PDA

Pogledaj cijelu verziju : Protesti u Libiji

Stranica : 1 [2]

Forengner
23-10-2011, 14:41
Tacno tako Kid,tvoj post je u par tacaka potvrdio da je socijalisticka revolucija potrebna svetu.

Dreadlock
23-10-2011, 14:48
ja se slazem sa time da je gadafijev rezim bio uzasan,i drago mi je ako ce libija postat republika u kojoj ce vladati demokracja. ono sto sam govorio prije,a reci cu i sada; mislim da ga nisu smijeli muciti i ubiti. i broj mojih godina *ahem* karabas *ahem* nema veze sa mojim stavom i ne znaci nuzno da je tvoj stav pametniji od mog jer,eto,imas koju godinu vise sto se tice iskustva.
evo da povucem paralelu: uzmimo recimo da ja imam susjeda. taj susjed tuce svoju zenu,mlati svoju djecu i cipelari svog psa.isto tako njegova njiva je na mom posjedu.u ovoj prici za mene bi taj susjed bio najveci zlocinac koji hoda svijetom.i sto bi bilo da ja sad njega odlucim ubiti jer on radi takve stvari? "ali to nije isto"? mozda u mom svijetu je to isto.nemam televiziju,ne citam novine,samo idem nedjeljom u birtiju i pricam o tome kako sam bio u lovu. svi bi se u svijetu ubijali i sve bi se rjesavalo ubojstvima i ratovima. pa nisu zakoni izmisljeni bezveze. ako ne krenes od jedne tocke u smanjenju nasilja,nasilje nece nestati.

Da, umjesto toga samo zamoliš nasilnu osobu da ne bude više nasilna i ona te odmah posluša.
ne,zatvoris nasilnu osobu u zatvor pa nasilna osoba razmislja o svojim postupcima.a mozda ce cak taj pravni sustav odluciti da se treba smaknuti i oni ce ga,po zakonu,ubiti. isto tako su recimo ubili sadama huseina koji je takoder bio dubre prema svom narodu.cinom ubojstva gadafija narod pokazuje kako ne mari za ta prava koja svaki covijek ima

Duke of Earl
23-10-2011, 15:56
Dreadlock, molim te da prestaneš pričati neosnovane gluposti bazirane na tvojem infantilno crno-bijelom moralnom sustavu, i počneš ozbiljno razmišljati o tome što govoriš, jer je činjenicaSda nemožeš znati što bi uradio na njihovom mjestu, zato jer se nisi našao ni u približno sličnoj situaciji u kakvoj su bili ti Libijci. Ovo što ti pričaš me podsjeća na jedan jako interesantan i poznat eksperiment, u narodu znan pod imenom Stanford prison experiment (http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment)Skoji je prilično dobro dokazao koliko jako okolina može utjecati na čovjeka. Kad pročitaš o čemu se to radilo, i povučeš paralele s recimo mučenjima u Abu Ghraibu, ja sam apsolutno siguran da ćeš ti izjaviti kako nikada ni pod kojim uvjetima ti nebi tako postupao, što bi zapravo većina nas rekla.

E vidiš, najinteresatnija činjenica u svemu tome jest da su i članovi tog eksperimenta koji su bili u ulogama stražara, kao i neki od onih marinaca u Abu Ghraibu, prije svega toga bili sasvim normalni ljudi, po svim etičkim pravilima modernog društva, znači bez ikakve povijesti nasilnog ponašanja, smireni i druželjubljivi, bili su u sretnim vezama itd.

E sad, kad takve slabo uvježbane ljude staviš u situaciju da u mračnom i vlažnom zatvoru čuvaju stotine zatvorenika u 12-satnim noćim smjenama, sedam dana u tjednu, i bez ikakvog odmora tijekom 40 dana službe, istodobno preskačući doručak i ručak zato jer bi ih prespavali od umora, nemožeš zamisliti do kakvog nakupljanja stresa tu dolazi. Istovremeno u Abu Ghraibu nije bilo nikakvog službenog nadzora, nitko na koga se možeš osloniti, ili mu iznijeti svoje probleme i prijedloge. Da ti citiram Zimbarda, koji je proveo onaj gorespomenuti eksperiment:

Pretpostavljalo se da su njihova dijela bili proizvodi slabe volje, racionalnog izbora i osobne odgovornosti. Ja tvrdim da toga nema kad su na dijelu deindividualizacija, skupno razmišljanje, te kombinacija stresa, iscrpljenosti, nedostatka sna i ostalih psiholoških stanja. Oni se tada transformiraju. Situacije imaju puno veću ulogu nego što većina ljudi shvaća ili može prihvatiti.

Ovo zadnje boldano ti je poveznica između ovog o čemu sam gore pričao, i onog što su Libijci napravili Gadafiju. Tu je jednostavno došlo do eksplozije bijesa uzrokovanog dugogodišnjim opresivnim režimom, i utjecaja mase u kojoj su se ti ljudi nalazili. Ne podržavam to što su napravili, ali ih za razliku od tebe, u potpunosti shvaćam i ne smatram da su zbog toga sociopatski monstrumi.

croat1gamer
23-10-2011, 16:13
Ako sad nastave cistke Gadafijevih lojalista, dreadlock je u pravu. Ako ne, Duke je u pravu.

Duke of Earl
23-10-2011, 16:29
Nažalost, u oba slučaja ću ja biti u pravu. Jednostavno, ljudi nisu samo "savršeno dobri" ni "ultimativno zli". Da se sad ne uspostavi nikakva vlada ni zakon, sigurno bi došlo do čistki lojalista jer su tenzije još uvijek kritične. Dužnost je na novoj privremenoj vladi, kao i vojsci i policiji da se to spriječi.

Maloki
23-10-2011, 16:33
Karabaš je upravo ownao topik.
+1
A i Duke je mudar i sranja.

System
23-10-2011, 16:40
@Kid A

Mozes li mi dati izvore kojima si se sluzio?

I pricas tu o "minimalnom dobrom zivotu", pa u kojoj ti drzavi zivis? U drzavi u kojoj nemas ni vladu, gdje vlada oligarhija. Dobro bi nama dosao jedan Gadafi pa da i mi iskusimo malo minimalnog dobrog zivota. I ako je bilo tako lose u Libiji zasto su ljudi sa Balkana masovno isli da rade u Libiju ?
I molim te sad napisi knjigu ovdje i ne reci nista. A u ostalom pogledaj malo linkove koje sam postao.

Kid A
23-10-2011, 16:50
Ne moras mi pricat kakvo je stanje na balkanu jer mi je sve jasno, al tebi je ocito opravdana diktatorska razmetnost s novcima koji nisu njegovi, da ne pricam pogubljenja neistomisljenika, samo zato sto je ovdje isto lose.
Znaci ako potrosi drzavne novce, odnosno novce naroda da pruzi narodu minimum, a sve ostalo potrosi na sebe, to je tebi ok? Pa to nisu njegovi novci eeej, to su novci od ljudi. Mogao je ulozit u recimo, zdravstvo, koje je u libiji bilo besplatno al je bilo tolko sranje da su se isli u Tunis lijecit radje nego doma u libiji, a ne u zlatne kipove svoje kceri i ostale trofeje oholosti
Zapad je smece i treba ga mijenjat, nemojte samo mislit da podrzavam ameriku ili zapad zato jer ne podrzavam gadafija i njemu slicne, te stvari nisu ni priblizno crno bijele, na kraju tko god bio vodja narod je i dalje taj koji ce dobit najmanje koristi od toga. Al ovdje kod nas ce te u najgorem slucaju opljackat, i to ako si glup i dizes kredite, dok ce te tamo ubit ako mislis drugacije.

Al sve je ovo u biti nevazno i samo velika digresija, ja u sustini samo tvrdim jednu stvar, da je neopravdano autokratu koji je svoj polozaj odrzavao drzavnim nasiljem uzdizat u nebo i opravdavat mu grijehe zato jer je radio i neke dobre stvari za svoj narod. To mi je doslovno kao "Joj nema veze sto je netko ubio neke ljude, ako svaki mjesec daje 100 kuna u dobrotvorne svrhe"

croat1gamer
23-10-2011, 16:51
Ljudi su tamo isli iz istih razloga kao sto idu i na brodove ili naftne platforme- poslovi su visokog rizika, ali donose i velike prihode.
Oni se ne sele tamo, vec idu na privremeni rad, te se po zavrsetku posla/ture vracaju kuci do sljedece ponude/ture.

Bas sta je karabas rekao- bio je loš, dva očenaša i može još.

System
23-10-2011, 17:10
/
Molim te da mi kazes koja vlast to ne krade i ne trosi drzavni novac. Da je tako onda se niko nebi ni kandidovao za neku poziciju u drzavi. Ti si tu naveo kako on krade novac od naroda, ali za razliku od nekih nama dobro poznatih politicara, on je dio novca davao narodu. Sada misle ako je Gadafi otisao dobice novac. E pa nece, jer ce nova vlada (koja je ionako marioneta natoa i amerike) raditi isto, samo sto ce se taj novac podjeltiti na vise ljudi pa nece biti toliko ocigledno. To je isto bilo kada su Milosevica skinuli sa vlasti, svi su mislili da ce biti blagostanje a jedino sto dobijaju je veci i veci drzavni dug.
Necu vise o tome kakav je Gadafi bio kao covjek i kao vladar. Vec kako ce njegov odlazak uticati na globalnu politiku.
Pobunjenici su jeftino prodali svu naftu zarad vlasti. A i pritom Libija postaje jedan od glavnih zemalja za obuku terorista. A i ko nam garantuje da Libija nece postati teokratska tvorevina kao Saudijska arabija ili Iran. To sto su pod pokroviteljstvom natoa ne znaci da ce sada demokratija da nastane.

I nemojte da mislite da sam neki pro-gadafi i pro-autokratski nastrojen samo hocu da sagledam situaciju iz vise uglova.

croat1gamer
23-10-2011, 17:48
Iz kuta kruga, tojest.

Kid A
23-10-2011, 18:07
I nemojte da mislite da sam neki pro-gadafi i pro-autokratski nastrojen samo hocu da sagledam situaciju iz vise uglova.
Pa normalno, tome forum i ovakve rasprave sluze. Zapravo problem je sto 90% ovakvih diskusija zavrsi u sporednoj ulici jer ljudi nisu sposobni razlikovati konstruktivnu kritiku na racun njihovih gledista u odnosu na kritiku njih samih (kojoj u pravilu nije mjesto tu), primjera radi;
-taj bend sto slusas je glup i bezveze
-omg kako ti meni mozes reci da sam glup, ti si glup

Druga stvar je sto imamo taj podsvjesni poriv da u zivotu pojednostavljujemo situacije do banalnosti pa tako i ovdje imamo da je a). Gadafiju namjesteno od imperijalisticke Amerike i sve u medijima je manipulirano b.) Gadafi je bio diktator sa zlocinima protiv covjecnosti a Amerika je samo obavila svoju moralnu i gradjansku duznost/uvela demokratiju
Bilo koje od ove dve opcije su daleko lakse za prihvatiti nego sagledati situaciju iz svih uglova pa donijeti neki svoj zakljucak jer to inace kosta energije ili odemo u Dreadlockovu krajnost "huur duur ubistvo je lose jer kad ubijes nekog oduzeo si mu jako bitan dio njegovog zivota"

Npr evo ti sad aktuelnog kopi pejsta po fejsbucima
Evropska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi ... dolara za isporučenu naftu !!! 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga i zapretio je ...da će u suprotnom da sklopi međudržavne ugovore s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je došlo do ovog neviđenog razaranja Libije. Da li je libijski građanin imao razloga da se buni protiv režima Muamera el Gadafija? Mislim da nije...Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su vrlo lep i lagodan život: - Živeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a ima 14 miliona registrovanih automobila, - Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mesečnu stipendiju od 2300 dolara, - U Libiji se ne plaća voda, struja, plin i porez, a krediti se daju bez kamata. - Ako u roku od pet godina ne možete vratiti kredit, država ga otpisuje ili vraća za vas. - Ako hoćete da kupite auto, vi dajete 20-30% od cene, a ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo besplatna, 10kg hleba košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci. - Libijci ne idu da rade po belom svetu jer za to nemaju potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što nije redak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju a koje Srbija teži da sledi. Iskreno, žalim Libijski narod jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, radiće za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živeli moći će samo da sanjaju... Par činjenica o životu u Libiji pod Gadafijem: - beskamatni krediti; - u toku studiranja prima se prosečna plata za to zanimanje, - ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, država plaća kao da radiš u struci, - po stupanju u bračnu zajednicu, država poklanja stan ili kuću, - kupovina vozila po fabričkoj ceni, - nikome ne duguju ni centa, - Evropska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara!!! - besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje, - 25% ljudi visoko obrazovano
Pola ovih stvari nema veze s realnoscu ili su cinjenice izvrnute do granica apsurda (spoznaja do koje je lako doci uz nekih 5 minuta googlanja), da ne spominjem da se to sad sharea od ljudi koji mu ne znaju ni pravilno ime napisat na engleskom (a naci Libiju na karti za njih je pak visa matematika), ali hej dobro izgleda za upecat par lajkova i salji dalje, jos ako mi neka picka lajka taj kvazi intelektualni status pa nema sretnijeg od mene

bezimeni
23-10-2011, 18:42
Lako pricat o super libiji kad sjedis tu na balkanu i uzivas u slobodama koje oni tamo nemaju. Da, svjestan sam da je u sugavoj demokraciji vecina sloboda jebena iluzija za puk, ali je i dalje stanje bezbroj puta bolje nego u autokracijama, i iako su jadne i prenapuhane, slobode ovdje ipak ima, bar nekakve

Koje si godine rođen ? Nisam ni ja stari konj ali živio sam u dikataturi i autokraciji.Pamtim ju dobro i pamtim ju po dobrome .Nisi smio pisnuti protiv Tita ali nije smio ni nitko drugi .Kralo se na malo a sada se krade na veliko i smiješ vikati što hoćeš samo što te više nitko ni ne čuje , jer si obični broj ...hebena nula .U toj istoj autokraciji si ipak bio čovjek ako si se držao zakona .To da nisi imao pravo glasa je čista glupost .Danas imaš pravo glasa ali taj glas ne vrijedi baš ništa .Postoje slobode na papiru i one stvarne slobode .Danas si slobodan na papiru , rob na djelu .

Gadafi je bio svinja .Imao je ego veći od boga ...ali i takva svinja bio je manja štetočina od zapadne "demokracije" koja se ne odriče onih koji su ga ubili poput psa. Čovjek nije pobjegao iz zemlje kako su tvrdili .Ostao je do kraja a mogao je kupiti pola galaksije i nestati .Problem je što zapadna "demokracija" ne trpi nikakav pojam "slobode" osim one modernog ropstva .U suprotnome bi se i njihovim robovima mogle početi vrzmati ideje o slobodi , besplatnoj struji i sličnome .

Jedino pozitivno iz svega ovoga je što se još jednom pokazalo kako narod može pobijediti bilo koga ako se pokrene .Problem je samo što su odlučili služiti krivom gospodaru .Na svemu ovome obogatiti će se neke nove spodobe dok će oni koji su krvarili ostati sirotinja kao i uvijek do sada.

cham3leon
23-10-2011, 19:16
Kralo se i u Jugi, samo šta je vjerojatno bilo više ljudi koji su si punili džepove, a i mediji nisu smjeli ni taknuti u to.

Dreadlock
23-10-2011, 19:22
Bilo koje od ove dve opcije su daleko lakse za prihvatiti nego sagledati situaciju iz svih uglova pa donijeti neki svoj zakljucak jer to inace kosta energije ili odemo u Dreadlockovu krajnost "huur duur ubistvo je lose jer kad ubijes nekog oduzeo si mu jako bitan dio njegovog zivota"

wtf? daj se sredi. ja ti cijelo vrijeme samo zelim reci da je imao pravo na sudenje, a to pravo su mu oduzeli. nisu smijeli to napraviti. pogotovo ako se tako "bore za demokraciju",u toj kurcevoj demokraciji bi svatko i trebao imati pravo na sudenje pa ne vidim zasto ne i gadafi

Duke of Earl
23-10-2011, 19:25
Jesi pročitao ono što sam ja napisao ?

Kid A
23-10-2011, 19:35
Isuse boze kakvo mrtvo sudjenje kad ljudima tamo nije jasan koncept sudjenja nit je itko imao luksuz istog (i ostao ziv da prica o tome)
Covjek ih 40 godina selektivno cisti vjesanjima, mucenjima do smrti i to je nesto sto je dio tvog zivota od djetinjstva dok rodbinu oko tebe preko noci guta mrak ili ih javno vjesaju na trgu. Ljudima je tamo pojam sudjenja oduvijek bilo slovo na papiru
Nacin na koji su ga ubili je sasvim logican i prirodan slijed dogadjaja jer to je ono sto im je i radio cijeli zivot

Vidim ja sta ti zelis reci ali brate to tvoje nema veze sa stvarnim zivotom
EDIT
i procitaj ono Dukeovo na prosloj strani, mozda ti budu neke stvari jasnije

cham3leon
23-10-2011, 20:09
Baš zato bi bio red da je čovjek dobio suđenje i da se prema tome u Libiji počne provoditi pravda na suvremen način. Preptostavljam da to želi reći Dreadlock.

Sonic_Moronic
23-10-2011, 20:48
A lol, neki bi natrag totalitarizam jer im je onda bilo bolje. Šta sve neću čuti.

pimp
23-10-2011, 21:09
dreadlock, kako ti očekuješ od njih da mu priušte suđenje kad se s time nisu nikad sreli u svome životu niti vjerovatno neznaju što je to...

Marvin OCX
23-10-2011, 22:40
Mislim,odnosno znam da niko od nas nije niti jedne jedine sekunde proveo u Libiji tih 40+ godina pakla i sve sto se zna, zna se iz vecinom americkih medija. Da je neki americki novinar nekada napisao kako se Gadafi svake prestupne godine petkom navece pretvarao u cudoviste sisimisolikih krila i grotesknih kandzi kojima bi na nacionalnoj televiziji komadao libijske djevice-sad bi se o tome pricalo kao o cinjenici. Koliki god spisak njegovih nedjela da napisemo neko ce drugi napraviti isti spisak pozitivnih stvari i promjena iz njegove vladavine. I eto onda sukoba subjektivnosti,nesto sto je jednome toplo,drugome je hladno. Niko od nas ne moze govoriti u ime tog naroda tamo jer nismo tamo.
Ja imam prijatelja koji je tamo vec 10 god i iz lik mi fino kaze da ima istine u nekim zlodjelima al vecina je propaganda. Sadam Husein,Bin Laden,Gadafi-OIL WARS. Amerika ne prekida ratove vec ih zapocinje iz sopstvene koristi. Rat u BIH,jebeni genocid itd nije bilo svrhe prekidati,ali Gadafija nakon 40 god se odjednom mora POD HITNO eliminisati u ime demokratije. Ne znam ko jos u to vjeruje. Bas u vrijeme naftne krize... Bezimeni je fino naveo primjer Tita. Sloboda govora je neki temelj slobodnog drustva,a svi znamo sta se desavalo onima koji su ga i u pijanom stanju opsovali u to vrijeme... Gadafi je bio egomanijak,nomad,koji je visoke zvanicnike iz drugih drzava namjerno primao kao goste u sator,bio je lud,i bio je tiranin,klasicni tiranin,nimalo bolji ili gori od desetine njih sirom svijeta...
A je li zasluzio ono? Ako je ono radila rulja koja je dozivjela sve te strahote americke propagande onda jeste. Oko za oko.

McPingvin_v2.0
23-10-2011, 23:27
http://www.cracked.com/article_18850_7- ... sible.html (http://www.cracked.com/article_18850_7-modern-dictators-way-crazier-than-you-thought-possible.html)

Dreadlock
24-10-2011, 08:53
dreadlock, kako ti očekuješ od njih da mu priušte suđenje kad se s time nisu nikad sreli u svome životu niti vjerovatno neznaju što je to...

pa dobro ako neznaju sto je to,neka ne zive u demokraciji. moraju danas-sutra znati te stvari ako vec zele imati takvu drzavu.isto kao da ja odjednom zelim da hrvatska bude parlamentarna monarhija,nebih isao trazit kralja/kraljicu a da neznam osnove na kojima je ona sacinjena. ako nikada nece znati kako to sve funkcionira,onda nemogu niti uspostaviti normalnu pravednu drzavu,a onda ce je i badava imati ako nece znati sto treba napraviti u kojem slucaju.
na stranu to sto su pogubili gadafija na brutalan nacin,izlaganje njegovog mrtvog tijela mi definitivno ne pokazuje da su oni kakti moderni i spremni imati odgovornost. sto je sljedece? raskomadat njegovo mrtvo tijelo i podjeliti narodu da svatko ima komad mrtvog bivseg vode? ako oni zele imati modernu drzavu,onda se ovakve greske nebi smijele izvoditi.

Maloki
24-10-2011, 11:00
U Libiju se uvodi poligamija.

Kid A
24-10-2011, 12:26
pa dobro ako neznaju sto je to,neka ne zive u demokraciji
Ovo je fakat najgluplja izjava dosad u temi

Duke of Earl
24-10-2011, 13:01
Ma vidiš da mlati nepovezane gluposti, ja još uvijek nisam skužio što on točno želi dokazati i kako to želi dokazati.

mortician
24-10-2011, 15:58
Možda vezano uz peace, one love i sranja. Po avataru nez :) Enihu, @Dreadlock, again, ajt probaj pročitat ovo Vojvodino par strana iza.

The Great Duck
24-10-2011, 17:32
http://www.cracked.com/article_18850_7-modern-dictators-way-crazier-than-you-thought-possible.html
Nema Bokasse ni Amina. :shock:
Inače, čuo sam da su ovakav kraj Gadafiju sredili agenti nekih stranih kompanija koje su radile u Libiji kako ih tijekom suđenja ne bi kompromitirao. Može biti da je samo teorija zavjere, ali opet, ni ne čini se tako nevjerojatnim...

Kenyi
24-10-2011, 21:42
Ko zna šta je zapravo bilo planirano sve ovo vrijeme...