicom koju sam vidio.
A isprobavanje CrneUdovice u Linksu mi više ni nije fora, toliko ljudi to isproba da me strah dodirivati tu tipkovnicu da ne bi te tipke ispale.
Šalim se, nema šanse da se te tipke razlokaju isprobavanjem. xD

RIDER32
16-10-2011, 21:17
Ta 6Gv2 jako lici na moju trenutnu... nesumnjam da je kvalitetna ali nema pišljive 2 tipke za stišavanje i pojacavanje :o

Razzarach
16-10-2011, 21:40
Fakat, po čemu ovo može biti najbolja tipkovnica??? Izgleda kao one od 30kn, retardirana je ful... Ajde da dodje 100-200kn, ali 600kn je fakat previse...
Sta nemogu oni te mehanicke tipkovnice napravit da dobro izgledaju, imaju neke dodatke itd... Ili fakat moraju sve retardirano izgledat?
http://cdn-web.steelseries.com/wp-content/uploads/SteelSeries-6G-3.jpg

marijanovic
16-10-2011, 21:47
@Rider32: Nema dodatnih nepotrebnih tipki, a stišavanje i pojačavanje ima realizirano pritiskom na funkcijsku tipku (baš gledam koja je) + F2 ili F3 slično kao na laptopima.
Imam tipkovnicu s hrpom dodatnih tipki koje su tu eto samo da ih ima - ne koristim to uopće.

Razzarach, ta tipkovnica pruža najugodnije tipkanje i ima najbolji hod tipki što mogu zamisliti. A gluposti koje mi ne trebaju naravno da nema.
Tebi bi možda bila puno bolja kad bi svjetlila u duginim bojama, plesala makarenu po stolu, na zaslončiću ispisivala "ja sam spešl" i imala duplo više tipki no što je uistinu potrebno...

Shaka
16-10-2011, 21:48
slazem se s razarachem sto se tice 6gv2,ajde 7g donekle izgleda ok sa onim restom ali ova je dost ruzna =)

blackwidow ima najbolje switcheve(po reviewovima),nije najljepsa tipkovnica koju sam vidio ali opet bar lici na nesto =)

marijanovic
16-10-2011, 21:55
Plus kod 6Gv2 je upravo to što je bila jedna od jeftinijih gamerskih a mehaničkih tipkovnica kod nas, možda čak i najjeftinija "gaming" mehanička.
No ne vidim po čemu je gaming (osim po imenu SteelSeries) - niti svjetli niti ima makro tipke, nema ni nikakav ekrančić ni ništ posebno "razeroliko" "gamersko".

Razzarach
16-10-2011, 22:09
Pa to ni nije potrebno, no media tipke bi trebale biti odvojene... I backlight bi trebala imati da vrijedi tih 500-600kn.
Od mehanickih mi DasKeyboard imaju dobar design... i naravno BlackWidow...
Ove SteelSeries su odvratne... Po izgledu... Za kvalitetu nista ne govorim...

marijanovic
16-10-2011, 22:10
Pa ni obična BlackWidow nema pozadinsko osvjetljenje. Tek Ultimate verzija ima.

Razzarach
16-10-2011, 22:15
A puca mi kurac, svejedno je ljepsa od bilo koje steelseries mehanicke.

RIDER32
17-10-2011, 01:03
Ja bi je prije nazvao obicnom nego gadnom :) Ima samo najosnovnije i gotovo... Upravo takvu sam tražio prije godinu dana i kupio sam OFO (http://www.geniusnet.com.tw/geniusOnline/upload/images/product/keyboard/KB-G235/KB-G235_f1.jpg)S(i sad da nepricam da me služi perfektno, tipke mekane ko i prvog dana, nema antighosting osim u specifikacijama... i ostali offtopic)

Niko Bellic
17-10-2011, 13:38
Meni je 6Gv2 san snova tipkovnica. Jedva cekam da mi uleti neka lova, pa da je uparkiram uz SP i Ikari.

marijanovic
17-10-2011, 13:56
Meni je 6Gv2 san snova tipkovnica. Jedva cekam da mi uleti neka lova, ...
Great minds think alike. :D

Bartuc
17-10-2011, 14:37
Danas sam se igrao sa Blackwidow, pre sexy je klikati po njoj, šteta što je toliko skupa.

Gwin
26-10-2011, 22:43
nakon hrpe jeftilena prešao na tarantulu, privremeno je zamijenio sa sidewinderom x4 i sad sam na black widow ultimate..
jednom riječju? "awesome"... nikad bolju keybu imao u rukama.. brža i preciznija od svega što sam dosad isprobao :D

marijanovic
26-10-2011, 22:47
Ovo isto lajkam:
http://www.cmstorm.com/en/products/keyb ... erapidred/ (http://www.cmstorm.com/en/products/keyboards/quickfirerapidred/)
Nema numerički dio, no to nije strašan nedostatak.

Gwin
26-10-2011, 22:51
s tim da koliko vidim razer je i dalje jedini koji ima mehaničke swtcheve istovremeno sa osvjetljenem svake tipke pojedinačno.. a ne ko ovaj CM samo pozadinsko osvjetljenje

marijanovic
26-10-2011, 22:55
Za jednu BlackWidow Ultimate mislim da možeš kupiti više od par QuickFire Rapid.

Gwin
26-10-2011, 23:08
like i said " keyba nema backlight tipki", a ja se igram u mraku. hoću da mi svjetle tipke, a ne pozadina.
besides. ja sam valjda jedan od onih 5 ljudi na svijetu koji ekčuli i koriste audio portove na udovici :D

marijanovic
26-10-2011, 23:11
Kad igram u mraku ne trebaju mi svijetliti tipke uopće, to samo distrakciju radi.
Kad nešto tipkam/pišem u mraku onda bi osvjetljenje pak dobro došlo, bilo kakvo samo da se vide slova. xD

bezimeni
26-10-2011, 23:19
Monitor osvjetljava sasvim dovoljno ...tu su još razno razne stolne lampe sa halogenim žaruljama koje to rade odlično ili najobičnija USB led lampica .Jeftini igrači dodatak poput ovoga (http://www.cluboc.net/reviews/game_gear/Genius/ErgoMedia500/index.asp)Spraktičniji je i upotrebljiviji od bilo koje osvijetljene tipkovnice kada je igranje u pitanju .

Gwin
26-10-2011, 23:33
da.. al na tom aksesoriju ne mogu napisat tekst za Vidi...
i ne.. monitor ne osvjetljava dovoljno ako igram Rage i u prokletoj sam kanalizaciji.. tam nema svjetla..
usb led lampica? suxx..
ukratko, nemreš me razuvjerit :D

bezimeni
27-10-2011, 00:30
To i nije namjenjeno pisanju nego kao dodatakStipkovnici za ugodno i jednostavno igranje koje jednostavno odmara i relaksira , bolje od bilo kakvog svijetlećeg slova ...sve ti je na dohvat prstiju i još znaš napamet gdje je što , tak da ti ne treba svijetlo makar igrao i Doom 3 sa maskom za varenje :D .

Bartuc
27-10-2011, 07:06
Ja na svojoj G11 koristim backlight samo zato kaj fora izgleda, a tipkovnicu pogledam samo kada čistim prašinu ili gasim backlight prije spavanja :D Ovaj QuickFire je beskorisno smeće, numpad je najbitniji dio tipkovnice!? Oćeš za posao, za fax, za školu, uvijek ti numpad treba pošto je pakao pisati brojke na standardnom djelu keybe, a ovdje ih štancaš kao teta u pošti.

Čak niti laptop nebi nikad kupio ako nema numpad pošto ga automatski smatram poluproizvodom.

ezav
27-10-2011, 07:11
Tu se slazem s Gwin .
Dok nisam piknul logi iluminated sam mislil da backlight nije nek potrebno nego samo sminka i da je u mraku dosta svjetlo koje baca 26" monitor.
Ali od kada imam iluminated nemrem bez svijetla , toliko je lakse sve u mraku , ne naprezes oci , svaki mmo je lakse igrati , lakse je pisati , a jos ima to svjetlo u 3 jacine pa kak se po noci oci umaraju moze si narihtati kak ti pase :D

U prevod , nikada vise kiba bez backlight .

bezimeni
27-10-2011, 09:43
A kaj velite na ovu (http://www.aziocorp.com/productimage/KB588U/KB588U-2.jpg)Sbebicu ? Mehaničke tipke , zanimljiv dizajn , modularna itd. i to sve za 110 $ tj. 110 eura ako dođe kod nas .link (http://www.aziocorp.com/product/keyboards/wiredkbmain/kb588u.htm)

Razzarach
27-10-2011, 09:45
Ruzna je za poludit.

marijanovic
27-10-2011, 10:27
To je Linus nedavno unboxao, ne sjecam se da je rekao da je mehanicka...

Niko Bellic
27-10-2011, 10:55
A kaj velite na ovu (http://www.aziocorp.com/productimage/KB588U/KB588U-2.jpg)Sbebicu ? Mehaničke tipke , zanimljiv dizajn , modularna itd. i to sve za 110 $ tj. 110 eura ako dođe kod nas .link (http://www.aziocorp.com/product/keyboards/wiredkbmain/kb588u.htm)
Odlično izgleda i ima kod mene OGROMNI plus zbog odvojivog numeričkog dijela.

Hexfire
27-10-2011, 10:56
Mehanička je, ali što to znači kad je ružna i preglomazna.

Backlight je odlična stvar i nikakve led lampice, svjetlo monitora ili šta ja znam se ne može uspoređivati s tim.

Niko Bellic
27-10-2011, 11:00
Ne kužim što vam je na njoj ružno?

Hexfire
27-10-2011, 11:02
Ne kužim kaj vam je na njoj lijepo.

bezimeni
27-10-2011, 11:07
Meni ima odličan izgled .Čak bi mogao ovo i kupiti ako ne nabiju cijenu pod oblake.Fenomenalan izgled , funkcionalnost i sve u kompletu.Toatalno sam se zapalio.

Niko Bellic
27-10-2011, 11:11
CxcL6m02YwQ

marijanovic
27-10-2011, 11:11
Meni ima odličan izgled .Čak bi mogao ovo i kupiti ako ne nabiju cijenu pod oblake.Fenomenalan izgled , funkcionalnost i sve u kompletu.Toatalno sam se zapalio.
Šteta što to nećeš vidjeti na našem tržištu...

bezimeni
27-10-2011, 11:14
I to još pogotovo sa našim slovima bez kojih ne bi kupio tipkovnicu ni pod razno.

Razzarach
27-10-2011, 11:18
Frajer ima iritantniji glas od priness ozane.

marijanovic
27-10-2011, 19:06
Evo jedan dobar video, usporedba 5 mehaničkih tipkovnica:
MC1XWE3Cses&feature=feedrec_grec_index

A evo i mog novog favorita što se mehaničkih tipkovnica tiče:
http://www.ttesports.com/products/produ ... =spec&s=19 (http://www.ttesports.com/products/product.aspx?g=spec&s=19)

RIDER32
28-10-2011, 18:53
Ovaj QuickFire je beskorisno smeće, numpad je najbitniji dio tipkovnice!? Oćeš za posao, za fax, za školu, uvijek ti numpad treba pošto je pakao pisati brojke na standardnom djelu keybe, a ovdje ih štancaš kao teta u pošti.

Čak niti laptop nebi nikad kupio ako nema numpad pošto ga automatski smatram poluproizvodom.
Totalni sign...
Ali gle sad ove situacije, stavim slovni dio tipkovnice ispred sebe na sredinu i numericki dio tipkovnice mi gurka miš i vjecno stoji na podlozi.
Što se toga tice onda bolje da mi je sa leve strane, ali onda bi mi opet bilo nezgodnije jer moram kucati levom rukom.
Onda treca situacija je da mi je numericki dio zasebna tipkovnica, kad mi smeta maknem ju, kad mi treba dohvatim i kucam, ali eo i tu problema. Trebam nešto nabrzaka lupit, i da je bezveze netražim jednostavno zviznem na gornji red i nakon nekog vremena se tako naviknem i više mi netreba numpad.

I sad budi pametan :)