Pogledaj cijelu verziju : Uzeti RAM-e ili ne uzeti
Ovako konfiguracija moje kante je: Intel Core 2 Duo E7400 2.8 ghz, 4 gige rama ddr2 800mhz mushkin, Sapphire Vapor X HD 4850 1gb gdrr3, 250 GB hard i 420 W napajanje. Windows 7 32bit. Za koji dan stavljam Windows 7 64bit. Malo sam proučavao cijene i skužio sam da mi za rame nije neki problem dati koju stoticu. Uzeo bi još 4 gige. Dali da uzimam? Hoće li mi ta nadogradnja podići barem malo performanse kante? Zasada uglavnom sve igre koje su dosada izašle idu vrlo glatko na najjačim postavkama (mislim da jedino Crysis2 nisam stavljao sve na ultimate, a za GTA4 nakon patcha na high detaljima). To je jedina nadogradnja koju mislim raditi (procesor još godinu dana ima jamstvo), a za 2-3 godine mislim uzimati novu konfg. Ako bi uzeo još rama dali latencije moraju biti jednake kao i kod trenutnih rama? Hvala
Niko Bellic
27-09-2011, 08:34
Nemoj. To je bespotrebno bacanje novaca. Radije za slične pare uzmi neki brži disk, kao naprimjer Samsung F3 ili možda nekakav polovni SSD.
Dali stavljanjem windows 7 64bit mi se usporava sustav? Dali zahtjeva više memorije nego 32 bit, pa samim time uzeti dodatne gige? Znam da glupo zvuči, dali stavljanjem bržeg hard disca se poboljšavaju performanse (podizanje sustava, brže očitavanje videa, datoteka itd.)?
marijanovic
27-09-2011, 10:39
U tvom slučaju prelaskom na 64-bitni sustav nebi izgubio količinu RAM već bi dobio.
Zato što ti je na 32-bitnim Windowsima maksimalno korištenje nekih 3.25 - 3,3 GB.
Sustav ti se ne bi nikako usporio stavljanjem 64-bitnog OS-a, samo bi ti se ubrzalo izvođenje programa koji imaju 64-bitne inačice.
Brži i veći disk = kraće trajanje boota (brže dizanje sustava), brže pokretanje igara/programa/fajlova, više prostora za pohranu podataka i slično.
Koje točno napajanje imaš? Nije svako na kojem piše 420W jednake snage i kvalitete.
Mislim da je svakako korisnije uložiti novce u brži/veći disk; bolje napajanje, bolje kućište, bolje hlađenje (hladnjak za procesor, za grafičku, ventilatori za kućište) nego u kupovinu 4GB DDR2 na postojećih 4GB DDR2.
4GB je još uvijek za sve dosta, takoreći i odviše (za ečinu korisnika računala), a ddr2 je naspram ddr3 relativno skup.
Da kupuješ nov sustav s DDR3 i da imaš velik iznos na raspolaganju ili neke posebne zahtjeve (obrada velikih fotografija, video-editing...) onda bi ti preporučavali 8 ili više GB RAM. Ovako stvarno nemaš potrebe niti bi osjetio razliku.
Evo ovih dana sam odigrao par full zahtjevnih igara (GTA 4, Metro 2033, Crysis 2 i sl., sve max na FullHD), niti jedna igra nije u potpunosti iskoristila mojih 3GB RAM. Znači zajedno sa sustavom i igrom mi je najviša potrošnja bila cca 2,4GB RAM. Tak da zbilja nema potrebe ići iznad 4GB zbog gaminga.
dobro, na temelju vaših odgovora definitivno sam odustao od kupovine rama. Što se tiče hard-a to ću u narednih par mjeseci razmislit jer čisto sam zadovoljan i ovime, mada veći kapacitet ( i brži) nije na odmet. Veće nadogradnje nisu aktualne jer ako sam zasada zadovoljan ovime, i nema nikakvi drugih problema (štekanje, usporavanje, izbacivanje) onda mi nema smisla išta mjenjati. Što se tiče napajanja, mislim da je ono možda i najslabiji dio konfe jer je došlo u paketu sa kučištem Coolermaster Elite nisam siguran koji (broj - šifra).
Mislim da će prvo pasti jedan bolji miš (Razer vjerojatno) jer trenutno imam Trust-ov wireless miš koji je definitivno nije za igranje
cham3leon
27-09-2011, 13:20
XP 32-bitni može iskoristiti do 3.25, sedmica čak i ako je 32 bitna, može sigurno očitat 4 gige.
XP 32-bitni može iskoristiti do 3.25, sedmica čak i ako je 32 bitna, može sigurno očitat 4 gige.
Ma znam da 64 bitni očitava sve 4 gige, ali sam negdje pročitao da i više iskorištava nego 32 bitni, pa kao sve dođe na isto
cham3leon
27-09-2011, 13:27
Istina, iskorištava više, ali ne znam točno koliko, i da li je radi toga računica na strani 32-bitne verzije, ali u svakom slučaju, ta razlika je toliko minorna da se ne moraš s time zamarati. Ako imaš 4 ili više GB radne, nećeš sigurno osjetiti nikakvu razliku između 32-bitne sedmice i 64-bitne.
marijanovic
27-09-2011, 15:35
Cham3leone šta ti to pričaš i daješ čovjeku krive informacije?
1. I 32-bitna sedmica očitava samo 3,25GB.
2. Ako koristi aplikacije koje imaju i 64-bitne alternative od korištenja 64-bitnih će itekako profitirati, recimo u AutoCad, MatLab, PhotoShop, alati za uređivanje videa, 3D dizajn, igre koje imaju 64-bit podršku (recimo Crysis)...
cham3leon
28-09-2011, 18:20
Pa prijatelj ima 32-bit sedmicu na kompu s 4 gige rama i uredno piše pod System properties da ima 4.00 GB.
bezimeni
28-09-2011, 18:36
Piše i na plotu :D .32 bita =3.25 giga i to je to .32 bitna Vista i sedmica prepoznaju koliko rama imaš ali ga ne mogu u cijelosti iskoristiti .Vizualni trik .
Što se igranja tiče u potpunosti je svejedno imao 4 , 8 ili 16 giga rama .FPS ostaje isti .8 giga ti treba ako se istovremeno igraš i radiš npr.video-encoding ali tko to od nas radi istovremeno ?
croat1gamer
28-09-2011, 18:41
3.25GB RAM + 0.75GB VRAM. :)
cham3leon
28-09-2011, 21:57
Jedina igra koja me natjerala da upgrejdam RAM je FIFA 11. To guta toliko memorije da mislim da ni 4 gige ne bi bile dosta.
Niko Bellic
28-09-2011, 22:27
Jedina igra koja me natjerala da upgrejdam RAM je FIFA 11. To guta toliko memorije da mislim da ni 4 gige ne bi bile dosta.
Igram je po cijele dane i noći na Windows 7 Ultimate 64-bit. Dosta je 4 gige. Sasvim dosta.
Bas sam je mislio nabaviti, jel dosta 3GB ili da zaobidjem?
Niko Bellic
28-09-2011, 22:45
Trebalo bi biti. Igra je super napravljena. Moraš baš pametno i strateški igrat da zabiješ više od jednog gola. Najzabavnija mi je i trenutno samo nju igram.
marijanovic
29-09-2011, 01:18
Što je to s muškarcima i nogometom nikad neću razumjeti iako sam muškarac.
Nogomet je jedan od najglupljih sportova što postoje, ne kužim otkud toliki interes za nogometom kod večine.
Moje osobno mišljenje je da ljudi vole nogomet zbog nekakvih kompleksa ili nečega.
Da ne odem u off-topic:
Fifa 2007 je zadnja Fifa koju sam igrao i to s kolegama na faksu pod OET2 na koleginom laptopu.
Igralo nas je 3-5 (svatko svoj gamepad + netko na tipkovnici) i nije bilo loše za ubit vijeme, ali samo zato što je to bio OET2.
I da, 3GB ram je još uvijek dost.
cham3leon
29-09-2011, 08:39
3 gige rama je i meni dosta, ali onda često moram gasit uTorrent ili nešto drugo što se zateklo u pozadini i nadat se da se neće pokrenuti ono smeće od procesa koje na sedmici služi samo da traži updateove ili nešto, a pojede dosta memorije. Doduše, sad imam Service Pack pa možda bude išlo glađe.
I btw, nogomet je najbolji timski sport ikad. Zanimljiv za gledanje, prilično jeftin za igranje, a kombinira snagu, izdržljivost, spretnost, lukavost i taktiku. To što je low-scoring sport samo znači da se možeš veseliti svakom golu.
Niko Bellic
29-09-2011, 08:43
Nekima se zgadi nogomet zbog toga sto gledaju lose i nezanimljive utakmice domace lige. Meni je puno zabavnije igrati igru kao sto je FIFA 11 nego gledati utakmicu, a kad nadjes pravi omjer tezine igre i svojih sposobnosti (meni je to trenutno professional) igra zna biti jako napeta i puno uzbudljivija od nekakvog FPS-a.
Svako tko pogleda Dinamo-xxx utakmicu, zgadi mu se nogomet xD
@Chameleon... Makni si auto-update i svakih par tjedana manualno updateaj sustav...
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.