Pogledaj cijelu verziju : Izdržljiva matična
Molio bih preporuke za matičnu, za Intelove procesore.
Htio bi da komp radi 10 godina bez većih kvarova. Računalo ću koristiti
recimo 10-20 sati tjedno u prosjeku (dakle ne previše), ali će ponekad raditi i do
48 sati neprekidno (uglavnom pod opterećenjem). Tu prije svega mislim na opterećenje procesora, ne grafičke.
Cijena nije presudna, ali volio bih proći što jeftinije.
Ajmo prvo definirati matičnu pa ćemo i komp nekako sklepati.
Unaprijed hvala svima koji su voljni pomoći. Ja imam nešto znanja o
današnjim računalima, ali mislim da se danas svašta nudi na lageru i trebam pomoć
iskusnijih.
Ček jel tebi na kraju treba samo matična ili cijeli komp?
Inače ja bi uzeo neku Gigabytovu s P45 chipsetom...
Ček jel tebi na kraju treba samo matična ili cijeli komp?
Inače ja bi uzeo neku Gigabytovu s P45 chipsetom...
Cijeli komp mi treba. Ali za matičnu se nekako najteže odlučiti.
Osim toga, kad jednom odaberem matičnu, suzit će se izbor i nekih drugih komponenti.
Pa samo ti lijepo nama reci s koliko novaca raspolažeš, dal ti treba samo kutija ili i monitor i periferija i u kojem shopu mislisliš kupovati novi komp! Am i ćemo nešto pokušati sklepati.... ;)
Pa samo ti lijepo nama reci s koliko novaca raspolažeš, dal ti treba samo kutija ili i monitor i periferija i u kojem shopu mislisliš kupovati novi komp! Am i ćemo nešto pokušati sklepati.... ;)
Pa neka bude oko 5500 kuna, treba mi kutija (sa standardnim komponentama+TV kartica), monitor, miš i tipkovnica. Dućan nije bitan, može dva do tri dućana. Postoji mogućnost da sam slažem komp, ali da mi ostane jamstvo na komponente. Inače, preferiram adm, vemil, hgspot...
Treba mi nešto brži procesor, a grafička ne mora biti tolika zvijerka kao procesor.
Procesor Intel Core 2 Duo E7200 , 2.53GHz, socket 775, 3Mb cache
Gigabyte EP43-DS3L, s775, intel P43+ICH10, FSB 1600OC
DDR2 2048Mb ( 2Gb ) PC6400 Kingmax MARS , 800MHz, CL5
DDR2 2048Mb ( 2Gb ) PC6400 Kingmax MARS , 800MHz, CL5
Gainward Bliss 9600GT 512Mb DDR3 TV out, DVI+HDMI, HDCP, HDTV re
HDD WD 640Gb, WD6400AAKS, SATA II, Buffer 16Mb, 3Gb/s, 7.200 rpm
Napajanje CHIEFTEC 550W, EPS, 120mm ventilator, Active PFC
Midi tower Chieftec SG-01B, bez napajanja, crno
SM 2243NW 22", Wide,1680x1050, 300 cd/m2,8000:1
Tipkovnica Logitech UltraX Premium Keyboard, USB, HR, srebrno/cr
Logitech RX300 Premium Optical black, miš žični, USB,PS/2, optič
Ukupno=5.600kn ADM
Nisam stavio TV karticu ( jer neznam koju) i optiku, jer tu možeš staviti svoju staru...
Al pričekaj ostale prijedloge
Čitao sam da su mnogi imali problema s GA EP43-DS3L u kombinaciji s 2x2GB memorije, pogotovo u dual channel modu.
Disk ne trebam tako velik, monitor će 20" biti taman.
Optiku trebam, stara sve slabije čita.
Danas ti je već 22˝ standard, tak da savakako uzmi neki 22˝ monitor, jer se već za jeftine pare može dobiti vrlo dobar monitor. Što se tiče optike uzmi onda ovog (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_17&products_id=5220)Sili ovog (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_17&products_id=6085). A za te probleme s matičnom nisam čuo...
Čuo sam da je bitno da monitor ima DVI...
A za te probleme s matičnom nisam čuo...
Evo link:
http://forums.tweaktown.com/f69/problem ... ory-27287/ (http://forums.tweaktown.com/f69/problems-ga-ep43-ds3l-2x2gb-memory-27287/)
josip_kraš
01-11-2008, 08:09
ako ti treba izdržljiva ploča uzmi msi-evu.
Danas ti je već 22˝ standard, tak da savakako uzmi neki 22˝ monitor, jer se već za jeftine pare može dobiti vrlo dobar monitor. Što se tiče optike uzmi onda ovog (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_17&products_id=5220)Sili ovog (http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_17&products_id=6085). A za te probleme s matičnom nisam čuo...
NEC i Piooner u istoj kategoriji cccc :thumbs1:
Sickmanno1
01-11-2008, 12:37
Why not?
Moja NECova przilica u godinu dana koliko je imam nije skurila niti jedan DVD...
Ja sam jako razočaran u NEC...a mislim da je i još netko...mislim da kulamasta...ak se dobro sječam..pola toga mi ne čita ako je samo malo izgrebano...a kaj je najgora stvar bio sam kupio najskuplji model :(
Čitao sam da su mnogi imali problema s GA EP43-DS3L u kombinaciji s 2x2GB memorije, pogotovo u dual channel modu.
Ovo bi izgleda trebalo biti rješenje za 2x2GB problem s memorijom.
The problem with the memory BIOS settings gave me a lot of grief, until a moderator at the Tweaktown Gigabyte forum was able to help me find a solution: increase the DRAM Voltage to 1.9v, and the MCH core voltage to 1.3v. I thought for quite a while that this was a defect in the board/BIOS, and that it couldn't handle 4GB.
Ploča navodno podržava 16GB RAMa, a već za 4GB treba dizati voltažu. Pa zar to nije ironično?
Osim toga, ovo podizanje voltaže spada pod overclockiranje, zar ne?
ako ti treba izdržljiva ploča uzmi msi-evu.
Ma pamtim ja prekrasne MSIjeve ploče iz davnih dana. Ali u današnjim cjenicima gotovo da ih i nema. Dakle, pitanje, što se dogodilo s tim pločama i gdje da kupim MSI?
uvoznik za MSI je feniks kompjutori..
a firma nije nestala, i dalje rade fenomenalne ploče..
uvoznik za MSI je feniks kompjutori..
a firma nije nestala, i dalje rade fenomenalne ploče..
Jel može prijedlog dvije-tri dobre u cjenovnom rangu od 500-1000 kn (ako ima takvih), za Intelove procesore?
Feniks kompjutori imaju 20-30% veće cijene od nekih drugih dućana, a MSI matične su im iz Kine. Po čemu bi to trebao biti bolji izbor od Gigabyta?
Sickmanno1
01-11-2008, 14:11
Ja sam trenutacno zaljubljen u Foxconn...pa cu ti preporuciti ovu plocu:
Foxconn M-B X38A, Intel® Core™2 Quad, Core™2 Extreme, Core™2 Duo, Pentium® Dual-Core™ E2xxx (LGA775), ATX, FSB 1333/1066/800, Dual DDR3 1333/1066/800/2/4G, Dual DDR2 1066/800/667/4/8G,3 PciEx(Dual x16+x8), Realtek ALC888S HDA 7.1 channel, Dual Realtek Rea
Gotovina/virman: 977,74 kn ( http://www.diskont24.com/S)
ili jeftiniju opciju:
Foxconn P35A01-8EKRS2H, FSB 1333/1066/800, Dual DDR2 1066/800/667/4/8G 2 PciEx(x16+x4) /3 PCI, Realtek ALC888; HDA 7.1 channel, Realtek RTL8111B GbE LAN, USB Rear 4/Header 8, SPDIF, 1*ATA133, 1394a, SATAII x2 (6*SATA+1*eSATA) / (RAID0, 1, 0+1, 5)
CIJENA: 447,86Kn ( http://www.adm.hr/S)
Why not?
Moja NECova przilica u godinu dana koliko je imam nije skurila niti jedan DVD...
Po meni je plextor car. Jednostavno sam toliko zadovoljan njime da bih kupio ponovo jednog makar kostao 1000kn vise od konkurencije.
A tek tehnicka podrska. Joj samo hvale mogu reci na plextorov racun i kad NEC i pioneer dodu na taj nivo onda cu razmisljati i o njima. Do onda plextor way to go.
Sickmanno1
01-11-2008, 16:52
NITROS...nemislis li da je glupo usporedivati duplo skuplji dio hardwera sa duplo jeftinijim?
I ptice na grani znaju da je plextor car sto se tice optike, a toga su i sami svjesni jel drze paprene cijene jos od doba kad su stvarno bili duplo bolji od konkurencije a to je jos kad DVD-a nije ni bilo. U danasnje vrijeme plextor po mojem osobnom misljenju nevrijedi kao dvije pioneerove ili necove ili LGive itd przilice...
Do sada iz iskustva znam da moras imati srece kad kupujes przilicu, kao i HDD...vecina ljudi se kune da ne bi stavilo Maxtor HDD u svoj komp. I ja sam u toj vecini, al opet eto dode neki lik i kaze da njegov Maxtor radi vec 6 godina bez problema....kuzis point?
eto.. moj maxtor je tolko dobar da držim njega kao sistemca umjesto barracude..
NITROS...nemislis li da je glupo usporedivati duplo skuplji dio hardwera sa duplo jeftinijim?
I ptice na grani znaju da je plextor car sto se tice optike, a toga su i sami svjesni jel drze paprene cijene jos od doba kad su stvarno bili duplo bolji od konkurencije a to je jos kad DVD-a nije ni bilo. U danasnje vrijeme plextor po mojem osobnom misljenju nevrijedi kao dvije pioneerove ili necove ili LGive itd przilice...
Do sada iz iskustva znam da moras imati srece kad kupujes przilicu, kao i HDD...vecina ljudi se kune da ne bi stavilo Maxtor HDD u svoj komp. I ja sam u toj vecini, al opet eto dode neki lik i kaze da njegov Maxtor radi vec 6 godina bez problema....kuzis point?
Sve ja to kuzim i mislim da vrijedi kao dvije przilice od drugih proizvodaca.
Ja sam imao slucaj da sam vrata zakacio s nogom kad mi je komp jos bio na podu. Poslao na servis ovi mi rekli da oni mi nemogu priznati garanciju, ali da mi mogu poslati u Belgiju plextora. I tako bilo, cekao sam 4 tjedna i dosla mi obavijest iz plextora u Belgiji da nemaju moj model i da mi salju novi model te przilice. Jedino sto sam mogao prokomentirati na to je bilo :pray: Jos niti jedan unisten dvd ili nesto slicno. Uvijek radi na brzini koju joj zadam i cita sve medije.
Evo ja sam nešto sastavio:
Gigabyte EP43-DS3L, s775, intel P43+ICH10, FSB 1600OC 609,75kn
Procesor Intel Core 2 Duo E8400 , 3GHz, socket 775, 6Mb cache 1215,12kn
2x DDR2 2048Mb ( 2Gb ) PC6400 Kingmax MARS , 800MHz, CL5 339,55kn
Ati Radeon HD 4670, 512Mb GDDR3, Dual DVI, PCI- E,Sapphire 589,44kn
HDD Seagate 320GB, Serial ATA II, 7200 rpm, Barracuda 7200.11 399,33kn
DVD upisivač Pioneer DVR-216DBK, DVD±RW, 20x DVD±R ,10x DL 190,11kn
Gigabyte Digital Theater Hybrid TV kartica, DVB-T & analog 260,63kn
Napajanje OCZ StealthXStream 500W ,120mm fan,active PFC, ATX 2.2 398,14kn
ASUS TA851, midi tower, ATX,mATX,µATX, 5,25" vanjski 4x 215,21kn
Tipkovnica Logitech Deluxe 250 keyboard HR, PS/2, crna 63,37kn
Logitech RX300 Premium Optical black, miš žični, USB,PS/2, optič 80,11kn
SM 2032BW, Dijagonala 20", Veličina piksela [mm]S0,258 1498,76kn
Ukupno: 5859,51kn ADM web shop
Molim vas da me upozorite kod kojih se komponenti može postići bolji omjer kvaliteta/cijena.
flash biosa i nestaje problem :D
Ok, ako cu to trebati nadam se da ce mi netko objasniti kako se to radi.
Flashanja biosa se grozim vise nego overclockiranja (necu clockat).
Ok, ako cu to trebati nadam se da ce mi netko objasniti kako se to radi.
Flashanja biosa se grozim vise nego overclockiranja (necu clockat).
a 3 puta je lakše :D skineš sa službenih stranica bios(naravno, ako ćeš imati problema s ramom, ja i karlo jesmo), lijepo to extractaš na prazan usb, reset kompa, tipka end pri boot screenu i pratiš upute, sve skupa traje možda 20 sec, ne možeš zaje* nit da namjerno oćeš :D a i ak shebeš, uvijek moš vratiti stari bios, nije tako opasno kao kod flasha grafe..(makar sam i to morao, taman je moj serijski broj grafe imao problema s powerplayom i hebao sam se s tim par mjeseci :D )
Karlo_from_Bjelovar
03-11-2008, 08:02
skini @bios, s njim mozes flashat iz windowsa...
on ti sve automatski napravi (cak i skine bios sam), a ti nakon sto on restarta komp, i digne ti se, opet restartaj komp, udi u bios i stisni use optimized defults... :wink:
Hvala. Možda će mi zatrebati to flashanje iako pokušavam to izbjeći.
Karlo_from_Bjelovar
04-11-2008, 11:16
nemas sta izbjegavat... skines @bios, installas ga ko i igricu neku, sljedis par uputa, i cijeli proces je za 2 minute gotov...
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.