PDA

Pogledaj cijelu verziju : Bottleneck?

dominik43
08-05-2010, 16:23
Zanima me točna definicija bottlenecka. Čita sam svašta poput toga da kad CPU bottlenecka GPU igre idu lošije nego sa slabijim GPU-om, a čitao sam i da igre samo ne mogu iskoristiti GPU u potpunosti, već rade jednako kao najjača grafička koja nije bottleneckana tim procem.

E sad ovako. Imam E4400 i 8500GT. Tu očito nema bottlenecka. Imam i jednu HD5870 koja mi čeka i5 konfiguraciju koju neću dobiti još 1.5-2 mjeseca. Mislio sam tu HD5870 uparit Sa tim Core 2 Duo E4400@ 3.6ghz kao privremeno riješenje a onda bih ga upario sa HD5670 kad dobijem i5. Ako je prva teorija točna da će mi igrice laggat zbog bottlenecka onda neću, a ako je točna druga teorija, da neću moć iskoristit 100% GPU-a ali će mi igrice i dalje ić maksimalno dobro koliko je to dozvoljeno bottleneckom onda mi to nesmeta previša.

U prvu teoriju sam se i sam uvjerio jer kad OC-am proc preko 2.6 GPU mi ga bottlenecka i dobivam lošije frejmove nego ispod 2.6ghz no ipak tražim vaše stručno mišljenje.

Molio bih brz i jednostavan odgovor.

marijanovic
08-05-2010, 16:38
Bottleneck = usko grlo (doslovan prijevod bi bio "flašin vrat" tj onaj suženi dio boce.).
Ako je recimo cijev velikog promjera i kroz nju teče tekućina, na mjestu gdje se cijev suzi smanjena je protočnost.
Tako isto i kod komponenti, prespor procesor ne može filovati grafičku podatcima onoliko koliko ona njih može obraditi.
I tu dolazi do gubitka performansi.

Staviš li sad tu 5870 (ukoliko imaš i adekvatno prostora u kućištu i adekvatno napajanje), imat ćeš slabije performanse nego da imaš jači procesor.
Recimo, bit će ti isto kao da si stavio recimo HD 5770 grafu. No zato u igrama podesiš ono što opterećuje procesor na niže detalje a ono za grafu na više.
No svakako je E4400 & 5870 puno jače od E4400 s GF 8500GT.
Tako da, ići će ti onoliko dobro koliko je "dozvoljeno bottleneckom".

Hm, nema teorije da ti clockan proc daje manje performanse jer ga grafa koći. Može biti samo da daje jednake (ili neprimjetno bolje) ako ga grafa koći.
Možda ga "preclockaš" pa nešto ne radi dobro/stabilno te zbog toga padnu performanse.
A ako grafu koći procesor, onda ti clockanjem procesora dobrano porastu performanse.

Znaš šta ti je bottleneck? To ti je kad na našem autoputu imaš tunel s samo jednom trakom za jedan smjer.
Ide se brzinom ovisnoj o koloni. :rotfl:

dominik43
08-05-2010, 16:46
Staviš li sad tu 5870 (ukoliko imaš i adekvatno prostora u kućištu i adekvatno napajanje), imat ćeš slabije performanse nego da imaš jači procesor.
Recimo, bit će ti isto kao da si stavio recimo HD 5770 grafu. No zato u igrama podesiš ono što opterećuje procesor na niže detalje a ono za grafu na više.
No svakako je E4400 & 5870 puno jače od E4400 s GF 8500GT.
Tako da, ići će ti onoliko dobro koliko je "dozvoljeno bottleneckom".

Hvala na odgovoru. To je ono čemu sam se nadao! :D Znači bez brige ide kao privremeno riješenje.

Hm, nema teorije da ti clockan proc daje manje performanse jer ga grafa koći. Može biti samo da daje jednake (ili neprimjetno bolje) ako ga grafa koći.
Možda ga "preclockaš" pa nešto ne radi dobro/stabilno te zbog toga padnu performanse.
A ako grafu koći procesor, onda ti clockanjem procesora dobrano porastu performanse.

Ali u GTA IV benchmarku (sve najniže) proc na 2.4ghz daje oko 33fps, na 2.5 smanji se za 0.5-1fps a do 3.0ghz padne na 18fps. Najviše sam ga clockao na 3.6 i tamo dobijem 11fps.
Smanjenje fps-a primjetio sam i u drugim igrama povećanjem OC-a.

Znaš šta ti je bottleneck? To ti je kad na našem autoputu imaš tunel s samo jednom trakom za jedan smjer.
Ide se brzinom ovisnoj o koloni. :rotfl:
najjednostvniji i najbolji odgovor ikad :D

dominik43
08-05-2010, 17:41
ajd kad sam već otvorio temu.
da li je moguće spojiti HD5870 1gb i HD5870 Eyefinity6 2gb u crossfire???
volio bih to jednom realizirati kad malo padnu cijene atijevih kartica.
Ili samo zamijenim ovu hd5870 1gb za hd5870 2gb uz moju nadoplatu?

marijanovic
08-05-2010, 18:40
ajd kad sam već otvorio temu.
volio bih to jednom realizirati kad malo padnu cijene atijevih kartica.
Ili samo zamijenim ovu hd5870 1gb za hd5870 2gb uz moju nadoplatu?

Moguće je spojiti navedene.

Hoćeš mijenjati ili ne, na tebi je.

Samo sad kad ugradiš tu 5870, stavi ovdje rezultate testova. Samo onako da znamo koliko ti proc koči.
I navedi mi koje napajanje sad imaš...

RIDER32
08-05-2010, 23:48
A ta te košta da sam probaš pa se uvjeriš... :)
I nadaj se da neces npr ko ja imati problema sa ASUS smece plocom koja neželi prepoznati malo jacu grafu :yuck:

SLI (nVidiJa) zahtjeva 2 ili 3 identicne graficke (samo smoju biti razliciti proizvođaci).
CrossFire (AMD-ATI) zahtijeva 2, 3 ili 4 identična čipa, znaći možeš spojiti ćak i 5850-5870-5970 u jedan setup :)

dominik43
09-05-2010, 13:13
Samo sad kad ugradiš tu 5870, stavi ovdje rezultate testova. Samo onako da znamo koliko ti proc koči.
I navedi mi koje napajanje sad imaš...

Napajanje je Antec EarthWatts 380 Watt ATX12V v2.2. Znam da nije neko ninja ali bi trebalo držat barem kao privremeno riješenje. Na nekoj stranici sam izračuno da mi ne bi smjelo trošiti više od 353W što je gusto ali mi je netko rekao da to napajanje može isporučiti 400W u loadu.
Nemam puno na računalu, jedan spori HDD, jedan DVD čitač i 2RAM sticka.U USB rijetko kad uključujem nešto što nema vanjsko napajanje (uključujem uglavnom eksterni HDD), tako da mislim da nema razloga za brigu za pomanjkanjem struje.

Koje testove da probam? Neznam ni jedan benchmark koji govori koliko proc koči grafu! Probao sam samo one 3DMarkove i benchmarke u igricama (Just Cause 2, GTA IV, Devil May Cry 4, Far Cry 2...).

A ta te košta da sam probaš pa se uvjeriš... :)
I nadaj se da neces npr ko ja imati problema sa ASUS smece plocom koja neželi prepoznati malo jacu grafu :yuck:

SLI (nVidiJa) zahtjeva 2 ili 3 identicne graficke (samo smoju biti razliciti proizvođaci).
CrossFire (AMD-ATI) zahtijeva 2, 3 ili 4 identična čipa, znaći možeš spojiti ćak i 5850-5870-5970 u jedan setup :)

uhhh, sr*nje. :yuck:
imam smeće od Asusove ploče zvano P5PL2-E :hangin:
Onda mogu odmah zaboravit grafu?

A što se tiče Crossfirea, znači mogu staviti i HD5830 u Crossfie sa HD5870?

marijanovic
09-05-2010, 13:33
...
Napajanje je Antec EarthWatts 380 Watt ATX12V v2.2. ...

Koje testove da probam? Neznam ni jedan benchmark koji govori koliko proc koči grafu!

Napajanje ti je malo slabašno.

Testa koji bi ti rekao koliko ti proc koči grafu nemaš, već to radiš tako što testiraš i onda uspoređuješ rezultate.
Recimo, vidiš koliko tvoj komp ima u 3DMark06 i vidiš neke s takvom grafom ali puno jačim procesorom. I onda usporediš...

RIDER32
09-05-2010, 13:52
uhhh, sr*nje. :yuck:
imam smeće od Asusove ploče zvano P5PL2-E :hangin:
Onda mogu odmah zaboravit grafu?

A što se tiče Crossfirea, znači mogu staviti i HD5830 u Crossfie sa HD5870?
Moj primjerak je bio smece a za tvoj neznam... :)

Paa da trebalo bi moci ako su procesori na grafi isti, a ja mislim da bi trebali biti isti.

Razzarach
09-05-2010, 14:53
Ja mislim da ti to nece ici ( mora biti isti model kolko ja znam )
Al marka nemora bit ista ja msm.
a 1gb-2gb nebi trebala biti neka velika razlika u igrama... veca razlika je kad je SLi / Cross X.
Jer memu zauzimaju texture, a danasnje igre idu i na 1gb sa max texturama (DX10, za 11 neznam)

dominik43
09-05-2010, 15:26
...

Koje testove da probam? Neznam ni jedan benchmark koji govori koliko proc koči grafu!

Testa koji bi ti rekao koliko ti proc koči grafu nemaš, već to radiš tako što testiraš i onda uspoređuješ rezultate.
Recimo, vidiš koliko tvoj komp ima u 3DMark06 i vidiš neke s takvom grafom ali puno jačim procesorom. I onda usporediš...

Misliš da će moć? Ne želim da prdne u pola korištenja. :scared: Ako crkne napajanje da li mi to može oštetit grafu i proc?
Nemam sad stvarno love za novo napajanje, možda za jedno 2-3 jedna uzet neko od 550W i to polovno. Sve sam potrošio na tu grafu, trebala je bit HD5770 al sam u trgovini naišo na jednog prijatelja koji je kupovao HD5970, pa me bilo sram! :D :D Vadio sam se na to da ću ugradit CrossFire kasnije :D

dominik43
09-05-2010, 15:56
Ja mislim da ti to nece ici ( mora biti isti model kolko ja znam )
Al marka nemora bit ista ja msm.
a 1gb-2gb nebi trebala biti neka velika razlika u igrama... veca razlika je kad je SLi / Cross X.
Jer memu zauzimaju texture, a danasnje igre idu i na 1gb sa max texturama (DX10, za 11 neznam)

a GTA IV??
Ako kupim tu od 2gb, imao bih i 2 monitora, a to je ogromna reza. Sigurno bi tražio 2g memorije. Mislim da je 1gb već malo i zastarjelo. budućnost je u 2gb.

Razzarach
09-05-2010, 16:07
Pa GTA4 je iznimka jer guta memu za popizdit... Uzmi sto vise, ali ako imas 2×1gb u crossX onda ti je to bolje, ak nemas crossX onda 2gb... al opet, bolje jaca grafa neg vise meme.

dominik43
10-05-2010, 18:46
...

još uvijek mi nisi odg. da li će napajanje moći izdržati. ako ne može li nastati šteta na grafi i procu (za proc se ne bojim, vjerojatno ću uzet neko vodeno za njega i OC-at ga dok ga ne spržim :D)
molio bih te da mi odgovoriš jer ne ću riskirati stavljanjem grafe ako nije sigurno.

RIDER32
10-05-2010, 19:03
Pa reko ti je: "Napajanje ti je malo slabašno." :D

E sad dal ti se riskira napajanje... A ako imaš garanciju na grafu onda... :P

dominik43
10-05-2010, 19:13
Pa reko ti je: "Napajanje ti je malo slabašno." :D

E sad dal ti se riskira napajanje... A ako imaš garanciju na grafu onda... :P

znači bolje da kupim novo napajanje?
neam sad baš para za to, jer kad bi kupovo onda bi kupio nešto extra poput Corsair HX CMPSU-650HX ili Tahan PipeRock 680W,
uglavnom modularno, ako mislite da ima neko modularno ove kvalitete, a da je jeftinije, slobodno predložite.

RIDER32
10-05-2010, 19:17
Mene zanima zašto si ti opće kupovo grafu koju se bojiš strpat u komp :?

dominik43
12-05-2010, 19:54
Mene zanima zašto si ti opće kupovo grafu koju se bojiš strpat u komp :?

Da si pročitao prvi post, znao bi! :wink:
htio sam kupit HP Elite konfiguraciju sa i5, HD5670 i 8gb rama, pa bih stavio tu HD5670 u C2D kofu, a HD5870 u i5 konfu
pošto sam sad malo kratak s novcem hp elite će morat pričekat mjesec-dva, pa sam mislio stavit tu hd5870 u C2D konfu kao privremeno riješenje.
sad se bojim stavit zbog napajanja, ali mislim da će moći zato što mi grafa nikad neće bit 100% u loadu, najviše oko 65%, koliko ovaj procesor ne bi bottleneckao kada bi bio overclockan kao lud