Pogledaj cijelu verziju : Kad ste zadnji put nadogradili računalne komponente?
Stranica :
1
2
3
[
4]
5
6
7
U ovom slučaju u tablici radi se o električnoj snazi.
Ne nego o količini topline koju procesor isijava. Potrošnja je približna tome ali može biti i veća.
The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, is the maximum amount of heat (https://en.wikipedia.org/wiki/Heat) generated by the CPU (https://en.wikipedia.org/wiki/CPU)
Znači isijava oko 125 Vati topline.
Znači zašto dva jednaka primjerka CPU arhitekture kada rade u različitim frekvencijama generiraju istu količinu energije?
Ma ne zabrijo sam. Max je 4,2ghz i 125W.
FX9590 je 5ghz i 220W.
Lets sum up:
Ne zanima me zagrijavanje i potrošnja. Hoću što više megaherca bez jebade sa manualnim dizanjem napona.
marijanovic
11-10-2015, 22:17
Onda FX 9590 i neko vodeno hlađenje više klase.
Imam hladnjak. Šta baljezgaš ti?
9590 za 200 dolara iz amerike. Samo ne znam hoće li mi se to isplatit zbog carine. Šiping je besplatan.
marijanovic
11-10-2015, 23:28
Koji hladnjak imaš?
Jesi siguran da ti se isplati tako proc iz SAD-a uzet, dođe te kao kod nas + nemaš jamstvo?
Sad je pitanje je li puno 8370 4,3ghz zaostaje u igrama zbog razlike u cijeni 500 kuna.
Tri ova ventilatora trebam stavit u kućište.
http://www.magazinrs.hr/slike/male/ventilator-raijintek-aeolus-alpha-fan-re_1.jpg
Koji hladnjak imaš?
Jesi siguran da ti se isplati tako proc iz SAD-a uzet, dođe te kao kod nas + nemaš jamstvo?
Ma ne, ak ću kupit to je ovdje i cijena je oko 2200 kuna, a 8370 je malo manje od 1800kn.
Ovaj hladnjak imam sa Noctua NFS12A ventilatorom. Jel to dobro?
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41tzJkFWAIL.jpg
marijanovic
12-10-2015, 07:13
To je dovoljno za FX 8300-8370 ali za 9370-9590 to nije ni blizu prihvatljivo a kamo li preporučeno. I da staviš još 1 vent gore opet nije. I da ima 1 toplovodnu cijev više opet nije.
Treba ili Noctua od 500 Kn ili pošteno vodeno, 220-250W TDP nije sitnica.
8370 je glupost kupovati jer za dobiti njega iz 8300 je dovoljno u UEFI-ju 2 stvari promijeniti - množitelj (s 16.5 na 21.5) i napon (s 1.25 na 1.35V). To je jedan te isti procesor.
Lets sum up:
Ne zanima me zagrijavanje i potrošnja. Hoću što više megaherca bez jebade sa manualnim dizanjem napona.Kompliciraš previše. Uzmi onda 4690K i klokaj na normalnim naponima do 4.5 ak je primjerak solidan, ja sam svog još i spušto. Hladim ga sa običnim Themisom koji nije niš extra. Sa nafrljenim AMD setupima, kolko god jeftiniji možda bio proc u startu, istovariš po meni previše novaca na dobru ploču i manje više premium hlađenje jer ništa ispod toga nije adekvatno. Intel ti ispadne jeftinije jednostavno nego takve egzibicije.
marijanovic
12-10-2015, 07:50
Čux, on već ima dobru ploču i hladnjak sasvim prihvatljiv za FX 83X0.
8370 je glupost kupovati jer za dobiti njega iz 8300 je dovoljno u UEFI-ju 2 stvari promijeniti - množitelj (s 16.5 na 21.5) i napon (s 1.25 na 1.35V). To je jedan te isti procesor.
Tak je dugi rekao da FX6300 valjda radi na 4,5ghz bez dizanja napona. Kao da nisam probao... sistem se instant srušio, nije ni došao do load screena. Reko neda mi se sa tim glupostima jebavat ako je nestabilno.
Kupim FX8300. Napravim od njega FX-8370 4,3 ghz i podignem napon koliko si rekao, ak se jednom sruši ubijem te.
marijanovic
12-10-2015, 11:51
Uzmeš FX 8300, staviš mu množitelj od 8370 i napon od 8370 i vidjeti ćeš da je to 8370.
marijanovic
12-10-2015, 11:55
Dugi ti je možda krivo rekao, FX 6300 radi na taktu FX 6350 bez dizanja napona, ali sve preko toga je OC jer "jači" FX 6-jezgreni nije izašao.
A OC je igranje, moraš tražiti koliko ide. Ne moraš tražiti kada ti proizvođač nađe (tj kada znaš da je 8300-8320E-8320-8350E-8350-8370 jedan te isti proc), ali u protivnom uvijek.
Uzmeš FX 8300, staviš mu množitelj od 8370 i napon od 8370 i vidjeti ćeš da je to 8370.
U pravu si, radit će sigurno i bez OC-a jer ima "Turbo frequency" 4200 MHz 1,375V koji uključim jednim klikom u biosu. http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8300.html
Jebote kako ovo nisam skužio, gadno bi se zajebao, a proc košta 1000kn samo. Znači dobijem 400 Mhz veći boost i veći cache size u odnosu na FX6300. Ovo bi moglo biti taman za grafu.
Znači dobijem 400 Mhz veći boost i veći cache size u odnosu na FX6300
I dvije jezgre koje kurca ne vrijede :D
FX 6300 radi na taktu FX 6350 bez dizanja napona
Imaju i različiti TDP. Što to točno znači? Koja je fizička razlika između dva termalna dizajna iste arhitekture?
marijanovic
12-10-2015, 12:53
TDP ti je vezan uz dvije stavke; drastično raste porastom napona i zanemarivo malo porastom frekvencije.
Dakle, kada digneš napon podigao si i TDP - jer se povećanjem napona na otporu povećava i zagrijavanje.
A ovo drugo malo jer proc na većem taktu ipak se malo više grije (jerbo brže radi).
Kako onda FX9590 ima TDP 220W na 1,4V, a 6300 na istoj voltaži 95W? Ili 8300 125W?
marijanovic
12-10-2015, 14:21
FX 9590 ima napon 1.5V ako se ne varam.
6300 ima niži napon i naravno manje jezgri (procesnih elemenata).
8300 počinje s 1.25V i zato je 95W TDP. 8320/8350/8370 su 1.35V i zato su 125W TDP kategorija.
Naravno, kategorije su okvirne, jer jedan 8320 ima zanemarivo manji TDP od jednog 8370 jerbo iako je napon isti radna frekvencija nije.
FX 9370 i 9590 su drastično clockani (dakle frekvencija je uvelike povišena) te kako bi bili stabilni podignut je i napon i to baš maksimalno.
Lol, kad god se pitam da li je i5 bila mudra investicija, vidim na kaj drugi "bacaju" lovu pa mi bude lakse :) Uzmi 8300 ili max 8350 i jebenica. Nemoj previse baciti novaca na AM3 posto je to dosta staro i nema buducnosti za taj chipset. Po meni se ne isplati iznad 8350 koji ce zastariti gotovo isto kad i taj sto planiras kupiti.
Neću ništa kupovat. Otključao sam jednim klikom "turbo core" u "AMD ovrdrive" programu i sad radi na 4,45Ghz i 1,425V.
Pušing rođo. Nisam ni krenuo igrat i resetirao se komp. Ne mogu ni normalno surfat sad jer ne otvara stranice i baca na google i tipkovnica neće da piše. Overdrive mi ujebo bios izgleda, moram sad cmos napravit. hahaha!
marijanovic
12-10-2015, 15:57
Pa samo ti mijenjaj bilo što bez da prije toga naučiš što to jeste...
Ja sam tebi već davno rekao što je i zašto overclock. Zašto se praviš pametan sad ako me ne slušaš?
marijanovic
12-10-2015, 16:28
Otključao Turbo Core u AMD OverDrive? Nemudar potez.
Prouči http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2259896/enable-amd-turbo-core.html
Fala na info!
Imaš li još kaj za reći?
Aj da i to vidim da netko ide paliti turbo na kloknutom procesoru :rotfl: koje je debilana i za stock procesore jer ih prži bezveze sa visokim naponom.
Mislim da FX6300 ne ide preko 4100mhz i to je zakon za njega.
Ček... nisam li to odmah u početku napravio bez čitanja knjiga o overclocku.
Ne ne, tekući dušik mi treba.
marijanovic
12-10-2015, 17:03
Možda neki očajno loš primjerak. Inače idu puno više.
Dokazao sam da ne ide. Jedino da idem kupovat isti proc iznova i tražit brutalno odličan primjerak.
marijanovic
12-10-2015, 17:13
Glup sam, ajd mi molim te napiši kako si točno dokazao. Možda su 2 glave bolje od jedne.
Glup sam, ajd mi molim te napiši kako si točno dokazao. Možda su 2 glave bolje od jedne.
Kaže se "pametnije". Još puno žganaca moraš jesti.
Nemam ti sada više što pisati. Imaš hrpu testova, overclocka i iskustava na netu za svaki procesor, pa si biraj što ćeš čitati.
marijanovic
12-10-2015, 17:32
Mene zanima što si ti točno činio tj na osnovu čega si ustvrdio da imaš loš primjerak procesora.
Gdje sam rekao da imam loš primjerak procesora?
marijanovic
12-10-2015, 17:37
Gdje sam rekao da imam loš primjerak procesora?
Evo ti:
Dokazao sam da ne ide. Jedino da idem kupovat isti proc iznova i tražit brutalno odličan primjerak.
FX proc koji ne ide preko svog "Turbo" takta JE LOŠ primjerak.
Govorim bilo koji FX6300. Opet ne vidim gdje sam napisao "moj primjerak".
Fakat loše čitaš.
marijanovic
12-10-2015, 17:46
Onda si u krivu, za bilo koji možeš reći za većinu njih (a ne za manji postotak) a to znači da bilo koji FX 6300 ide preko. Prema ovome što si pisao zaključilo bi se da ne idu preko 4.1 dok je istina da većina ide i preko 4.4.
Onda si u krivu, za bilo koji možeš reći za većinu njih (a ne za manji postotak) a to znači da bilo koji FX 6300 ide preko. Prema ovome što si pisao zaključilo bi se da ne idu preko 4.1 dok je istina da većina ide i preko 4.4.
E to sam čekao. Ajde sada dokaži sve to gore što si napisao.
marijanovic
12-10-2015, 17:53
Kakve dokaze želiš? Linkove s OC-ovima FX-a 6300 na više od 4.1? YT videe? Da ja zaključam dvije jezgre na svom 8300 pa vidim koliko visoko ide s 6 jezgri (jer bi to bio FX 6300 tada)?
Ajde, daj mi 2-3 ok ploče i 10ak FX-6300 i dokazat ću ti da večina ise STABILNO na više od 4.1 GHz pred tvojim očima.
Ajde da zaključim na kraju što mislim:
Totalno si nesiguran u sve što si ovdje rekao i ne treba te slušati uopće. Praviš se da znaš, a kada treba napraviti ili dati konkretan savjet počneš se kurčiti jer nisi siguran i ništa drugo ti ne preostaje.
Kakve dokaze želiš? Linkove s OC-ovima FX-a 6300 na više od 4.1? YT videe? Da ja zaključam dvije jezgre na svom 8300 pa vidim koliko visoko ide s 6 jezgri (jer bi to bio FX 6300 tada)?
Ajde, daj mi 2-3 ok ploče i 10ak FX-6300 i dokazat ću ti da večina ise STABILNO na više od 4.1 GHz pred tvojim očima.
Dobro ide na 4,2 GHz ajde.
marijanovic
12-10-2015, 18:00
Ajde da zaključim na kraju što mislim:
Totalno si nesiguran u sve što si ovdje rekao i ne treba te slušati uopće. Praviš se da znaš, a kada treba napraviti ili dati konkretan savjet počneš se kurčiti jer nisi siguran i ništa drugo ti ne preostaje.
Čekaj, jel nisi dobio upute za OC i konkretne savjete? Šta sereš.
Jebeno si se namučio za te upute i savjete. Kopirao dva linka i rekao da je lutrija, hahaah!
Resetirao sam bios, al sam opet uključio automatski OC koji diže FSB na 216 i multi na 3,8Ghz tak da memorija radi na malo više od 1600Mhz odnosno 1720Mhz.
Sad sam htio sam sve manualno napravit tj. stavit FSB 200 i pomnožit multi na 4100Mhz, tak da bi memorija ostala na 1600Mhz. Bez dizanja Volta.
Al neda mi se više ništa, radit će na 3,8 i ram na 1720 kao i uvijek do sad, boli me qurac.
marijanovic
12-10-2015, 18:14
Evo ti jedan tip s 4.3 koje čak nije ni imao potrebe testirati:
https://www.youtube.com/watch?v=T9uXysmgPi8
https://www.youtube.com/watch?v=xmHJVZdvIZM
4.5 je isto postigao (u drugom videu), samo se morao igrati naponima.
Evo još jedan sličan na 4.3:
https://www.youtube.com/watch?v=PI1GQ9tjPPw
Evo ti na 4.5:
https://www.youtube.com/watch?v=eH0UAhGjgWQ
Ovdje imaš hrpu oc-anih na 4.5, 4.66, 4.6 ...
http://www.overclock.net/t/1341479/fx-6300-overclocking-help-guide
marijanovic
12-10-2015, 18:15
Ovome je stabilan na 4.6:
https://www.youtube.com/watch?v=r5VQ-CPvwos
Ovaj Cinebench vrti na 4.9:
https://www.youtube.com/watch?v=qKT0mop1yN4
marijanovic
12-10-2015, 18:16
Jel ti nisam ranije već (negdje) linkao nekoliko stvarno dobrih "tutoriala" koje treba savladati prije upuštanja u overclock?
Nekome sigurno jesam, a nekako mislim da sam baš tebi.
Ovdje imaš hrpu oc-anih na 4.5, 4.66, 4.6 ...
http://www.overclock.net/t/1341479/fx-6300-overclocking-help-guide
Čitao sam to već.
Teško mi je to pratit sve jer nemogu nać primjere za moju ploču, drugačiji je bios.
Resetirao sam bios, al sam opet uključio automatski OC koji diže FSB na 216 i multi na 3,8Ghz tak da memorija radi na malo više od 1600Mhz odnosno 1720Mhz.
Sad sam htio sam sve manualno napravit tj. stavit FSB 200 i pomnožit multi na 4100Mhz, tak da bi memorija ostala na 1600Mhz. Bez dizanja Volta.
Al neda mi se više ništa, radit će na 3,8 i ram na 1720 kao i uvijek do sad, boli me qurac.
Ugasi turbo, fsb ne diraj jer dizanje takta memorije u igrama ne donosi ništa. Diži samo multi od procesora na stock naponu koliko ide. Kad dođe do granice može malo podignuti napon pa ponovno digniti multi za jedan ili više i to ti je u principu to. Turbo ti je na amd-u čisto sranje. Diže ti frekvenciju samo jedne jezgre i to tako da pumpa napon do neba što pregrijava chipset...dobro ti imaš vrhunsku ploču ali svejedno, više štete nego koristi.
Mirogamemasta
12-10-2015, 18:37
Oš SS da ti okinem? Downklokao sam ga sa 4.5 na 4.4 samo zbog temperature koja nije bila nešto strašno, ali ja volim biti na sigurnom. (Sad kad je zahladilo mogao bi ga opet dignuti, hehe.)
Ne znam zašto toliko briješ na 5.0 i 8 jezgri (Razumjeti ću te jedino ako igraš Morrowind kao i ja, sa "Hi-Rez" teksturama pa želiš imati više od 20 FPS-a u gradu.)
Skočiti sa 6 jezgrenog na 8 jezgreni je u ovom trenutku bezveze kad dolaze ZEN procesori iduće godine.
Ako baš toliko želiš 8 jezgri čopi 8300 i klokni ga, nije teško. (koliko se raspravljate trebao si do sad naučiti.)
Mirogamemasta
12-10-2015, 18:42
Bemti kako je cijena pala za 8 core proc. Kad sam ja gledao prije pola godine 8300 je bio minimalno 300 kn skuplji. :( Sad mi dođe da prodam svoj pod novi, dodam 100 kn i kupim 8 core, ali ne mogu 2 dana bez kompa.
ahahaha (prokleta ovisnost, moram na lječenje.)
^Može.
Za sad sam opet na 4,1Ghz bez diranja napona. Na godišnjem sam cijeli tjedan, pa ću večeras opržit malo duže COD pa bumo vidjeli. Ak ne bude problema samo dignem multi na 21,5- 4,3Ghz, pa opet igranje malo.
http://valid.x86.fr/6cxsi8
marijanovic
12-10-2015, 18:47
Teško mi je to pratit sve jer nemogu nać primjere za moju ploču, drugačiji je bios.
Svi UEFI "biosi" za AMD čipset imaju više-manje iste opcije (pogotovo na pločama iste i/ili slične klase), samo se neki nazivi ili smještaj opcija razlikuju.
Tko nauči OC-at ne mora imati primjer "za njegov bios" jer je takvo razmišljanje samo po sebi glupo.
Ako znaš kopati papriku, nije ti bitno jel' motika ravna ili zaobljena. Ako znaš cijepati, nije ti bitno jel' drvo joha ili vrba.
Nekako mi se čini da i dalje tražiš TOČNE UPUTE (za shebat komp) po principu "STAVI OVO OVAKO i OVO OVAKO PA ĆEŠ IMATI STABILNO 5.5GHZ".
To je način za smrdat, a ne clockat. Tako se ne radi (osim možda za 200-300 MHz OC koji je na skoro svakom procesoru 100% stabilan pa je brain-less).
Dobro ti Mirogamemasta (http://forum.pcplay.hr/member.php?8301-Mirogamemasta) kaže.
Bemti kako je cijena pala za 8 core proc. Kad sam ja gledao prije pola godine 8300 je bio minimalno 300 kn skuplji. :( Sad mi dođe da prodam svoj pod novi, dodam 100 kn i kupim 8 core, ali ne mogu 2 dana bez kompa.
ahahaha (prokleta ovisnost, moram na lječenje.)
Pa velim, 1000 kuna je 8300, a svoj prodam za 600kn.
marijanovic
12-10-2015, 18:49
Evo ti:
http://forum.pcplay.hr/showthread.php?44433-OC-procesora-(prvenstveno-AMD-u-temi)
Kada to sve dobro proučiš moći ćeš clockati bez puno brige i mučenja.
Mirogamemasta
12-10-2015, 18:54
Oš SS da ti okinem? Downklokao sam ga sa 4.5 na 4.4 samo zbog temperature koja nije bila nešto strašno, ali ja volim biti na sigurnom. (Sad kad je zahladilo mogao bi ga opet dignuti, hehe.)
Ne znam zašto toliko briješ na 5.0 i 8 jezgri (Razumjeti ću te jedino ako igraš Morrowind kao i ja, sa "Hi-Rez" teksturama pa želiš imati više od 20 FPS-a u gradu.)
Skočiti sa 6 jezgrenog na 8 jezgreni je u ovom trenutku bezveze kad dolaze ZEN procesori iduće godine.
Ako baš toliko želiš 8 jezgri čopi 8300 i klokni ga, nije teško. (koliko se raspravljate trebao si do sad naučiti.)
Evo još jednom ako slučajno nisi vidio. :)
Otišao sam vidjeti review za tvoju ploču Vedro i navodno je zvijer od matične. Nije mi jasno kako ti ne ide iznad 4.1.
Uglavnom nema C/P opcije za overclokanje. Moraš se igrati sa voltažom, a poslije toga cijelo vrijeme test, test, test. Samo tako možeš uspješno klokati, sve ostalo je lutrija koju onda igraš na vlastitu odgovornost.
marijanovic
12-10-2015, 19:02
Baš zato što OC traži truda i vremena ja svog FX-a 8300 držim na 3.3 GHz undervoltanog. Clockao sam ga do 4 GHz bez dizanja napona, išao bi on i više al jednostavno mi se tada nije dalo dalje (jer kad se krene s dizanjem napona onda ima još puno više posla). Uskoro (planiram) kupujem novu grafičku (može se reći da čekam R9 380X i/ili da vidim kako će na 7770 ići Fallout 4) pa mi sad za HD 7770 i ovo malo što igram (baš i ne stignem puno a i nemam baš volje - nema dobrih igara više) ni ne treba više od 3.3 GHz (možda mi dođe da ga i underclockam čisto da vidim koliko nisko može ići da napon bude što niži a proc stabilan).
Prema svemu što sam do sada iskusio pogodio sam na baš dobar primjerak FX-a 8300 jer rijetko koji na 1.25V sustiže preko 4GHz (za to mnogi primjerci trebaju default napon od 8320/8350/8370) i baš me zanima koliko bi na mom bio max (očekujem oko 4.7 - 4.8 na zraku, najmanje 4.6). Stvarno je FX 8300 dobar proc.
Evo još jednom ako slučajno nisi vidio. :)
Otišao sam vidjeti review za tvoju ploču Vedro i navodno je zvijer od matične. Nije mi jasno kako ti ne ide iznad 4.1.
Uglavnom nema C/P opcije za overclokanje. Moraš se igrati sa voltažom, a poslije toga cijelo vrijeme test, test, test. Samo tako možeš uspješno klokati, sve ostalo je lutrija koju onda igraš na vlastitu odgovornost.
Daj okini CPUZ samo pliz, da preskočim ovih 4,1Ghz na stock voltaži.
I jesu li ti sve ostale postavke u biosu default. Znači ugasio si jedino CnQ i turbo?
marijanovic
12-10-2015, 19:05
Oh joj, opet "gotove postavke".
Baš zato što OC traži truda i vremena ja svog FX-a 8300 držim na 3.3 GHz undervoltanog.
To je i onaj frend na kraju napravio nakon mjesec dana torture Phenoma.
Oh joj, opet "gotove postavke".
Ne mogu na onim tvojim linkovima nać što je C1E, a čujem da ljudi jebu po tome na onom forumu ali niko nema pojma šta je.
I po ovome jebu, koji je ovo qurac?
http://i.imgur.com/5NMvtfg.jpg?1
CnQ ne gasiti, pa neće ti valjda proc biti na 4000+ mhz-a dok surfaš netom, to je skroz glupo.
Mirogamemasta
12-10-2015, 19:18
Daj okini CPUZ samo pliz, da preskočim ovih 4,1Ghz na stock voltaži.
I jesu li ti sve ostale postavke u biosu default. Znači ugasio si jedino CnQ i turbo?
Nisam ugasio CnQ, tj nakon testiranja sam ga ponovo uključio jer ne želim da mi proc radi čitavo vrijeme na 4.4 ako za to nema potrebe...
Htio sam ti dati C/P mog klokanja samo da VIDIŠ kako se postepeno diže voltaža, ali se bojim da bi ti to samo kopirao onda. (I opet mi ne ide u glavu da tražiš prečace za klokanje a imaš tjedan dana slobodnog vremena.) Ja sam svoj klokao dok sam radio i držao fige da mu se ništa ne dogodi dok se vratim sa posla...) (A najviše sam držao fige da sve jezgre rade, hehe.)
Ovaj tab me zanima
http://i.ytimg.com/vi/qsvIDhmKJtI/maxresdefault.jpg
Mirogamemasta
12-10-2015, 19:21
Pusti D RAM ja sam se isto bojao da ću se morati sa tim jebati, ali ispada da ne treba. Samo Core voltage mjenjaš i to je to...
CnQ ne gasiti, pa neće ti valjda proc biti na 4000+ mhz-a dok surfaš netom, to je skroz glupo.
Zakaj to Intel nema?
Pusti D RAM ja sam se isto bojao da ću se morati sa tim jebati, ali ispada da ne treba. Samo Core voltage mjenjaš i to je to...
Zašto marijanović onda otvara posebnu temu o klokanju sa 30 linkova i 6 videa, ako ti samo voltage može zapalit procesor?
Zakaj to Intel nema?
Ima to i intel, od kuda ti da nema?
Ima to i intel, od kuda ti da nema?
Usporava proc. Ak se počne pregrijavat ima overheat zaštitu u biosu i to ti je to.
Mirogamemasta
12-10-2015, 19:37
Di je on sad... MARIJANOVIĆ! Daj mu reci da ne mora petljati po DRAM voltaži, koji kok.
DRAM je samo ako klokaš rame... (Nemoj ni pokušavati)
Usporava proc. Ak se počne pregrijavat ima overheat zaštitu u biosu i to ti je to.
Neda mi se više fakat. Ovo je kao da ženi objašnjavaš kaj je to getriba ili karika.
marijanovic
12-10-2015, 19:44
Šta ženi, zidu. Nećemo diskriminirati po spolnoj osnovi.
marijanovic
12-10-2015, 19:45
C1E je evoluirana inačica C1 power statea. Dakle jedan od fičera koji smanjuje potrošnju. Više od toga o C stanjima stvarno ne trebaš znati.
Neda mi se više fakat. Ovo je kao da ženi objašnjavaš kaj je to getriba ili karika.
Pa ajde majstore, što će se loše desiti ako isključim to u biosu?
Šta ženi, zidu. Nećemo diskriminirati po spolnoj osnovi.
Blage veze nemate ti i dugi zajedno.
marijanovic
12-10-2015, 19:52
DRAM voltage iliti DRAM napon je napon na kojem rade memorijske pločice. S tim se treba igrati samo u slučaju da imaš memoriju koja recimo traži 1.6V a matična ti postavi 1.5 pa ti se dogode BSOD-ovi ili ako ideš u namjeru clockanja memorije.
Opet vidim da NISU PROUČENI SVI LINKOVI KOJE SAM STAVIO jer sve je objašnjeno, pa čak i OC memorije!
Ako piše "Phenom OC guide" to ne znači DA NIJE za druge procesore, samo da neke sitnice možda nedostaju ili da ima nešto što se danas možda ne koristi.
Ako isključiš Cool'n'Quiet (C'n'Q) proc će ti stalno raditi pod punim naponom i na punom taktu - dakle više će trošiti, više se grijati, s vremenom će doći do veće mitigacije elektrona (jerbo veći napon), više će matična (posebno VRM-ovi) biti opterećeni i ono što je najbitnije - nije potrebno ni ta veća potrošnja niti to dodatno grijanje (jer ako je startna temperatura veća pod opterećenjem se lakše zagrije!) a bome niti dodatni stres na komponente.
Blage veze nemate ti i dugi zajedno.
Pravi se javio.
s vremenom će doći do veće mitigacije elektrona
Uf brutala, držat ću to isključeno majstore.
marijanovic
12-10-2015, 19:59
Drži, drži, kome treba zdrav razum kad ima svoj naum. Jelda.
Uf, plodovi dokolice, jebeno.
Pa ajde majstore, što će se loše desiti ako isključim to u biosu?
Loše strane su ti nabrojane. Aj ti nogometaš reci što će dobro deseti ako to isključiš u biosu?
Vidio sam davno da si budaletina koja ne služi nikome i ničemu. Dok sam ja išao u školu i na nogomet ti si hladio jaja.
A i bome mogao sam pogodit sa 30m bilo kojem golmanu na svijetu. Ti ne možeš dobacit do gola niti sa jedanaesterca.
Sa 20 godina bio sam top. Mogao si me samo gledat sa tribine i češat si jaja.
Raspitaj se. Lako ćeš nać moje ime i prezime, kukavico.
Zato sad vučeš palete a ja i dalje hladim jaja ;)
Zato sad vučeš palete a ja i dalje hladim jaja ;)
Puko mi prednji križni ligament od pretreniranosti, jebi ga. Za te palete se zna di idu, nisam nesposoban kao ti ;)
marijanovic
12-10-2015, 21:36
I pretpostavljao sam da je sportaš, al nije me odmah vuklo na nogomet (prije na ragbi ili američki nogomet).
Čini se da vrijedi ona, tko nema u glavi ima u nogama. :p
Šteta je samo što si ti nogometaši umišljaju da su netko i nešto zbog one šačice preko kojih "klubovi" peru milijune.
Onda uživaj u svojoj sposobnosti, LOL a ja ću dalje hladiti jaja :D
I pretpostavljao sam da je sportaš, al nije me odmah vuklo na nogomet (prije na ragbi ili američki nogomet).
Jeben sam bio na nogama. Zato je i popucalo sve. Na prijemnom za kineziološki faks skočio sam oko 3,40m iz mjesta i još neki lik je bio tu negdje, ako se dobro sjećam. XD Svjetski rekord je oko 3,70. Lik iz američkog nogometa drži rekord.
Evo dugi gledaj i češi jaja.
https://www.youtube.com/watch?v=n0UeHxglMJ4
marijanovic
12-10-2015, 22:00
Jesi završio taj faks?
Nisam upisao. Preko veze su dobivali ocjene za upis. Ja sam imao samo novac za ispit i sebe :( Ali istina je da sam jako loš bio, jer sam došao totalno nepripremljen i iscrpljen od škole i nogometa. Tehničar visokogradnje sam u struci. Zajebana škola, izludio sam nakon svega.
marijanovic
12-10-2015, 22:14
Ma to da su na upisima veze, to su lovačke priče. Može posjedočiti svatko tko je studirao.
Ma to da su na upisima veze, to su lovačke priče. Može posjedočiti svatko tko je studirao.
Nisam baš tako mislio kako sam napisao, ali istina je da ako dođeš ful pripremljen, ma nema boga da ne upišeš. Pa ljudi koji su među prvih 100, kako je bilo prije, su brijem fakat zvijeri i zaslužili su da upišu bez troškova poslije. Ja sam bio između 300 i 350og mjesta od 350. Jedine tri petice sam dobio iz košarke i nogometa, a ostalo sve nule, jedinice i dvojke. Znači fakat dno. Eto, i to sam skočio daleko, pa su me držali poslije tamo da im skačem valjda dok mi ne popucaju trbušnjaci. Trebalo je najviše snage i koncentracije, a meni je to falilo. Nije bilo ništa pismeno, samo ispiti iz sportova. Prvo ide plivanje i imaš normu koju ako ne otplivaš odmah možeš doma. Plivanje je broj 1 i tko ne zna plivat ne može ništa dalje polagat. Tak je to bilo prije 15ak godina, ne znam sad kak je.
marijanovic
13-10-2015, 07:17
A'e gle, prouči malo (više) one tekstove što sam po-linkao u temi pa kada se odlučiš na clockanje i budeš imao konkretnih pitanja javi se i pitaj.
To što si se bavio sportom ne znači da ti ne treba pomoći ako u nečemu zapneš, pogotovo ne u nečemu jednostavnom kao overclock otključanih AMD procesora...
cham3leon
13-10-2015, 07:38
6/10 flame war
Upalio sam CnQ u biosu, moremo dalje.
marijanovic
13-10-2015, 08:58
A i to je napredak. :)
Pa, krenimo redom. Pokušati ću ti što jednostavnije.
1. Resetiraj bios na default postavke.
2. Postavi uobičajene stvari (SATA na AHCI, redoslijed diskova pri bootu, isključenje "floppy" i slično).
3. Spremi taj profil u biosu kao "MOJ_Default".
4. Odaberi taj profil i spremi promjene.
5. Izađi iz biosa.
6. Pogledaj Jayz-ov video o OC-u FX-a i popiši si sve što je on mijenjao ili što je rekao da treba promijeniti.
7. Pročitaj na http://www.overclock.net/t/1348623/amd-bulldozer-and-piledriver-overclocking-guide-asus-motherboard i popiši si sve što pod AI Tweaker, Digi+ power i Recommended settings preporučaju da se postavi.
8. Na osnovu onoga što si si zapisao iz 6. i 7. postavi u svom Biosu sve OSIM takta procesora i napona na procesoru.
9. Spremi taj profil kao "PRIJE_OC", odaberi ga i spremi postavke te izađi iz biosa.
10. Testiraj stabilnost iz Windowsa (igre, benchmarci, stress testovi) uz obavezno zapisivanje temperatura. Ovo će ti koristiti za daljnje korake, da znaš koja ti je osnova pa ćeš znati koliko će što porasti.
11. Kreni s overclockom. Prvo digni množitelj proca tako da ti takt bude neka vrijednost za koju pretpostavljaš stabilnost, recimo 4GHz ja sasvim očekivano za FX 6300. Spremi postavke.
12. Testiraj stabilnost iz Windowsa (igre, benchmarci, stress testovi) uz obavezno zapisivanje temperatura. Ovo će ti reći koliko su ti temperature porasle i potvrditi stabilnost na navedenom taktu.
13. U biosu podigni množitelj u koraku od 0,5 ili 1. Ponovi testiranje. Ponavljaj 13 sve dok ne dođeš do problema s stabilnosti.
14. Kada dođeš do problema s stabilnosti (recimo rušenje benchmarka, stability testa ili gašenje kompa, restart i slično), podigni napone (JayZTwoCents i linkani sajt imaju opisano koje!) s naglaskom na procesor i eventualno Northbridge. Naravno, ne dizati u nebesa nego za 1 do 2 koraka. Recimo ako je stock 1.25V u ovom koraku možeš diči na 1.30V.
15. Testiraj stabilnost i temperature nakon dizanja. Ako je stabilno, nastavljaš po 13.
16. Kada dođeš do nove nestabilnosti, probaj još podiči napon (moja preporuka ti je da ne ideš preko 1.45V jer nemaš vodeno hlađenje) i onda provjeri stabilnost. Ako je dizanje napona ustabililo, možeš pokušati dalje clockati.
17. Ako dizanje napona više ne ustabili sustav ili ako temperature rastu previše, onda smanjiš takt na nešto manje nego što je zadnji koji ti se pokazao stabilnim i to je to.
18. Čestitam, uspješno si clockao procesor.
marijanovic
13-10-2015, 11:25
Ei, kako ide?
Evo iscjepao 6 metara drva i složio u šupu sve sam, ne serem.
Ostalo mi još 2 metra, to ću sutra.
jesu ti drva bila odmah kraj šupe ili si ih morao i voziti do šupe u tačkama? Iscijepao si ili ispilio na cirkularu?
Ne možeš uzduž rezati na cirkularu. Sjekirom sam cijepao oko 80 posto komada, a jučer su stigla i odmah su ispilana na cirkularu (to sam platio). Kako sam prepolovio odmah sam dva komada nosio 5-10 metara u šupu. Kako se hrpa smanjivala tako sam i panj na kojem sam cijepao približavao hrpi. Znači udarim, pokupim i odnesem u rukama u šupu. Oko 2 do 2 i pol sata mi je trebalo brijem.
marijanovic
13-10-2015, 18:03
Ovdje pada kiša pa se drva baš i ne mogu raditi. Mi trebamo izrezati naših 15ak metrica, tu i tamo neku rascjepiti i sve uvesti u štagalj.
Moja drva su više manje riješena, a u petak mi dolazi lik zazidati kaljevu peć. Nema zime.
Ja samo stavim termostat na željenu temperaturu, plin sam ide po cijevi do bojlera koji se sam pali i tjera vruću vodu kroz radijatore. I da, hladim jaja :D.
Majku ti ljubim koja aparatura. Tak ja idem tamo vamo dok cijepam i slažem drva, a muda topla.
Pa je...
https://adriaticmedianethr.files.wordpress.com/2015/09/evotv_poc5a1tar_susjeda.jpg?w=670&h=335&crop=1
marijanovic
14-10-2015, 07:57
Drva griju više puta (dok ih rušiš u šumi, dok ih režeš, cijepaš, uvoziš, ložiš i na kraju dok gore), a plin jednom grije (kad ga nafrljiš) jednom hladi (kad dođe račun pa te oblije hladan znoj).
Ali hladiš jaja. Što se računa tiče preko plina imam kuhanje, toplu vodu i grijanje. Kad se ne grije to je recimo nekih 150 kn mj. A kad se grije onada je nekih 1000 kn, termostat na 24 stupnja preko dana, 21 stupanj iza 23 sata. Znači za struju dobijem ispod 200 kn mj.kroz godinu i to je kompletni trošak za energente za grijanje kuće, tuširanje, kupanje, kuhanje. Nije jeftino ali nije ni jako skupo a nemaš brige ni posla.
Da sam na selu i da imam vlastitu šumu i ja bi se vratio u srednji vijek :D
Drva griju više puta (dok ih rušiš u šumi, dok ih režeš, cijepaš, uvoziš, ložiš i na kraju dok gore), a plin jednom grije (kad ga nafrljiš) jednom hladi (kad dođe račun pa te oblije hladan znoj).
da, inače svi koji se griju na drva idu samostalno u šumu izvlačiti drva...
Evo ovome ja pričam
http://wccftech.com/nvidia-pascal-gpus-rumored-feature-gddr5x-memory-focused-entrylevel-options-hbm2-mainstream-performance-highend-cards/
Znači nvidija izbacuje i grafe iz srdrnjeg razreda na HBM 2 memoriji...moguće da će jednstavno maxwell gtx 980 upariti sa HBM 2 meorijom i staviti u neki cjenovni razred današnje GTX 970, ili će moguće kompletna serija biti novi chip. Ako netko kupuje sada grafu ili procesor neka razmisli dva puta koliko mu je to pametno.
Moja 970 bi mogla u oglasnik ako skok u performansama stvarno bude ogroman kako najavljuju.
Ne kužim kaj dugi priča. To kaj je linkao će bit preskupo. Zašto ne bi lijepo igrao bilo što još godinu dana na svojoj R9 380 4GB ?
https://www.youtube.com/watch?v=hSdETFk7Uqs
Jer ćeš si kupiti 4k 120Hz monitor.
marijanovic
15-10-2015, 07:16
Ja čekam R9 380X, navodno performanse R9 290 a manja potrošnja i naravno cijena. Navodno izlazi krajem mjeseca ili u idućem mjesecu.
Ako ništa od nje, onda R9 380 4GB, to je stvarno dobra kartica (barem po mom mišljenju) po pristupačnoj cijeni za period od 2-3 godine korištenja do nabavke monitora veće rezolucije (pikiram 1440p 144Hz FreeSync).
Ja sam pre zadovoljan sa i5 i 970, sve prakticki vrtim na DSR cca 2700x1600 rezi, neka divlja brojka :) Jedino se sjebe steam overlay posto njega krivo skalira, ali nije bad, igre zgledaju sexyyyyy.
kaj Hearthstone vrtiš u 65 fpsa čujem ?
Hearthstone odigram samo dnevni quest i 1x tjedno brawl u zadnje vrijeme :) Ne da mi se grindati do legendarnog, a svi heroji su mi zlatni i samo huntard mi je L59. Tak da kad on dodje do L60, zgubiti cu motivaciju skroz :(
Cak sam natovario cca 3200 zlata, nit pakete vise ne kupujem. Spreman sam za avanturu ili novu exp, valjda bude oko Bozica.
Jer ćeš si kupiti 4k 120Hz monitor.
Pa upravo to!
https://www.youtube.com/watch?v=Xz9Yo9yhEbQ
Izgubljeni_v2.0
15-10-2015, 15:46
Budget kupnja od 1500kn looool.
Pa High end je 5-6k u današnje vrijeme.
marijanovic
15-10-2015, 16:00
Budget kupnja od 1500kn looool.
Pa kakva bi bila, to je low end kartica, onak možda nekakav najdonji mid-range, ta neće low end kartica biti skupa razumno je da je budget.
Da, koja je fora sa ovime?
Prvih par puta mi se komp normalno bootao, trebalo mu je cca 18-20 sekundi od cold starta do Windowsa (da već možeš u Chrome)... Nakon nekoliko booteva, niš nisam dirao, sad mi cold start (od kad stisnem tipku pa do Chromea) treba 4-6 sekundi. Gotovo instantno je u sustavu i spreman za rad. Ne kužim na temelju čega se toliko ubrzao, nisam čak niti u BIOSu odabrao onaj Super Fast boot.
Pa vjerojatno se ne gasi skroz nego ode u hibernaciju. 4-6 sekundi od paljenja baš, ne vjerujem.
Nebi smjelo, pogasio sam i sleep i hibernaciju. Evo baš mjerio - 4,8 sekundi :o
marijanovic
15-10-2015, 19:33
UEFI Boot + Windows 10 + bez antivirusa + brz ssd
Ne vjerujem dok ne vidim.
http://www.pohrani.com/f/3m/kG/1xDWgWNa/screen-shot-10-15-15-at-.png
To su već neki realniji rezultati, iako je pitanje što taj programčić podrazumijeva pod "ready". Bartuc veli da uđe u windowse i pokrene Chrome, ali to ne znači da su se do tog trenutka pokrenuli svi programi koji se pokreću kod startupa. Ajd i ti Bartuc odvrti ovo pa da vidimo.
Mirogamemasta
16-10-2015, 14:12
Jel ima netko Win 10? Koliko se on brže boota?
Worthaur
16-10-2015, 15:07
Zar ovo gore nije na Win 10?
Worthaur
16-10-2015, 15:14
Evo i moje.
http://i.imgur.com/8YyRKvE.png
Mirogamemasta
16-10-2015, 15:47
Ups, gledam, a ne vidim. Ajde kod tebe je još ok windowsi se bootaju za 7 sec, ali boot od 11 sec i nije neka razlika ako se meni sedmica diže za 13 sekundi...
http://forum.pcplay.hr/attachment.php?attachmentid=661&stc=1
Budem odvrtio za sat-2. Nego, saznao sam do cega je, feature se zove hybrid start ili hybrid shutdown na Win10. Radi tako da spremi image prije shutdowna i samo ga loada kod paljenja kompa. Radi samo kod shutdowna i cold starta, kod reboota sustava ne radi taj image pa je normalan boot time. Od tuda to ludo paljenje od cca 5 sekundi.
Je radio netko upgrade sa Win 8 na 10? Znači bez clean installa prije ili poslije. Radi to išta bolje ili je još uvijek najbolje clean install i bok.
Onda je to neka sleep opcija a ne pošteno ugašeno računalo. Ja sam kod sebe to valjda sve pogasio uključujući i hibernaciju. Ovo kaj ti koristiš je neka ostavština sa osmice.
Je radio netko upgrade sa Win 8 na 10? Znači bez clean installa prije ili poslije. Radi to išta bolje ili je još uvijek najbolje clean install i bok.
Ja sam napravio sa sedmice na desetku i radi normalno, nikako da nađem vremena i volje za čistu instalaciju nakon toga.
marijanovic
16-10-2015, 18:00
Ja sam s Win 8.1 upitne ispravnosti nadogradio na 10 i sve štima.
Evo, da, kod restarta je standardno vrijeme, s time da ne znam kaj radi zadnjih 10 sekundi pošto čim se upali desktop, mogu već surfati, a on još odbrojava 10 sekundi :D
@Bezimeni, vjerojatno postoji još nekaj za pogasiti, ali ovak mi je do jaja, klikneš gumb i sustav je upaljen :D
@Hex, ja sam radio upgrade sa piratskih Win8.1 i dobio licencirani Win10 gratis, integrira ti se OEM ključ vezan za Hardware. I nakon toga sam clean install napravio, pošto je ključ integriran, samo skipaš kad te traži cdkey i automatski ti je sustav aktiviran i legit. To bi svi morali napraviti u roku godinu dana, dok još djele za đabe :D Samo ne znam da li funkcionira sa svim krekovima ili moraš imati određeni... Mislim da ako imaš loš krek, da ti ne aktivira Win10, nego ostanu trial...
http://i.imgur.com/qVgcVfV.png
Evo ovo o čemu sam pričao...
Here is how to use the Hybrid Startup and Shutdown options:
Activate this option from Control Panel - Power Options. On the left panel, click on Choose what the power button does. Select Change settings that are currently unavailable. You will notice new options under Shutdown settings. Check the Turn on fast startup checkbox - Save changes.
http://i.imgur.com/i0pv6NM.png
@Bezimeni... Probaj to aktivirati, zgasi komp i ponovno ga upali :D
marijanovic
16-10-2015, 18:22
Mislio sam da si to sve pogasio, nisi li tako bio napisao?
Hibernaciju i sleep jesam, ali sad gledam u power planu i vidim da mi je Hybrid Sleep promaknuo.
Sad baš malo čitam, lik je mjerio sa multimetrom (ima jači komp od mene), komp u tom hybrid sleepu troši cca 3-4W. Drugi lik je računao da ga 16h sleepa mjesečno košta 22 centa... tak da brijem da ću ostaviti na tome. Piše da su uzeli najbolje iz oba svjeta (sleep i hibernacija) i stavili kao taj hybrid sleep. Nikad prije nisam to koristio, sad mi žao xD
Ne brini Bartuc, imam original Win 8.1. 10 me interesira prvenstveno jer će ovaj wireless dongle za Xbone gamepad radit samo na desetki, inače ne vidim neki veći razlog prelaska. Al možda probam jednog dana samo lupiti upgrade pa šta bude.
Ovaj hybrid sleep koristim odkad je 8ica izašla, meni je to genijalna stvar. Komp se budi instantno ko da je u sleepu, a opet troši puno manje struje. Ne sjećam se kad sam zadnji put baš ugasio komp.
Ma taj fičer je zamišljen za laptope, ali OK budem isprobao.
edit,
niš od toga, pratim upute ali meni se ne pojavljuje ta dodatna opcija ili sam glup.
@Hex, ja sam bio pre zadovoljan sa Win8.1 (za klasu bolji od 7 kad se sredi), a Win10 mi je još stepenicu draži nego Win8.1. Kad bu ti dosadno, pređi :P
Budem vjerojatno do kraja godine. Također koristim 8.1 oduvijek i meni je skroz ok. Je da ima nepotrebnih pizdarija, ali ljudi pretjeruju. Isto ko i kad tvrde da je Vista bila katastrofa, a 7 koja je kao savršena je ustvari service pack za Vistu.
Proradilo nakon što sam uključio hibernaciju. Fakat je brzo, nekoliko sekundi poput osmice samo kaj to nije poštono ugašen kom ali budem ostavio tako.
Nije da ima nekog razloga "pošteno" gasiti komp, a ovo je ipak brže. Je da je to zanemariva razlika sekundi, ali vrijeme je novac :D
marijanovic
17-10-2015, 18:21
Ne vjerujem da taj fičer valja/šljaka kada se komp isključuje iz struje.
Pa ni ne šljaka onda. Al iz struje ga isključujem samo ako grmi za svaki slučaj.
Možda ventove da promjeniš?
Ovaj program je tako bolesno broken. Kupim brutalan ssd i core i7 da mi boot bude brutalan i prvo vrijeme izmjeri 6 sekundi, a na drugom vremenu čeka da se logira steam hahaha.
marijanovic
17-10-2015, 19:56
Tko još pali Steam skupa s kompom?
marijanovic
17-10-2015, 20:24
Haha. Pa to je program koji treba samo kada želiš igrati neku igru koju imaš na Steamu. Jedino što on radi tokom boota je da uspori sam boot i to ne za malo. Nema smisla imati ga stalno pokrenuto.
Ništa od moga klokanja na 4,1 gigaherc. Jučer bio na jutubu neko vrijeme, izbaci grešku da se mora ugasit komp, ne radi miš nakon svega. Obriso windows, flešo bios, ugasio turbo i sad radi na 3,5 gigaherca. Jebem ti mater više...
Haha. Pa to je program koji treba samo kada želiš igrati neku igru koju imaš na Steamu. Jedino što on radi tokom boota je da uspori sam boot i to ne za malo. Nema smisla imati ga stalno pokrenuto.
Kaj ti briješ? Pa nisam kupio komp da ga gledam. Uopće ne uspori boot jer ima dovoljno snage da ti kreneš s bilo čim dok on logira Steam i sve drugo.
Meni komp kod boota fino digne steam, torrent, nvidiu, intel, dolby i sva druga sranja koja već diže.
marijanovic
17-10-2015, 21:21
Drugim riječima puštaš sve bez kontrole. Vrlo disciplinirano.
Softveru, uvodim ti disciplinu od sutra. Koji kurac lol?
marijanovic
17-10-2015, 21:43
lol je outdated, više se ni na Facebooku ne koristi. Toliko o tvojim poimanjima.
cham3leon
17-10-2015, 23:07
Sad je kek u modi.
“kljasd” was a term created on July 29 of 2015. It was an attempt to make an alternative to outdated terms such as “lol” or “kek”. It was suggested when an anonymous user on 4chan believed it would be the next trend. It was later posted on reddit by /u/jjgra.
It was purposefully made hard to be pronounced in real life, however some users have suggested it be pronounced as “kill-jazzed”.
https://outsidethewalls.files.wordpress.com/2012/08/cool-jesus.png
Kostolomac
18-10-2015, 01:03
horibru
http://global3.memecdn.com/this-is-a-nebelwerfer_o_1122891.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CQ-pgltU8AA5bO7.jpg
JUST
cham3leon
18-10-2015, 07:55
hansi zna sve memeje
Na čemu si ti? Komp mi se boota jednom mjesečno, ako i toliko. Igre na Steamu igram svaki dan, koristim ga kao chat i normalno da mi je non stop pokrenut.
marijanovic
18-10-2015, 11:54
Ne znam ja na čemu si ti, al na nečemu očito jesi jer ti ne smeta nepotrebna potrošnja struje, višak vremena i trgovina kao alat za chat, moguće da si na višku financija ili nešto takvo.
Ti si jedini ovdje koji ima visak vremena ROFL
marijanovic
18-10-2015, 12:20
Ti si jedini ovdje koji ima visak vremena ROFL
Sereš. Vremena mi manjka, pogotovo tokom radnih dana. Ne stignem ni sve poslove doma odraditi, a kamo li igrati igre ili nešt tim danima.
Al zato imas dovoljno vremena solit pamet svima , il si glup il seres.
Ne znam ja na čemu si ti, al na nečemu očito jesi jer ti ne smeta nepotrebna potrošnja struje, višak vremena i trgovina kao alat za chat, moguće da si na višku financija ili nešto takvo.
:D:D:D jebote život.
Izgubljeni_v2.0
18-10-2015, 14:38
Daj ne zajebajite. Pa opće poznata činjenica je da nezaposleni 27-godišnjaci imaju pune ruke posla. Pogotovo radnim danima.
marijanovic
18-10-2015, 15:07
Nisam znao da je Hexfireu 27 ali sam pretpostavljao da je nezaposlen pošto Steam koristi svaki dan.
Živim od prodaje Steam kartica
cham3leon
18-10-2015, 19:02
Ako te veseli ušteda energije kada ne pališ steam, preporučam da instaliraš gentoo i instaliraš samo najosnovnije, čak ni nikakav GUI da ne staviš.
Kostolomac
18-10-2015, 19:12
sudo vudo masterrejs :p
marijanovic
18-10-2015, 19:49
Ako te veseli ušteda energije kada ne pališ steam, preporučam da instaliraš gentoo i instaliraš samo najosnovnije, čak ni nikakav GUI da ne staviš.
Još jedan biser koji brka paljenje Steama i negašenje kompa. To dvoje nema nikakve veze.
Ne nego ti marijanović brkaš nešto što radi normalna osoba sa nečim što radiš ti.
lol je outdated, više se ni na Facebooku ne koristi. Toliko o tvojim poimanjima.krga anyone :D
Baš instalirao desetku na čisto. Bio sam nadogradio sedmicu i to je samo po sebi ludo da na postojeći OS staviš novi i ovaj ti ažurira sve programe. Ono što me sad začudilo je hebena brzina. Znači USB 3.0 stik i instalacija na SSD, faking deset minuta :D i windowsi su spremni. S obzirom na brzinu nije nikakav problem to napraviti kad kod ti se sprdne :pray:.
Tak je i sa DVD-a, baš brzo i bezbolno. I ono najbitnije, nema milijun gigabajta updateova. Najgore mi je kad instaliram Win8, pa se moram još 2 sata jebati sa updateovima, pošto uvijek nekaj jebe (stoji 1-1ipo sat na 0 i onda krene, svaki ibogi put)...
Da, jedna zajednička zakrpa i to je to. Definitivno najbolji OS ikada kada je microsoft u pitanju. Bio sam skeptičan i nije mi se dalo sa sedmice ali ovo je preporod. Definitivno napredak po pitanju brzine i jednostavnosti. Srećom nema AMD SATA drivera za desetku koje sam po inerciji stavljao na OS, ovi difoltni su deset puta bolji od AMD sranja. Ne samo da SSD radi brže nego sam nadogradio firmware koji su mi AMD driveri to blokirali. Čak da ih i izbace više ne idu ni blizu kompa. Doslovno staviš drivere za grafu i zvučne kartice i vozi ili pričekaš da ti to sjedne preko updatea.
marijanovic
22-10-2015, 19:41
Itekako ima SATA drivera, u krivu si.
http://support.amd.com/en-us/download/chipset?os=Windows%2010%20-%2064
http://www.win-raid.com/t29f25-Recommended-AHCI-RAID-and-NVMe-Drivers.html
Ja sam to provjeravao na gigbyte stranici od svoje MBO i tamo nisu u ponudi za desetku, samo za mrežnu i zvučnu. Uglavnom nema šanse da ih više ikada stavim, defoltni od windowsa meni rade kako treba.
Ja odmah poljepio te od AMDa za grafu i sata, a zvuk od Asusa i gotovo. Desetku peglam od one testne besplatne verzije i nikad nikakvih problema.
Još malo i dolazi nam service pack 2 za Windows 10. Valjda će nakon toga Windows 10 prodisati punim plućima.
Ne kužim kaj briješ. Windows 10 je već sad jeben i ne trebaju mu puna pluća.
Pa kaj ne krpa svako drugi dan neke apdejte?
Kostolomac
05-11-2015, 19:31
Danas uzeo Samsung 850 EVO 250GB. Napokon i ja imam esesde! :O
Btw. čitam nešto da u Win10 ne treba ništa gasiti (indexing, hibernacija, prefetch, pagefile) jer su prilagođeni SSD-ima. Kakva su vaša iskustva?
Fina kupovina :thumbs2:
Instaliraj zadnji samsung magician i malo se poigraj sa njime, uključi rapid i tak...uživaj :D.
Kostolomac
06-11-2015, 01:32
Rapid neću koristit jer je vrsta RAM diska, a to mi ne treba zasad. Fora ga je upaliti, provrtiti testove, diviti se ogromnim brojkama, pa ugasiti. :P Ali zadovoljan sam, stvarno je fora kada se aplikacije instantno pale :D
Kostolomac
30-11-2015, 15:36
Nabavio sam još 8GB Kingston HyperX Blu DDR3 memorije. 16GB RAM-a veselo radi u dual-channelu na 1866MHz 11-11-11-30-1T.
marijanovic
30-11-2015, 16:56
Eto i ja trebam, također plave. Imam 2x4GB crnih, trebam 2x4GB plavih. Jer imam na ploči 2 plava i 2 crna slota. XD
Treba i meni crnih 4gb takvih. Fino će bit 3x4gb bijela-crvena-crna. Plava mi nikako ne paše.
Nabavio sam još 8GB Kingston HyperX Blu DDR3 memorije. 16GB RAM-a veselo radi u dual-channelu na 1866MHz 11-11-11-30-1T.
Kakva je razlika u odnosu na 8 GB? Razmišljam o kupovini, jeftin je ali po ovom linku ispada bacanje para??
http://www.techspot.com/article/1043-8gb-vs-16gb-ram/page3.html
Brijem da bi ako ništa drugo mogao imati uključen rapid na SSD-u ak nema niš pametnije :D.
Na 16GB ću se prebaciti kad ubodem DDR4. Do onda ne vidim baš koristi.
Kostolomac
30-11-2015, 18:26
@dugi, ugrabio sam slučajno polovno za 250 KN, inače mi nije toliko bilo na meti. Ali par stvari:
-novi CoD bi trebao bolje raditi i manje trzati jer iz nekog razloga na Win10 rezervira puno memorije iako ju ne troši (12GB je preporučeno na Win10, a na Win7 6GB :?)
-novi Batman je još gori od CoD-a, više RAM-a ne može odmoći
-više prostora za RAMDisk/RAMCache iako se vjerojatno neću sa time zafrkavati
-ulog za budućnost jer konfu vjerojatno neću mijenjati duže vrijeme
Ali glavni razlog je što je koštala 250 KN :P
^Zbilja pojma nisam imao, ali sam samo pretpostavljao. Iskustvo nadam se. A taj CoD jedino i peglam cijelo vrijeme.
Kupio sam najjeftiniji mogući HDD, a da nije jako malog kapaciteta. A zapravo sam stavio paypal balance drito na nulu, jer nemrem si prebacit keš u ruke bez Vise i sl. sranja. Falilo je mislim euro i pol ali je prošlo. Ja zadovoljan :D http://www.magazinrs.hr/western-digital-320gb-s-ataii-7200rpm-8mb-cache-wd3200avjs/32962/product/
sjela još dva puta četiri gigabajta rama
http://i.imgur.com/at1Bbd9.jpg?1
marijanovic
20-01-2016, 22:34
Te plave... trebam i ja. :p
To sam tu u komšiluku preko špage ekspresno dobio. Nema ih niđe.
New SSD
http://i.imgur.com/r0tK57T.jpg?1
Što treba podesit najbolje u biosu i Windowsima da bi izvukao maksimum iz njega?
Nemojte linkove samo, a konfa je u sigu.
marijanovic
08-02-2016, 16:06
AHCi svakako.
Isključiti hibernaciju.
Možeš eventualno probati program SSD Fresh, meni se pokazao kao jako dobar.
Ima ti Samsung svoj software koji ti odradi sve te bitne sitnice i bok. Nema tu neke pretjerane zajebancije više. SSD Magician ili tako nešto?
SSD Magician ili tako nešto?
Tako je, to je sve što ti treba. I uključi rapid mod ako imaš više od 8 GB rama, tad to dere majke.
Popalio i pogasio sve điđe kaj ste rekli i kaj sam pročitao.
Je li ok test prošao?
http://i.imgur.com/BXJ5ydW.jpg?1
http://i.imgur.com/BXJ5ydW.jpg?2
marijanovic
08-02-2016, 22:16
Ček, pa nisi stavio gore najnoviji firmware :(
Evo sad jesam, baš prije minutu.
http://i.imgur.com/gXtqcF8.png
marijanovic
08-02-2016, 22:34
Isključi taj rapid mode. Samo će ti smrdati disk, nema šanse da razliku osjetiš u radu - samo u benchmarcima.
Jel ti to prvi SSD? Ako je, kako ti se sviđa brzina kompa?
Samo ostavi rapid, Marijanovic to nema pa je ljubomoran. Nema ti kaj smrdati, jer koristi sistemsku memoriju za keš tak da manje naprežeš SSD jer se trenutni rad sprema u sistemski ram, a i lijepo je vidjeti kako to rastura u čmarkovima.
Imam OCZ Agility3 60GB već valjda četiri godine. Danas ga poklonio frendu.
Sad ću vidjeti kako rade učitavanja sa CoD:BO3 kojeg skoro jedino i igram, jer nisam mogao to imat instalirano na onak mali SSD.
marijanovic
08-02-2016, 23:07
http://techreport.com/review/25282/a-closer-look-at-rapid-dram-caching-on-the-samsung-840-evo-ssd
New SSD
Što treba podesit najbolje u biosu i Windowsima da bi izvukao maksimum iz njega?
Nemojte linkove samo, a konfa je u sigu.
imam taj disk u laptopu
jebenica je kad ti se komp upali za cca 10 sekundi, također ti preporučujem da pikneš Samsung Magician i to ti je to
Ma super stvar istina. Totalno sam odahnuo sada, to je odlična kupovina. A Magician je ful jednostavan. Ma sve super sve pet! :D
Bilo mi dosadno ba ubo danas ovo
https://www.youtube.com/watch?v=e8B11DhgOgg
Tipkovnica je tenk, ima valjda pet kila. Tipke iznimno ugodne (Rubber Dome), osvjetljenje je tak/tak malo smetaju nalijepljena naša slova, dizajn mi općenito paše. Mana mali enter i ima žicu ali sobzirom koliko je masivna i nije za drugo nego da nepomično leži na stolu. Za mobilnost ostala K360.
Kriza srednjih godina te žestoko pere u zadnje vrijeme.
Sve je OK dok ne kupim konzolu.
Karlo_from_Bjelovar2
09-03-2016, 21:51
jedino za šta bih mjenjao svoju K800 je za K800 s velikim shiftom.
Kostolomac
09-03-2016, 23:40
Ja bi jeftinu gejmersku tenkeyless membransku tipkovnicu =(
cham3leon
10-03-2016, 08:51
Takvih ima samo bežičnih i nongamerskih.
Kostolomac
10-03-2016, 14:43
Znam, ali ipak bih žicu i barem 4-KRO =(
Volio bih G410, ali nisam lud dati ~1100 KN :P
marijanovic
10-03-2016, 16:07
Znam, ali ipak bih žicu i barem 4-KRO =(
Volio bih G410, ali nisam lud dati ~1100 KN :P
A 600-700 za CM Storm?
cham3leon
10-03-2016, 16:12
A 600-700 za CM Storm?
This. Imaš sigurno nekih brown mehaničkih koje nisu toliko skupe. Glasnoća ne mora bit problem jer nije uopće toliko glasno ako ne tipkaš ko slon. Jedino su plavi switchevi zamjetno glasniji, ostalo samo ako lupaš u dno stalno.
marijanovic
10-03-2016, 19:01
Moja G710+ uopće nije nešto glasna. Na poslu sam na dvije SteelSeries 7G (dakle MX black) stavio gumene ublaživače, kolegama su bile bučne (ali ih obožavaju za programiranje) i sada kažu da im je puno bolje.
Dakle preporučam te "o-rings" gumice; za 10 Kn s eBaya svakako bolje s njima nego bez.
Kostolomac
10-03-2016, 22:33
Nemam baš osjećaja za tipkanje, pa moguće da i jesam slon :P Kakvi bi bili brown switchevi sa O-ringovima?
marijanovic
10-03-2016, 22:42
Mekani, relativno tihi, izvrsni.
http://www.keyboardco.com/blog/index.php/2012/12/an-introduction-to-cherry-mx-mechanical-switches/
Ako si baš slon što se tiče tipkanja tj ako si naviako lupati tipke ko manijak - onda trebaš nešto tvrđe.
Recimo MX Black ili MX Green, eventualno MX Blue. S tim da su i Green i Blue relativno glasni, pošto su i taktilni i clicky.
Black i Red su linearni i nisu clicky. Brown je taktilni ali isto nije clicky.
Taktilni "zapinju" na pola hoda tipke (tako da osjetiš kada je tipka uhvatila - omogućuju da se ispraksaš za brže tipkanje). Linearni nemaju tog zapinjanja.
Clicky znači da prave klik zvuk na pola hoda tipke, s tim da (koliko je meni poznato) ne postoji linearan clicky Cherry MX switch.
Mehaničke imaju taj "tupi" zvuk kada tipku stisneš do dna. Zvuk udaranja plastike o metal. O-ringovi jednostavno taj zvuk stišavaju.
Tipka manje hoda (recimo 3.4mm umjesto 4mm) i nema tog udaranja toliko (jer guma ublaži).
@Kostolomac
Uštedi još tih parsto kuna i kupi najbolju G910 orion spark.
https://www.youtube.com/watch?v=XQAI_8r2Su4
marijanovic
10-03-2016, 23:02
Pored G810 G910 nema smisla.
marijanovic
10-03-2016, 23:09
Gdje da je kupim?
U bliskoj budućnosti, kada ju uvezu kod nas. Ne znam što čekaju, a čekaju kao i s G303 mišem.
G410 da, a G810 nikako.
G303 miševa imaš na bacanje već odavno.
marijanovic
10-03-2016, 23:20
Ne kužim. Zašto G810 nikako? Jedina izgleda normalno.
Da, G303 ima na bacanje odavno. Ono što nisi ukapirao (nije ni čudno da nisi, uopće me ne čudi) je da su trebali mjeseci da ih naši počnu uvoziti i da su prvi uveženi imali cijenu veću nego G502!
Ne znam što čekaju, a čekaju kao i s G303 mišem.
Ne znaš se izraziti. "... a čekaju kao što su čekali sa G303 mišem" Mutav i glup si za popizdit.
Ak ti se ne da pisat odi van negdje i nauči pričat.
marijanoviću nemoj mi više namjerno takve gluposti podvaljivat jer si glupan teški i imaš problema sa komunikacijom.
Odjebi idiote ajde.
3.14colovac
11-03-2016, 00:00
Kriza srednjih godina te žestoko pere u zadnje vrijeme.
Pusti čovjek da bude mator. Nije ti on kriv što izgledaš kao da te prožvakao aligator koji spava zaljepljen na plafon i sluša gramofon. Mislim ono, dakle ne mislim.
Kostolomac
11-03-2016, 00:54
@Vedro, G410 mi se sviđa jer ima baš sve što hoću, ali je jednostavno preskupa. Ionako neću ništa uzimati dok mi se Sidewinder X4 ne strga, tj. nikad.
marijanovic
11-03-2016, 01:06
Nisam ti ja ništa podvalio. To što ti čitanje s razumijevanjem nije jača strana nije ama baš nijedan od mojih problema.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.