Log in

Pogledaj cijelu verziju : Problem - na laptopu između hladnjaka i GPU pola cm lufta

marijanovic
21-02-2011, 01:38
Imam vrlo čudan problem s laptopom.
Između heatsinka laptopovog hladnjaka (dijela koji sjeda na GPU) i samog GPU ima preko pola centimetra razmaka. Tvornički su tu bila mala 4 kvadra od nekog materijala sličnog gumi pošto sama termalna pasta nije dostatna. Mislim, oni su još tu ali u užasno lošem stanju (jednostavno se s vremenom stvrdnulo, razmrvilo, stanjilo, ...) i sanacija termalnom pastom više ne pomaže.

Znate li možda gdje bih mogao nabaviti zamjenu za to ili neki materijal koji bi mogao iskoristiti kao zamjenu?

Događa mi se gašenje laptopa pod velikim grafičkim opterećenjem nakon nekog vremena (baš se GPU pregrije) ako laptop ne držim otvoren. CPU temperature normalne (hladnjak fino sjeda).

Edit:
Ovako je to izgledalo kad su "thermal pad"-ovi (ili kako se to već zove) bili u dobrom stanju (relativno novi)...
http://www.bug.hr/_cache/06d778d9b68599802c8693eccedb914e.jpg?rand=10770141 8

The Boz
21-02-2011, 01:41
Možda da probaš s onim pasivcima za RAMe koji su svojedobno bili u modi?

marijanovic
21-02-2011, 01:47
Možda da probaš s onim pasivcima za RAMe koji su svojedobno bili u modi?

Bojim se da ne bi moglo; pasivci su narebrani, a te za rame morao bih sjeći.
Ne znam kako bi to popunilo tu šupljinu između GPU i "baze" hladnjaka niti što bi taj "komadić" držalo na mjestu...

Sam hladnjak je zanimljiv; par bakrenih toplovodnih cijevi spojenih na ventilatorom hlađen "pasivni" dio.
"Pasivni" dio ne leži na ničemu već u njega ulaze te toplovodne cijevi (s CPU i s GPU)...

ezav
21-02-2011, 05:38
Otici u bilo koji "jaci" servis za laptope i pitati dali su voljni prodati te "thermal" padove ... jer servis bi ih trebal imati :D

marijanovic
21-02-2011, 11:01
Laptopi to inače nemaju, bar mislim da je tako. Moj je HGspotov brand pa kad sam u HGspotu pitao niti su to imali niti su mogli nabaviti.

IGoR_2803
21-02-2011, 11:15
a da probaš izrezati neku bakrenu pločice površine GPUa, debljine upravo da se ostvari kontakt... jedino ne znam koliki ti je razmak između toga, da ne bi ta pločica morala biti predebela...

ja imam sličan problem sa curinim laptopom, pred mjesec, dva je jednostavno krepao - laptop radi ali nema slike... taj laptop se uvijek grijao ko kuga (HP) i nakon dosta istraživanja pronašao sam tipa sa PCEKSPERT foruma koji je imao isti problem i uspio je popraviti laptop zagrijavanjem GPUa sa plinskom lemilicom... kaže da je problem bio do hladnog lema. nakon 20ak sekundi zagrijavanja procesora na 230C, umetanja bakrene pločice između gpua i hladnjaka i promjene paste, laptop je proradio...

Bartuc
21-02-2011, 11:22
Ne tražiš za laptop, traži "kaogume" koje se nalaze između coolera od grafe i memorijskih modula. Ili ako imaš model HD4730 sa coolerom preko čitave kartice, možeš ga skinuti i vjerojatno na njemu imaš tih "kaoguma" pa si posudi 2-3 za laptop.

Ili si naruči preko ebaya - http://cgi.ebay.com/Thermal-Pad-3cmx3cm ... 3f02cf6515 (http://cgi.ebay.com/Thermal-Pad-3cmx3cmx2mm-CPU-GPU-DDR-RAM-CHIP-XBOX360-PS-/270630085909?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f02cf6515)

marijanovic
21-02-2011, 16:47
E-bay na žalost vjerojatno nije opcija.

Grafa (hd 4730 sapphire) mi nema hladnjak preko cijele kartice već samo na gpu tako da nemam ni tih "gumica" na v-ram.

Neki bakar da idem rezati, ne vjerujem da bi dobro ispalo (teško je reči točnu širinu zazora).

Stvarno ne znam što bih. Mislite da u Linksu možda imaju nešto što bi moglo poslužiti? Ili Chipoteci možda?

ezav
21-02-2011, 18:23
Ha probaj Chipoteku , oni fakat imaju svasta ..

I ovek ti je ko opcija postoji Zel-Cos (Servis od Mikronisa) , ono odes drito do njih u servis i pitas dali bi prodali .

marijanovic
21-02-2011, 19:16
Nisam naveo, opcije su mi Osijek i Virovitica. Eventualno narudžba iz neke trgovine s područja Hrvatske (Zagreb ili neki drugi grad). U Virovitici ne vjerujem da ima išta što bi moglo pomoći, potražit ću u OS.

Jedno banalno pitanje; čišćenje tih što imam alkoholom ili pranje u vodi, bi li to štogod pomoglo?
Kad idu ti thermal-padovi, ide li i pasta između?

Bartuc
21-02-2011, 19:49
Ne, thermal pad ti dođe umjesto paste i po meni je to glupost, no valjda im je lakše staviti par milimetara te kaogume nego u milimetar napraviti sve dimenzije hladnjaka tako da kvalitetno pokrije sve čipove. One se inače ne čiste, isto kako se pasta ne čisti... ako počneš čistiti moraš skinuti do kraja i staviti novo.

marijanovic
21-02-2011, 21:49
Kad sam prvi put sam otvarao laptop između tih padova, gpu i hladnjaka stavio sam termalnu pastu. Kasnije tu nisam ništa mijenjao dok sad nisam ugradio novi proc i vidio da je otišlo valjda od starosti i temperature te da je prljavo od stare paste. Probati ću ja te oprati alkoholom pa staviti duplo. Pod duplo mislim umjesto ta 4 jedan pored drugog staviti 2 pa druga 2 na njih i onda kad hladnjak to stisne moglo bi biti taman dobro.

Razzarach
21-02-2011, 22:19
Meni se to sjebalo na PS2... Jos uvjek nisam nabavio nove xD

marijanovic
12-09-2011, 23:59
Imam one od hladnjaka s HD 4850; da njih stavim?
Ili da ništ ne diram pošto se laptop ne pregrijava...