PDA

Pogledaj cijelu verziju : DPI postavke miša

marijanovic
04-05-2010, 22:10
[justify:fv1mzriu]Poštovanje,

Zanimalo bi me vaše mišljenje i iskustva o DPI osjetljivosti miševa. Proizvođači uglavnom drže svoju spiku, "stručnjaci svoju"...
Kao recimo o tome treba li držati na što više ili na određenoj vrijednosti ? Neki smatraju da je čovjeku preprecizno ako je preko 1200 dpi.
Koliko je uistinu potrebno, koliko je potrebno/dovoljno za određenu aktivnost itd?

Uz to, naravno, javlja se i problem osoba koje koriste više od jednog računala/monitora pri čemu koriste različite rezolucije zaslona i različite miševe.
Koliko treba biti postavljeno na jednom računalu koje vrti rezoluciju 1680x1050 da bi s mišem koji može najviše 3200dpi osjećaj bio jednak kao na računalu
s rezolucijom 1280x800 i mišem koji može najviše recimo 2500dpi? Da, točno to, ako se prikazuje ista slika samo u različitoj razlučivosti, nije dovoljno da
recimo i na prvom i drugom mišu bude postavljen broj dpi-a onolike vrijednosti kolika je horizontalna rezolucija, iako mnogi smatraju da bi "osjećaj" tada na
oba računala bio isti (jer bi bilo za 1 pixel na monitoru 1 dot na mišu xD)...

Da se nadovežem, kontaktirao sam Razer baš vezano uz dpi. Kažu oni, bolje je što više dpi i da se valja priviknuti na igranje "high-sense" jer daje mnoge
prednosti. Naravno, takav odgovor i jest za očekivati, ta ipak oni prodaju proizvode po zakonu velikih brojeva (ehm, ne baš, prije po zakonu "veći broj bolje
prodaje"). Navodno i Logitech prati sličnu filozofiju. No onda se tu javi jedan SteelSeries i kaže karikiram "više dpi je bulšit, 800 do 1600 je sasvim dost,
ostalo sve služi marketingu. Ne treba vam više, više samo more naškodit". Pa se onda jave razni liječnici, psiholozi, fizioterapeuti, sportaši, fizičari i na kraju eSportaši.
I svi se drže svojega. "Preciznije je ak ti treba veći pomak." "Nemoš imat osjet s tako puno dpi." "Ni kirurg nije toliko precizan." "Kak ti se miš sporo vuče."...

Osobno sam se uvjerio da se "preškolovanjem" s male osjetljivosti na visoku osjetljivost dobije mnogo toga. Recimo, prvo sam dobio to da više ne znam kako da igram.
Uz to sam dobio i nerviranjitis kolikojenečijimišsporitis. Pa sam uzeo veliku podlogu na kojoj radim milimetarske pokrete. I pokušam se vratit na low sense pa se samo nerviram.
No naučio sam i puno o samim miševima. Toliko da sam na kraju uvidio da ima svega, ama baš svega, a nema točno ničega. Kao da se radi o filozofiji.
Svatko ima neko svoje mišljenje i uvijek ga netko uvjerava u suprotno. No ovdje obje strane imaju dokaze i to puno njih. I to istih.

Pa da počnemo s usporedbom više dpi vs manje dpi.

Prednosti:
- Više dpi daje veću preciznost jer senzor u manjem pokretu očita više točaka. Manje dpi daje veću preciznost jer čovjek bolje osjeti veći nego mali pomak.
- Više dpi znači bolji senzor, tehnološki napredniji, no ujedno i traži bolju motoriku (povezanost oko-mozak-ruka). Manje dpi znači bolju ruku, trebaju bolji mišići i motorika.
- Više dpi znači manji umor ruke. Manje dpi znači veću sigurnost pokreta.
- Više dpi rezultira točnijim računalovim očitanjem pomaka. Iz manje dpi proizlazi bolje čovjekovo očitanje pokreta koji je napravio.

Mane:
- Da ne nabrajam, samo čitati prednosti obrnutim redom (što je za manje dpi prednost, za više je mana i obratno).
- Manje dpi daje manju preciznost jer senzor u pokretu očita manje točaka. Više dpi smanjuje preciznost jer čovjek bolje osjeti veći nego mali pomak.
- Manje dpi znači lošiji senzor, tehnološki nazadniji, no ujedno i traži bolju povezanost oko-mozak-ruka. Više dpi znači bolju ruku, trebaju bolji osjet pomaka i motorika.
- Manje dpi znači veći umor ruke. Više dpi znači veću sigurnost pokreta (ako ne drhte ruke).
- Manje dpi rezultira lošijim računalovim očitanjem pomaka. Iz više dpi proizlazi bolje očitanje pokreta koji je čovjek napravio.

Dakle, ipak sam nabrojao sve ponovo samo kako bih dokazao da je u biti svejedno. Ili nije. Tu ste vi da me razuvjerite.
Koje su prednosti visoke osjetljivosti? Zbog čega je bolja ili nije? Koliku ulogu igra podloga i njena veličina?

Eto, raspišite se. Poželjno je da i kakvu literaturu navedete ukoliko nešto argumentirate.[/justify:fv1mzriu]

bezimeni
04-05-2010, 22:24
800 mi je savršenstvo. 1600 mi je pre hirovito i "nervozno" .Ispod 800 je pak gnjavaža i sporo . 800 zakon :thumbs2: .

croat1gamer
04-05-2010, 22:31
Sve je stvar osobnih preferensi, ali moja preporuka je da se drzi u rangu od 1000 do 2000 dpi, ovisno o potrebi.
Ugl, kupi mis sa vise podesivih razina dpi i miran si.

Ako nekoga zanimaju moje postavke-
2000- kad se osjecam lijeno pa ne zelim micati ruku vise od 3cm da prede ekran, solidno za browsanje po netu/folderima, odlicno ako nemas mnogo prostora za manevriranje
1600- za igre i slicno, ali sensitivity ingame zna varirati pa nije realno 1600, al sluzi kao default
1250- personalni default, odlican omjer preciznosti i brzine
900- editiranje slika i slicne stvari
600- samo u image editing programima kad trazi vrlo visoku preciznost

marijanovic
04-05-2010, 22:38
Ugl, kupi mis sa vise podesivih razina dpi i miran si.

Hm, imam 2 koja koristim. Oba imaju podesiv dpi po X i Y osi nezavisno (ili zavisno, može oboje).
Onaj koji ide do 3200 dpi ima korake po 100 počevši od 600 (putem tipki na mišu ili softvera).
Onaj što ima najviše 2500 ima korake 600, 1200, 1600, 2000, 2500 putem tipke, no putem softvera može se postavljati od 400 i to u koracima od po 1.
Ako to nije podesiv dpi, ne znam što jest :)

Btw ja držim na 3200 i 2500. U svemu. Zbog toga sam i napisao tekst, nekako sumnjam u svoje uvjerenje.

flander
05-05-2010, 13:43
trenutno sam na 2k

sa vremenom povečavam

Sickmanno1
05-05-2010, 14:52
Sto veca to bolja. Trenutacno mi je na 3k

Čux
05-05-2010, 15:08
Ja bi reko da je to totalni marketing samo, vidi moj proizvod ima veći pimpek od tvog !

Ja svoj na 1600 držim (dalje ni nemre zapravo), na desku mi je čak i prebrz, a igram low sens tak da ingame sensitivity u pravilu imam ispod 1 (0.7 - 0.8 ovisno o igri).
To da je high sens superiorniji je isto hrpa gluposti koju prodaju, najbolji je onaj koji upravo tebi najviše odgovara i tu nema nekog pravla.
Tak neš bi imalo smisla za da vrtim rezoluciju 4-5 puta veću od trenutne, a to tak skoro nebudem imo prilike pa mi je i mojih 1600 dosta, pa i previše koji put.

KI KI
05-05-2010, 15:14
svog mx518 drzim na 1200 inace u nekim igrama i do 2000 :D

Razzarach
05-05-2010, 15:24
xD u igrama 400dpi u winsima 600dpi. Mice : Razer Krait (1600dpi MAX)

Ivan_87
06-05-2010, 10:26
Ja bi reko da je to totalni marketing samo, vidi moj proizvod ima veći pimpek od tvog !

Ja svoj na 1600 držim (dalje ni nemre zapravo), na desku mi je čak i prebrz, a igram low sens tak da ingame sensitivity u pravilu imam ispod 1 (0.7 - 0.8 ovisno o igri).
To da je high sens superiorniji je isto hrpa gluposti koju prodaju, najbolji je onaj koji upravo tebi najviše odgovara i tu nema nekog pravla.
Tak neš bi imalo smisla za da vrtim rezoluciju 4-5 puta veću od trenutne, a to tak skoro nebudem imo prilike pa mi je i mojih 1600 dosta, pa i previše koji put.

istina,ne zamarem se takvim glupostima i nikad nebi dao više od 200kn za miša , možda jesam zaostao što se toga tiče ali ne vidim nikakvu razliku između RX1000 kojeg trenutno koristim i G5 kojeg sam imo par dana , da pače u igrama nisam bolji kad imam skupljeg miša ,to je samo jedna obična reklama da se prodaju takvi proizvodi , spojleri utezi par tisuća dpi-a što još neće izmislit samo da prodaju naivcima :cry:

EDIT : a još kad mi netko spomene podlogu od par sto kuna i one priče sve ce ti bit duplo bolje , uhvati me sranje i ne pušta me 7 dana

Sickmanno1
06-05-2010, 12:36
Dobar mis i podloga nece od tebe napraviti uber gamera, ali ti zasigurno moze pomoci :wink:

Uostalom, nisu mi jasni ljudi koji potrose recimo 2 soma kuna za grafulju i onda koriste mis i tipkovnicu za 50kn, a s njima se najvise koriste.

IMO kvalitetna periferija je jako vazna :thumbs2:

marijanovic
06-05-2010, 13:13
Sickmanno, slažem se s tobom.
Ako se netko smatra gamerom, ta sramortno mu je imati miš koji ne košta barem 150 Kn i naravno podlogu od barem 50 Kn.
Iako bi prije neki optimum bio miš od 300 - 400 Kn + podloga od 100.

Nisam bio zagovornik kvalitetne periferije dok se nisam i sam uvjerio kolika je razlika.
Neće nikakva oprema od njuba napravit skillera, ali ako igraš s nekim s kim si podjednak - oprema itekako može značit prednost.

Mada mi se sve više čini da s previsokim dpi ne možeš biti nešto precizan. Granica ovisi o pojedincu i uvježbanosti.

Ivan_87
06-05-2010, 13:23
svatko ima svoje mišljenje da kupujem pc od 10 soma kuna miša mjenjo nebi a podlogu također nebi kupov jer mislim da to nema smisla .. rađe bi si priuštio za 500kn skuplji monitor ili kućište umjesto miša i podloge

čovjek se nauči na miša od 100-150kn,razlike neke ogromne po meni nema,ovaj dođe 150kn ovaj 650kn , pa za taj novac miš bi trebo letit a ne neke utege điđe miđe samo da nabiju cjenu .. moš mislit poboljšanja , možda 5-6% uvrh glave ..

Razzarach
06-05-2010, 13:28
Mice : Razer Krait - cca 200kn
Podloga : Nova Killer 2 - cca 200kn

podloga je ubitacna, mislim bacio bi ju u smece da mi nije zao 200kn xDD
Mis je solidan za te pare, manjak tipaka, sam 3 tipke.

bezimeni
06-05-2010, 14:00
Dobar i ugodan miš koji sluša ( što uključuje kvalitetnu podlogu ) je uz monitor najvažnija komponenta na računalu.Većina komunikacije ( igranje je samo jedan dio )ide preko miša te je ukupno zadovoljstvo jako povezano sa osjećajem te komunikacije.Ako je loša hebeš sve ostalo .To je isto kao da imam vrhunski komp i da ispred njega sjedim na lošem stolcu .Jednostavno , nekaj fali .

El Klinjo
06-05-2010, 14:06
Nije bolje ni jedno ni drugo, sve je do ukusa.

U winsima koristim 1200DPI, a u igri 1000, s relativno niskim sensom.

Čux
06-05-2010, 14:41
Dobar mis i podloga nece od tebe napraviti uber gamera, ali ti zasigurno moze pomoci :wink:

Uostalom, nisu mi jasni ljudi koji potrose recimo 2 soma kuna za grafulju i onda koriste mis i tipkovnicu za 50kn, a s njima se najvise koriste.

IMO kvalitetna periferija je jako vazna :thumbs2:

To definitivno stoji i slažem se s time, ali postoji jedna granica nakon koje cijena počinje rast astronomski a jako malo dobivaš zauzvrat (zapravo možeš dobit i puno al to tebi ne znači previše ko korisniku, tipa 4000+ DPI i te brije, koji će ti to vragm mogu proizvođači prilčat kaj oće al nebuš pr0 zbog toga, ispo buš samo ofca ak brdo para skuriš). Miš može od mog MX-a bit i 3 puta skuplji, al sigurno nije 3 puta bolji po svemu što nudi.

IGoR_2803
07-05-2010, 16:42
mx518 držim na 1600 dpi, tj maximum... prije sam ga držao na 1200, ali odkad sam počeo koristiti 1600, preporodio sam se iako koristim 1280x1024 rezu...

Vedro
07-05-2010, 17:45
Mislim da je to sa dpi sve stvar navike,ali sam i primjetio da što više iskustva stječem u preciznosti u FPS-ovima tražim veću brzinu pa bi valjda i veći dpi bio bolji izbor,ali da recimo sjednem pijan za komp brijem da bi smanjio dpi :D