Log in

Pogledaj cijelu verziju : Graficka za 3000 kn i mozda malo vise

Tsumetai Ryujin
31-07-2011, 22:38
Dvoumim se izmedu GTX 580 za oko 3000 kn i HD 6970 za oko 2500 kn... Ova HD mi se cini prilico jakom karticon, ali bih rade kupio GTX radi PhysX, a cini mi se i dovoljno jakom da mi potraje sljedecih pet godina.

Zanima me vase misljenje, da li se isplati davati vise para samo za PhysX i nesto slabiju graficku? Zanima me i vase misljenje kolko bi mi koja mogla trajati dok nebum morao nadograditi? Ako mislite da bi neke druge graficke bile bolje bolji izbor ili ako imate neke preporuke, recite mi.

E, i zanima me ima li kakvih znacajnih razika, ako ikakih, izmedu proizvodaca tipa Gygabyte, XFX, Zotac, Point Of View i ako ima nekih razlika, koje su?

Niko Bellic
31-07-2011, 22:58
Gledaj da uzmeš ASUS, MSI ili GIGABYTE. To je TOP 3.

bezimeni
31-07-2011, 23:06
Za početak napiši ostatak konfiguracije uključujući i monitor.

marijanovic
01-08-2011, 00:01
Za početak napiši ostatak konfiguracije uključujući i monitor.
Slažem se s ovime. Izrazito je bitno koje napajanje imaš (hoće li moći pogoniti odabranu kartivu ili kartice), koji procesor (hoće li biti bottleneck ili ne), koji/koliki monitor (za jedan 1080p monitor iskreno ne treba tako skupa grafička, nema smisla), koji je ostatak konfiguracije (da se vidi je li sve kompatibilno) itd...

RIDER32
01-08-2011, 01:14
Pa ako je covjek rekao da želi da mu grafa traje što duže ne znaci da u međuvremenu nece zamjeniti 3 procesora, 2 maticne i 4 napajanja... Tražio je najbolje za svoje pare. Alaj zakomplicirate :)

btw, sjecam se da se ciko raspitivao (http://www.pcplay.hr/forum/viewtopic.php?f=95&t=36417)So intelovim chipsetima i vajda je uzeo i7.

Tsumetai Ryujin
01-08-2011, 05:22
CPU: i7 860@2.79GHz
MBO: neka sa P55 chipsetom, nemrem se sad sjetit koji tocno model, a nemrem nit pogledat.
RAM: neki ripjaws od 4GB sveukupn
PSU: Toughpower 600W
Monitor: 1920x1080 i 1680x1050

Sumnjam da mi je trenutno ista "bottleneck".

@Belic
A zasto bas te tri firme? Po cemu se razikuju graficke?

bezimeni
01-08-2011, 06:33
Ako planiraš igrati aktualne naslove mislim da nema šanse da ti bilo koja današnja kartica potraje pet godina .Dolazi nova generacija konzola koja će višestruko povečati današnje zahtjeve u kratkome vremenu .Sjeti se samo koje su kakatice bile aktualne u vrijeme izlaska X360 i kako bi radile danas .E ove nove konzole će donijeti još žešći skok .Zadnjih nekoliko godina vlada prividni mir zbog stagnacije u grafičkom prikazu upravo zbog zastarjelih konzola pa se čini kako bi hardver mogao dugo potrajati .

Kupi nešto što će ti biti aktualno max dvije godine za duplo manje novaca .Max što bih kupio jeovo (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_229&products_id=9712)Ss obzirom da do kraja godine izlazi ovo (http://www.bit-tech.net/news/hardware/2011/04/15/radeon-hd-7000-due-june-or-july/1)Skoje bi ovo prvo moglo prilično posramiti .Sve skupa napreduje previše strelovito kada su u pitanju grafičke kartice .Prvo bi te trebalo zadovoljiti dvije čak i tri godine pa onda kupiš nešto što će tada biti pametno i nisi bacio novce u vjetar.Predloženu karticu za dvije tri godine prodaš za nekih , bubam 500 kn i nadodaš 1500 koje ti sada ostanu te za te novce , tada kupiš višestruko jaču karticu nego što su ove danas od 3000 kn .A to da ćeš golim oko primijetiti neku razliku između predložene karte i ovih koje si ti zamislio , nema šanse .

Što se podrške za fiziku tiče ne gubiš ništa previše bitno . Obično ti tako optereti kartu da je pad FPS-a velik pa bi u nekim budućim naslovima to i tako mogao gledati samo na youtubeu .

Tsumetai Ryujin
01-08-2011, 18:26
Nije mi samo jasno, ako pricamo o grafickim karticama koje bi mi trajale po najmanje 5 godina, ti meni preporucujes graficku koja ima samo gigu rama, vec na kraju ove godine izlazi BF3 koji ima preporuceni sys req od 1GB video RAMa, sto znaci da ce mi trebat jos nesto malo vise video rama da bih igrao BF3 na najvisim detaljima. Ako kupujem graficku, onda ju kupujem da mi traje najmanje pet (5) godina i da mogu, barem trenutne (ili blisko buduce) naslove igrati na najvisim detaljima.

Uostalom, moja 8800 GTS G92 je jebacki zdurala pet godina... vrti i najnovije naslove na med detaljima, a mogla bi bez problema i jos par godina vrtjeti nove naslove. Nije mi jasno zasto onda mislis da mi GTX 580 ili HD 6970 ne bi mogle izdrutai isto tolko.

Na netu se, isto tako, sve vise prica o tome kako ce/se interval nadogranje racunalnih komponenata sve vise i vise produljuje. Jedino ne znam kad nVidia i AMD kane izbaciti novu seriju i kolka ce biti razlika u omjeru cijene i performansi.

Vrlo rado bih igrao Armu 3 sa physxom, a ne cini mi se niti da ju GTX 580 ne bi mogla vrtjet na visokim, ako ne i na najvisim detaljima.

.........................................GTX 580.........................HD 6970
Core clock rate:.......................772 MHz............................880 MHz
Memory clock rate:..................4008 MHz...........................1375 MHz
Mem Bandwidth:......................192.4 GBps.........................176 GBps
Mem Buswidth:.........................384 bit..............................256 bit

Iz ovih brojki bih zakljucio da je GTX brza i bolja. Ispravite me ako grijesim ili jednostavno mislite drugacije.

Konfiguracija:
PSU: Toughpower 600W
CPU: i7 860
RAM: Ripjaws 1333MHz 4GB (F3-10666CL7D-4GBRH)
MBO: Gigabyte GA-P55A-UD3

Shaka
01-08-2011, 18:32
gtx 580 je trenutno najjace sto mozes uzet a da ce ti potrajati bar donekle ocekivano vrijeme,6970 je u rangu gtx 570 tako da ako zelis najjace onda idi na gtx 580

Tsumetai Ryujin
01-08-2011, 18:41
I jos jedno pitanje, vidio sam neke testove sa GTX 580 i 8600 gdje je 8600 bila koristena samo za physx, ali je jako kocila 580 pa je fps bio manji nego kad je 580 sama obavljala operacija physxa i renderiranja grafike. Zanima me kolko je 8800 GTS 512 (G92) bolja od 8600 i ima li ko kakvih predodzbi kolko bi ona kocila 580?

Vedro
01-08-2011, 18:59
Prosvrljaj malo na nvidia forumu,mozda uspijes naci odgovor http://forums.nvidia.com/index.php?showforum=212

marijanovic
01-08-2011, 19:05
Za razliku od 8600GT koja je donji minimum za PhysX jedna 8800GT vrti PhysX bez problema i ne koči jaču grafu.

To što ti je 8800GT potrajala kažeš 5 godina, to je puka sreća. Zašto? Zato što 90% kartica ne poživi duže od 3-4 godine.
Dapače, 8800GT su poznate po kvarenju odmah po isteku jamstva ili u godini nakon isteka...
Uopće ne mora biti da će ti grafička koju sada kupiš ispravno raditi 5 godina, vjerojatnost da neće je puno veća.
Jednostavno se više ni ne prave da toliko dugo traju. Zašto i bi kad gameri ionako mijenjaju svakih par godina max, a oni su ti koji i najviše kupuju High-end gaming grafe.

I ne možeš dvije kartice potpuno različite arhitekture uspoređivati po tih par osnova koje si naveo, to je kao da uspoređuješ traktor i kombajn po snazi motora, veličini kotača i veličini rezervara goriva jer su i jedno i drugo poljoprivredni strojevi.

Tsumetai Ryujin
01-08-2011, 19:41
Ok, imas pravo, nisam znao, ne mogu ih na taj nacin usporedivati, ali ih mogu na ovaj (http://www.tomshardware.com/charts/2011-gaming-graphics-charts/compare,2666.html?prod%5B4835%5D=on&prod%5B4829%5D=on).

A kada nVidia i AMD izbacuju novu seriju grafickih kartica na trziste? i moze li se vec sada pretpostaviti kolika ce biti razlika u performansama?

marijanovic
01-08-2011, 19:55
Možeš i ovako: http://www.anandtech.com/bench/Product/292?vs=305

bezimeni
01-08-2011, 20:27
Nije mi samo jasno...

Koliko ja vidim ti si već odlučio i ovdje si više došao po potvrdu vlastite odluke nego na ozbiljno čitanje dobronamjernih postova.Tak da ni meni više niš nije jasno...

Tvoji novci i kupi što te volja.Ja sam samo iznio vlastito mišljenje i vlastitu filozofiju kupovine komponenata.

Niko Bellic
01-08-2011, 21:06
Mene najvise zanima zasto moras bas sad kupiti grafu za narednih 5 godina. Mozda se za 2 godine pojavi neka duplo jaca od te koju sad planiras kupiti po duplo manjoj cijeni i onda ces plakati kao novorodjence.

Razmisli malo...

bezimeni
01-08-2011, 21:12
A i priča o 8800 GTS G9 koja je izašla na samom kraju 2007 godine i ako je bio među prvim kupcima onda je to do danas cc 4 godina a ne 5 .I pričamo o debelo kompromisnom gamingu na današnjim naslovima .čak joj je i jedan Crysis koji je izašao samo 6 mj. kasnije iscijedio mast i pomeo pod sa njom.

Tsumetai Ryujin
01-08-2011, 22:09
Jedino sto sam ja eventualno "odlucio" je ili GTX 580 ili HD 6970. Ti si mi dao ideju da ako idem kupit ATI da ond rade uzmem 6950 (sa dvije gige).

Rekao sam, zelim graficku karticu koja ce mi vrtjeti BF3 i neke druge buduce naslove na najvisim grafickim detaljima. Nije mi jasno kako je to moguce sa samo jednom gigom rama.

A posto je 6950 duplo jeftinija od 580, ali nije i duplo losija, premisljam se o kupnji OPCENITO, jer mi je glupo SAD kupovat nesto prosjecno kad trazim nesto nadprosjecno.

Definitivno sam i dalje vise za neku GTX karticu u kombinaciji s svojom starom koja bi bila zaduzena samo za physx, nego za neku HD, al mislim da cu sad pricekat jos malo da vidim kakva ce situacija biti na trzistu kad ati izbaci nove graficke, sto bi trebalo biti oko devetog mjeseca, ak se ne varam. (prvo planiraju izbaciti slabije grafe, tak da imam osjecaj da cu se nacekati dok ne izbace ono sto ja trazim :D )

Moja greska, kojih godinu dana ranije sam kupio 8800 GTS (320MB) koju sam nakon reklamiranja zamijenio za ovu koju imam sada. Reklamirao sam ju zato jer se pregrijavala, pa sam imao artefakte u igrama. Da sam tada znao za rivatuner ili takav neki program, mozd ju nebih ni mijenjao jer bih ju mozda mogao dovoljno ohladiti. Tako da oprosti sto sam zaracunao tu jednu godinu od prosle kartice. Uostalom, nikad ne kupujem komponente sada (u roku od tjedan dana), vec se pocnem raspitivat o njima puno prije, sto je kod mene kojih dva mjeseca prije... A i o "debelo kompromisnom gamingu" bi se dalo raspravljati, barem sto se tice igri koje ja igram i koje mene zanimaju. Crysis nije jedna od njih. Bez problema vrtim i najnovije naslove na med detaljima.

@Niko, ako cemo takvom logikom, onda cemo potpuno prestati kupovati komponente jer ce opet za par godina (mozda i manje) izaci neke nove komponente koje ce biti duplo skuplje. (a ja cu navodno plakati zato sto sam dao tada tolke pare) Ni u jednom trenutku nisam pozalio sto imam 8800GTS G92, a niti pare koje sam dao za nj.

RIDER32
02-08-2011, 00:13
Jedino ne znam kad nVidia i AMD kane izbaciti novu seriju i kolka ce biti razlika u omjeru cijene i performansi.

nikakva... zadnji put se cekalo da izađe nova serija pa da staroj padne cijena da se za manje novaca nabavi dobra grafa, a ono kad je stigla, cijena nove serije bila toliko visoka da nije bilo razloga da staroj seriji padne cijena i tako je nakraju ostalo sve po starom...

Tsumetai Ryujin
02-08-2011, 05:21
... Jebeno.

A kolko mi se isplati uzimat SLI? recimo dvije 560 Ti?

IGoR_2803
02-08-2011, 11:52
ja još uvijek, nakon par godina na ovom forumu, ne kužim o kakvoj isplativosti kupovine grafičkih kartica/procesora/memorije svi vi govorite? ili ste svi pro gameri starcrafta 2 pa zarađujete masne pare?

bezimeni ti je dobro rekao... to što je g92 čip trajao tolko kolko je tebi trajao ni u kom slučaju ne znači da će tebi gtx580/hd6970 trajati isto toliko... to ponajprije ovisi o developerima...

Tsumetai Ryujin
02-08-2011, 18:08
Kad se prica o isplativosti misli se na omjer cijene i dobivenog tj performansi. Pojam isplativosti je potpuno pogresno koristen u ove svrhe jer ti se nista na kraju ne isplati, neces zaradit nikakve novce da bi ti se "isplatilo" i to naravno svi znamo. nemoj se pravit gluplji...

To sto je meni graficka potrajala tolko dugo, samo po sebi ne znaci da ce mi i graficka koju sada kupujem potrajati isto tolko, ali se iz nekih najava moze zakljuciti kolko proizvodaci igara forsiraju tehnologiju i kakav ce odgovor bit proizvodaca grafickih kartica. Uostalom, nekom analizom proslih i sadasnjih trendova razvoja igara i grafickih kartica se moze pretpostaviti kolko bi graficke kartice mogle potrajati.

Moje skromno misljenje je da razvoj grafickih kartica nece biti nista "strelovitiji" nego sto je bio i do sada. A bezimeni, tebi se ispricavam ako sam te uspio uvrijediti time sto me nisi uspio uvijerio u svoja predvidanja. Oprosti, necu se vise ne slagati s tobom.

Kolko se isplati uzimati crossfire opcenito? (maticna mi ne podrzava SLI, samo corssfire)

RIDER32
02-08-2011, 19:29
Može se napraviti SLi i i na CF matičnoj.. Gwin je pisao o tome u Vidi-u.

bezimeni
02-08-2011, 19:49
A bezimeni, tebi se ispricavam ako sam te uspio uvrijediti time sto me nisi uspio uvijerio u svoja predvidanja. Oprosti, necu se vise ne slagati s tobom.

E vidiš to je već pristojno ponašanje.Isprika prihvaćena .Nemoj drugi puta otvarati temu tipa , što kupiti , ako si već unaprijed odlučio što ćeš kupiti.Nema smisla.

Tsumetai Ryujin
02-08-2011, 21:38
Dvoumim se izmedu GTX 580 za oko 3000 kn i HD 6970 za oko 2500 kn...

I cek, ti si se stvarno uvrijedio zato sto se nisam slozio s tvojim misljenjem? Sto si balavac od 12 godina?

Kad diplomiras psihologiju ili neku slicu znanost, onda slobodno mozes pricati o mojim namjerama sa sigurnoscu, ovako samo bubas gluposti.

bezimeni
02-08-2011, 21:50
Gle , ja sam ti porijeklom prigorac a mi smo poznati ko rođeni filozofi .

Ti se dvoumiš između te dvije grafe a pričaš o fizici kao o nečemu što ti je jako bitno .Kažeš da bi ju u budućnosti volio koristiti .Sad mi nije jasno da li ti stvarno tako malo znaš o grafičkim karticama da AMD grafe ne podržavaju takvu vrstu fizike ili nas tu zajebavaš .Koliko vidim ti si odlučio odavno.Ako sam u krivu razuvjeri me.Kupi aticu i poslikaj ju kao dokaz pa ću se ja tebi ispričati .Uostalom to čak i možeš nekako iskombinirati .Koristi postojeću grafu za fiziku a aticu kao primarnu ako ti se da zajebavati ...da li si možda na takvu kombinaciju pikirao ?

Marvin OCX
02-08-2011, 22:00
Ati i nvidia zajedno? Zajebano za napraviti.

Analovemarley
02-08-2011, 23:48
@bezimeni nije mi jasno kako si ti došao do zaključka da se Tsumetai ryujin već odlučio koju će grafićku kupiti. Da se i odlučio, zar bi bezveze tratio vrijeme na otvaranje još jedne teme na ovom forumu? Mislim da nebi...

RIDER32
03-08-2011, 02:42
Ati i nvidia zajedno? Zajebano za napraviti.
Ne i nemoguce ali jeftinije...

mravojed20
03-08-2011, 23:51
Ako se dvoumiš između GTX 580 i HD 6970 uzmi GTX-icu jer joj ova atijeva u velikoj većini benchmarka niti nije konkurencija po performansama. Prije bi to bila GTX 570.

Tsumetai Ryujin
04-08-2011, 20:53
Sad si sve vise razmisljam da se strpim jos dok ati i nvdidia ne izbace nove graficke... a to bi trebalo biti negdje u 4. kvartalu ove godine kolko sam imao prilike vidjeti razno razne komentare na netu. Pa bum onda vidio kakvo ce biti stanje na trzistu sto se tice cijene i performansi i njihovih omjera.

A i sve si vise mislim da uzmem ati i onda ju kombiniram s starom nvidijom. Nest sam kratko danas gledal i vidjel sam da XP i 7 to podrzavaju (dok vista ne), samo nigdje nisam mogao naci da li se moze igrati onda sa physxom ili ne.

Samo ne znam bi li mi napajanje od 600W bilo dovoljno za takvo sto?

Gwin
20-08-2011, 13:45
znam da kasnim dva tjedna, ali moram se ubacit

1. sli i crossfire su apsolutno neisplativi.. ako se rade sa mid-range grafama kasnije ih je nemoguće prodat jer nikome ne treba mid range grafa dvije generacije stara.. a realno gledano na single monitoru je dovoljna jedna high end grafa, nema potrebe za high end cf/sli
2. ja sam imao 4870 cf i GTX460 sli na istoj AM2+ ploči :D. i pisao o tome.. i pisao o ati+nvidija kombinaciji. da.. physx radi i može se igrat na atici s uključenim physxom.
3. moja povijest GLUPIH grafi?
-7900GTX od 4.500kn, prodao sam ju nakon manje od tri godine za 800. kupio HD3870 koja je više nego dvostruko jača za 1.800kn
-2x HD4870 od 3.900kn zajedno. prodao svaku za 700kn, doplatio par sto kuna i uzeo GTX460 1GB
-kupio DRUGU gtx460, SLIjao ih, shvatio da nema smisla jer nema vidljivog pomaka u igranju, osim u broju koji fraps prikazuje u ćošku. prodao grafu i kupio vodeno hlađenje i slabiju grafu za HTPC
4. minimalno 1GB na grafi?? ne znam čemu.. da bi se igrali portovi s konzola?

ne.. upgrejdanje je daleko najisplativiji način održavanja kompa.. i da. znam o čem pričam.. za ovu sadašnju konfu sam u samom startu pljunuo 17.000kn.. srećom pa sam bio pametan i dobar dio love utukao na high-end periferiju. keyba, miš, podloga, monitor, zvučnici, sluške, kejs. jer se to NE mijenja. i samo se to isplati investirat..
sve ostalo se kupuje best-buy i svake godine upgrejda. jer je lakše utopit grafu staru godinu dana i doplatit 500kn za novu, nego svakih 5 godina dignut 3.000€ potrošačkog kredita...

da, bezimeni i ekipa.. naučio sam lekciju..

Niko Bellic
20-08-2011, 14:03
Ispravak netočnog navoda. Samo si jednu od one dvije HD 4870 prodao. Drugu HD 4870 si trejdao sa mnom za moju 9800 GTX Black Edition. Nakon par mjeseci prodao si i nju i kupio polovnu 9800 GX2, a tek nakon što je i ona promjenila vlasnika pojavila se GTX 460.

P.S. Ta uskoro 3 godine stara HD 4870 još uvijek dobro radi i skroz sam zadovoljan. Najbolji trejd ikad.

P.P.S. Znaš li možda jer lako rastaviti HD 4870 da je malo detaljnije počistim. Nikako da nađem neki video gdje je netko rastavlja, a ne bih baš eksperimentirao.

Bartuc
20-08-2011, 15:19
Pičkin dim, imaš na poleđini cca 8 šarafa (full mali križni ti treba), odšarafiš ih i odljepiš hladnjak. Poželjno da grafa prije radi barem u Idleu tak da se malo dignu temperature i pasta lakše olabavi. Meni je bila full zakorena stock pasta na 4850 ali ne smiješ se bojati upotrijebiti malo sile.

Baš sam danas skinuo Zalman VF900Cu sa svoje i vratio stock hladnjak. Brijem da neću ovog Zalmana stavljati na 6850 (nisam ziher niti da li ide, trebao bi provjeriti), ali sve jedno neću prodati grafu sa odličnim coolerom kad joj to neće dignuti cijenu preko oglasnika.

@Gwin, drago mi je da si naučio lekciju :D Ja sam je davno naučio ali se redovito zajebem i čekam pre dugo prije nego recikliram komponente pa mi se na kraju ne isplati :( Treba baš iz godine u godinu reciklirati, ako čekaš 2 godine, već si se zajebo.

bezimeni
20-08-2011, 16:14
Stvar je kako si posložite životnu filozofiju .Moja je škrtost .Ne koristim kredite jer ne želim da banka zarađuje na mojoj grbači .Štedim višak para i zarađujem na bankinoj grbači iako su im kamate užasno škrte ...nisu oni blesavi .Filozofija u hardveru mi je slična .Ne kupujem novo dok ne dobro ne utopim staro .Nije da nemam za jedan od najboljih kompova na forumu ali nemam toliko da bacam novce u vjetar .Kupuje se hladne glave , Bartuc je solidan primjer :D .

RIDER32
21-08-2011, 09:50
uff te price o isplativosti... Ija sam se gadno opeko. Dao 3200 umjesto 1600kn samo za 2 jezgre i 2GB rama više koje ni nakon 2 godine nisam iskoristio kako treba. Još i dan danas sve to gorko gledam, al nema smisla žaliti jer imam debelu rezervu i nemislim ništa od toga mjenjati bar još 3 godine.

A najslađe mi je gledati monitor, miš i grafu koje sam dobio ispod cjene. Takve komponente su mi na kraju draže od onih preskupih i opravdavaju onu teoriju o isplativosti čekanja dobrih prilika :roll:

Tsumetai Ryujin
04-09-2011, 18:00

kakvi su point of view i gainward?

Karlo_from_Bjelovar
04-09-2011, 19:56
ma to su ti sve pizdarije i isti qrci. vecina ih ima cak i isti stock hladnjak (osim ako nije drugacije naznaceno) samo je druga naljepnica. kupiš onu koja ima najdužu garanciju za najmanje para i to je to. nema ti tu bolje-lošije. osim ako želiš neku s custom coolerom...

Niko Bellic
04-09-2011, 20:48
Oni (ASUS, MSI i Gigabyte) su posebni po tome što (uglavnom) ugrađuju malo kvalitetnije komponente na PCB i imaju često kvalitetniji (custom made) PCB. Tu prvenstveno mislim na kartice koje nisu referentne i na one koje su na (prvi pogled) referentne, ali su na njima napravljene sitne modifikacije.

Karlo_from_Bjelovar
04-09-2011, 21:42
pa sve te kartice radi ati, onda kasnije ovi stavljaju svoju naljepnicu/cooler na nju.
ali da, ponekad ima sitnih promjena između proizvodaca u tipa malo drugacijoj shemi pcb-a i slicno, ali ništa od velike važnosti.

bezimeni
04-09-2011, 21:52
AMD/ATI ili Nvida oooodavno ne rade nikakve kartice .One rade GPU-ove i daju specifikacije na kakav PCB bi se trebali ugrađivati .Ostali rade kartice i znaju se razlikovati po PCB-u , ugrađenoj memoriji , hladnjaku itd.Obićno su prva serija grafi onakve kave ih zamisle AMD/Nvidia ....to su i najgori primjerci .Kasnije proizvođači ubace bolje hlađenje , bolji PCB ...nije samo naljepnica :wink: .

marijanovic
04-09-2011, 21:54
pa sve te kartice radi ati, onda kasnije ovi stavljaju svoju naljepnicu/cooler na nju.
ali da, ponekad ima sitnih promjena između proizvodaca u tipa malo drugacijoj shemi pcb-a i slicno, ali ništa od velike važnosti.

Ne baš. AMD i Nvidia rade referentne (prve) modele. Za AMD i Nvidiu TSMC, Globalfoundries i slični rade same GPU čipove.
AMD i Nvidia svoje GPU-ove u početku sami stavljaju na pcb uz ostatak komponenti i tako prave referentne kartice koje proslijeđuju proizvođačima na koje ovi samo ljepe svoje naljepnice i prodaju kao njihove no kasnije AMD i Nvidia proslijeđuju same GPU čipove a proizvođači slažu komponente na PCB i tako stvaraju nereferentne kartice (s boljim ili lošijim komponentama, s drugačijim rasporedom, ...).
Dakle sve su referentne kartice iste, no one s custom pcb-om su uglavnom s boljim hlađenjem i sređenom pokojom sitnicom.

Karlo_from_Bjelovar
04-09-2011, 22:01
svaki dan naucimo nešta novo. :))

danke šn. ;)

Tsumetai Ryujin
05-09-2011, 13:55
A kako prepoznam refenentne kartice?

marijanovic
05-09-2011, 14:21
A kako prepoznam refenentne kartice?
Lagano je. Vjerojatnost da je kartica referentna ako ima referentni hladnjak je nekih 90% bih ja rekao.
Ako ima drugačije hlađenje ili kraći pcb, nije referentna vrlo vjerojatno.

Skužit ćeš prema slikama, ajd probaj pogoditi koje su referentne a koje ne:

a)http://www.amd.com/PublishingImages/Restricted/Photograph_ProductShots//242GIF/ATrHD5770_242x193.gif

b)http://img.hexus.net/v2/news/PowerColor/radeon-hd-5770-eyefinity-5.jpg

c)http://www.techfuels.com/attachments/latest-hardware-news/15805d1260339455-sapphire-launches-ati-radeon-hd-5770-vapor-x-sapphire-radeon-hd-5770-vapor-x-01.jpg

d)http://www.newtechnology.co.in/wp-content/uploads/2009/11/ATI-Radeon-HD-5770.jpg

e)http://static.techspot.com/articles-info/209/images/Image_02S.jpg

bezimeni
05-09-2011, 16:39
pojavile se i neke informacije oko nove AMD serije grafa pa razmisli još malo...

HD 7000 Southern Islands 28nm
HD 7990 New Zealand GCN
HD 7970 Tahiti XT GCN 1000MHz 32CUs 2048ALUs 128TMUs 64ROPs 256bit XDR2 8.0Gbps 256GB / s 2GB 190W HP
HD 7950 Tahiti Pro GCN 900MHz 30CUs 1920ALUs 120TMUs 64ROPs 256bit XDR2 7.2Gbps 230GB / s 2GB 150W HP
HD 7870 Thames XT VLIW4 950MHz 24SIMDs 1536ALUs 96TMUs 32ROPs 256bit GDDR5 5.8Gbps 186GB / s 2GB 120W HPL
HD 7850 Thames Pro VLIW4 850MHz 22SIMDs 1408ALUs 88TMUs 32ROPs 256bit GDDR5 5.2Gbps 166GB / s 2GB 90W HPL
HD 7670 Lombok XT VLIW4 900MHz 12SIMDs 768ALUs 48TMUs 16ROPs 128bit GDDR5 5.0Gbps 80GB / s 1GB 60W HPL
HD 7570 Lombok Pro VLIW4 750MHz 12SIMDs 768ALUs 48TMUs 16ROPs 128bit GDDR5 4.0Gbps 64GB / s 1GB 50W HPL

Koristiti će ultra brzu Rambus memoriju XDR2 DRAM ( 7970/7950).Ova serija grafa će imati fenomenalne prefomanse uz niskuSpotrošnju struje .Ostaje pitanje cijene :( .

Tsumetai Ryujin
05-09-2011, 17:25
/

Shavacam sad :D (odgovori su a,d i e)

Ma izasao je mod za Armu2 pa sam u kusnji da kupim grafu sad na placi. Razmisljam si o GTX 560TI za oko 1400kn ili HD 6950 za oko 1600kn. Vise me privlaci ova jeftinija :D

RIDER32
05-09-2011, 17:26
A napokon XDR i na kompovima... pišljivi Playstaion gaveć ima 5 godina.

Tsumetai Ryujin
07-09-2011, 22:50
brijem da cu kupit MSI GTX 560 (http://www.magazinrs.hr/msi-gtx-560-1gddr5-directx11/msi-n560gtx-m2d1gd)Sza 1370 kn. Nadam se da ce ju imati u skladistu :D

Bartuc
07-09-2011, 23:04
Kad si već došao sa 3000+ na 1400kn :D Ali drago mi je da si došao pameti, nikada se ne kupuju komponente iz najvišeg razreda pošto se jednostavno ne isplati. Razlika u performansama je minorna, ali u cijeni enormna, gotovo u isto vrijeme zastare, a na v. high end opremi gubiš najviše para pošto je teško prodaš po visokoj cijeni (slabo se recikliraju).

marijanovic
07-09-2011, 23:12
Kad si već došao sa 3000+ na 1400kn :D Ali drago mi je da si došao pameti, nikada se ne kupuju komponente iz najvišeg razreda pošto se jednostavno ne isplati. Razlika u performansama je minorna, ali u cijeni enormna, gotovo u isto vrijeme zastare, a na v. high end opremi gubiš najviše para pošto je teško prodaš po visokoj cijeni (slabo se recikliraju).
Što bi Vlada s BUG foruma rekao "I onda nikad ne igraš na naj detaljima s filterima i ne vidiš igru kako ju je zamislio onaj što je napravio".
heheheh http://www.bug.hr/forum/topic/graficke- ... 11000.aspx (http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/kako-uzeti-vise-para-lukav-nacin/111000.aspx)
pročitajte to da vidite što je glupost :rotfl:

Bartuc
07-09-2011, 23:20
:D

Moja 6850 spada u mainstream razred, pa za sada vrtim sve igre na max u FullHD :D Crysis 2, Metro 2033 (istina, nije V.High, ali je High i razlike u kvaliteti slike gotovo da i nema), DeusEx novi, Black Ops itd.

Ako kartica od 1200kn uparena za Phenomom (koji je realno sporiji od i5 braće) može tjerati najzahtjevnije igre na fullHD max, onda zbilja ne vidim potrebu za grafama od 3000+ kuna :D Za tih 3k kuna imaš MBO + CPU + RAM + GPU i igraš se ko gospodin.

marijanovic
07-09-2011, 23:26
To što ti navodiš kao max, to je bez uključenih filtera (a kamo li filtera na max) i ovih-onih kerefeka.
Tako i ja igram s HD 4850, skoro sve na High, ponešto na medium i tako u večini igara.

Bartuc
07-09-2011, 23:37
O kakvim filterima pricas? AF mi je uvijek na max, AA mi je na 2-4, teselacija ukljucena, ssao ukljucen, jedino ugasim DoF i motion blur posto mi to unisti igru (ne podnosim ih).

Ne znam kakvih jos filtera ima !?

RIDER32
08-09-2011, 00:29
heheheh http://www.bug.hr/forum/topic/graficke- ... 11000.aspx (http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/kako-uzeti-vise-para-lukav-nacin/111000.aspx)

Citam, gledam u sat i mislim si pa nije valjda tako kasno da ja q nekuzim sta covjek blebece :rotfl:

Tsumetai Ryujin
09-09-2011, 16:46
brijem da cu kupit MSI GTX 560 (http://www.magazinrs.hr/msi-gtx-560-1gddr5-directx11/msi-n560gtx-m2d1gd)Sza 1370 kn. Nadam se da ce ju imati u skladistu :D

Nemaju je pa mi je sad izbor izmedu Gigabyte GTX 560 Ti (http://www.magazinrs.hr/gigabyte-gtx-560-ti-1gb-gddr5/gig-gv-n560oc-1gi)Sza 1665kn i MSI GTX 560 TI Hawk Twin FrozrIII (http://www.magazinrs.hr/msi-gtx-560-ti-hawk-twinfrozriii-1gddr/msi%2Dn560gtx%2Dhawk)Sza 1760kn. Znaci razlika je u 95kn. MSI mi je nekako drazi.

Koja su vasa misljenja o ova dva brenda?

Niko Bellic
09-09-2011, 17:45
Uzeo bi obje. :)

ezav
09-09-2011, 18:12
MSI zbog boljeg hladenja a i tvoricki je vise nego ok kloknut (dosta bolje od gigice) .

kvakomekiki
10-09-2011, 15:10
MSI zbog boljeg hladenja a i tvoricki je vise nego ok kloknut (dosta bolje od gigice) .

Ovo.

Tsumetai Ryujin
12-09-2011, 09:59
Super, trenutno se MSI moze nabaviti samo u web trgovinama, jel ima tko kakvog iskustva s web trgovinama?

Niko Bellic
12-09-2011, 10:18
Imam pozitivna iskustva s web trgovinama ADM i Svijet Medija. Prezadovoljan sam s njima!

RIDER32
12-09-2011, 13:52
Također samo pozitivna sa ADMom i Protisom.

marijanovic
12-09-2011, 14:07
Imam pozitivnih iskustava s ADM-om (premda nije samo web-shop već shop + web-shop) i nekoliko pozitivnih i malo više negativnih s Protisom.

Bartuc
12-09-2011, 14:12
Super, trenutno se MSI moze nabaviti samo u web trgovinama, jel ima tko kakvog iskustva s web trgovinama?

Bitno da je respektabilan dućan, a ne kao što su Hardveraj i sl. bili. ADM i slični si ne smiju dopustiti ne-profesionalnost pošto ciljaju da budu konkurentni na tržištu.