Pogledaj cijelu verziju : Pečenje i promjena paste na 8800GTS
Ok znači rastavio sam grafu, očistio svu termalnu pastu i prašinu, samo nisam dirao kao neku mikro tkaninu ili polu pastu idk. Evo slika slične grafe i primjer tih bijelih tkanina (vidio sam da su mali končići unutra).
http://webpages.charter.net/discover10000/new_computer_build/DSCN4731.JPG
Što sa njima, je li i to termalna pasta? Mogu li to očistiti i na to staviti pastu, ako ne mogu gdje kupiti tu tkaninu?
Razzarach
03-10-2011, 19:04
to ti je u biti isto kao termalna pasta, samo pazi da ti se chipovi i cooler dodiruju, meni je npr na playstationu bilo lufta pa sam moro stavljat tu neku debelu "masu" koju oni vec stavljaju na hladnjak.
Uglavnom ako se dodiruju bez te tkanine nebi trebalo biti problema.
Sad sam čitao da su to thermal padovi. Kako mogu biti siguran da se dodiruju? Ako ne, gdje ima kupiti s obzirom da sam u BiH, mogu potražiti u lokalnom shopu?
marijanovic
03-10-2011, 19:22
Potraži u lokalnom šopu, možda mogu naručiti.
A kako možeš biti siguran da se dodiruju -a pa pogledaš ima li lufta (odnosno postoji li razmak) između hladnjaka i onoga što hladi (memorija, regulacija napona,...).
Ok then. Sutra je pečem na 200 C punih 9 min. Kao zadnje savjete imate?
I da pitam, konektori na grafi, moram li njih nekako odvojiti, nisam ugledao jednostavan način za to, hoće li se plastika u konektorima istopiti?
bump (prije pečenja treba mi odgovor na to)
marijanovic
04-10-2011, 15:45
Mislim da neče, za svaki slučaj pitaj u onoj Bug temi...
Nisam reggan na Bug ali gledao sam u videima po youtubeu da se ne otapaju, iako su neki prijavili da se jesu otopili. Sigurno njihovom greškom. Pečem ubrzo a onda moram u sljedećih dan ili dva nabaviti pastu i padove. Javiti ću se o rezultatima.
bezimeni
04-10-2011, 16:14
Kakav konkretno imaš problem sa grafom ?
Artefakti na 8800GTS 640MB, rekli su mi u servisu da je beskorisna. Garancija davno istekla, nemam šta izgubiti.
bezimeni
04-10-2011, 16:20
Jedino kod artefekata pečenje i može pomoći .Ne trebaš posebno štiti plastične dijelove makar ne bi bilo loše da ih zamotaš u aluminijsku foliju .Bitno je da prvo zagriješ pečenicu na 200 stupnjeva i tek onda staviš grafu i pečeš točno 9 minuta .Kad vadiš grafu čini to nježno jer su svi lemovi gotovo rastopljeni i nagli pokreti mogu oštetiti spojeve .
I da nemaš što izgubiti osim eventualno da ti pečnica preuzme miris bakelita i lemova pa ti poslije hrana smrdi po tome :D .A nije baš ni zdravo zbog isparavanja olova.
Znači da omotam konektore folijom? Opazio sam na snimkama da folija nekad počne goriti, ne bi li to još pogoršalo stvari? A što se tiče štetnih tvari pročitao sam negdje da ova grafa ima neki certifikat da u njoj nema štetnih tvari. Pa koliko je to točno...
marijanovic
04-10-2011, 18:55
Ne trebaš ništa omatati. Za više informacija nabavi ovomjesečni Bug. naime u broju 227 peku dvije kartice i sve detaljno opisuju.
Evo dio teksta: http://www.bug.hr/bug/tekst/samogradnja ... 95633.aspx (http://www.bug.hr/bug/tekst/samogradnja-popravljanje-graficke-kartice-pecenje/95633.aspx)
Ostatak imaš u cijelom Bugu.
Kupio sam neku Konig cooling paste, jedina koja je bila u shopovima. Večeras planiram peći pa eto ako mi ostane vremena da testiram javit ću se.
marijanovic
05-10-2011, 14:05
Loš izbor paste... Ni bolje ikakva nego nikakva.
Noćas stavio pastu i na čip i na memorije ali izgleda da ima prostora između hladnjaka i memorija. Moram negdje naći padove. :(
Inače pečenje je prošlo dobro, no ne mogu je još testirati.
Razzarach
06-10-2011, 14:44
stavi stare padove... posluzit ce makar za probat paljenje kompa :|
Dva sam rasparao prilikom rastavljanja, a neki su se i raspali. Sve sam ih bacio.
marijanovic
06-10-2011, 15:52
Inače thermalpadova bude na stock hladnjacima.
Prouči malo probleme ovog Bug forumaša, možda tako nađeš rješenje:
http://www.bug.hr/forum/topic/razni-har ... &view=flat (http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/hladenje-gpu-laptopu/119226.aspx?page=0&jumpto=2329050&sort=asc&view=flat)
Pa mislim da mogu nabaviti bakreni lim i napraviti 8 pravokutnika. Kada bih to napravio stavljao bih ovim redosljedom: "GPU > pasta > bakar > pasta > hladnjak" ?
EDIT: [SPOILER=]I've been warned against using homemade copper shims due to shorting concerns, and in any case I am not able to fabricate completely flat copper sheets 1-2mm thick that are the same size as each ram chip.[/spoiler
Može li se desiti kratki ako je bakar precizno postavljen samo na memoriju i hladnjak. Oni veliki pravokutnici nemaju gore nikakav metal ali oni mali imaju po tri sićušna metalna izlaza vrlo blizu vrha samog čipa?
marijanovic
06-10-2011, 20:55
Tim redosljedom.
Ako bakar ne dira "nožice" memorije onda ne bi trebalo smetati. No ako svejedno nisi siguran jednostavno prekrij "nožice" izolir trakom.
Što se memorije tiče, ona se ne grije baš nešto puno, mnogi proizvođači na svojim grafičkim karticama ni ne stavljaju hlađenje na memoriju.
Izolir traka neće goriti / topiti se dok grafička radi? No bilo kako bilo pronaći ću sliku pcba i označiti na što planiram staviti bakar, pa pogledajte jeli potrebno na sve to stavljati.
EDIT: Evo slike.
http://i.imgur.com/ep1u6.jpg
Ovo lijevo je u sredini više a okolo je nisko, taj niži dio ima mala ispupčenja, teško je to popuniti pastom a nije ni bakrom lako. Rješiti to i sa pastom i bakrom?
EDIT: I što je ovo u plavom, kako sam se samo namučio njih namazati. Jeli potrebno to hladiti uopće?
Razzarach
08-10-2011, 17:57
Da, dosta se griju ta mala govna... Barem meni na maticnoj... Za grafe neznam.
Pička im majčina ne mogu njih bakrom ohladit. Ima li kakve šanse da mi netko od vas pošalje thermal padove a ja njemu novac na kakav račun? Neću sad trošiti gorivo do Splita.
Razzarach
08-10-2011, 18:43
uff, nadji neko staro napajanje pa skini sa njega, ima dosta padova na napajanjima... nisu bas debeli ali posluze...
Onda ću sutra malo pročačkat po podrumu, naći ću valjda nekoliko. -.-'
Znate li gdje se mogu kupiti ti padovi u RH? Koji shoppovi? Koliko kuna? Linkovi? Anyone?
marijanovic
10-10-2011, 16:04
Znate li gdje se mogu kupiti ti padovi u RH? Koji shoppovi? Koliko kuna? Linkovi? Anyone?
Ja nisam uspio naći kada sam tražio (drugim riječima nema nigdje nitko)...
Vidio sam na njuškalu da imaju neki ali sve nekako šturo. Može li se napraviti neka kućna smjesa ili nešto, ili da još jedan sloj paste stavim sad ako je se ovaj malo zgusnuo?
marijanovic
10-10-2011, 17:13
A da jednostavno kupiš drugi hladnjak za nju? Ili neku polovnu neispravnu takvu karticu ili neku sličnu (čisto zbog hladnjaka i termalnih padova)?
Ne znam koliko je hladnjak isplativ ako se na kraju ispostavi da pečenje nije pomoglo. A ovo drugo bi dolazilo u obzir, pogledat ću na pik.ba što imaju.
bezimeni
10-10-2011, 17:30
A bogte , stavi hladnjak bez tih padova i vidi radi li grafa uopće.Neće memoriji biti ništa , glavno da se procesor hladi i da na njega legne dobro .
marijanovic
10-10-2011, 17:43
A bogte , stavi hladnjak bez tih padova i vidi radi li grafa uopće.Neće memoriji biti ništa , glavno da se procesor hladi i da na njega legne dobro .
To isto sam mu smao drugačijim riječnikom napisao u jednom od odgovora na prošloj stranici teme.
Evo u nedostatku padova sam svu pastu koju sam imao debelo stavio i radi, idle mi je 54-56 a na worku oko 58. Solidne temperature za 8800GTS. Probao GTA:SA, i NFS World. Nisu neke prezahtjevne igre ali zadovoljan sam, nema artefakata. Aj em hepi. :$
marijanovic
10-10-2011, 20:43
Sad ću biti malo zao pa ti reći da provrtiš Furmark da vidiš kako idu temperature i hoće li biti artifakata. :evil:
Ovako xD: http://www.bug.hr/forum/topic/graficke- ... 01572.aspx (http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/testiranje-stabilnosti-ispravnosti-graficke/101572.aspx)
Evo instalirao, palim sad po uputama pa ću javit.
Sorry na double postu. Patio sam je 3 min na Furmarku bez ikakvih artefakata, avg fps 8, min 7, max 11. Temp na početku bila 58, na kraju stabilna na 73 iako je na trenutke skakala na 74. Ne znam koliko dugo treba držati ali eto, jeli bar za 3 minute ispunila očekivanja?
marijanovic
10-10-2011, 21:04
Za 3 minute je ok. No treba čekati barem dok se temperatura ne ustabili (da prestane rasti) ako se provjerava koliko temperatura ide gore. No ako se vrši provjera na artifakte, onda valja gledati u test barem sat vremena...
Niko Bellic
11-10-2011, 07:45
Ma obrisi si taj Furmark odmah. To je jedno nerealno sranje i ni jedna ti igra nece tako intenzivno opterecivati grafu cijelo vrijeme. Mozes ju samo opet sjebati s tim. Mani se corava posla!
Nisam ga instalirao ni zbog čega drugoga osim da provjerim jeli 100% radi. Ako pod najvećim opterećenjem ne pokazuje artefakte znači da je ok.
-.-'
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.