PDA

Pogledaj cijelu verziju : Overclocking

Stranica : [1] 2

olio
07-06-2006, 21:31
Što je to overlockanje i sve o tome baš me zanima......

Harry
07-06-2006, 21:43
Ovako braco...Kao prvo: Nije overlockanje nego overclockanje. To je uobičajeni naziv za podizanje radnih taktova- procesora (CPU), grafičkog procesora na grafi (GPU) i ostalog...uglavnom,iznad tvorničkih ili bolje rečeno maksimalnih tvornički određenih stabilnih taktova komponenti. Ova operacija se vrši na vlastitu odgovornost jer može oštetiti dijelove hardware i tako naštetiti i samom korisniku. Sve je stvar dobre procjene...Taktovi memorije i jezgre kod grafičke se podižu polako kako bi se mogla utvrditi stabilnost na povećanim vrijednostima dotičnih radnih taktova. Neke kartice imaju veliki overclock potencijal jer su dobro hlađene (što je bolje hlađenje,veći je i overclock potencijal jer se kartica ne grije puno ni na većim taktovima od normale). Imaš mnogo programa za overclock,što se tiče procesora to je posebni slučaj. Sve se radi u Biosu. Što se radi grafičke, tu su Riva Tuner, Cool Bits, Ati Tools i tak...Prošvrljaj malo na netu iskužit ćeš.

CTDP_Marko
07-06-2006, 22:13
A postoji i overlocking. To je kad dođe jedan moderator pa počne lockat sve teme bez razloga. I s time gubiš garanciju da češ ostat moderator. :D

Sonic_Moronic
07-06-2006, 22:26
A postoji i overlocking. To je kad dođe jedan moderator pa počne lockat sve teme bez razloga. I s time gubiš garanciju da češ ostat moderator. :D

lol

Ne bi ja to overclocko, sve bi sje** naravno..
Ko da ja nešto znam...

LuJo
26-06-2006, 10:21
[quote="CTDP_Marko":3q40rwap]A postoji i overlocking. To je kad dođe jedan moderator pa počne lockat sve teme bez razloga. I s time gubiš garanciju da češ ostat moderator. :D

lol

Ko da ja nešto znam...[/quote:3q40rwap]

Nebi ti znao ni uci u bios.

v4MP1r3
26-06-2006, 11:36
sad vidim, glavno je iamti dobar hladnjak, e pa, ako ga neamte

uzmite si frizider i stavite svoju kantu unutra, o tome sam vec razmisljao, ili jednostavno, preselite se ispod klime, kako je najbolje ^^

i uz sve to, moja hladjenje suXXXa

LuJo
26-06-2006, 18:25
ili u vodonepropusnu škrniclu pa u kadu

Pametno, ali bolje si ugradi vodeno hladenje ako ti se previse zagrijava.

Sonic_Moronic
26-06-2006, 19:37
[quote="CTDP_Marko":3tn99ibd]A postoji i overlocking. To je kad dođe jedan moderator pa počne lockat sve teme bez razloga. I s time gubiš garanciju da češ ostat moderator. :D

lol

Ko da ja nešto znam...

Nebi ti znao ni uci u bios.[/quote:3tn99ibd]

Ma nevjerojatno, Lujo is back !!!!

I ponovno me zaje****.

Samo kažem da ne bu ja to radil
A ti se praviš kad si naučio pola stvari od brata

LuJo
01-07-2006, 22:55
[quote="Sonic_Moronic":3o0grmpx][quote="CTDP_Marko":3o0grmpx]A postoji i overlocking. To je kad dođe jedan moderator pa počne lockat sve teme bez razloga. I s time gubiš garanciju da češ ostat moderator. :D

lol

Ko da ja nešto znam...

Nebi ti znao ni uci u bios.[/quote:3o0grmpx]

Ma nevjerojatno, Lujo is back !!!!

I ponovno me zaje****.

Samo kažem da ne bu ja to radil
A ti se praviš kad si naučio pola stvari od brata[/quote:3o0grmpx]

I STA DA TI SAD KAZEM!!! :-x

The Boz
01-07-2006, 23:32
Ja da imam para, napravio bi srebrnu kadu za procesor, memoriju, čipset i grafulju, povezao 0.5-colnom cijevi i pumpicama, prikvačio na kompresor i ubacio suhog leda. Ali, para se nema ni za jedno jadno vodeno, pa...
Inače da, ako neznaš šta je overclockanje, do not do it. Čak ni ako ti netko objasni, ili čitaš uputstva. Osim ako neznaš točno što radiš i zašto, majorly bad shyte will happen.

olio
01-07-2006, 23:47
Ja da imam para, napravio bi srebrnu kadu za procesor, memoriju, čipset i grafulju, povezao 0.5-colnom cijevi i pumpicama, prikvačio na kompresor i ubacio suhog leda. Ali, para se nema ni za jedno jadno vodeno, pa...
Inače da, ako neznaš šta je overclockanje, do not do it. Čak ni ako ti netko objasni, ili čitaš uputstva. Osim ako neznaš točno što radiš i zašto, majorly bad shyte will happen.

ne brini ova tema je stara i ja sa dosad naučia overclockat.....samo neke dijelove ...... učim overclockanje procesora......

Glass
01-07-2006, 23:48
Ja imam jedno malo exstremno riješenje ali je izvedivo.
Treba vam jedan stari omanji frižider(hladnjak), dvije duže cijevi(najbolje bi bilo da gumene ili plastične) i morate probušiti kučište od komjutera.
Sada uzmite jednu cijev i spojite je na cijev freona unutar hladnjaka i postavite je unutar samog kućišta te tada spojite drugu cijev na cijev koju ste provukli u kućište tako da ta cijev odvodi freon natrag u hladnjak i eto vam kompjute ohlađen na 4 stupnja(i niže ako uzmete zamrzivač) pa clockajte koliko vam srce želi.

P.S.: Ako ovo itko isproba neka mi javi što je kondenzacijom.

olio
01-07-2006, 23:52
Ja imam jedno malo exstremno riješenje ali je izvedivo.
Treba vam jedan stari omanji frižider(hladnjak), dvije duže cijevi(najbolje bi bilo da gumene ili plastične) i morate probušiti kučište od komjutera.
Sada uzmite jednu cijev i spojite je na cijev freona unutar hladnjaka i postavite je unutar samog kućišta te tada spojite drugu cijev na cijev koju ste provukli u kućište tako da ta cijev odvodi freon natrag u hladnjak i eto vam kompjute ohlađen na 4 stupnja(i niže ako uzmete zamrzivač) pa clockajte koliko vam srce želi.

P.S.: Ako ovo itko isproba neka mi javi što je kondenzacijom.
:rotfl: :rotfl: :D :D možda uspije al ja neću.....potrebno je jako napajanje također za OC(overclocking)

Glass
01-07-2006, 23:59
Ja sam ozbiljno ovo imao namjeru napravit ali sam bio odustao, sada kada su počele ove vrućine ponovo razmišljam da to napravim.

olio
02-07-2006, 00:02
Ja sam ozbiljno ovo imao namjeru napravit ali sam bio odustao, sada kada su počele ove vrućine ponovo razmišljam da to napravim.šteta neman nikakav stariji hladnjak .....

The Boz
02-07-2006, 12:11
Nedo ti bog da to kaj si planirao ideš radit.
Za početak, freon je blago polariziran plin. U određenim uvjetima na nekim površinama stvara kratkoročni supervodić. Pod visokim temperaturama stvara otrovan plin, ukoliko postoji kontakt sa zrakom. Komp bu najvjerojatnije postao neupotrebljiv vrlo brzo.
Once again, do not do this.
EDIT: Osim ako imaš fakat gro para da napraviš halogen-freon cool cycle. Onda to ide. Ali ti treba gro para.

Jerry
02-07-2006, 12:55
Evo ja sam klokao svoga Semprona (bio je AMD SEMPRON 2500+ 1.76 GHz)
a sada je AMD SEMPRON 2600+ 1.90 GHz.Zanima me jeli normalna temperatura pri ovom clocku ova:
Proc.-46 C
Matična-36 C
HDD-35 C

The Boz
02-07-2006, 13:32
Za OCan proc, tempa ti je divna. Je da je OC razlika mala, ali da znaš da možeš još izkamčit iz stroja. Kaj imaš za hlađenje?

Jerry
02-07-2006, 13:34
od hlađenja imam dva venta na napajanju jedan na procu i jedan na stranici kučišta,a kad klokam na 2.0 GHz nemogu ga pokrenuti,imam 768 RAM (jedan je 200 MHz dva su ukupno 400 MHz)

Glass
02-07-2006, 13:56
Nedo ti bog da to kaj si planirao ideš radit.
Za početak, freon je blago polariziran plin. U određenim uvjetima na nekim površinama stvara kratkoročni supervodić. Pod visokim temperaturama stvara otrovan plin, ukoliko postoji kontakt sa zrakom. Komp bu najvjerojatnije postao neupotrebljiv vrlo brzo.
Once again, do not do this.
EDIT: Osim ako imaš fakat gro para da napraviš halogen-freon cool cycle. Onda to ide. Ali ti treba gro para.

Izolacija čini čuda :wink:
osim toga to je samo ideja koja bi extremnim overclockerima koristila, a i ne izrada ne košta puno(osim ako se ne zajebeš pa se otruješ freonom)

02-07-2006, 15:45
Jerry@:jedan je 200 MHz dva su ukupno 400 MHz

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

daj mi to objasni!!!! :D

Jerry
02-07-2006, 15:54
ajde nisam baš clocker ovo mi je prvo clock iskustovo i klokao sam na 1.90 GHz

Frky
02-07-2006, 16:39
Ja sam clockao svoju krntiju sa 667 Mhz na 1100 Mhz i nisam ga moga upaliti
i stalno mi je pisalo HIMEM MISSING (to mi je bilo prvo clockanje i to sve zbog gta 3) , pa sam lijepo stavio 512 Mb SDRAM-a i malo smanjio clock na 950 Mhz !

Sad znate koju krntiju imam :cry: !

Jerry
02-07-2006, 16:44
a ja sam klokao prvo sa 1760 MHz na 2.0GHz i nisam ga mogao upaliti tako da mi je sad 1.90 GHz

olio
03-07-2006, 06:37
Koji program koristite za clockanje grafe??
Ja imam radlinker i grafu radeon9600 koliko bi taktova trebao stavit??

MIKI
06-07-2006, 00:37
a ja sam klokao prvo sa 1760 MHz na 2.0GHz i nisam ga mogao upaliti tako da mi je sad 1.90 GHz

dobit ti je 0.02%, bolje si vrati na staro

str33t6l0w
06-07-2006, 00:51
ja sam svoj P4 3ghz prescot clockao na 3.62 ghz... hlađen zalman CNPS7700-Cu.. radna temperatura oko 50..pri full loadu... i imam prozracno kuciste.. odnaprijed 2 venta.. na bocnoj strani jedan... odozada 2.... i na vrhu kucista 1... svi su 80mm osim ovog na bocnoj koji je 120mm

Thoroughbred B
06-07-2006, 08:05
Moj radi s 1800Mhz na 3100 :boohoo: 100% stabilno

Jerry
06-07-2006, 08:58

dobit ti je 0.02%, bolje si vrati na staroboli me briga ali bolje išta nego ništa!

Y0$$1p
12-08-2006, 20:24
ja imam amd sempron 3000+ 64bit-a i neće se overclockati više od 1801 ghz ako netko zna šta da mu radim neka kaže to jest nek napiše

12-08-2006, 20:27
diži napon!

Y0$$1p
12-08-2006, 20:35
Ako misliš na napon procesora jesam na maximum ne ide više od 1.45 V

12-08-2006, 20:40
kako neide??inače barem na 1.6...do 1.85 max!

g@mer4life
12-08-2006, 20:44
kako neide??inače barem na 1.6...do 1.85 max!

gle dizanje napona nije preporučljivo raditi ako se ne razumiješ uber jako u overclockin 8)

Y0$$1p
12-08-2006, 20:47
dobro probati ću pa ti sutra javim

pHo3nyX
12-08-2006, 21:20
Imam amd 2000+(1.67 ghz). grafu radeon 9000 pro 128 i 256 rama (266mhz). E mogu kaj klokat i kakvi mi hladnjaci trebaju.

Gdje mogu pročitati uputa za klokanje navedenog.

GrannyKiller
12-08-2006, 23:01
preporučujem Zalman CNPS7000-AlCu za 180 kn + Arctic Silver (5 ili Ceramique) termalnu pastu

sa tim hlađenjem sam uspio ovo:

P4C Northwood 2.8 @ 3.6 GHz (14x 257MHz), BUS 1028MHz, voltaža 1.625V

RAM DDR400 @ 412MHz, 2.5-3-3-8 (FSB:DRAM omjer je 5:4), voltaža 2.65V

Radeon 9800Pro 378/676 @ 410/700, hlađen Zalmanom VF700-Cu

Y0$$1p
12-08-2006, 23:25
probao sam dići napon ali ne ide ima li tko kakvih drugih ideja

Joco
13-08-2006, 06:07
Imam sledece:
AMD Athlon 3000+ 64 (1.81GHz)
MSI NX7600GT 256mb sa Heat-pipe hladjenjem
MSI K8N NEO4-fi nForce 4 ultra
1GB 400 (ne znam tacno koje)
Frontier napajanje 400w koje se dobija uz Aurora kuciste
Pioner DVD/RW 111D i LG 52x cd rom
WD 300GB ATA
Sound Blaster Audigy

Zanima me koliko max mogu da ubrzam proc i graf bez kupovanja dodatnih kulera i kako to uraditi (ne razumem se u voltaze u biosu,niti u overc memorije(latency ili slicno))
Pa ako bi neko bio ljubazan da mi pomogne...!!!! :pray:

emperror
13-08-2006, 13:28
Imam AMD athlon 1700+ (1.43ghz)
e sad, na koliko bi ga ja mogo dic?

sadasnja tempa na procu je 39 stupnjeva

13-08-2006, 14:09
za sve vas tri i ostale po neznam koji put...pročitaj i rokaj!!

SVE ŠTO JE NAPISANO U OVOM ČLANKU RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST, tj. ne preuzimam odgovornost na nastale štete vašeg hardvera ni softvera.

Neki tvrde kako ništa ne znači to što Vam piše 2000 Mhz umjesto originalnih npr. 1463 Mhz, no ovdje ću Vam detaljno prikazati da li ima smisla ili ne.

Razlog overclocka ?

Brže kodiranje i dekodiranje, brže računanje kompliciranih matematičkih operacija, brža grafika i dr.

Pročitajte sve prije nego išta pitate, ili radite ili ....

Prvo morate znati koji procesor imate (ne morate znati, no bolje je, jer možete očekivati neke određene rezultate).

Ako imate XP, provjerite da li je Tbred B (iako svi noviji jesu). Da bi to provjerili morate znati serijske brojeve s procesora.

npr. AXDA1700DLT3C (dakle AXDA znači da se radi o 0.13 um tehnologiji). 1700 znači da se radio 1700+. DLT3C (D i nije toliko važan tj. znači da se radi o OPGA ...), L znači da se radi o 1.5V, T označava maksimalnu temperaturu od 90°C, 3 označava cache od 256 KB i C označava brzinu sabirnice 266 Mhz.

Ovdje ću opisati 2 načina, koja su usko povezana.

AKO se bojite da možete oštetiti kompjuter, za vas je 1. način (bezbolan), dakle bez dizanja voltaže. Taj postupak je važan i za 2. način, jer se pomoću prvog točno zna kolika je maksimalna frekvencija sabirnice i procesora za određenu voltažu (to je dobro znati ! )

Kao što se vidi, za najbolje performanse kompjutera je bolji viši FSB, frekvencija sabirnice, koja je usko povezana s memorijom, najbolje je da rade u omjeru 1:1. Naravno isto tako se i vidi, da ovisi i o Latenciji memorije, (RAS, CAS, ...), moje postavke su 3-2-2-2.0 (na 217 Mhz FSB). To je po prilično dobro. Na nekom drugom sustavu, npr. King MAX memorija, ili Samsung, ili PQI, to će biti sličnije 7-3-3-3.0 (2.5) i slično tome. U biti i meni s Corsairom BIOS tako postavi po defaultu kada stavim visoki FSB. No može se regulirati ručno, pa sam ja stavio na navedene postavke.

Naravno da se do najboljih postavki ne dođe odmah iz prve. Ide se nekim redom. Ako ne dižete napon, temperatura ne raste, tako da se ne morate bojati da će nešto otići, naravno još je jedna stvar u igri, a to je brzina PCI utora, koja mora biti zaključana na 66 Mhz (ili tome slično, no 66 je dobro, default).

Default napon mog 1700+ je 1.5 V, što se vidi iz postavka (DLT3C). Dakle za overclock su bitne serije procesora.

Najbolje je da procesor radi na 1.5 V i da je Tbred B (to je jako dobro):

1. manje se grije,

2. podignete napon na 1.6 V i radi kao neki drugi procesor kojem je defaul 1.6 V, ali na većoj frekvenciji.

Svi pitaju kako overclockati memoriju ili procesor ili .. Ako se ukupna frekvencija mijenja mijenja se dakle i frekvencija procesora bilo da ste dirali samo multiplikator ili brzinu sabirnice.

NAJVEĆI FSB

To provjerite tako da stavite multiplikator na neku malu vrijednost kao što je 8 ili 9 (10, 11, ovisi da li možete manje). FSB podižete za 5 Mhz ili manje. Najviši do kojeg ste došli da radi pa podignete još jednom, pa podignite malo voltažu memorije, nemojte preko 2.7 V (ako nemate extreme memoriju ili neku koja je pouzdana ili znate da će raditi). Kada dođete do krajnje frekvencije FSB na 2.7 V, zapišite to. Iznad te frekvencije vam neće raditi bez boljeg hlađenja ili uopće neće iznad raditi. Spustite se za koji Mhz i to je NAJVEĆI FSB na kojem može raditi vaš sistem.

NAJVEĆA FREKVENCIJA

Možete raditi i na DEFAULT NAPONU (no to neće biti onda maksimalni overclock). Predlažem da ovo napravite jednom i brzo (ZA ONE KOJI SE BOJE PODIZATI NAPON)

Nakon maksimalno FSBa dobro je provjeriti maksimalni Overclock procesora. To se najbolje provjerava tako da se FSB stavi na default postavke (ili manje) i diže se multiplikator i voltaža procesora, naravno voltaža tek nakon neuspješnog bootanja do windowsa. Kao što piše kasnije voltažu NE DIZATI iznad 1.8 V na ZRAČNO hlađenje, te ne preporučam iznad 1.7V. (ovisi o temperaturama, ali maksimalnim dok je procesor pri 100% opterećenju). Da skratite ovaj postupak probajte odmah staviti na 1.7V (ako vam se ne grije inače previše procesor) te podiži te multiplikatore redom. Kada dođete do neke frekvencije na kojoj ili dođe do Win i sruši se. Vratite se za korak ili 2.

Poslije ova 2 testiranja zapišite dobivene rezultate, trebati će vam.

Ono što povezuje oba načina overclocka je to da trebate dobiti što veći FSB i doći što bliže maksimalnoj frekvenciji (za napon koji ste provjerili) !

1. NAČIN (nema zagrijavanja):

Dižete malo po malo. Dakle počnite s FSBom jer više dobivate. Dižete po 1 ili više Mhz. Za početak postavite latencije na default. Ako imate memoriju na 333Mhz, moći ćete negdje otprilike do 180 Mhz, ovisno o matičnoj i memoriji, ako imate 400 Mhz memoriju ovisno o matičnoj da li ćete moći do 200 Mhz i malo preko. Poslije svakog podizanja memorije resetirajte kompjuter te provjerite da li se digne skroz do windowsa, tako dižete dok se ne resetira ili stane ili sl. U slučaju da ne dolazi do BIOSA postoji način da se dođe do biosa, na EpoX-ovim pločama to je restart uz držanje tipke Insert, isto je i s Abitom, no negdje se treba resetirati BIOS ručno, tj. s baterijom ili jumperom na 100 Mhz. Kada ste došli do neke maksimalne, npr. 172 Mhz gdje se resetirao, a na 171 ili 170 Mhz se nije resetirao tu stanete (osim ako želite na 2. način (opisan gore)). Provjerite još stabilnost ili uz pomoću PCMarka 2002 (memory test). Postoji mogućnost da se resetirao ili sato radi procesora, no većina od navedenih ide i preko 2300 Mhz, pa na 11x170 (1870 Mhz) ne bi smjelo resetirati radi procesora, pogotovo ne Barton kojem je default 166 Mhz.

Nakon ovoga se dižu voltaže, o tome pročitajte ovdje:

2. NAČIN (veće grijanje):

Ovdje neću raspravljati o coolerima, ako mislite da imate dobar, ili još bolje, ako vam temperature sada nisu preko 45°C (na max i sl.) onda nećete imati problema s pregrijavanjem, dok će ostali primijetiti da su odabrali loš cooler.

Temperatura je vrlo važna. Dakle ako želite potpuni overclock i što bolje performanse trebate imati pristojno hlađenje. Naravno pri podizanju napona mora doći do povećanja disipacije topline tj. većeg grijanja. Ni ovdje nema nekog velikog rizika ako imate noviju opremu, jer će jednostavno kompjuter za blokirati ako je temp. prevelika, no sve je objašnjeno.

Obavili ste 1. dio, dakle došli ste do najvećeg stabilnog FSBa i provjerili za defaultni napon najveću frekvenciju procesora. Sada probajte podignuti voltažu za 0,5 V (s 1.5 na 1.55, 1.6 na 1.65 i tako dalje). I nakon toga dižite još FSB, svaki puta kada zapnete, dignite za 0.5 V, NEMOJTE DIZATI VIŠE OD 1.8V ili ako je temperatura procesora oko 50°C (idle).

Npr. Memorija 400 Mhz, procesor Barton 2500+, a vi ste stali na 11x170, možete podići napon procesora i ići dalje, gdje god da zapne memorija vi možete dalje ako je maksimalna frekvencija veća od vaše trenutne.

Defaultna voltaža procesora je 1.5 V (DLT3C procesori kod 1700+), te 1.6V (DUT3C), Barton je uglavnom na 1.6 V. Memorija je na 2.5 V, no ide i na 2.7V svaka, a 2.9V Corsair (XMS) i ako vjerujete u memoriju, ne preporučam za početnike..). Možda nemate ove postavke u BIOSU, ili možete manje podizati napon, onda ostavite na default.

Ako imate ploču npr. Abit NF7-S možete regulirati i chipset voltažu, stavite na maks, nema problema jer cooler koji se nalazi na NB je dovoljan. FSB bi mogao ići i do 220 tako da ako ne ide, stvar je u memoriji.

Još jednom : Voltažu procesora nemojte dizati previše, do 1.8V na zračno hlađenje i ako vam temperatura ne prelazi 60°C na full opterećenju.

Kada zapne nakon restarta, podignete malo voltažu. Preporučam da pronađete najveći overclock pri 1.7V jer se tu procesor ne grije previše ako imate imalo bolji cooler ...

U slučaju da memorije ne ide, a znate da procesor ide, proces je obrnut. Tj. nakon što ste našli maksimum do kojeg ide FSB idete s multiplikatorom, koji je default na 11 kod AMDa. Dakle stavite ga na 11.5, pa resetirate i tako dalje, naravno dižete voltažu procesora kao što je gore opisano.

Jedna stvar. Nakon uspješnog overclocka shvatit ćete da je najbolje naći neku srednju vrijednost FSBa kod koje će latencije memorije biti niže. Tada će performanse biti bolje. Npr. kod mene 11x217 (3-2-2-2.0), a 11x225(4-3-2-2-2.0) će imati iste rezultate u 3Dmarku ( no to je program koji pretežno testira grafičku), te će o Grafičkoj najviše ovisiti score. No ako grafičku ne diramo vidjet ćete da je 11x217 i 11x225 isto. No za neke druge aplikacije kod kojih je bitna propusnost memorije biti će apsolutno bolje 225. Zato morate znati za što overclockate kompjuter.

To bi bilo sve. SRETNO !

Procesoti (i AMD-ovi i Intelovi)klokaju se iz miosa matične, povećavanjem frkvencije FSB-a (Front Side Bus) i/ili mjenjanjem množitelja.
Radni takt procesora se računa po formuli

FSBxMnožitelj = xxxxMHz

npr.(moj proc - celeronD) 188MHz x 18 = 3384MHz

Važno je napomenuti kako se kod većine Inteovih procesora ne može mjenjati množitelj (osim kod Engeniring Sample primjeraka i nekih novijih sa Presscott jezgrom).
Kod nekih AMD-ovih procesora množitelj je također zaključan ali ga je moguće otključati spajanjem mostića (no to je za one koji bas vole ekperimentirati).

Želite li izvući maksimum iz proca, morat ćete dizati i voltažu procesora (također u biosu).No, tu stvarno nemojte pretjerivati jer se može dogodit sa spržite proc.Nemojte voltažu dizat više od 0.2V od defaultnog.Povećanjem voltaže dobiva se na stabilnosti, ali nusprodukt je veće zagrijavanje.

Overclockani procesori se više griju pa im je zato potrebno osigurati dovoljno dobro hlađenje (posebno preskotu Very Happy ).

Kod starijih matičnih(starije od 5-6g) u biosu nećete naći opcije za klokanje.Oni se klokaju pomoću jumpera(kratkospojnika) na matičnoj.Tu vrijedi ista formula, samo se fsb i množitelj mijenjaju raznim kombinacijama jumpera.

I to je TO!!!! Nije bilo tako teško, zar ne??

za grafe

Klokanje grafičkih kartica obavlja se iz Windowsa (ili nekog drugog operativnog sustava) pomoću raznih programa.Neki proizvođači matičnih ploča stavljaju u bios matične mogućnost klokanja no ipak je bolje iz win-a.
Važno je napomenuti da se klokane grafe više zagrijavaju pa vam ne bih preporučio da klokata ako na grafi imate pasivni cooler.Nikad nemojte pretjerivat sa frekvencijama jer tako možete trajno oštetit grafu.

Nvidia grafe

Za klokanje nvidijinih grafa preporučio bih vam RivaTuner(univerzalan), iako nije loš ni PowerStrip (također univerzalan ali nije besplatan,smrc.)

Pronađite opcije za podizanje taktova memorije i gpu-a.Počnite postepeno podizati frekvenciju memorije u razmacima od 5 do 10MHz.Nakon svakog povisivajna takta odvrtite kojih 20min neki od 3DMarkova ili svoju najdražu igru.To radite dok ne primjetite neke crte, razlijevanje boja i slične nepravilnosti - artifakte.Ako primjetite artifakte znači da ste našli maksimalni tekt memorije, ostavite memu na toj frekvi ili smanjite za kojih 5-10MHZ (da budete sigurni da je sve ok).isto ponovite i za gpu.KOd nekih novijih grafa serije GF6 moguće je otključati i dodatne cjevovode (popularno pajpove) i vertex jedinice, no o tome drugi put.

ATI grafe

Tu bih vam preporučio ATI Tray Tools koji dolazi s Omega driverima za ATI.Odličan je i ATI Tool, ali meni je draži ATI TT.Ako imate Radeon 9000,9200,9550,9600 i ako su zaključane(da se ne da ju klokat) koristite ATI Tool jer on ima mogućnost da makne zaštitu protiv klokanja.
I ATI Tool i Tray Tools imaju zanimljivu opcije Find MAX GPU i MEM - jednostavno kliknete na gumbić i program sam nakon nekog vremena pronađe maximalne taktove, samo što nekad znaju biti manji nego oni dobiveni "klasičnim" načinom klokanja.(koji je opisan kod Nvidije

Jack5
13-08-2006, 17:23
ja sam klokao intel celeron 2.60 GHz na 3.12 GHz bez dizanja napona, pa me zanima da li slobodno održim tu brzinu od 3.12 GHz?

g@mer4life
13-08-2006, 17:34
ja sam klokao intel celeron 2.60 GHz na 3.12 GHz bez dizanja napona, pa me zanima da li slobodno održim tu brzinu od 3.12 GHz?

ako je komp stabilan i temperatura u redu onda možeš

Rope
13-08-2006, 18:13
Ovako: Drug mi ima Bartona 2500+,i zanima ga na koliko ga sme kloknuti sa stock kulerom i bez dizanje napona i sl. "naprednjih" sranja :) ...tj. koji je najlaksi nacin da se to klokne preko FSB-a (znaci ako je bilo 100/30 ili kako vec, na koliko da to sada stavi) ???

g@mer4life
13-08-2006, 18:15
s stock coolerom ga može clockat do određene temperature koja nebi smjela izositi više od 57 celzija

Rope
13-08-2006, 18:27
s stock coolerom ga može clockat do određene temperature koja nebi smjela izositi više od 57 celzija

A jel znas otprilike na koju bi se vrednost (FSB i mnozitelj) moglo odmah postaviti da dobije ono 3200+ ??

g@mer4life
13-08-2006, 18:40
sorry neznam jer nikad nisam imao taj procesor

13-08-2006, 22:45
fsb stavi na 200 jer je orginal na 166...mora bez dizanja napona tako radit....a množitelj možeš mijenjat samo ako ti je proc otključan! :wink:

pHo3nyX
14-08-2006, 14:28
Imam ati tray tools i grafu radeon 9000 pro 128 mb. kak da znam kolko je mogu overclockat???

E se može overc. memorija i s kojim progr.

hellrider
14-08-2006, 15:59
Koji je najbolji program za overclockat grafu (Radeonku).....?? :P

Samo da vidin vaše mišljenje... :D

Y0$$1p
14-08-2006, 21:40
e ivek ja sam probao ono što si ti rekao i ne ide :cry:

Buha
14-08-2006, 22:38

Samo da vidin vaše mišljenje... :DS

po meni kolko ja znam i koristim riva tuner..

g@mer4life
14-08-2006, 22:57

Samo da vidin vaše mišljenje... :DS

po meni kolko ja znam i koristim riva tuner..

da zaaš bolje znabi da je riva tuner samo za nvidiu a ne za radeonke

DJ Ass Kicker
15-08-2006, 09:18
Ne ozbiljno s kojim programom se mogu clockat radeonke ja bi svoju 9550GT clocknuo da napravim GTI od GT-a...

Takodjer care sa 9000Pro sa 128MB (neupamtih ti nick) kupi bar jos 256MB Ram-a...

Dobronamjerno predlazem... jer cemu clockat graficku kad ti je memorija na MBO-u jedva u dovoljnoj kolicini da ti Windows XP radi bez trzanja...

OUTLAW
15-08-2006, 11:31
Za clockanje radeona koristite ati tray toolshttp://www.guru3d.com/article/atitraytools/189/
ili ati tool http://www.techpowerup.com/atitool/

Veću prednost dajem tray toolsima jer imaju mogućnost auto 2d/3d overclocka i veću mogučnost podešavanja opcija ali time i povlače više znjanja stoga oprezno.
Također ne uzdajte se 100% u njihove ugrađene artifact testove nego odvrtite 3dmark ili neku igru za provjeru stabilnosti.

Y0$$1p
15-08-2006, 23:18
ne znam za vas ali ja sam s riva tunerom overclockirao i ati radeon 9100 SE i radilo je normalno

hellrider
16-08-2006, 12:00
Za clockanje radeona koristite ati tray toolshttp://www.guru3d.com/article/atitraytools/189/
ili ati tool http://www.techpowerup.com/atitool/

Veću prednost dajem tray toolsima jer imaju mogućnost auto 2d/3d overclocka i veću mogučnost podešavanja opcija ali time i povlače više znjanja stoga oprezno.
Također ne uzdajte se 100% u njihove ugrađene artifact testove nego odvrtite 3dmark ili neku igru za provjeru stabilnosti.

Evo instalira san ATI tray tools ali mi se pojavio neki error.Za više o tome pogledaj na:

http://www.pcplay.hr/forum/viewtopic.php?t=4765

Pa mi plzzzz....odgovori ako znaš šta ne valja... :pray:

DJ Ass Kicker
18-08-2006, 10:59
Dajte mi preporucite neku dobru zvucnu karticu koja dobro podnosi overclocking jer kad clocknem proc u Windowsima nemam zvuka, a sve drugo mi dobro radi... Ps. Jel dobra Creative Audigy SE (treba mi kartica s dva izlaza)

DJ Ass Kicker
21-08-2006, 13:24
Daj ljudi odgovorite please!!!

GrannyKiller
21-08-2006, 14:19
Dajte mi preporucite neku dobru zvucnu karticu koja dobro podnosi overclocking jer kad clocknem proc u Windowsima nemam zvuka, a sve drugo mi dobro radi... Ps. Jel dobra Creative Audigy SE (treba mi kartica s dva izlaza)

dobra je, samo je meni počela stvarat probleme nakon godinu dana. nestajalo je zvuka u nekim situacijama. driveri suxaju :yuck:

DJ Ass Kicker
22-08-2006, 09:42

dobra je, samo je meni počela stvarat probleme nakon godinu dana. nestajalo je zvuka u nekim situacijama. driveri suxaju :yuck:

Pa daj mi onda nekaj preporuci mislim zvucnu, al da nije preskupa...
Jel ima Creative Audigy SE dva izlaza???

GrannyKiller
22-08-2006, 11:01
[quote="Ass Kicker":22x8sn9j]Dajte mi preporucite neku dobru zvucnu karticu koja dobro podnosi overclocking jer kad clocknem proc u Windowsima nemam zvuka, a sve drugo mi dobro radi... Ps. Jel dobra Creative Audigy SE (treba mi kartica s dva izlaza)

Pa daj mi onda nekaj preporuci mislim zvucnu, al da nije preskupa...
Jel ima Creative Audigy SE dva izlaza???[/quote:22x8sn9j]

uzmi bilo koju. samo moraš zaključat PCI frekvencije u BIOSu.

Fenrir
25-08-2006, 14:24
Pročito sam da se može oc-ati miš povečanjem brzine usb-a. Kako? :gitara:

GrannyKiller
25-08-2006, 14:28

ne bih to preporučio...mogo bi lako krepat miš. bolje uzmi neku mrcinu od miša sa 1600 do 2000 dpi.

g@mer4life
25-08-2006, 16:19

ne bih to preporučio...mogo bi lako krepat miš. bolje uzmi neku mrcinu od miša sa 1600 do 2000 dpi.

nebi mogao krepat...to su gluposti...overclockanje usb-a sam naveo kao primjer.....ako overclockaš usb dobit ćeš 1-2%

Fenrir
25-08-2006, 18:42
Kako clockat Athlon 64 3000+ socket 754 ?
:ekipa:

antrax5
25-08-2006, 18:45

u biosu

Fenrir
25-08-2006, 18:55

u biosu

Može malo detaljnije? :pray:

antrax5
25-08-2006, 19:25
Znas kaj se sada desilo? Clocko sam do 2.3 ghz i nije htio u windowse, znaci treba mi hladenje :cry: usro sam se i onda sam smanjio i uspio uci.

Ovak, odi na frequency/voltage Control
CPU clock

tam pise 200, prvo clockaj na 205, pa 210 za danas. sutra digni na 215 pa malo cekaj pa opet dizi ali glupo je po ljeti bez dobrog hladnjaka :D :shock:
Nemoj prekoracit 225

blozer
25-08-2006, 19:28
kako oc-ati a64 3000+ ( sck 754) veliš ..
Prvo isključiš u biosu pod opcijama procesora ove stvari

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
Pa imaš negdje za povečavati
CPU freq [200]S
PCIE freq [100]
na defaultu ovako izgleda ( ako imaš ploču s pci-e utorom) I staviš na a-cync ( da svaki možeš postepeno mijenjati.. pci-e clok ne diraj).
memoriju stavi na 133mhz ( DDR266).
A CPU-NB speed stavi za jedan manje od defaulta .. A to je pretpostavljam 600(3x).
Dok si to sve namjestio. .Polagano dižeš CPU freq na npr [210]
Multpler na tom procu je 10* . znači 10 * 210 = 2100Mhz.. Skini si superPI i odvrti ga .. ako je sve ok ( dovrši računanje) možeš krenuti dalje.. Pazi na temp. da ti ne prelazi 50. I onda npr. dođeš do CPU freq[ 135]S. I odvrtiš superPI i ne prolazi ga.. Javlja error. Pa onda u biosu podigni MALO napon procesora. ( ako ploča ne dozvoljava to ( kao moja :() onda spuštaj CPU freq polagani pa provjeravaj dali če proči superPI. .I kada uspije proći onda tak ostavi..I ako si uspio dignuti proc samo dza nekih 15-20% . Možeš staviti memu na DDR333 iliti 166mhz.

blozer
25-08-2006, 19:30
@ anthrax. .Tvoj problem nije hlađenje.. neko preveliki HTT .. smanji ga za jedan od defailta i stavi memu na ddr333.. probaj tako..

antrax5
25-08-2006, 19:33
ok probat cu. thx

g@mer4life
25-08-2006, 19:46

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
CPU freq [200]S
PCIE freq [100]
na defaultu ovako izgleda ( ako imaš ploču s pci-e utorom) I staviš na a-cync ( da svaki možeš postepeno mijenjati.. pci-e clok ne diraj).
A CPU-NB speed stavi za jedan manje od defaulta .. A to je pretpostavljam 600(3x).
Multpler na tom procu je 10* . znači 10 * 210 = 2100Mhz.. Skini si superPI i odvrti ga .. ako je sve ok ( dovrši računanje) možeš krenuti dalje.. Pazi na temp. da ti ne prelazi 50. I onda npr. dođeš do CPU freq[ 135]S. I odvrtiš superPI i ne prolazi ga.. Javlja error. Pa onda u biosu podigni MALO napon procesora. ( ako ploča ne dozvoljava to ( kao moja :() onda spuštaj CPU freq polagani pa provjeravaj dali če proči superPI. .I kada uspije proći onda tak ostavi..I ako si uspio dignuti proc samo dza nekih 15-20% . Možeš staviti memu na DDR333 iliti 166mhz.

hvala na detaljnom obješnjenju....jel isto za 3000+ s.939....nebi dirao ram-e.......daj link za taj program i kolki je

blozer
25-08-2006, 19:51
Samo upiši u google SuperPI .. i inašo si ga .. 1MB..
Memoriju moraš smanjiti , osim ak nemaš neku kvalitetnu... Jer ti se ona ovak oc-a..Kada ju smanjiš na ddr333 OC-anjem cpu-a če polagano doči do tih ddr400..kužiš? Na kraju se to kompenzira.

g@mer4life
25-08-2006, 19:58
vidim da tvoj procesor radi na 2,3 ghz pa me zanima koliko si dobio...@dali gubim garanciju oc preocerora

blozer
25-08-2006, 20:14
Ne negubiš..zato jer to mjenjaš ubiosu. .kak če oni znati da je OC-an proc? Osim ak im ti ne kažeš.. šta sam dobio s oc-em? trenutno je na defaultu ( jer mi netreba jače) .. Sad ču odvrtiti everest ultimate edition ovako.. I onda kada je oc-an pa češ vidjeri...

http://img174.imageshack.us/img174/2232/ocanott2.jpg

Overclockano

http://img53.imageshack.us/img53/5129/bezocaya9.jpg

kao što vidiš memorija je malo sporija ( što je normalno radi na 390 a ne na 400), A procesor ima brži pristup L1 i L2 memoriji ( cache)

Fenrir
26-08-2006, 10:28

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
CPU freq [200]S
PCIE freq [100]

Jel mogu s tim ako ne upali sjebat procesor?

g@mer4life
26-08-2006, 10:32

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
CPU freq [200]S
PCIE freq [100]

ako se bojiš da ćeč sjebt procesor....onda NEMOJ DIZAT RADNE NAPONE...

Fenrir
26-08-2006, 10:42

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
CPU freq [200]S
PCIE freq [100]

ako se bojiš da ćeč sjebt procesor....onda NEMOJ DIZAT RADNE NAPONE...

thx

blozer
26-08-2006, 10:44
Neče ti ništa riknuti.. neboj se..Samo pazi da ti ne prelazi 50stipnjeva temp.. Ako previše OC-aš .. i ne reagira ti komp ili tako nešto.. Ojda izvadi i vrati bios bateriju..

Fenrir
26-08-2006, 10:51
Nemrem naći ništa u biosu osim cool n quiet. Di je ono ostalo kaj si nabrojao?

blozer
26-08-2006, 10:54
Ostalo ti možda ne podrćava.. nema veze isključi C n Q

Fenrir
26-08-2006, 10:55
znači kad sam to isklučio onda samo nastavim po onim tvojim uputama?

g@mer4life
26-08-2006, 10:57
znači kad sam to isklučio onda samo nastavim po onim tvojim uputama?

gle ja tebi nebi preporučio overclockirati procesor.....JAKO LAGANO MOŽEŠ NEKAJ SPALITI.....osim ak nisi expert

Fenrir
26-08-2006, 10:59
Nisam expert , imaš pravo znaš možda kak se samo nekaj malo digne bez da spalim nešto

Fenrir
26-08-2006, 11:03
Vidio sam neki program speed runner. Jel je to neki program za OC-anje?

blozer
26-08-2006, 11:17
Je ali to ni slučajno.. Od tog če ti tek zgoriti. .gle nikaj se nemože desiti ako se pridržavaš onok kaj sam napisao..

Fenrir
26-08-2006, 11:20
Se mogu kak OC-ati rami?

blozer
26-08-2006, 11:24
Da.. mjenjanjem latencja.. Ali to se moraš malo kužiti i znati šta radiš.

Fenrir
26-08-2006, 11:55
Jel bi bilo bolje hlađenje da maknem stranice sa kućišta?

NiX4tHeG@M3R
26-08-2006, 12:35

fkors :D ja ga imam otvoreno

ivan
26-08-2006, 14:59

ovisi... ako je kućište prostrano, ima veće ventove i naravno ako je kablovinje posloženo kako treba, onda ne.

a ako nemaš ventove i ako je džungla unutra, onda da.

g@mer4life
26-08-2006, 15:04
ja imam hrpu ventova i lijepo posložene kablove....pa je kučište prozračno

g@mer4life
26-08-2006, 22:55
može li mi netko DETALJNO objasniti oc mog procesora s programom cpu-z

DJ Ass Kicker
27-08-2006, 09:02
Ne

ivan
27-08-2006, 09:55

taj ti program nije za clockanje... samo za iščitavanje pdataka procesora, memorije, matične itd.
clocka se iz biosa

Fenrir
27-08-2006, 10:10

Koji ti imaš proc?

g@mer4life
27-08-2006, 10:31
lol piše u potpisu...amd 3000+....ok.......možel netko objasnit oc iz biosa bez dizanja napona

Fenrir
27-08-2006, 11:05
lol piše u potpisu...amd 3000+....ok.......možel netko objasnit oc iz biosa bez dizanja napona

koji socket ak je 754 pogledaj ovo možda ti nešt bude korisno

isključiš u biosu pod opcijama procesora ove stvari

Boot failure guard
CPU spread spectrum
pcie spread spectrum
sata spread spectrum
ht spread spectrum
Cool n quite

Znači sve na disabled.
CPU freq [200]
PCIE freq [100]
Multpler na tom procu je 10* . znači 10 * 210 = 2100Mhz.. Skini si superPI i odvrti ga .. ako je sve ok ( dovrši računanje) možeš krenuti dalje.. Pazi na temp. da ti ne prelazi 50. I onda npr. dođeš do CPU freq[ 135]S. I odvrtiš superPI i ne prolazi ga.. Javlja error. Pa onda u biosu podigni MALO napon procesora. ( ako ploča ne dozvoljava to ( kao moja Sad) onda spuštaj CPU freq polagani pa provjeravaj dali če proči superPI. .I kada uspije proći onda tak ostavi..I ako si uspio dignuti proc samo dza nekih 15-20% . Možeš staviti memu na DDR333 iliti 166mhz.

g@mer4life
27-08-2006, 11:47
sck. je 939 i ja sam siguran da sam negdje vidio da se iz cpu-z može oc

blozer
27-08-2006, 13:31
Krivo si vidio :D
Može ti referenca biti ono što sam ja napisao.. Napon nemoraš uopće dizati ..

emperror
27-08-2006, 13:43
ovak je kod mene

udjes u bios -> frequency and voltage control -> tamo ti je FSB frequency -> dizes ga 2 mHz (moze i vise, moze i manje, ja uvjek idem po 2) ako ti se windowsi dizu, reset computer i digni opet, i opet, i opet, i opet, onda uzmes super PI, i stavis da ti racuna na 32 M ako ti se srusi komp usred racunanja, previse si digo, onda spusti FSB frekvenciju, i tako sve isponova.

Fenrir
27-08-2006, 13:47
ovak je kod mene

udjes u bios -> frequency and voltage control -> tamo ti je FSB frequency -> dizes ga 2 mHz (moze i vise, moze i manje, ja uvjek idem po 2) ako ti se windowsi dizu, reset computer i digni opet, i opet, i opet, i opet, onda uzmes super PI, i stavis da ti racuna na 32 M ako ti se srusi komp usred racunanja, previse si digo, onda spusti FSB frekvenciju, i tako sve isponova.

a koji ti imaš proc?

emperror
27-08-2006, 13:53
xp 1700+, al sad je na 2000+

Jack5
27-08-2006, 18:46
e ovako ja imam celeron 2.60 ghz na 3.12 ghz i u cpu mi piše da mi je kodno ima proca nortwood baš kao i onaj od p4 od prince-artaša pa me zanima kaj predstavlja taj nortwood?

g@mer4life
27-08-2006, 18:54
e ovako ja imam celeron 2.60 ghz na 3.12 ghz i u cpu mi piše da mi je kodno ima proca nortwood baš kao i onaj od p4 od prince-artaša pa me zanima kaj predstavlja taj nortwood?

nortwood je kodno ime jezgre procesora

g@mer4life
28-08-2006, 10:15
zanima me oc grafičke.....zanći neću je oc do maksimuma nego do određene temperature....pa me zanima dali smijem dizati taktove memorije i grafičkog procesora sinkronizirano....tj. povećam za 10MHz memoriju i grafički procesor pa mlo igram da vidim stabilnost.......pa opet 10MHz....

Fenrir
28-08-2006, 10:52
Ja bi digo grafičku ali mi treba dobro hlađenje za nju. Ima di neki dobar ventilator ili nešt a da je jeftino. I kak se to ugrađuje može neko opisat?

blozer
28-08-2006, 11:03
iMAŠ GRO IZVEDBA COOLERZA ZA GRAFE. .oVISI ŠTA TRAŽIŠ I ZA KOLKO NOVCA..( sry na capslocku tek sam sada skužio, neda mi se ponoivno pisati :D) Znaći imaš jeftinijih i skupljih riješenja.. Najbolji je zalma vf700 kojii nije ni preskup.. A i imaš coolera koji se sam metnu u slobodan pci slot i uštekaju se u molex.. po gle moj sig..

Fenrir
28-08-2006, 11:08
iMAŠ GRO IZVEDBA COOLERZA ZA GRAFE. .oVISI ŠTA TRAŽIŠ I ZA KOLKO NOVCA..( sry na capslocku tek sam sada skužio, neda mi se ponoivno pisati :D) Znaći imaš jeftinijih i skupljih riješenja.. Najbolji je zalma vf700 kojii nije ni preskup.. A i imaš coolera koji se sam metnu u slobodan pci slot i uštekaju se u molex.. po gle moj sig..

Znači ti imaš taj kaj se gurne u pci slot? Kolko dođe i jel vrijedi para?
Daj koji link ak možeš.

Btw. ovo mi je 100-ti post.
:friends:

ivan
28-08-2006, 11:29

Znači ti imaš taj kaj se gurne u pci slot? Kolko dođe i jel vrijedi para?
Daj koji link ak možeš.

Btw. ovo mi je 100-ti post.
:friends:

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=98 ... 9581853389 (http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=9880&Provjera=632923649581853389)

Fenrir
28-08-2006, 12:31
Kak se to ugrađuje?

blozer
28-08-2006, 13:12
Kako se ugrađuje? ništa lakše.. Samo kao kada stavljaš modem, zvučnu .. u pci slot . tako i ovo samo zašarafiš isto ko i navedene stvari i spojiš u molex..
veliš dal se isplati?
Prije nego što sam imao to temp grafe mi je od 60- do80stupnjeva!
A sada kada je na defaultu od 38(2D) pa do max 44-45 (3D nakon par sati igre)
Pa sada ti odluči dal se isplati.. :boohoo:

Fenrir
28-08-2006, 13:17
Kako se ugrađuje? ništa lakše.. Samo kao kada stavljaš modem, zvučnu .. u pci slot . tako i ovo samo zašarafiš isto ko i navedene stvari i spojiš u molex..
veliš dal se isplati?

Prije nego kupim zadnje pitanje
Jel je glasno?

g@mer4life
28-08-2006, 13:41
veliš dal se isplati?

Jel je glasno?

ja imam takav hladnjak...nje bučan a smanji temperaturu

GrannyKiller
28-08-2006, 13:59
veliš dal se isplati?

Jel je glasno?

15 dBa...to ne bi trebao uopće čut...

blozer
28-08-2006, 16:31
Kao što su prije mene rekli ..
Nečujno je..

pHo3nyX
29-08-2006, 14:03
E mogu ja sa stock coolerom oc-at athlon 2000+, fsb 133 1.67Mhz
Htio bi samo podići fsb, što sam već učinio prije (na 166 mhz) pa mi se sustav nije dizao. inače na računu (od prije 3-4 god) od hladnjaka piše da može hladiti do athlon 2800+.

Ovak piše na računu:
" DIF TTC-CU5TB za amd socket A do XP2800+ sa 1 BBF, TITAN"

emperror
29-08-2006, 14:20
o jebote pa ne odmah na 166, moras dizat malo po malo

recimo ja sam sa 133 dignuo na 150, stabilno

pHo3nyX
29-08-2006, 14:42
Evo FSB mi je na 140Mhz, makar imam opciju redsmart (tak neke, imam AMI bios) koja sama traži fsb na kojem može komp raditi, doslo je do 157 i onda se restartal. sustav se bas i nije mogao dici pa sam ga stavil na 140, i sad imam athlon 2100+, 1750mhz

pHo3nyX
29-08-2006, 15:18
E mogu kak prek biosa narihtavati brzinu ventilarora, jer mi je to zaključano?

blozer
29-08-2006, 17:28
speedfan milim da se zove program.. Ili pomoču trimera možeš ručno smanjivati..

emperror
29-08-2006, 17:31
speedfan

g@mer4life
29-08-2006, 18:13
s riva tunerom možeš namještat ali samo grafičke

pHo3nyX
29-08-2006, 23:08
Imao sam speed fan ali u popisu nema moje matične!!!

Kak ručno podesiti?

Fenrir
31-08-2006, 20:45
Imam par pitanja

1. malo sam OC-ao sam proc samo sam digo fsb pa je sa 2.0 Ghz na 2.1
pročitao sam da temperatura ne smije preći 50 °C meni je i prije OC-a bila 51-2 stupnja ali kad sam OC-ao temp. se nije digla. Jel je to onda dobro ako je stalno bez i sa Oc-om 51-2 stupnja?

2. Kupit ću si sutra onaj hladnjak za grafičku šta se stavi u pci slot dosta je velik taj hladnjak pa me zanimalo jel će on smanjiti temp. cijelog kućišta?

3. Mislim si staviti onaj obični ventilator na stražnjoj strani kompa. Jel je to teško stavit i na šta se to sve mora spojit mislim od struje i sl.?

Može mi neko odgovorit hitno da ujutro pogledam pa da mogu kupit?
Hvala unaprijed :pray:

GrannyKiller
31-08-2006, 21:01
Imam par pitanja

1. malo sam OC-ao sam proc samo sam digo fsb pa je sa 2.0 Ghz na 2.1
pročitao sam da temperatura ne smije preći 50 °C meni je i prije OC-a bila 51-2 stupnja ali kad sam OC-ao temp. se nije digla. Jel je to onda dobro ako je stalno bez i sa Oc-om 51-2 stupnja?

2. Kupit ću si sutra onaj hladnjak za grafičku šta se stavi u pci slot dosta je velik taj hladnjak pa me zanimalo jel će on smanjiti temp. cijelog kućišta?

3. Mislim si staviti onaj obični ventilator na stražnjoj strani kompa. Jel je to teško stavit i na šta se to sve mora spojit mislim od struje i sl.?

Može mi neko odgovorit hitno da ujutro pogledam pa da mogu kupit?
Hvala unaprijed :pray:

1) nije baš super ako prelazi max temperaturu...skini ovu staru past i stavi neku Arctic Silver termalnu pastu. to bi trebalo smanjit temp možda i za nekih 5 stupnjeva.

šta se tiće oveclocka, temperatura ne raste ako ne dižeš voltažu.

2) da, smanjit će temperaturu (logično)

3) stražnji vent nije uopće teško stavit - samo ga okreneš tako da puše prema van i zašerafiš sa 4 šarafa. preporučujem da kupiš onu anti-vibracijsku gumu i staviš ju ispod venta da ne bi vibrirao i bučio.

šta se struje tiće, priključuje se (najčešće) na molex, kao i hard disk, optički uređaj ili grafička.

pazi na to da taj vent stvara što manju buku. pogledaj koliko dBa proizvodi

Fenrir
01-09-2006, 15:55
Thnx. :pray:

Evo još pitanja.

Sad sam digo proc sa 2.0 Ghz na 2.1 Ghz Fsb mi je na 210. Jel se može dići još bez zagrijavanja jel sam ga spustio na 46-9 °C Skinuo sam stranicu od kompa i malo sam počistio okolo da može disat :)

Nisam kupio ventilator jel mi utor na stražnjoj strani nema 120 mm već 100 mm jel ima ventilator od 100 mm. Ak neko zna gdje nabavit takav nek mi kaže di ili napiše link.

g@mer4life
01-09-2006, 15:59

Evo još pitanja.

Sad sam digo proc sa 2.0 Ghz na 2.1 Ghz Fsb mi je na 210. Jel se može dići još bez zagrijavanja jel sam ga spustio na 46-9 °C Skinuo sam stranicu od kompa i malo sam počistio okolo da može disat :)

Nisam kupio ventilator jel mi utor na stražnjoj strani nema 120 mm već 100 mm jel ima ventilator od 100 mm. Ak neko zna gdje nabavit takav nek mi kaže di ili napiše link.

možeš digniuti napon..ali tada će doći do zagrijavanja....

Fenrir
01-09-2006, 16:02

Evo još pitanja.

možeš digniuti napon..ali tada će doći do zagrijavanja....

Znači više ne mogu dizati fsb jel mislim da je blozer rekao da njemu isto ploča neda napona a ipak ide na 2.30 Ghz

GrannyKiller
01-09-2006, 16:14

Evo još pitanja.

gle, diži FSB sve dok komp ne postane nestabilan...kada postane, digni malo napon (za jedan korak). neće se baš puno više zagrijavat ak digneš napon za 1 korak.

Fenrir
01-09-2006, 16:54
Sad kad mi je stranica skinuta jel će se u kompu više prašine skupljati dok je upaljen?

g@mer4life
01-09-2006, 18:11
Sad kad mi je stranica skinuta jel će se u kompu više prašine skupljati dok je upaljen?

ne

01-09-2006, 19:38
Imam galaxy GF6600gt koja radi na 525/1050.Kada stavim da radi na 580/1150 za blokira i moram resetirat kompjuter.Do cega moze bit?

Koliko se AMD Athlon64 3200+ može najviše overclockat?

Jerry
01-09-2006, 19:51
Imao sam speed fan ali u popisu nema moje matične!!!

Kak ručno podesiti?

btw.ja tam smanjim speed01 i speed02 al ništ :?

Rope
01-09-2006, 19:54
Imam galaxy GF6600gt koja radi na 525/1050.Kada stavim da radi na 580/1150 za blokira i moram resetirat kompjuter.Do cega moze bit?

Do no-name napajanja i previsokog overclockiranja...

Jerry
01-09-2006, 19:55
da vjerovatno do no-name napajanja ili pre overkloka no ja ne znam dali da svoju radeonku 9250 klokam btw idem sad odvrtit jedan3d mark01 SE test da vidim bodove

01-09-2006, 20:02

Do no-name napajanja i previsokog overclockiranja...

Kada clockam u rivatuneru kaze da moze radit gpu do 600 ili 620mhz iznad toga je vec rizično.

Koje mi napajanje preporučujete?

Fenrir
01-09-2006, 20:06
ako clockam grafu u riva tuneru ako ju ne clockam u potpunosti jel se može postić da mi ne treba dodatno hlađenje?

Jerry
01-09-2006, 20:12
[quote="jerry"]ja ne znam dali da svoju radeonku 9250 klokam btw idem sad odvrtit jedan3d mark01 SE test da vidim bodove[/qoute]

[quote="jerry"]Imao sam speed fan ali u popisu nema moje matične!!!

Kak ručno podesiti?

btw.ja tam smanjim speed01 i speed02 al ništ[/qoute]

dajte odgovorite

Jerry
01-09-2006, 21:57
al ja npr igram neku igru stisnem start na tipkovnici i oću to namjestit ista brzina je :?

Jerry
02-09-2006, 01:13
6492 resultat in 3DMARK01 SE
lol iznenadio sam se da ju klokam?
radeonka 9250 128 mb
1024x768 32 bit,AA najviše,i šta još :shock:

Jerry
02-09-2006, 04:54
ne kužim kojim programom klokam?grafu mislim

a proc sam klokao na 1.90 GHz cilj mi je 2.0 no bojim se da ga ne spržim :cry: :killyou:

GrannyKiller
02-09-2006, 08:18
ne kužim kojim programom klokam?grafu mislim

a proc sam klokao na 1.90 GHz cilj mi je 2.0 no bojim se da ga ne spržim :cry: :killyou:

ako nećeš dizat voltažu, ne možeš ga spržit. može se recimo ne htjet upalit, no onda očisti BIOS sa "clear CMOS" jumperom na matičnoj i kreni ispočetkja s clockanjem.

šta se clockanja grafičke tiće, probaj sa Ati Tray Tools

Fenrir
02-09-2006, 10:53
Kad napravim izvještaj o kompu u everestu piše da mi je proc Athlon 3200+ a zapravo je 3000+. Jel je to zbog OC-anja?

Jerry
02-09-2006, 11:45
da,ovi si koliko si ga podigao i da si za 100-200 MHz pri bootanju,BIOS-u,Systemu će ti pisat AMD ATHLON 3200+ ali tvornički je 3000+,npr meni je moj Sempron 2500+ na tvorničkim postavkama,a trenutno s OC-om mi je sempron 2600+ 1.90 GHz
a kad pišeš sig ilil nešt uvijek napiši tvorničku oznaku procesora i dodaj ovaj znam @ i tu napiši na koliko MHz-a odnosno GHz-a evo moj npr;
AMD semPRON 2500+ @ 1.90 GHz

ivan
02-09-2006, 16:29
Kad napravim izvještaj o kompu u everestu piše da mi je proc Athlon 3200+ a zapravo je 3000+. Jel je to zbog OC-anja?

da

@Jerry
rikno sam od smijeha kad sam vidio nešto u tvom sigu :rotfl:
"2x 512 MB (600 MHz),200 MHz + 400 MHz"

Fenrir
02-09-2006, 16:49
Sad mi je zbog clockanja proca memorija na 200 Mhz. Jel bi kaj sjebao da ju dignem na 333 Mhz?

GrannyKiller
03-09-2006, 19:06
Sad mi je zbog clockanja proca memorija na 200 Mhz. Jel bi kaj sjebao da ju dignem na 333 Mhz?

huh? vjerojatno ti je FSB 200, pa ti je memorija 400 MHz...ako nisi dirao FSB:DRAM omjer.

pojasni.

Fenrir
04-09-2006, 09:10

huh? vjerojatno ti je FSB 200, pa ti je memorija 400 MHz...ako nisi dirao FSB:DRAM omjer.

pojasni.

Prije clockanja sam imao ddr na 400 Mhz, a poslije clockanja mi je na 200 Mhz

GrannyKiller
04-09-2006, 09:18

pojasni.

Prije clockanja sam imao ddr na 400 Mhz, a poslije clockanja mi je na 200 Mhz

:o jesi dirao FSB:DRAM omjer?

Fenrir
04-09-2006, 14:30
Nisam, gle u biosu mi piše 400 Mhz ali kad pogledam u everestu mi piše 200 Mhz.
Daj reci di se namjesti u biosu taj omjer, i da, fsb mi je 220.

Kiklop
04-09-2006, 14:50
ako sam dobro skuzio samo u biosu dignem taj fbs i procesor je OC an

Fenrir
04-09-2006, 14:55
ako sam dobro skuzio samo u biosu dignem taj fbs i procesor je OC an

Nije fbs nego fsb i da . Diži ga po 1-2 Mhz i provjeravaj u super pi-ju sve dok ti komp ne postane nestabilan. Ali uglavnom nemreš ništa sjebat ako samo dižeš fsb, a neće se ni temperatura dizat. A ako dižeš voltažu e to je već druga priča.

Kiklop
04-09-2006, 15:00
a za kolko se mgh obicno dizu proc evo recimo athlon 3000+ 1800mhz
pa to kad ga dizem po 1-2 mhz traje cjeli dan
i di u super pi u pise jer je stabilno ili nestabilno

KingTomy
04-09-2006, 15:02
ja u biosu opće nemam fsb. to su oni one-of-a-kind gdje ga moram posebno aktivirati 8) kad bolje razmislim, imam fsb. proc je barton 2500+

Kiklop
04-09-2006, 15:07
nemam ni ja fsb na svojoj sadasnjoj ploci a jel se moze klockat nekak drugacije

Jerry
04-09-2006, 15:32
nemam ni ja fsb na svojoj sadasnjoj ploci a jel se moze klockat nekak drugacijehmmm ne vjerujem
btw,spalit ništa ne možete ako ne dižete voltažu,dakle ako se bojiš digni FSB
a ako se ne bojiš (ko ja spalim proc ok,nabvim novi!) onda digneš voltažu al ne pretjerano

KingTomy
04-09-2006, 15:33
imaju sve ploče fsb samo ga moraš otključati...ako ima dobrovoljaca da malo podignu voltažu i kloknu...pa pokažu sliku inside...:D

g@mer4life
04-09-2006, 15:36
a za kolko se mgh obicno dizu proc evo recimo athlon 3000+ 1800mhz
pa to kad ga dizem po 1-2 mhz traje cjeli dan
i di u super pi u pise jer je stabilno ili nestabilno

kad staviš fsb za 1 mhz više onda s u biti dignou frekvenciju za 1Ghz....namjestiš super pi na 32M i ako ne prijavi grešku onda je komp stabilan

Kiklop
04-09-2006, 15:51
g@mer4life ti si reko da ces ocat 3000+ na kolko si ga uspio dic

g@mer4life
04-09-2006, 15:54

dignus sam ga na 1,9 Ghz.....ali nesh zajebava ploča pa neće dalje

Jerry
04-09-2006, 15:58
to je nešt malo jer samo 100 Mhz :shock:
ja sam semprona 2500+ digo za 200 MHz :?
a ti nemoš athlon (64) 3000+ diči ga za 200 MHz :shock:
kakvu to ploču onda imaš :o

KingTomy
04-09-2006, 15:58
Nema veze s procom...ploča is the one...

g@mer4life
04-09-2006, 16:05
to je nešt malo jer samo 100 Mhz :shock:
ja sam semprona 2500+ digo za 200 MHz :?
a ti nemoš athlon (64) 3000+ diči ga za 200 MHz :shock:
kakvu to ploču onda imaš :o

niej da ga nemogu dič...nego kad ga upalim piše....stisniste delite da potvrsite oc...ja stisnem gad uđe u bios.....i tak u nedogled...ploča ti je potpisu

Kiklop
04-09-2006, 16:12

to nije nista ja cu onda izet neki jaci proc npr 3500+ ili 3200+

g@mer4life
04-09-2006, 16:13

nemoj...moj nesh zajebava....uzmi 3000+

Jerry
04-09-2006, 16:14
a majmune (sorrry na izrazu) athlon 64 3000+ i bez OC-a je dobar procesor!
mislim ako nečeš klokat (a svejedno ti i nije neki preveliki klok sa dizanjem FSB-a :wink: ) onda njega slobodno uzmi!
inače kao tšo sam naveo athlon 643000+ je dobar proc :wink:

EDIT:ovo je za kiklopa

Kiklop
04-09-2006, 16:17
koja je onda poruka da uzmem 3000+ pa ga clocam?

g@mer4life
04-09-2006, 16:19
koja je onda poruka da uzmem 3000+ pa ga clocam?

da

Jerry
04-09-2006, 16:20
koja je onda poruka da uzmem 3000+ pa ga clocam?pa clockaj ga onoliko kolko misliš da možeš
(ako si nesiguran i ovo ti je prvi clock,bolje isprobaj voltažu na nekom slabijem ako imaš kojeg) i tam digješ voltažu isprobaš sve to i onda na 3000+ ali prvo diži FSB

ivan
04-09-2006, 16:20
a majmune (sorrry na izrazu) athlon 64 3000+ i bez OC-a je dobar procesor!
mislim ako nečeš klokat (a svejedno ti i nije neki preveliki klok sa dizanjem FSB-aS:wink: ) onda njega slobodno uzmi!
inače kao tšo sam naveo athlon 643000+ je dobar proc :wink:

EDIT:ovo je za kiklopa

3000+ će uskoro biti u donjem segmentu performansi, jer bi semproni mogli nestat is ponude....

:?
svaki overclock se upravo radi podizanjem FSB frekvencije.... :wink:

Jerry
04-09-2006, 16:23
znam ali ako ne želi dizati voltažu neka samo digne FSB :wink:
a ako je riskant i voli OC-at i pokusirat neka diže i voltažu :wink:

g@mer4life
04-09-2006, 16:26
znam ali ako ne želi dizati voltažu neka samo digne FSB :wink:
a ako je riskant i voli OC-at i pokusirat neka diže i voltažu :wink:

dizanje volteže se prporuča samo onima s iskustvom u oc

Kiklop
04-09-2006, 16:36
ja nemem iskustva u tome sad se pripremam za svoj prvi cloc pokuso bi clocat athlon 800mhz al nemogu u biosu nac taj fsb

g@mer4life
04-09-2006, 16:39
ja nemem iskustva u tome sad se pripremam za svoj prvi cloc pokuso bi clocat athlon 800mhz al nemogu u biosu nac taj fsb

vjerovatno je u skrivnim postavkama...koju matičnu imaš

KingTomy
04-09-2006, 16:41
ASUS A7N8X-X

rev 2.xx

govori! :) btw : g@mer4life :D

Kiklop
04-09-2006, 16:42
nemam pojma znam samo da je iz 1999god jel mozda znas di to pise u win il negdje

g@mer4life
04-09-2006, 16:43
ASUS A7N8X-X

rev 2.xx

govori! :) btw : g@mer4life :D

:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

tomifish2002
04-09-2006, 20:12

što ti nije jasno?

smanji htt sa x5 na x4 , podigni fsb na 220 mhz, ako ti memorija može preko 440mhz otpusti joj tajminge, ako neide preko 400 sreži ju sa memory dividerom na 200/166 tak da radi na cca 400 kad digneš fsb. morat ćeš i podignuti napon chipseta a možda i memorije. napon proca nemoj dirat.

no mislim da ploča koju imaš ima mali pasivni hladnjak tak da zaboravi bilo kakav overclock

Kiklop
04-09-2006, 20:23
nemam pojma znam samo da je iz 1999god jel mozda znas di to pise u win il negdje
posvetite se ovome

peras
12-09-2006, 16:09
Ja sam moj AMD Athlon 3400+@2200MHz socket754 jezgra:Newcastle.Clockao sam ga sa 2200MHz na 2590Mhz...necu vise da ga dizem,prosli Athlon 2400+ sam spalio tako...

GrannyKiller
12-09-2006, 16:57
Nisam, gle u biosu mi piše 400 Mhz ali kad pogledam u everestu mi piše 200 Mhz.
Daj reci di se namjesti u biosu taj omjer, i da, fsb mi je 220.

ne da mi se čitat sad sve postove, pa se ispričavam ako je netko ovo rekao prije mene.

DDR400 memorija radi na 200, no budući da je DDR (Double Data Rate), efektivno radi na 400 MHz. i meni Everest pokazuje 200 MHz.

što se omjera tiče, probaj negdje nać nešto tipa "DRAM speed" i tako. vjerojatno postoje opcije 400, 320, 266 itd. (MHz) FSB:DRAM 5:4 omjer je recimo kad staviš na 320 MHz, dakle, kad je FSB na 200 MHz, puta 2 je takt memorije i podijeljeno sa 1.25 (5:4) je 320 MHz. dakle ako digneš FSB na 220 MHz, memorija ti neće radit na 440 kao pri 1:1 omjeru, nego na nekih 352.

meni je FSB 250, mema na 400 ravno. omjer 5:4

Fenrir
23-09-2006, 09:28
Kako se clocka Pentium 4 1.8 Ghz socket 478 star je kojih 4-5 godina.
Ako može bez dizanja voltaže.

GrannyKiller
23-09-2006, 10:32
Kako se clocka Pentium 4 1.8 Ghz socket 478 star je kojih 4-5 godina.
Ako može bez dizanja voltaže.

ovisi koju matičnu imaš...
clocka se podizanjem FSB-a (Front Side Bus) u BIOSu.

inače, Pentiumi su jednostavni za clockanje...

Fenrir
23-09-2006, 10:34
Pitam za frenda znači slično ko na athlonu samo dižem fsb?
I da kolko je taj proc overclockabilan?

GrannyKiller
23-09-2006, 10:42

mislim da je to Northwood jezgra, trebao bi biti strašno overclockabilan :wink:
uz dobro hlađenje i malo dizanja napona bi možda (u teoriji) išao do 3 GHz. realno do negdje max 2.4-2.5 bez dizanja voltaže.

LD
23-09-2006, 21:24
Zna tko od vas potencijal od Athlona X2 3800+, trazio sam na netu bez uspjeha

Thoroughbred B
23-09-2006, 23:52
Zna tko od vas potencijal od Athlona X2 3800+, trazio sam na netu bez uspjehaMoj je isao 2.85Ghz 100% stabilno pri 1.5v,ali taj je bio prvi tjedan prozivodnje u 06 godini,bio je 0106,handpicked...

Prosjek je 2.6Ghz

JohnDoe
24-09-2006, 00:03
da se i ja javim sa mojim overcloackom. :D
AMD Opteron 144 @ 3.06ghz (cloacked by Tbred)

Fenrir
24-09-2006, 14:48

uz dobro hlađenje i malo dizanja napona bi možda (u teoriji) išao do 3 GHz. realno do negdje max 2.4-2.5 bez dizanja voltaže.

Nije, rekao je da mu piše Titan kolko se on može clockati?

GrannyKiller
24-09-2006, 15:31

Nije, rekao je da mu piše Titan kolko se on može clockati?

Titan??! :o to ne postoji...P4 1.8 može imat Northwood ili Willamete jezgru...

GrannyKiller
24-09-2006, 17:41
možda je mislio na hladnjak...

pa jedino to....

Fenrir
24-09-2006, 19:19
Di mogu provjeriti kakvu ima jezgru?

GrannyKiller
24-09-2006, 19:36
Di mogu provjeriti kakvu ima jezgru?

Everest

http://www.lavalys.com

ovdje pogledaj ime jezgre: http://img393.imageshack.us/img393/4484/screenshot007rl0.th.jpg (http://img393.imageshack.us/my.php?image=screenshot007rl0.jpg)

Fenrir
24-09-2006, 19:51
Thnx.

DJ Ass Kicker
25-09-2006, 10:57
P4 1.8 može imat Northwood ili Willamete jezgru...

Sorry, ali moram te ispraviti Willamette jezgri je maximum 1.7 GHz tek toliko da ne bude zabune...

GrannyKiller
25-09-2006, 12:41
P4 1.8 može imat Northwood ili Willamete jezgru...

Sorry, ali moram te ispraviti Willamette jezgri je maximum 1.7 GHz tek toliko da ne bude zabune...

sorry, ali ja sad moram tebe ispravit :D postoji i 2 GHz Willamete.

našao sam na intelovim stranicama:

http://indigo.intel.com/compare_cpu/showchart.aspx?mmID=837130&familyID=1&culture=en-US

i na još nekoj stranici:

http://www.revistapcecia.com.br/downloads/edicao10.htm

svi socket 423 procesori su Willamete, a 1.8, 1.9 i 2.0 Willametei postoje i za socket 478, pa sam zato pitao je li Northwood ili Willamete

DJ Ass Kicker
25-09-2006, 18:20
Ne znam citiram bug (Pitanja & Odgovori) vjerojatno onda njihova cijela redakcija nema pojma... Uglavnom ja imam P4 1.4 GHz s Willamette jezgrom i to Socket 478, ali eto mi smo svi blesavi ocito...

GrannyKiller
25-09-2006, 18:38
Ne znam citiram Modru Lastu (Pitanja & Odgovori) vjerojatno onda njihova cijela redakcija nema pojma... Uglavnom ja imam P4 1.4 GHz s Willamette jezgrom i to Socket 478, ali eto mi smo svi blesavi ocito...

ma ovi u B.UG-u nemaju pojma...to je već opće poznato.

ma eto, ak na Intelovim stranicama piše, nemre bit očitije da ovi nemaju blage. 8)

Prince-Artas
25-09-2006, 19:51

s ovim se nebih složio

GrannyKiller
25-09-2006, 21:11

s ovim se nebih složio

pa ponekad malo i lažu... pročitaj malo bolj članak na njihovoj stranici o novoj 7900GS, skužit ćeš da prvo kažu da su na test dobili GeCube ("u njihovom slućaju"), a kasnije tvrde da su "uz PoV" karticu dobili i "referentnu" nVidiu.

inače su OK. ali nekad malo seru...kao npr. za ove procesore.

Prince-Artas
25-09-2006, 21:22

s ovim se nebih složio

pa ponekad malo i lažu... pročitaj malo bolj članak na njihovoj stranici o novoj 7900GS, skužit ćeš da prvo kažu da su na test dobili GeCube ("u njihovom slućaju"), a kasnije tvrde da su "uz PoV" karticu dobili i "referentnu" nVidiu.

to mi više liči na pogrešku, koje procesore misliš na ovaj test 64 bit u novom bagu

GrannyKiller
25-09-2006, 21:38
[quote]ma ovi u B.UG-u nemaju pojma...to je već opće poznato.

s ovim se nebih složio

to mi više liči na pogrešku, koje procesore misliš na ovaj test 64 bit u novom bagu[/quote:27tfmzbq]

ma pogledaj par postova gore...

Prince-Artas
25-09-2006, 21:44
aha

Kron
26-09-2006, 12:58
akhm..... da ja pitam nesto.

Zasto mi na control panel/system kaže da imam athlona 64 3000+ 1.81Ghz?

mislim, jel tu treba štagod clockat?

Thoroughbred B
26-09-2006, 13:04
akhm..... da ja pitam nesto.

Zasto mi na control panel/system kaže da imam athlona 64 3000+ 1.81Ghz?

mislim, jel tu treba štagod clockat?Zato jer taj A64 3000+ radi na 1.8Ghz,tu ne treba nista dizat,ali se moze.

Prince-Artas
26-09-2006, 19:08
preporučio bih ti da clockaš

Kron
27-09-2006, 13:39
On uvijek radi na 1.8?!?!?!?

Koliko da clockam?
i s kojim programom (besplatnim fkorz)

Thoroughbred B
27-09-2006, 13:43
On uvijek radi na 1.8?!?!?!?

Koliko da clockam?
i s kojim programom (besplatnim fkorz)
Pa naravno,sta si ti mislio na koliko radi??

OC-a se u biosu...prije nego sto budes pokusavao malo se educiraj o overclockingu.

Kron
28-09-2006, 14:53
ok, hvala............. sreća sto imam stari proc kod sebe :)

A jel postoji.......ono..... da radi na 3.0?

GrannyKiller
28-09-2006, 15:11

ti očito ne razumiješ razliku između RADNOG TAKTA i performansi. Athlon radi na 1.8 GHz, a zahvaljujući boljoj arhitetkuri i ostalim tehnikalijama radi jednkao kao Pentium 4 na 3 GHz. odatle i oznaka 3000+ što znači da postiže performanse kao i P4 3000Mhz.

radni takt ne određuje performanse. novi Intelovi Core 2 Duo procesori rade na taktovima od 1.86 do 2.93 GHz i tuku sve ostale modele (koji imaju znatno više taktove) na tržištu zahvaljujući naprednoj arhitekturi samog čipa.

pHo3nyX
28-09-2006, 15:53

ti očito ne razumiješ razliku između RADNOG TAKTA i performansi. Athlon radi na 1.8 GHz, a zahvaljujući boljoj arhitetkuri i ostalim tehnikalijama radi jednkao kao Pentium 4 na 3 GHz. odatle i oznaka 3000+ što znači da postiže performanse kao i P4 3000Mhz.

Čitao sam u knjizi Sve o računalima izvana i iznutra da, npr. athlon 2000+ radi na 1,67GHz, a oznaka 2000 znači da bi starije verzije athlona baziranim na starim čipovima radile na 2Ghz.

Tako piše u toj knjizi!

GrannyKiller
28-09-2006, 15:56

Čitao sam u knjizi Sve o računalima izvana i iznutra da, npr. athlon 2000+ radi na 1,67GHz, a oznaka 2000 znači da bi starije verzije athlona baziranim na starim čipovima radile na 2Ghz.

Tako piše u toj knjizi!

krivo piše. oznaka 2000+ govori da taj Athlon ima performasne Intelovog 2 GHz procesora.

žalosno je šta postoji literatura koja te krivo uči...i žalosno je što ljudi procesore kupuju samo po taktu, grafičke kartice po količini meorije itd.

evo za usporedbu, što misliš koja je bolja? Radeon X1300Pro sa 512 MB memorije ili X1900XT sa 256 MB memorije?

odgovor: druga, bez obzira na to što ima duplo manje memorije. jači je ČIP i brža je memorija, i x1300 jednostavno ne može iskoristit tih dodatnih 256 MB. isto tako, kod procesora glavnu ulogu ne igra radni takt nego sam ČIP, dakle kako je napravljen, i kako barata podacima.

najzdravije je da se okanite te "stručne literature", to je fakat koma. najviše znanja se može steć čitajući informatilke časopise, i na ovakvim forumima.

Kron
28-09-2006, 19:05

radni takt ne određuje performanse. novi Intelovi Core 2 Duo procesori rade na taktovima od 1.86 do 2.93 GHz i tuku sve ostale modele (koji imaju znatno više taktove) na tržištu zahvaljujući naprednoj arhitekturi samog čipa.

Pa sto ti jos nisi skužio da ja samo blejim ispred postova u "pomagaj brate" i "hardware i software facq"

Druže moj, ja ti to nista ne kužim.....

GrannyKiller
28-09-2006, 19:16

Pa sto ti jos nisi skužio da ja samo blejim ispred postova u "pomagaj brate" i "hardware i software facq"

Druže moj, ja ti to nista ne kužim.....

nadam se da si sad bar malo skužio :wink:

Kiklop
28-09-2006, 19:19
clocao bi procesor u potpisu al nemogu u biosu nac fsb i zanima me jel treba sta dirat po latencijama i di se to moze nac u biosu voltazu nebi iso dizat mislim da se moze dic barem do 2 Ghz a bez da kupujem dodatni cooler al mislim da je to nepotrebno jer necu dizat voltazu na maticnoj imam jumpere di se moze podesavat fsb al mislim da je vec na 333mhz pa neznam kak moram namjestit te jumpere da dignem fsb il se to moze u biosu u uputama pise samo kako nariktat do 333mhz

GrannyKiller
28-09-2006, 19:26
clocao bi procesor u potpisu al nemogu u biosu nac fsb i zanima me jel treba sta dirat po latencijama i di se to moze nac u biosu voltazu nebi iso dizat mislim da se moze dic barem do 2 Ghz a bez da kupujem dodatni cooler al mislim da je to nepotrebno jer necu dizat voltazu na maticnoj imam jumpere di se moze podesavat fsb al mislim da je vec na 333mhz pa neznam kak moram namjestit te jumpere da dignem fsb il se to moze u biosu u uputama pise samo kako nariktat do 333mhz

off-topic...koristi malo interpunkcijske znakove ( . , ! ? ), neće te zaboljet :wink:

on-topic, koliko sam skužio, nemreš podešavat FSB iz BIOSa...a pogledaj u manualu kak radit s tim jumperima, probaj nešto...no nećeš puno dobit clockanjem tog proca :|

Kiklop
28-09-2006, 19:33

off-topic...koristi malo interpunkcijske znakove ( . , ! ? ), neće te zaboljet :wink:

on-topic, koliko sam skužio, nemreš podešavat FSB iz BIOSa...a pogledaj u manualu kak radit s tim jumperima, probaj nešto...no nećeš puno dobit clockanjem tog proca :|zasto mislis da necu dobit puno naso sam na pcekspert forumu lik ima istu mat i proc i naso je u biosu ,ja nemogu postat po tom forumu neznam zasto pire mi da nemam dozvolu.

CROGAMERR
29-09-2006, 20:52
JA iman procesor AMD ATHLON 64 3700+ ida li ga mogu clockati sto preporucate??????? :pray:

p.s kako staviti sliku u porukU????

ChiLL
02-10-2006, 21:03
Ja nisam overclocko ja svom nitro ugradio i dobar.

GrannyKiller
02-10-2006, 21:38
JA iman procesor AMD ATHLON 64 3700+ ida li ga mogu clockati sto preporucate??????? :pray:

možeš ga clockat naravno, no budući da je to 3700, vjerojatno ne jako puno. uglavnom, osiguraj mu dobro hlađenje (tipa Sonic Tower) i nemaš beda, clockaš ga iz BIOSa tako da podižeš FSB i voltažu.

savjet: malo po internetu potraži savjete kako clockat, educiraj se malo prije OC-anja :wink:

sliku u post stavljaš tako da uploadaš sliku na http://www.imageshack.usSupišeš u post adresu slike koju ti ImageShack generira, označiš ju i klikneš na gumb "Img"

http://img529.imageshack.us/img529/4759/screenshot003rs1.th.jpg (http://img529.imageshack.us/my.php?image=screenshot003rs1.jpg)

ali na ovaj froum stavljaj samo thumbnailove...jer neki su još na 56k modemima...

Kiklop
05-10-2006, 19:13
pokusao bi ocati procesor ali fsb mogu dic samo pomocu jumpera na maticnoj imam u uputama kako dic fsb do 333mhz mislim da je sad na 133 evo sto pise u everestu

Polje Trenutna vrijednost
Informacije o procesoru
Procesor AMD Athlon XP, 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+
Jezgra procesora Thoroughbred-A
CPU stepping A0
Podržani setovi instrukcija x86, MMX, 3DNow!, SSE
L1 cache za kod 64 KB
L1 cache za podatke 64 KB
L2 cache 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Fizikalne informacije o procesoru
Tip pakiranja 453 Pin PGA
Dimenzije 4.95 cm x 4.95 cm
Broj tranzistora 37.2 milijuna
Tehnologija izrade 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu
Veli

pimp
05-10-2006, 20:13
pokusao sam clockati grafu u sigu preko ati toola (pomocu opcije max gpu i mem) kad on nadje te max stvarcice udjem u cod2 da vidim kak radi i grafika je koda igram na 640x480 i sve low (inace igram na 1024x768)

prvi put klokam i ak sam nes krivo napravio recite

imam stock hlađenje

Kiklop
05-10-2006, 20:34
pokusao sam clockati grafu u sigu preko ati toola (pomocu opcije max gpu i mem) kad on nadje te max stvarcice udjem u cod2 da vidim kak radi i grafika je koda igram na 640x480 i sve low (inace igram na 1024x768)

imam stock hlađenjepa stavi opet na high i imas u atitoolu opciju da ti sve vrati na default

pimp
05-10-2006, 20:40
znam
ali jel ima koji nacin da normalno klokam grafu, da mogu igrati na malo boljim performansama?

Kiklop
05-10-2006, 20:55
najvjerojatnije si previse digo probaj dic al malo manje

GrannyKiller
05-10-2006, 22:24

imam stock hlađenje

nemoj se baš pouzdat u te "max" opcije...klokaj sam , malo po malo (par MHz), nakon svakog pomaka testiraj. kada se pojave problemi, smanji na takt na kojem nije bilo problema i to je to.

NITROS
07-10-2006, 00:06

možeš ga clockat naravno, no budući da je to 3700, vjerojatno ne jako puno. uglavnom, osiguraj mu dobro hlađenje (tipa Sonic Tower) i nemaš beda, clockaš ga iz BIOSa tako da podižeš FSB i voltažu.

savjet: malo po internetu potraži savjete kako clockat, educiraj se malo prije OC-anja :wink:

sliku u post stavljaš tako da uploadaš sliku na http://www.imageshack.usSupišeš u post adresu slike koju ti ImageShack generira, označiš ju i klikneš na gumb "Img"

http://img529.imageshack.us/img529/4759/screenshot003rs1.th.jpg (http://img529.imageshack.us/my.php?image=screenshot003rs1.jpg)

ali na ovaj froum stavljaj samo thumbnailove...jer neki su još na 56k modemima...

To je 939 ????
Ako je onda glupost si rekao
San Diego su odlicne jezgre i clockaju se do 3ghz zrak. Samo tolko od mene

Fenrir
08-10-2006, 11:40
Evo clockao sam grafu u Nvidia Control Panelu sa 500/1000 na 570/1180. Ništa velko, ali primjetio sam da mi je omjer jezgra/memorija bio 1:2. jel taj omjer mora biti stalno ili ne?

GrannyKiller
08-10-2006, 12:19
To je 939 ????
Ako je onda glupost si rekao
San Diego su odlicne jezgre i clockaju se do 3ghz zrak. Samo tolko od mene

mislio sam "ne jako puno" u smislu da tvornički ima dosta visok takt. al eto, vidiš nisam znao da idu i preko 3 GHz... :oops:

Scuderia
08-10-2006, 13:39
Evo clockao sam grafu u Nvidia Control Panelu sa 500/1000 na 570/1180. Ništa velko, ali primjetio sam da mi je omjer jezgra/memorija bio 1:2. jel taj omjer mora biti stalno ili ne?

omjer nemora biti stalan.....u običnom radu se razlika ne skuži ali zato u u igrama ili 3DMarku se itekako vidi

Fenrir
08-10-2006, 14:10
Sorite na OT-u ali da ne otvaram novi topic. Zašto moja 6600 GT ima više radne taktove nego neke novije grafičke?

Scuderia
08-10-2006, 14:17
Sorite na OT-u ali da ne otvaram novi topic. Zašto moja 6600 GT ima više radne taktove nego neke novije grafičke?

nasljenik tvoje grafe..moja 7600GT je ima tvornički takt od 560/1400 što je više nego što tvoja ima tvornički

daj konkretne primjere

Fenrir
08-10-2006, 14:33
GeForce 6800 Ultra ima taktove jezgra/memorija 400/1050, a moja ima tvorničko 500/1000.

DJ Ass Kicker
08-10-2006, 14:35
Brzo mi treba odgovor na ovo pitanje...

Frend mi ima AMD proc 2400+ i mene zanima koji kuler da stavi na proc i na koliko bi ga mogao kloknut bez dizanja voltaze???

Ako ne odgovorite brzo idiot ce ga ici klokat sam i to s stock kulerom i najvjerojatnije ce skurit proc!!!

Kiklop
08-10-2006, 14:41

Frend mi ima AMD proc 2400+ i mene zanima koji kuler da stavi na proc i na koliko bi ga mogao kloknut bez dizanja voltaze???

Ako ne odgovorite brzo idiot ce ga ici klokat sam i to s stock kulerom i najvjerojatnije ce skurit proc!!!po milionti put spomenuto temperatura ne raste ako se ne dize voltaza

Fenrir
08-10-2006, 14:42

Ako ne odgovorite brzo idiot ce ga ici klokat sam i to s stock kulerom i najvjerojatnije ce skurit proc!!!

A ad brzo odgovoriš kakav je to proc, mislim specifikacije?
BEz dizanja voltaže samo dižeš fsb u biosu neće se zagrijavat, a kad postane nestabilan u radu samo ga samnjiš i ostaviš tako. Diži po par Mhza pa restart i takop stalno

DJ Ass Kicker
08-10-2006, 14:42
Pitao sam takodjer na koliko se taj proc moze najvise klonut... :?

DJ Ass Kicker
08-10-2006, 14:44
Inace to je Sempron 2400+ (L1 cache 128kb, L2 cache 256kb)

Fenrir
08-10-2006, 14:45
ponavljam diži fsb polako i kad postane nestabilno malo smanji i ostavi tako. A ako hočeš više , tj, hoćeš dizati voltažu onda tako reci pa da znam kaj ti zapravo treba.

DJ Ass Kicker
08-10-2006, 14:50
ponavljam diži fsb polako i kad postane nestabilno malo smanji i ostavi tako. A ako hočeš više , tj, hoćeš dizati voltažu onda tako reci pa da znam kaj ti zapravo treba.

Znas li mozda ti ili netko na forumu nekoga koji je klonuo taj proc, pa da mi kaze na koliko se da nategnut???

GrannyKiller
08-10-2006, 14:52
[quote="Ass Kicker":pen3sf9f]Pitao sam takodjer na koliko se taj proc moze najvise klonut... :?

Znas li mozda ti ili netko na forumu nekoga koji je klonuo taj proc, pa da mi kaze na koliko se da nategnut???[/quote:pen3sf9f]

gle, to nije nikad određeno...ide koliko ide. nekome je možda išao za 800 MHz, a tebi će za 200....zato polako

DJ Ass Kicker
08-10-2006, 14:54
[quote="Ass Kicker":2ghz04rn]Pitao sam takodjer na koliko se taj proc moze najvise klonut... :?

Znas li mozda ti ili netko na forumu nekoga koji je klonuo taj proc, pa da mi kaze na koliko se da nategnut???

gle, to nije nikad određeno...ide koliko ide. nekome je možda išao za 800 MHz, a tebi će za 200....zato polako[/quote:2ghz04rn]

Hvala care, to volim... jednostavno pitanje... jednostavan odgovor...

GrannyKiller
08-10-2006, 21:00
[quote=fenrir][quote="Ass Kicker":w63s6dp1]Pitao sam takodjer na koliko se taj proc moze najvise klonut... :?

gle, to nije nikad određeno...ide koliko ide. nekome je možda išao za 800 MHz, a tebi će za 200....zato polako[/quote:w63s6dp1]

Hvala care, to volim... jednostavno pitanje... jednostavan odgovor...[/quote:w63s6dp1]

np :wink:

RA7R
09-10-2006, 18:36
gdje mogu skinut upute ili tutoriale kako bi mogo oc moj pentium 2,6

NITROS
09-10-2006, 19:05
evo ovdje ti sve pise

http://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2

potrazi pod search i vidjet ces puno topica sa istim pitanjem

Scuderia
10-10-2006, 09:36
gdje mogu staviti da sam određujem brzinu ddr-a---.....sere zbog toga pa neće procesor na više od 2Ghz....

Fenrir
10-10-2006, 10:36
gdje mogu staviti da sam određujem brzinu ddr-a---.....sere zbog toga pa neće procesor na više od 2Ghz....

Imaš u biosu, ne znam točno di , nađi sam nije teško, možeš odredit 400, 333, 266 itd. Ako ti to treba potraži.

Btw. meni je omjer memorijske frekvencije CPU:10, kako mi je CPU 2200 Mhz ispada da mi je memorija 440 Mhz. Tako mi piše i u Everestu, jel je to moguće?

Scuderia
10-10-2006, 11:02
našao sam za brzinu ddr-a....a di se diže voltaža i za koliko da ju dignem...imam stock kuler al on drži proceso na max opterećenju na 41C...a trenutano je proceosrna 27C