Pogledaj cijelu verziju : World of Warcraft bi mogao postati besplatan
Vodeći dizajner World of Warcrafta Tom Chilton izjasnio se o pretplatama u MMO igrama, te kako razmatra o tome može li i hoće li WoW postati besplatan.
Chilton tvrdi kako je u zapadnim zemljama svijeta sve veća ekspanzija MMO naslova koji su usvojili free-to-play model, podržan mikro transakcijama, poput igara Lord of The Rings Online, Company of Heroes i Dungeons & Dragons Online. Tom Chilton kaže da definitivno može zamisliti World of Warcraft u free-to-play modelu, pogotovo pojavi li se neki naslov koji bi "otpuhao" WoW. U tom slučaju više ne bi imalo smisla tražiti pretplatu.
Što vi mislite, hoće li World of Warcraft doista postati besplatan?
Tegla Ajvara
01-07-2010, 20:30
to bi bilo u redu :D
ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah ahahahahahahahahaha
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
sorry moram ali MORAM
ahahahahahahahahahha
WoW BESPLATAN ?!?!?!?!?!
ahahahahahaha
Genijalno mi je kako je pričao o failovima koji su se skoro ugasili, ali nije spomenuo Guild Wars. GG.
Arbiter of Change
01-07-2010, 21:38
Genijalno mi je kako je pričao o failovima koji su se skoro ugasili, ali nije spomenuo Guild Wars. GG.
Naravno da nije kad ga GW2 mjerka sa strane. :eyebrows:
Razzarach
01-07-2010, 23:18
Pa ima mmoa dobrih... free... jako puno... :D
Mirogamemasta
02-07-2010, 00:40
1. Tko bi se od jednom odrekao 165 milijuna dolara mjesecno!
2. Nije fer prema igracima koji su do sada placali WOW. Nek im Blizz onda vrati pare.
3. Ako nekim cudom ovo postane besplatno to znaci samo jedno. Watch out WOW, here I come! :D
McPingvin_v2.0
02-07-2010, 00:59
1. Tko bi se od jednom odrekao 165 milijuna dolara mjesecno!
Sigurno nije toliko :)
John Wayne
02-07-2010, 08:39
Kaj to netko igra uopče?? :D
Kaj to netko igra uopče?? :D
a kakav ti je to opce komentar ?
Hoće ti reći da je svoje WoW seanse odigrao i vjerojatno ga ni besplatno igranje ne bi natjeralo da ponovo zaigra, osim kada bi mu Blizzard plaćao kredite. Jesam pogodio? :)
Niko Bellic
02-07-2010, 10:01
Baš to. Nije WoW GTA IV ili Fallout 3, pa da ga igraš po 500 puta.
John Wayne
02-07-2010, 10:05
Pa da... moj komentar je zamišljeno kao jedna mikro šala. Nisam mislio pljuvat igru ili gazit osjećaje :)
Ja sam osobno to igrao par mjeseci kad je igra izašla. Prestal sam zato kaj to zahtjeva ogromnu količinu vremena kojeg nisam imao, i zato kaj košta. Nisu to neki novci, al ti nameću obavezu (platio si kartu, pa je šteta da se baci).
Puno bi im bolje bilo da pretplate nema. Infrastruktura za igru se može plaćati i iz drugih izvora. Čisto sumnjam da im fali sponzora i tako to.
Kad bi bio besplatan onda bi ga možda i igrao, čisto radi fore da vidim čega sve ima, bez obaveze.
Sickmanno1
02-07-2010, 10:18
Kad bi bio besplatan onda bi ga možda i igrao, čisto radi fore da vidim čega sve ima, bez obaveze.
Tako svi krenu : ))))))))))))))))))))))))))))))
ma ne zahtjeva wow toliko vremena koliko mislite, stvari su se izmjenile
ma joj to treba zadavit kad mi tak neš veli
svaka igra uzima vremena kolko si ti uzmeš da je igraš, neaigram WoW već 4 mjeseca jel mi se neda, a dok sam bio uplatio raid i pvp svaki dan
sve je u glavi,volja...
cham3leon
02-07-2010, 19:43
Ne znam kako to da nema nigdje MMOova koji su besplatni na foru da su prepuni reklamnog prostora. Recimo, iznajmljujete sliku kod loadinga, postavljate billboardove u igri čiju teksturu mogu iskoristiti sponzori da nalijepe svoj "plakat", neka vrsta razglasa na određenim mjestima, reklamne poruke u chatu, i tako dalje. Uklanja nebalansiranost kod mikrotransakcija, a opet se može urediti tako da uopće ne smeta igračima.
da zamisli ovo voziš se Undercityem i reklama NIKE, BMW, NIVEA
KARLOVAČKO,popi jednog za Karla xD
Kako bi onda zarađivali ako je besplatan? Osim ovih NIKE reklama :rotfl:
cham3leon
02-07-2010, 21:10
Mislim da bi bilo sasvim ok. Uvijek se reklama može zamaskirati u setting. A dok god ti ne smeta kod igranja, nema problema. Kao reklame kad surfaš webom.
Da...
Lich King nosi na leđima natpis "Enlarge your penis today!!! Only 29.99$!!!"
Mislim da bi bilo sasvim ok. Uvijek se reklama može zamaskirati u setting. A dok god ti ne smeta kod igranja, nema problema. Kao reklame kad surfaš webom.
koji je smisao sakrivanja reklame onda ? lol
kaj si lud, pa da takvog što i naprave, ma nema teorije da bi itko igral lol
"Ante Gotovac završio u zatvoru" "Dikan prevario Dolores" SVE U 24 sata novinama, i tako na svakom uglu Azerotha
Mirogamemasta
02-07-2010, 21:55
:rotfl: I tebi to ne smeta??? Na koju god stranicu kliknem - reklama. Koji god video gledam - reklama. Kako ne smeta? Ako zelim gledati neki video na youtubu, onda zelim gleadati video, ne treba se nikakva reklama ubacivati onda. (dobro je sto se reklame mogu zatvoriti, ali opet su pain in the ass.)
A u setting se reklama ne moze nikako uklopiti. Eventualno nekakva Blizz reklama za njihove proizvode i igre, iako je i to malo smjesno.
cham3leon
02-07-2010, 22:08
Reklame na teveu smetaju jer ti ih useru unutar programa koji želiš gledati. Na webu reklame većinom stoje sa strane u bannerima, prilikom čega ti možeš čitat/gledat što te već zanima, u čemu te reklame ne prekidaju.
Ovo što sam rekao da se reklame "zamaskiraju" u setting ne znači da bi bile nevidljive, nego bi se malo prilagodile settingu. Primjerice, Coca Cola bi se sigurno dobro snašla u takvom marketingu i možeš se kladit da bi ubacili coca cola potione ili nešto. Ono, reklame koje izgledaju kao da pašu u setting.
da mislim stvarno bi to pasalo WoW atmosferi, cocacola,nike,BMW, FORD, ŠKODA, to se savršeno uklapa u WoW svijet :bravo:
cham3leon
02-07-2010, 22:42
A jebiga, bilo bi besplatno ;)
Tegla Ajvara
03-07-2010, 15:06
igrajte allods
besplatna wow kopija
ja odusevljen :pray: :D
A jebiga, bilo bi besplatno ;)
al se dam kladit da nebi ni 2% bilo dobro kolko je sad
Kako bi onda zarađivali ako je besplatan? Osim ovih NIKE reklama :rotfl:
Pa nebi bila besplatan da foru da ju ko talismana skineš sa neta i rokaš do mile volje. Ljepo kupiš DVD kao i kod svake normalne igre i to uredno platiš. I tako par ekpanzija... evo ti para za održavanje servera.. još im i otane kolko oće...
Sickmanno1
04-07-2010, 22:16
Ma da, kak da ne. Odrzavanje servera za 10 milja igraca se otplati sa ekspanzijama. lol. Mozda i da ali sa neznam 6 eura profita...
Worthaur
04-07-2010, 22:25
Pa Guild Wars funkcionira na tu foru, mada se to Blizzardu nebi nikako isplatilo, nije bas da im igraci odlaze
Sickmanno1
04-07-2010, 22:36
Da GW ima 10 milja igraca :rotfl:
GW nema ni 10mil. prodanih kopija (+ekspanzije)...
MasaKrisT
05-07-2010, 00:07
Rofl pa stave bez pretplate i nastave naplacivat gluposti poput transakcije chara sa servera na server, ajfon aplikacije poput aukcijske ,a da nemoras u wow, mjenjanje imena,rase,boje,itd, milijuni frikova trose lovu na te mikro stvari sto se krecu od 3-30$,znas koja je to lova?
Da i to sam tio napisati ali mi se nije dalo :D od toga živi npr talisman.
Sickmanno1
05-07-2010, 01:55
Ta lova je nezamjetno manja od love koju priusti 10 milja igraca na pretplatu :wink:
cham3leon
05-07-2010, 07:54
To u konačnici vodi do Item Malla koji donosi najveće pare od svih mikrotransakcija, a znate na šta liči igra kad ima IM. Sad baš zadnje dane igram Combat Arms, neku glupu besplatnu online pucnjavu, i naglasak na IM-u je toliko velik da bez plaćanja teško da možeš priskrbit neku jedva malo bolju puščicu, a kamoli drugu opremu. Kupio sam neki snajper, ja mislim najjeftiniji, ali opet me koštao skoro sve bodove koje sam imao, i napravio veliku grešku. Među ostalim se dogodilo da sam tipa pogodio DVAPUT, i nisam ga ubio.
Reklame, kažem vam, meni bi to bilo najbolje rješenje. Ne obazireš se na njih, i bog.
Worthaur
05-07-2010, 07:55
Ako ima 5mil samo accountova napravljenih, a kolko ljudi ima sve ekspanzije?
Baš me zanima kakva ćete opravdanja nać kad jednog dana bude stvarno besplatan...
Imam neki feeling da bi ovo moglo zaživjeti samo ako bi im drastično pao broj pretplatnika.
Ta lova je nezamjetno manja od love koju priusti 10 milja igraca na pretplatu :wink:
Nisam reko da nije. Ali čovjek je upravo zvučao kado sa de boji konkurencije što bi značilo i da mu broj predplatnika pada. Negovorim ono što želim nego ono što zaključujem iz vijesti.
Ako ima 5mil samo accountova napravljenih, a kolko ljudi ima sve ekspanzije?
Pod ekspanzije sam mislio na WOW-ove ekspanzije koje GW nema (kolko znam tj. neznam i nezanima me).
E sad računaj da prvo moraš kupit igru, pa jednu ekspanziju, pa drugu, pa treču i neznam već koliko ih ima...
To više nisi potrošio para za jednu igru nego za njih nekoliko, što blizzardu odgovara, i od toga mogu živjeti više nego dobro.
Worthaur
05-07-2010, 10:36
Pa da, neznas, imas GW, 2 standalone ekspanzije i jednu pravu ekspanziju
I to nece napravit osim ako se ne dogodi sto je W1k1n6 rekao, a sto se nece desit narednih neznam kolko godina dok blizz ne izda novi MMO na kojem rade...
John Wayne
05-07-2010, 12:23
George Lucas je posto milijarder ne zato kaj su ljudi platili kartu za Ratove Zvijezda, nego zato kaj je imal isključiva prava na svu robu koja ima veze sa filmom (igračke, torbe, bilježnice, knjige, igre, majice, prisvjesci, ostala sranja).
WoW je već davno postao brend. Imaš cijelu industriju popratnih gluposti koja se proizvodi, a na koje mame i tate keširaju novce.
Ne vjerujem da im opstanak ovisi o pretplati.
Slažem se, još bih samo dodao da kod takvih brandova o daljem razvoju više vode brigu šefovi marketinga nego developeri.
Razzarach
05-07-2010, 13:34
a da ubace masu reklama u igru... wow je pre popularan... dobro bi zaradili.. :)
i mogla bi igra bit free2play... jos vise ljudi bi igralo i vise para bi grabili... sam da se igra/nastavci placaju...
cham3leon
05-07-2010, 13:50
O tome ja i govorim. Ako pun k ljudi preko weba zarađuje na marketingu, kako ne bi WoW? Uz takvu brojku igrača, reklame bi im nosile više para nego pretplate, ja bih rekao. Možda zvuči preglupo i ima potencijal da naruši setting, ali siguran sam da se to može srediti.
John Wayne
05-07-2010, 14:03
Sad kad tu radimo reviziju Blizzardovog poslovanja... :D
Ak zememo da je WoW dosta jak brend... zašto bi WoW na svojim serverima reklamirao nekog drugog,kad može iznajmljivat svoj lik i djelo drugima da reklamiraju svoje proizvode sa WoW-om? Neznam... neki patuljak naterava Orkove u Nike tenisicama na telki, te u pauzi nagne novu Coca Cola Zero. :D
Orbit napravi žvakaće za lakše leveliranje...i tako dalje :D
cham3leon
05-07-2010, 14:05
Već bilo. Coca cola sa reklamom u kojoj su svi avatari iz MMO-a, znam da sam vidio više puta. Naravno da bi ubacili orkove i te stvari, ali ne bi Blizzardu ništa platili jer bi tvrdili da to nije Warcraft.
John Wayne
05-07-2010, 14:25
ah...uvijek veliki zajebavaju sirotinju :D :D :D
baldrick_
05-07-2010, 18:34
a i nema smisla da se plati blizzu kad se i on reklamira na taj način. smatram da reklame ne bi toliko ugožavale setting - jer je taj setting pun likova koji pričaju o školi, poslu, ribama, itd.
Delirium
05-07-2010, 19:01
Vodeći dizajner World of Warcrafta Tom Chilton izjasnio se o pretplatama u MMO igrama, te kako razmatra o tome može li i hoće li WoW postati besplatan.
Chilton tvrdi kako je u zapadnim zemljama svijeta sve veća ekspanzija MMO naslova koji su usvojili free-to-play model, podržan mikro transakcijama, poput igara Lord of The Rings Online, Company of Heroes i Dungeons & Dragons Online. Tom Chilton kaže da definitivno može zamisliti World of Warcraft u free-to-play modelu, pogotovo pojavi li se neki naslov koji bi "otpuhao" WoW.SU tom slučaju više ne bi imalo smisla tražiti pretplatu.
Što vi mislite, hoće li World of Warcraft doista postati besplatan?
ne ono...budimo ozbiljni...iskreno igrao sam puno f2p MMO-a i svi su super... al usporedno s wowom, to je sve half-measures sinko. i cisto sumnjam da ce neki f2p tako lagano otpuvat wow, osim jelte ako WH40k MMo nebude besplatan jel?
baldrick_
06-07-2010, 00:24
a zašto mora f2p? poenta je da wow izgubi mušterije, ko mu ih otme nije bitno, može to da bude i mmo koji se plaća
Honer Simpson
06-07-2010, 09:25
Pozz, evo ja sam nov ovdje.(sorry napisao sam Honer umjesto Homer, kako to promjenit?).Inace, ovo da WoW postane f2p bi bilo cool, nebi vise samo igrao na TruWoWu.
:bravo:
Evo kako bi izgledao "free" WoW :friends:
http://img514.imageshack.us/img514/2859/wowfree.jpg
cham3leon
06-07-2010, 10:55
:pray:
Deadwalker
06-07-2010, 10:57
@Wiking, kolko vam je Zuja platila za ovu reklamu? :P
Ništa, rekli su da smo im do sada uništili previše robe :)
cham3leon
06-07-2010, 13:29
Pa bilo bi im pametno da se presele u WoW. Nogometu će pasti popularnost, a WoW će prije ili kasnije postati glavni sport na ovim prostorima, pa im je bolje da si odmah osiguraju oglašavanje.
Tegla Ajvara
06-07-2010, 15:22
Da i to sam tio napisati ali mi se nije dalo :D od toga živi npr talisman.
o daaaa
cuo sam za frikove koji na taj mmo shit trose po 600 dolara na T- pointse :toilet:
Frend mi reko da može svoj ACC (50 i neki lvl) prodat za 400kn :shock:
Da mogu nać likove da će mi dat 400kn za lvl 50 štancao bi ACCove ko kobasice :D
Kol'ko majmuna, bože...
Zar nitko nije spomenuo činjenicu da Blizzard već dobrih godinu dana razvija novi MMO?
Nema smisla zadržati pretplatu na WoW ako će za 2 godine 80% populacije preći na novu igru i tamo plaćati pretplatu...
Lucky.Strike
12-07-2010, 22:51
da se to desi, ja vjerojatno nebi vise iz kuce izlazio :D
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.