Log in

Pogledaj cijelu verziju : Potencijalni problem s grafičkom

Torch
20-12-2010, 17:03
Pozdrav ekipo.
Molim za pomoć.
Imam doma jedan malo stariji komp, evo upravo mu prolazi treća godina i bojim se da je riknula grafička kartica (ili barem mislim).
E sad, konfiguracija je ova:

Cpu AMd Athlon 6000+ X2
Mb Gigabyte M55S
Asus GeForce 8800 GT
2 GB Kingmax DDR2 RAM
Fortron 450 W napajanje
Seagate 320 GB disk
Samsung T220 monitor

Pa ovako, prije par mjeseci prilikom rada mi se monitor zacrnio i u gornjem lijevom uglu se počne izmjenjivat ANALOG - DIGITAL i tako sve dok se monitor sam ne isključi. Malo sam prčkal po kablovima iza monitora i onda je proradilo. No problem se nastavil ponavljati, da bi mi u jednom servisu rekli da probam izvaditi grafičku iz utora i da ju vratim nazad. I to sam napravil i neko je vrijeme bilo OK, da bi mi se sad u petak problem ponovio ali mi ništa ne pomaže da dobijem sliku na monitoru. Upalim komp i on krene svoju radnju al mi se na monitoru samo pojavljuje analog-digital te mogu ugasiti komp jedino dugo držeći power gumb. Čak sam i drugi komp spojil na monitor da vidim da nije problem u monitoru ali on je normalno radil. Desi se i da kad upalim komp da se ventilator na grafičkoj odmah upali na max (počne se jako brzo vrtiti) i neće stati. Čak su mi se jednom iz kućišta javili i oni biiiiip - biiiip - biiiip zvukovi.

Tako da molim pomoć i savjet da li se radi o problemu sa grafičkom karticom ili bi problem mogao biti u nečemu drugom?

Također, ako je problem sa grafičkom koju bi mi grafičku preporučili da stavim u komp a da ju ostatak komponenti može maximalno iskoristiti (ne mora biti neka preskupa grafička, ali da bude dovoljno da vrtim COD: BO, SC2, i BF:BC2 koje sam mogao vriti i sa ovom 8800gt bez problema)? Sumnjam da treba neka ultra jaka grafička ako ju ostatak sistema ne bude mogao pratiti.

Eto, ovo je moj problem i zahvaljujem svima koji mogu pomoći. :)

bezimeni
20-12-2010, 17:34
Podesi na monitoru da ne traži automatski izvor signala nego ga fiksiraj na željeni priključak .Ako je spojen preko VGA onda na analog a ako je spojen preko DVI onda na digital .Ako ne pomogne probaj kombinirati drugim kablovima ova dva izlaza na grafi VGA /DVI .

marijanovic
20-12-2010, 17:50
Provjeri ram memoriju.
Probaj ako možeš grafu u drugo računalo ili iz nekog u svoje da vidiš je li sigurno ona.

Systematic Reverse
20-12-2010, 17:55
a i maticna je u igri.

vidim da imas vise kompova, pa probaj kombinirati malo koliko ti je moguce.

Niko Bellic
20-12-2010, 18:32
Imao sam slican problem i grafa je proradila kad sam ju izvadio i otpojio kabel od napajanja, pa nakon tog vratio i opet spojio kabel nazad. Probaj to. Simptomi su bili isti kao i kod tebe. Nema slike. Komp sam morao gasit na I/0 switch i vent na grafi radi kao lud.

Torch
20-12-2010, 20:33
Hvala svima na savjetima, pa evo da kažem odmah neke stvari koje sam očito propusil reći.

Ovo sa mjenjanjem traženja signala na monitoru nisam probal. Al čudno mi je da kompjuter koji je star 8 godina (ovaj drugi koji spominjem u prvom postu) i koji u sebi ima grafičku GeForce 4 MX radi bez problema na ovom monitoru (T220). A ovaj noviji komp me zahebava.

Kaj se tiče kombiniranja dijelova malo bi moglo biti teško s obzirom da je jedan komp star 8 a drugi 3 godine. ;) Možda otfuram grafu nekom frendu.

I probal sam izvući grafičku van do kraja, izvadil sam ju van malo propuhal al nije dalo rezultata. Sutra furam komp do servisa da mi oni kažu u čemu je problem.

I još jedna zamolba, koju grafičku bi preporučili da stavim u taj komp ako je zbilja problem sa njom? Negdje sam dobil savjet da ne treba nikaj jače od Atijeve 5670 grafičke.

marijanovic
20-12-2010, 21:13
Točno tako, hd5670.

Torch
21-12-2010, 21:44
Hej, samo da javim da je komp sređen. Ipak nije bio problem sa grafilčkom već sa RAM memorijom. Serviser je rekao da se nakupilo neko crnilo na pinove od RAMa i da zato nije bilo slike. On je to počistil, pokrenul komp i sve je šljakalo. Al svejedno hvala svima na savjetima i pomoći. Sad sam naučil nekaj i za ubuduće. :)

marijanovic
21-12-2010, 22:12
Prvo što sam rekao u temi je upravo ono u čemu je bio problem, a kažu da ja ne znao...

Systematic Reverse
21-12-2010, 22:15
lucker marijanovic.. ;d