PDA

Pogledaj cijelu verziju : Rasprava o mem. latencijama

weird1
16-02-2010, 15:28
ganged i unganged nema veze sa dual channelom

radi na sličnom principu, ali je riječ o tome da na phenomima svaka jezgra ima svoj memorijski kontroler.
ako memorija radi na unganged, onda svaka jezgra upravlja svojim keksom
ako je ganged, onda jedan kontroler upravlja svim keksima

ganged, zbog jednog kontrolera ima bolje rezultate u benchevima, ali unganged se bolje ponaša u multitaskingu.
barem na papiru. osobno nisam primijetio neku zamjetnu razliku..

Hvala na informaciji. Ljudi svasta pisu na net-u, ja sam procitao da je to, tocno ovim rijecima: ganged kao single channel, a unganged kao dual(ili mozda obrnuto ali definitivno su govorili o singl i dual channelu).
Tako da jos jednom hvala na ispravnoj informaciji.

@don kihot

Onda to nema veze u mom slucaju posto nemam phenom nego obicni x2 4000+

Don Kihot
16-02-2010, 18:30
Ne brini se, stari Athloni bolje komuniciraju s memorijom.

I da sad recimo uzmeš 955BE, imao bi lošije rezultate latencija (sa 6000+, i cijelom serijom od 4000+ do 6000+ ćeš imat bolje rezultate).

Bolji kontroler, eto...

(Zato bar PII bolje rade sa DDR3, bolji rezultati u latencijama nego kad ih upariš sa DDR2, koji im nije primarni kontroler).

bezimeni
16-02-2010, 20:10
A memorijski rezultati u everestu i općenito niže latacije su jednom prosječnom ili čak "vrhunskom" gameru bitne ko lanjski snijeg .To ti donese cijeli jedan fps ili 0,5 sekundi brže učitavanje nivoa.

Don Kihot
16-02-2010, 22:24
A memorijski rezultati u everestu i općenito niže latacije su jednom prosječnom ili čak "vrhunskom" gameru bitne ko lanjski snijeg .To ti donese cijeli jedan fps ili 0,5 sekundi brže učitavanje nivoa.

Meni su igre zadnja stvar što radim na PCu.

bezimeni
16-02-2010, 22:41
Štima.. onda mora da su latencije jako bitne za poslovne aplikacije , multimedijalne funkcije te za općeniti rad u windowsima ?

weird1
16-02-2010, 22:44
Gle 2 gotovo identicna komp. Moj i od moje tetke. Moj atholon 4000+ njen 5000+, ona ima jacu graficku, a memorije oboje imamo po 2gb, hdd hitachi 250gb isti.

E sad ti kazes pola sekunde. Da ali u apsolutno svakom pokretu. To moras vidjeti sam da bi shvatio.

Razlika se itekako osijeti.

Edit: eh da i ja odrzavam oba komp xp na oba tako da nema razlike.

Don Kihot
16-02-2010, 22:46
Štima.. onda mora da su latencije jako bitne za poslovne aplikacije , multimedijalne funkcije te za općeniti rad u windowsima ?

Total comander ih jako dobro koristi. Osobito u search-u i kopiranju.

Koliko god da star, još uvjek meni najdraži program za backup (overwrite all older files -> rula, zašto to win7 nemaju?).

bezimeni
16-02-2010, 22:51
Smješni ste. Ako želite osjetiti neku razliku onda pljunite soma i pol kuna za neki brži SSD a ne brijanje na memorijske letencije čije su razlike vidljive samo u memorijskim čmarkovima.

Ali ne obazirite se vi na mene.Ako vas veseli imati memorije sa niskim latencijama samo navalite :D .

Don Kihot
16-02-2010, 22:52
I got 64GB SSD ;)

Shaka
16-02-2010, 22:52
slazem se sa bezimenim....nebuloze pricate

weird1
16-02-2010, 22:54
Ajd dobro mi nebuloze, a ti ces kao alternativu besplatnom tweakanju dati somove kuna stvarno jel ti ikad procitas sta napises.

Koji crni somovi kuna taj 4000+ je star 3 godine i 1 mjesec i onda je kostao 400kn

Ali dobro ovo je forum svasta ljudi pisu pa pisi i ti.

Shaka
16-02-2010, 22:56
pa jel ti sebe slusas? ti brijes da sa latencija 6-6-6-18 na 5-5-5-12 bubam bezze dobijes na perfomansama?
znas na cemu dobijes na magli koju stavljas na svoj sendvic....

bezimeni
16-02-2010, 22:56
Kihot jer sad vidiš sa kime kolo plešeš :D .

weird1
16-02-2010, 22:57
Cujem ja tebe ti tvrdis da se izgubi na performansama pa to treba izbjegavati. Ok ja netvrdim da ti nisi upravu.

Edit: @shaka
a najjaci su mi takvi koji u potpisu imaju odlican ram 1066 5-5-5-12 i pazi tvrdi ne osijeti. Ajd kad neosijetis zamjeni za ddr2 533 pa radi tjedan dana i javi dojmove.

bezimeni
16-02-2010, 23:15
Još jednom...razlike među memorijama ISTE frekvencije i ISTOG kapaciteta a različitih letencija se kreću od 2-3% u korist memorija sa nižim letencijama .Znači nešto što nema šanse da primijetiš u svakodnevnom radu , igranju ili nečemu trećem .Ako ne vjeruješ meni potraži po netu gdje imaš dobar broj usporedbi i testova.Jedina razlika se vidi u beskorisnim benchmarcima koji su sami sebi svrha.

Don Kihot
16-02-2010, 23:17
Onda bi svi trebali kupovati DDR2 800MHz CL20-20-20-100 i svi sretni. i nebi se osjetilo.

Osobno, na AMD-u se osjeti više nego na intelu. Doma imam E5200, a na poslu AMD 140LE.

I pazi sad ovo. Sa java skriptama igram mafiju cijeli dan. Intel se ZBLOKIRA, UBIJE GA.
AMD sempron, jadni mali 140SE ga rasturi u tome. Razlog? Bolji memorijski kontroler, bolja memorija
(na poslu Corsair 1066MH, doma 667MHz)
usput doma imam i SSD. intelu moj, memorijski kontroler je iz raja izašao i u CPU ušao ne bezveze.

a memorija, bolja latencija se osjeti. ne osjeti se kad radiš sa 1MB TXT datotekom,
ali osjeti se kad koristiš 4HDD-a i barataš sa 4TB podataka, u indeksiranju, searchu etc.
makar je i bitna kvaliteta HDD-a, ali i sam OS treba dobru podlogu.

bezimeni
16-02-2010, 23:20
OK ti osjetiš ja ne osjetim i sve 5 .Kao što kaža ona stara , svaka budala ima svoje veselje.

weird1
16-02-2010, 23:21
E pa onda je ocito netko nekog krivo shvatio. Ako sam ja vas ja se ispricavam, ali neznam gdje sam ja spomenio iste frekvencije.

Kao prvo mojoj memorij na stocku je 800, a sada radi na 950(neznam sad 100%).

Kao drugo razlika u kompovima, tetkinog i moga, je sto ona im jaci proc, jacu graficku, isti windows, isti hard disk, istu kolicinu memorije, ali radi na 533 5-5-5 15, a moje na 950 4-4-4 12 i tu ja tvrdim da se osijeti razlika u radu jer odrzavam oba kompa.

Ja nisam nigdje tvrdio da ce se osijetiti 4-4-4 12 i 5-5-5 15 na istom taktu. Ja sam dizao freq svojoj memoriji i zadrzao timinge jer i sa visim timingom 5-5-5 15 ili 6-6-6 18 neide preko 1ghz.

Ako sada tvrdis da si mislio na timinge memorije uz istu freq onda je rijec o nesporazumu.

Edit:
I prvenstveno se govorilo o latencije, a ne iskljucivo o timingu memorije, a povecanje frekv se itekako osijeti kao smanjenje latencije.

U zadnje vrijeme svi govore memorija je nebitna to se ne osijeti, a to govore oni sa 1ghz memorijom vrhunskih proizvodjaca. Ako je nebitna sto se ne kupuje najjeftinija memorija male frekvncije. I ti onda jos meni predlazes SSD od soma i pol kuna, a cijeli komp me nije izasao toliko. oko 400 i nesto proc, 350-tak memorija i 400 ploca, napajanje je staro, kao i kuciste i periferija.

Ja sam samo i jos uvijek tvrdim da je moj komp osijetno reaktivniji brzi od onog NOVIJEG i skupljeg 5000+(jaci proc) i sa jacom grafom, ali sa losom memorijom.

Poanta svega memorija se osijeti.

bezimeni
16-02-2010, 23:41
Ja sam i kupio najjeftiniju memoriju tada dostupnu .Corsasir ddr 2 800 2GB pločica za za tadašnjih 270 kn ako se dobro sjećam.Jeftinije nisam mogao naći .Za latencije me zaboli kao za lanjski snijeg .Kolokne se na 1000 mhz-a bez problema i meni dosta .

I zašto sve shvaćaš doslovno.Uopće nisi u centru pažnje .SSD nisam tebi predložio doslovno već figurativno .

Što se memorija tiče pronađi si testove gdje se uspoređuju real time aplikacije .Pronađi si usporedbe između ddr 1 i ddr 2 pa češ vidjeti da je razlika minimalna kao i kod ddr2 i ddr3 ( kod real time aplikacija ) znači igre , kodiranja , kopiranja i sl. a ne kod čmaraka.

To što ti vidiš razliku kod svog i tetkinog kopa može biti iz sto razloga.Možda ne trpaš windowse sa glupostima i imaš ih svježije instalirane pa su odazivniji ...ali nebitno u krajnjem slučaju jer mi se ne da dalje raspravljati :yuck: .

Bartuc
16-02-2010, 23:50
Total comander ih jako dobro koristi. Osobito u search-u i kopiranju.

Koliko god da star, još uvjek meni najdraži program...

Ja sam IZGUBLJEN bez tog programa :D Najgenijalniji program svih vremena. Ako imaš klasični Total Commander, probaj naći PowerPack verziju. Ima još hrpu novih opcija, a i oku je daleko ugodniji od klasične verzije.

Što se latencija tiče, slažem se sa Bezimenime. To su bedastoće, lijepo je vidjeti SuperPi brži za koju sekundu, ali u realnim uvjetima i aplikacijama se taj boost praktički ne vidi. U igrama se uopće ne osjeti, dok u aplikacijama koje ovise o brzini memorije možeš vidjeti malecki napredak koji je opet toliko beznačajan da se ne isplati dizati napon na modulima. No kako uvijek ima ljudi koji vole držati sve komponente u OC-u, onda nema neke štete OC-nuti i memoriju.

weird1
16-02-2010, 23:55
@bezimeni
Bezimeni ide na ignore jer covijek nije u stanju citati i .

Ali eto da pojasnim kazes imas jeftini Corsasir ddr 2 800. Da to je poznato spora i jeftina memorija koja je na glasu po visokim latencijama.

Dalje kazes klokne se na 1000GHz da i jel netko tvrdio da bi moja memorija bila brza od tvoja iako bi imala nizu latenciju? Ne nije.

SSD si reko pa sad kazes figurativno(slikovito) i ne meni(kazes), nego njemu, a on vec ima pa slikovito si mu htio reci da uzme i drugi(valjda). Dobro nema veze SSD.

Pa onda ides na DDR2/DDR3 usporedbu da to je tocno i jako pametno ali svi to vec znaju da nije skoro nikakva razlika izmedju ddr2 i ddr3 doduse nisam siguran tocno danas da li ta tvrdnja stoji kad tjeraju dd3 do 2 ghz, ali zato i ddr2 vec prelazi debelo preko 1GHz.
Uglavnom nitko se nije ni dotakao DDR1/DDR2/DDR3 usporedbe pa neznam kome si sad to tocno uputio, onako figurativno.

I za kraj znam da ne citas zato i ides na ignore jer mi se neda 10 puta ponavljati isto.
NJEZIN i MOJ komp ja odrzavam. Znaci ja svjeze instaliram XP i na jedan i na drugi koji pobogu softver dodatni covijece???

To što ti vidiš razliku kod svog i tetkinog kopa može biti iz sto razloga.Možda ne trpaš windowse sa glupostima i imaš ih svježije instalirane pa su odazivniji ...ali nebitno u krajnjem slučaju jer mi se ne da dalje raspravljati :yuck: .

A na kraju si i sam izjavio ovom zadnjom recenicom da si ti ubijedjen da ddr2 533 5-5-5 15 i ddr2 950 4-4-4 12 daju iste performanse. Znaci nevadis se vise samo na latencije uz isti takt kao sto si dosad pricao nego i 400 mhz razliku ti ne osijetis, po tebi to je do raznih gluposti koje ja ne trpam pa je zato brzi.

bezimeni
17-02-2010, 00:03
5-5-5-18 ? Eto , reci ti meni kakve imam latencije ? Sporije nisam mogao ni kupiti .

I ne kužim što se uzrujavaš..tko zna , možda nešto dobro ne održavaš na tetkinom kompu :D .

Don Kihot
17-02-2010, 00:04
Imaš 6-6-6-21/24.

bezimeni
17-02-2010, 00:07
Nije bitno ali imam kako sam napisao.Ili me laže detekcijski softver.

http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_c829a498.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/976336_WindowClipping2.jpg)

http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_9232949b.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/976337_WindowClipping.jpg)

RIDER32
17-02-2010, 01:42
A rasprave ti... xD

Ovaj tuli da ga zaboliona stvar za latencije a ovaj se hvali OCom i da osjeti znacajnu razliku.

Ja sam recimo prešao sa DDR400 na DDR3 1333 pa mogu reci da osjetim to u nekim trenucima, ali ustvari od toga nemam ni 10% koristi...

Takva je ta tehnika... o napretku se prica u 100-150% između generacija a ja preskocim nekoliko generaciaj i ocekujem neki ogroman bost u performansama a ustvari dobijem macka u malo vecoj vreci od one koju sam dosada imao.

Memorija: Više=bolje, ostalo nebitno.

(damn laprdam svašta xD odo spavat. laku noć)