PDA

Pogledaj cijelu verziju : Prenaponska zastita

Karlo_from_Bjelovar
27-08-2008, 22:23
za pocetak... da napomenem... mozda kazem nesto sto nije tocno, mozda sam si nesto krivo "zamislio" kak to funkcionira, jer se u to ne kuzim, nikako...
takoder, ne pricam o UPSu (znaci koji ima bateriju u sebi, pa kad nestane struje on se sam prebaci na to; nije da se ne bi zalio, ali je iznad mog cjenovnog "dosega"), nego ako ti grom rokne u kucu (2 puta je, tako da nemojte u smislu "a bas tebi bude" sheme) da ti ne skuri komp (ako je ofc prikljucen preko takvog "produznog")...

znaci nesto ovako:
http://www.links.hr/index.php?option=ar ... 50.900.003 (http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_artikl=150.900.003)

telefon nije vazan, vazan je LAN ulaz (rj45)... sad bi jos takvih potrazio ali vemilova stranica je downnn... bilo bi ljepo kad bi imao barem 6 komada, ali i 5 je prolazno (atm mi je 4 zauzeto, od max 5 na "obicnom" "produznom" [kablovi od kompa+1 lampa])...

mene zanima dali su takve zastite "pouzdane", i da bacite par "prijedloga"...

ajde lako noc, i lijepo spavajte nakon case mlijeka i dr hauza... :D

narf
27-08-2008, 22:25
imao si odličan review istih u zadnjem VIDI-u ako se ne varam.. ako želiš, lako uslikam pa pošaljem sutra? u review-u ima gro proizvoda, svaki je detaljno opisan, a i na početnih par stranica je zgodan tutorial il uvod :D

streetrace777
27-08-2008, 22:27
Zasto je UPs iznad cijenovnog ranga, pa imas ih vec od 150 kn

zoky
27-08-2008, 22:33
Inače Belkin je jedan od najboljih i najpoznatijih proizvođača prenaponske i ups zaštite! Tak da budi siguran da kupuješ kvalitetno!
I ja ga osobno koristim....:D
I što je najvažnije na Belkin proizvode imaš doživotnu garanciju!

RIDER32
27-08-2008, 22:56
I ja sam si to htio uzet kad sam uzimo komp ali stari je bio skrt dati 50ak kuna vise za to, a ja nisam imao para, pa sam si uzeo najobicniji produzni.
Iduci koji budem uzimao mora imati tu zastitu i bar 6-8 utikaca. Ovaj od 5 mi je ocajno premal :(

Sickmanno1
27-08-2008, 22:59
imao si odličan review istih u zadnjem VIDI-u ako se ne varam.. ako želiš, lako uslikam pa pošaljem sutra? u review-u ima gro proizvoda, svaki je detaljno opisan, a i na početnih par stranica je zgodan tutorial il uvod :D

dovoljno je da kazes broj vidia :D

Bartuc
27-08-2008, 23:02
Ne znam koliko je to korisno protiv udara groma. Mora biti jako jako brz taj osigurač da prekine krug prije nego munjica skuri komp.

Ja sam dobio zvjerski produžni od strujiča s kojima surađujemo, mali znak pažnje. Trebao bi ga zmontirati ispod stola umjesto običnog produžnog i sve spojiti na njega. Možda je pre spor da zaštiti komp od groma, ali ipak onaj mali osigurač pruža utjehu i sigurnost :D

PS: Jedan prigodni...

Kako se zove muško od ose?
- Osigurač :rotfl:

unknown
28-08-2008, 00:20
ma ništa ne može od groma zaštiti....

Sickmanno1
28-08-2008, 00:57
Ok....sad cu mozda ispast glup...al zar nema svako bolje napajanje zastitu od prenaponskog opterecenja?

kikl0p
28-08-2008, 01:23
a kaj s monitorom?

blood4me
28-08-2008, 01:48
Pa na nekim napajanjima imas izlazni napon i tamo prikopcas monitor hehe

Ivan_87
28-08-2008, 07:44
Ok....sad cu mozda ispast glup...al zar nema svako bolje napajanje zastitu od prenaponskog opterecenja?

da i na codegenu 480W piše da ima tu zaštitu :D

narf
28-08-2008, 08:23

posljednji.

kako, što, di ga ima? :D

vidio sam u pdf-u na njihovom siteu, al nije cijeli časopis.

Karlo_from_Bjelovar
28-08-2008, 08:26

posljednji.

vidio sam u pdf-u na njihovom siteu, al nije cijeli časopis.

ma pita te sick da zna rec na kisoku...

narf
28-08-2008, 08:33
dovoljno je da kazes broj vidia :D[/quote]

posljednji.

vidio sam u pdf-u na njihovom siteu, al nije cijeli časopis.[/quote]

ma pita te sick da zna rec na kisoku...[/quote]

ahaaa :D pa onaj zadnji, na naslovnoj stranici ima najavu testa grafičkih kartica.

narf
28-08-2008, 08:34

jel ima ovo čudo prenaponsku zaštitu?

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=4488

Gwin
28-08-2008, 08:45
imaš link na tom admu.."posjetite stranicu ovog proizvoda"..

Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection, and Short Circuit Protection provide maximum safety for your critical system components.
ali to je više orijentirano prema unutra. da zaštiti komponente..

napajanje samo po sebi ima jako dobar zaštitni sustav, dovoljno brz da spriječi nagli šok koji će doć kroz utičnicu. ali te to ostavlja sa sprženim napajanjem na koje ti kod nas nitko neće dat garanciju..

produžni kablovi sa zaštitom su super stvar, ali nisu nepogriješivi,
ili iskapčaj komp iz struje, ili investiraj 1500-2000 kuna u pravi UPS, linijski, gdje nema teorije da grom prođe kroz bateriju

narf
28-08-2008, 08:46
nema nekog jeftinijeg riješenja? oko 600-700 kuna? :(

streetrace777
28-08-2008, 08:53
evo pogle kod mene u trgovini sta imamo belkin produzno sa UPSom. znaci komp ce ti ostat radit ali i imao zastitu od groma, za 500kn.

http://www.tehnoline.com/web/index.php?page=shop.product_details&option=com_virtuemart&flypage=shop.flypage&product_id=3&category_id=1&manufacturer_id=0

bezimeni
28-08-2008, 08:56
Pod broj jedan...šansa da vam dođe strujno preopterečenje je daleko veće ako živite u obiteljskoj kući te imate struju na kuću dovedenu putem zračnog voda sa nekog stupa.Tada bi jedan ups bio najbolja zaštita.Prednaponsaka zaštita nije 100% sigurna.Ja bi rekao 50%.Vidio sam jednom kada je grom lupio i strujna utičnica je totalno pocrnila.Tu ne pomaže nikakva zaštita ,eventualno ups.Ako živite u stambenoj zgradi,gdje su strujne instalacije podzemne,šanse su puno manje da vam lupi grom ali i dalje postoje.Ja stanujem u zgradi i imam prednaponsku zaštitu ali svejedno kada sam kod kuće,ako grmi totalno isključim kabel iz utičnice.To je jedina 100% zaštita.

Gwin
28-08-2008, 08:59
fran... rekao sam "pravi ups, linijski". ima nekoliko različitih načina rada UPS-a. linijski je najbolji, jer komp nema nikakvog direktnog kontakta sa strujom, nego sve ide preko baterije. ali on i košta.
s druge strane, bilo kakva zaštita je bolja nego nikakva

Karlo_from_Bjelovar
28-08-2008, 09:12
zivim u obiteljskoj kuci...
znam da je pred nekoliko godina bio test u bugu UPSova ispod 1k kn i best buy je pokupio APC, grand prix takoder...
ako grmi, a takva zastita nije sigurna onda cu, kao i inace, iskljucivat komp iz uticnica, kao sto sam i do sada radio... (iltiga produzni)

koji bi po vama bio best buy ups ispod i iznad 1k kn? (kategoricno ftw)

Gwin
28-08-2008, 09:25
ovisi o konfi..

idealno je da ups ima dovoljno snage da zadrži komp u punom pogonu kad nestane struje. npr, udar groma usred gejmanja..

zoky
28-08-2008, 09:42
Al sad se opet postavlja pitanje dal se "običnome" korisniku isplati uzimati ups iznad 1.000kn?!
Moje je mišljenje da u većini slučajeva ne, pa tak i u tvojem slučaju karlo (ako misliš uzimati)...al to je samo moje mišljenje! ;)

narf
28-08-2008, 09:49
pa dajte neki prijedlog taman da pokrije 6 utičnica, može zadržati komp u stabilnom radu 2-3 minuta taman da se ugasi, a ujedno štiti od gromova i sličnog.

Karlo_from_Bjelovar
28-08-2008, 10:05
meni je cist dovoljno da moze na bateriji bit sat vremena, i da ima 6 uticnica... konfa iz siga...

narf
28-08-2008, 10:06
meni je cist dovoljno da moze na bateriji bit sat vremena, i da ima 6 uticnica... konfa iz siga...

sat vremena na bateriji, teško da ćeš naći jeftin.. ovi kvalitetni apc-ovi modeli od 700kn drže po par minuta.

bezimeni
28-08-2008, 10:09
Ne pratim upsove ali to sa sat vremena mislim da ni ne postoji.To ti se mjeri u minutama.Desetak minuta ti je sasvim dovoljno da sejvaš ako nešto radiš i sigurno ugasiš računalo.

edit:također je bitno koliko dobro napajanje imate ako ga kombinirate sa ups-om.Bitno je "vrijeme zadržavanja" koje se mjeri u milisekundama i što je duže to bolje.To je vrijeme od potpunog nestanka struje pa do trenutka kada napanje primi struju iz ups-a.Ako napajanje ima kratko vrijeme zadržavanje komp će se jednostavno ugasiti prije nego primi struju iz ups-a.

streetrace777
28-08-2008, 12:35
Karlo jesi vidio ono moje imas prednaponsku zastitu + UPS + telefonska zastita , mozes izdrazat do 20 minuta. Inace UPS nije ni cilj da ti na njima radis, nego da imas dovoljno vremena da pogasis programe, sejvas sta treba si to je to.

RIDER32
28-08-2008, 14:07
Ja eto zivim jako blizu 2 najveceg i najvaznijeg zeljeznickog cvorista u hrvatskoj tako da svaki grom ode u sine pa sam vald siguran od groma. :D
A nikad kad sjeva neiskopcavam komp iz struje niti ga gasim.
Ako ga udari grom prije cu dobit novi :D

Gwin
28-08-2008, 14:18
street, al njemu to nije dovoljno..
taj tvoj model je 300W primjerak.. a njemu treba minimalno 500W, preporučljivo čak 700W
mora u njega uštekat monitor, zvučnike i konfu.

s time da ako kupuje UPS, a nema baš jeftinu konfu, onda mora uzet kvalitetnij primjerak, linijsko-interaktivni UPS

u kojem slučaju pričamo o "Belkin 1000VA (550W) Line-intera.(AVR) (F6C100DEUNV)" modelu, kojeg nema ispod 1000kn.
jači modeli od 1250VA (650W i 700W primjerci) koštaju 1400kn.

i nije toliko bitno vrijeme trajana baterije, koliko snaga. jer ako njemu UPS ne može pružit punu snagu pri nestanku struje, usred nekog važnog posla (tipa autocad, koji je dosta energetski zahtjevan) ili gejmanja u nečem gdje nema sejvanja (unesi igru po izboru), onda mu nije ni najmanje bitno kaj se mobitel bude i dalje mogao punit..

bezimeni
28-08-2008, 14:25
Sve u svemu puno je jeftinije iskopčati kabel iz utičnice :D .

Gwin
28-08-2008, 14:32
istina.. al onda se mobitel ne bude mogao napunit iz upsa :D

enikejs.. UPS je genijalna stvar za kompove koji se ne bi smjeli gasit jer vrte nekakve izračune i za ljude koji stvarno rade neš prokleto bitno na njemu.

ali, realno..ko što velli bezimeni.. jeftinije je iskopčat komp :D

Karlo_from_Bjelovar
28-08-2008, 16:11
ma meni nije toliko da ja radim na njemu... ovdje kod mene ak nema struje nema sat vremena, i to jako rijetko nestane... meni je bitna prednaponska zastita...

streetrace777
28-08-2008, 16:49
street, al njemu to nije dovoljno..
taj tvoj model je 300W primjerak.. a njemu treba minimalno 500W, preporučljivo čak 700W
mora u njega uštekat monitor, zvučnike i konfu.

s time da ako kupuje UPS, a nema baš jeftinu konfu, onda mora uzet kvalitetnij primjerak, linijsko-interaktivni UPS

u kojem slučaju pričamo o "Belkin 1000VA (550W) Line-intera.(AVR) (F6C100DEUNV)" modelu, kojeg nema ispod 1000kn.
jači modeli od 1250VA (650W i 700W primjerci) koštaju 1400kn.

i nije toliko bitno vrijeme trajana baterije, koliko snaga. jer ako njemu UPS ne može pružit punu snagu pri nestanku struje, usred nekog važnog posla (tipa autocad, koji je dosta energetski zahtjevan) ili gejmanja u nečem gdje nema sejvanja (unesi igru po izboru), onda mu nije ni najmanje bitno kaj se mobitel bude i dalje mogao punit..

istina ali recimo ovaj, dode 700kn, line interactive UPS od Blazera

http://217.14.221.177/euweb/StartEU.ash ... VFDYL3OiIF (http://217.14.221.177/euweb/StartEU.ashx?_command=showItem&item=cen-ups1000li%20%20%20%20%20&location=SKL&session=QsIM0UCrLLVFDYL3OiIF)

Gwin
28-08-2008, 17:23
dobar.. ali sad se vraćamo na onu belkinovu garanciju na uređaje prikopčane na njega :D