Pogledaj cijelu verziju : Disk Wd
Netko me treba informirat ako sam baš takav noob :)
danas sam iskopo iz ormara stari disk WD1600 ( 160gb ) kupljen 17.11.04 po paprenoj cjeni onda ..
nešto me mrvicu začudilo :) naletio sam na neku naljepnicu s bočne strane diska,skinuo naljepnicu kad ono rupa .. naljepnica tipa ( izolir traka )
zanima me što to znači na disku ? slučajno da je otpala mogla se nakupit prašina u unutršnjosti diska ? nije mi jasno zašto to ? :)
slike nisu baš kvalitetne pošto su slikane mobitelom
http://img210.imageshack.us/gal.php?g=77603407.jpg
Neradu ti slike...
Btw:Meni disk od terabajt i pol nebi bio stari :)
Don Kihot
02-09-2009, 21:03
Mislio je na 160GB, ne 1600GB.
Nalijepnica štiti ulazak prašine u disk, a zašto se odlijepila, sam bog zna.
Možda imaš mnogo vlage u ormaru.
Anyway, nalijepiš nazad i boli te briga.
Mislio je na 160GB, ne 1600GB.
Nalijepnica štiti ulazak prašine u disk, a zašto se odlijepila, sam bog zna.
Možda imaš mnogo vlage u ormaru.
Anyway, nalijepiš nazad i boli te briga.
pa čudi me zašto bi netko stavljo naljepnicu na disk ? čudi me to što to mjesto nije pokriveno kao i svaki drugi dio diska ?
zašto rupa nije popunjena :| lako za disk ionako ga nekoristim .. no začudile su me te stvari .. pustit rupu na kojoj je naljepnica, zašto pobogu naljepnica kad je rupa nepotrebna kao i na svakom drugom disku
Don Kihot
02-09-2009, 21:21
E to ti je jedna od misterija.
U pricipu kažu da je disk "vakumiran".
Ali nije.
U njemu postoji mala količina zraka, i nepovratni plastični ventili.
Rotacijka glava prilikom rotacije magnetskih ploča stvara podtlak kao i zrak na krilima aviona,
i tako da glava doslovno "lebdi" nad pločama diska.
A kao što se zna, zrak je stlačiv i mijenja svojstva sa temperaturom.
Tako da kad se zagrije, vrši ekspanziju na kućište, i kroz nepovratne filtere izlazi višak zraka.
A nalijepnica služi da se taj filter ne zaprlja/ne zaguši prašinom, jer time bi i njegova pouzdanost pala,
te bi omogućila ulazak zraka i prašine.
Količina zraka koju disk ispusti je minimalna, ali dovoljna da mu olakša unutrašnji tlak.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.