PDA

Pogledaj cijelu verziju : Europa Universalis 3 - diskusija i uspjesi

Stranica : 1 2 [3] 4

Insert
28-03-2010, 19:22
http://www.imagesforme.com/upload/947f6315.jpg

Mađarska me napala i oslobodila crnu goru i walachiju, ali nakon toga su zaratili sa bohemijom pa sam ja napao mađarsku, vratio što su mi uzeli i oteo im još nekoliko provincija. Tijekom rata je došlo do masovnih pobuna, nastale su hrvatska i transilvanija, a mađarska je spala na 4 provincije.

keko
28-03-2010, 19:38
Lijepo si se proširio, koliko vojske trenutno imaš?

Insert
28-03-2010, 20:46
Lijepo si se proširio, koliko vojske trenutno imaš?
Imam samo 13 000, ali pravim još regimenti. Rat je tek završio, a prije rata sam imao 4 provincije i 6 000 ljudi.

Tweetybird
28-03-2010, 23:01
Lijepi oportunizam, sto drugo da kazem.

Akul
18-04-2010, 12:24
Za one koji ne znaju: u najnovijeme beta patchu, tijekom mirovnih sporazuma je moguće aneksirati naciju čak i ako ima više od jedne provincije: dok god ste u stanju vazalizirati ih, možete ih i aneksirati.

toTheCore
19-04-2010, 16:24
Nakon duzeg povremenog lurkanja sam se odlucio registrirati na forumu, tako da prvo pozdrav svima :)

Poceo sam igrati EU3 (verzija 4.1b+IN+HttT+NA) pa imam par pitanja odnosno nadam se da cu dobiti par savjeta. Poceo sam igrati sa Francuskom, ( 3. put sad pocinjem ispocetka jer je zadnja dva puta prilicno lose zavrsilo ), grand kampanju od 1399. Lose bi zavrsilo jer bi me nakon 50-60 godina svi blizi i daljni susjedi mrzili pa bi konstantno bio u ratovima + unutarnji nemiri sta bi na kraju dovelo do kaosa. Ne znam ako je mozda krivo to da se nisam jos navikao na tempo igre pa mozda zelim prebrzo sve aneksirati u granicam danasnje francuske.

Sad kad sam 3. put poceo ispocetka prvo sta sam odlucio je uzeti engleskoj one 3 pokrajine na kontinentu(imam za to i misiju) pa sam ih napao iz skotske (sa skotskom u alijansi), no nakon sta sam osvojio sve 3 njihove pokrajine na kontinentu morao sam osvojiti jos 4 na otoku da bi konacno prihvatili da mi predaju 1 pokrajinu :shock: Znaci da bi mi predali sve 3 bi ih morao dodobra sasjeci a jedan od problema je da ne mogu slati pojacanja brodovima dok sam u ratu sa njima, jer oni pocinju sa ja mislim flotom od 40 ili 30 ratnih brodova.
Sad me zanima sljedece:
1) Da li je bolje vazale aneksirati diplomacijom ili vojno ? Ili mozda oba nacina? Isto tako me zanima ako je npr. bolje aneksirati sve te manje vazale koji imaju 1 ili max. 2 provincije na jedanput, znaci u jednom ratu ili treba biti strpljiv pa cekati priliku makar to bilo mozda i za 20-30 ili vise godina ?
2) Da li ima nekakvo pravilo koliko godina bi trebalo biti razmaka između ratova koje zapocinjes ? Ako bas treba pratiti "war exhaustion" ili samo stabilnost ?

To bi bilo to zasad. Ako netko ima kakav savjet i ima vremena za odgovoriti super :thumbs2:

Akul
19-04-2010, 17:59
Welcome!
Evo nekoliko savjeta od mene. Neke od njih vjerojatno već i pratiš, ali ipak valja spomenuti

Lose bi zavrsilo jer bi me nakon 50-60 godina svi blizi i daljni susjedi mrzili pa bi konstantno bio u ratovima + unutarnji nemiri sta bi na kraju dovelo do kaosa. Ne znam ako je mozda krivo to da se nisam jos navikao na tempo igre pa mozda zelim prebrzo sve aneksirati u granicam danasnje francuske.

Ne žuri se. Igra traje do 1821. godine. Ima dovoljno vremena da se sve to osvoji.
Također, iskoristi činjenicu da si monarhija pa koristi kćeri kao osvajačice. Ja sam s Hrvatskom tako osvojio Austriju i Poljsku ;)

1) Da li je bolje vazale aneksirati diplomacijom ili vojno ?

Diplomatski rađe. Osvajanje koristi za ne-vazale.
Također, ako nemaš na neku provinciju core, rađe ju vazaliziraj. Prije ili kasnije dobit ćeš misiju da ih aneksiraš čime dobiješ core a provincija bez corea je ponekad veći teret nego provincija manje.

Inače, čini mi se da previše ratuješ. Tijekom mirova, koristi i druge elemente kao brakove, trgovinu i kolonizaciju u svoju korist i pokušaj ugrabiti HRE krunu podmićivanjem prvo nadbiskupskih glasača a kasnije i drugih glasača. Istina je kad kažu a je šarm ponekad jači od topa.

Također, jednom kad istjeraš Engleze s kontinenta i natjeraš ih da maknu coreove s tvojih provincija, pokušaj poboljšati odnose s njima i prekinuti neprijateljske veze i za osvajanja prati misije.

2) Da li ima nekakvo pravilo koliko godina bi trebalo biti razmaka između ratova koje zapocinjes ? Ako bas treba pratiti "war exhaustion" ili samo stabilnost ?

Preporučujem da ne ulaziš u ratove ako ti WE nije jako nizak i stabilnost drži na +3.
Također, ako ti je stabilnost ispod +3, sva ulaganja postavi u stabilnost. Kad je na +3, investiraj samo u jednu stvar dok ne levelira pa investiraj u nešto drugo. Ovo je efikasniji način nego da u sve investiraš moderativno.
Također, UVIJEK zaključaj Treasury slider tako da klikneš na njega desnim klikom miša. Tako, neće ti se to pomicati kad budeš pomicao ostale slidere.

keko
19-04-2010, 18:55
Naravno, prati i Infamy, ako napadaš okolo bez ikakvih povoda, rasti će ti infamy, a čim veći infamy, to te svi više mrze, a ako prekoračiš limit, svi dobivaju casus belli na tebe.

Akul
19-04-2010, 19:00
Naravno, prati i Infamy, ako napadaš okolo bez ikakvih povoda, rasti će ti infamy, a čim veći infamy, to te svi više mrze, a ako prekoračiš limit, svi dobivaju casus belli na tebe.

Dodatak spomenutome: ako ti je infamy iznad nule, tvoji odnosi s drugim državama će padati tako da diplomatski nije mudro imati veći Infamy of 5.

TeraBajt
19-04-2010, 19:07
pozdrav, wellcum to teh forums.

iskusni plejeri vec su sve rekli, al ako se zelis malo ohrabrit za igru sa francuskom, predlazem ovaj aar http://www.europa-universalis.com/forum ... p?t=430418 (http://www.europa-universalis.com/forum/showthread.php?t=430418)S. sta reci nego, world conquest.

Insert
19-04-2010, 22:02
Za one koji ne znaju: u najnovijeme beta patchu, tijekom mirovnih sporazuma je moguće aneksirati naciju čak i ako ima više od jedne provincije: dok god ste u stanju vazalizirati ih, možete ih i aneksirati.
Mirovne pregovore bi trebalo još doraditi, glupo je recimo to što sve zemlje iz saveza ne sudjeluju u pregovorima, nego samo jedna država koja uzme sve sebi, a ostale dobiju šipak.

Usput, zna li netko zašto ne mogu ući u veneciju s vojskom?

TeraBajt
19-04-2010, 22:16
imaju brodove u jadranu (izvadjene van, blokiraju put u veneciju)

Tweetybird
20-04-2010, 09:42
Kao sto Tera kaze, straits. Takva mjesta, ima ih par, se mogu prijeci bez brodova - dok god nema neprijateljskih brodova izmedu. Imas ih i u Danskoj, Sicilija, Japan, Krf, Skotski otoci itd. Jako zgodna mjesta za zatvoriti neprijatelje ako imas veliku flotu, pa im onda osvajaj praznu zemlju.

Akul
20-04-2010, 10:13
Što me podsjeća...
...kad sam jednom igrao s Achaeom, tako sam zarobio 30 000 Turaka na Corfu-u. Ssamo zamislite taj otočić na kojem Turci sjede ne mogavši se niti centimetar pomaknuti XD

toTheCore
20-04-2010, 15:09
Hvala na savjetima. Jucer nisam imao vremena igrati pa cu probati danas.

Sta se tice HRE, kao francuska nisam se bas ni zamarao sa time. Mislim da nisam ni u sklpou HRE a znam kad zazuzmem neke pokrajine koje su dio HRE mogu u "provincial decisions" odabrati da ta pokrajina izstupi iz HRE. Vidio sam da postoji opcija, valjda ako se dovoljno ojaca, da se francuska proglasi imperijom, sta ce mi onda HRE :D

Nemam opciju podmicivanja kardinala. Mislim da su to makli u HttT ?

Akul
20-04-2010, 16:03
Vidio sam da postoji opcija, valjda ako se dovoljno ojaca, da se francuska proglasi imperijom, sta ce mi onda HRE

1. HRE ti daje OGROMAN manpower i još neke bonuse
2. Ako voliš ratove, HRE će te ubaciti u dosta njih jer moraš braniti članice. A iz ratova možeš izvući puno, puno love i prestiža
3. Nakon nekoliko reformi, možeš dobiti "Hereditary Title" (više se ne glasuje za cara već je uvijek ista država car) tako da se ne moraš ni zamarati više bivanjem "dobrim" carem
4. Nakon još jedne reforme, sve te članice postanu TVOJI vazali. Drugim riječima, dobiješ veće prihode i legiju odanih saveznika koji kad god nešto okupiraju stave tvoju zastavu na to što opet znači da imaš nekoliko deset-tisuća besplatnih vojnika koji šire kaos po neprijatelju
5. Nakon još jedne reforme, sve te članice aneksiraš i postaneš država Holy Roman Empire, coreovi uključeni

Nemam opciju podmicivanja kardinala. Mislim da su to makli u HttT ?

Ne kardinali, NADBISKUPI (Archbishops).
Nadbiskupije su jedna vrsta država i HRE ima tri, četiri glasača koji su nadbiskupije na početku. Kako nadbiskupije ne mogu glasati za sebe jer nisu monarhije, lako je navesti ih da glasaju za tebe ako imate izvrsne odnose.

Insert
20-04-2010, 18:59
imaju brodove u jadranu (izvadjene van, blokiraju put u veneciju)

Kao sto Tera kaze, straits. Takva mjesta, ima ih par, se mogu prijeci bez brodova - dok god nema neprijateljskih brodova izmedu. Imas ih i u Danskoj, Sicilija, Japan, Krf, Skotski otoci itd. Jako zgodna mjesta za zatvoriti neprijatelje ako imas veliku flotu, pa im onda osvajaj praznu zemlju.

Hvala, vidim sad na mapi da je venecija malo odvijena od kopna. To im je inače ogromna prednost s obzirom da imaju jaku flotu.

Tweetybird
20-04-2010, 20:17
HRE je preraden da treba dosta truda, bar u pocetku, da se dobro vodi. Ali, ako mislis da je vrijedno, bonusi su, ha, recimo samo da su bolesno dobri, pogotovo zadnjih par.

Mislim da ne misli na tu vrstu potkupljivanja nego na Holy See. Da, nema vise potkupljivanja kardinala. Ali sad ih ima puno vise i broj koji dobivas puno ovisi o Narrowmindedness, odnosu sa Papal States, National Ideas te i oblik drzave - teokracije i monasticki redovi imaju vecu sansu.

I, da, upravo zbog toga ti je Engleska, npr., gotovo neosvojiva bez gamey igranja tipa stavljanja vojske u Skotsku pa proglasenja rata.

jimmystef
28-04-2010, 21:51
Pozdrav!
Nisam baš neki fan računala niti sam imao naviku provoditi previše vremena pred istim dok nisam naletio na europu universalis. Igrica je bila najbolja strategija koju sam ikada igrao i moguće je da sam psihički ovisan o istoj.
No, postoji problem (da nema problema ne bih se registrirao)
Dakle, u kući imam dva laptopa i sranje od stolnog računala. Jedan laptom ima operativni sustav xp :bravo: :bravo: , dok je drugi krvavi windows 7 (majku mu njegovu, mrzim taj operativni sustav). Ugl., kao zdrav i normalan mladić prvo odlučih instalirati igru na xp jer je xp :bravo: :bravo: , win 7 :thumbs1: . Nakon što nije profunkcioniralo jer je preslab laptom bio sam prisiljen iskoristiti omraženi i ružni laptop moga oca sa operativnim sustavom win 7 (krv mu njegovu).
Naravno da je trebalo osposobiti admina i raditi tko zna sve kakva sranja na računalu ( našao upute na internetu) da bih omogućio da instalira igru. Nakon instalacije krv pišat sa svim patchevima, krpanjima i slično. No, muke su se isplatile, popustio sam u školi, sjebao maturu, prestao čitati knjige, viđati se sa djevojkom, drkat, jest, spavat itd. itd. itd. Sanjao sam kako Francuska prestaje biti saveznik Bavarije pa kako ja potom proglašavam rat bavariji da oduzmem provincije, oslobodim Anhalt i dobijem IA dovoljno da proguram onaj zakon o vazalizaciji svih članova HRE :D :D :D :D
No,
nažalost
dogodiše se sranje i jednoga dana kada učitavah save game onaj se pješčanik zavrtio unedogled i nije se prestao vrtjeti. Čekao sam dvadesetak minuta. Ništa. Potom upalih task menađera i on kaze da program ne responda. Dođavola, išao brisati sejv gejmove jer sma mislio da ih ima previše pa da blokiraju igru. Kasnije sam saznao da na win 7, krv mu kevinu prokletu bijem, ima neka virtualna memorija u koju on to sprema i da ju treba naći pa pobrisati sejvove. Naravno da ju nisam našao...Potom sam pokušao izbrisati antivirus (pomislih da on skeniranjem blokira) ali win 7 ne da, krv mu njegovu. Zatim ugasih virtualnu memoriju, onesposobih hrpu stvari u nadi da ce proraditi, skinem patch usto i tako stvari. I ništa...Problem je u tim sejvovima- ili se zamrznu ( u smislu vječnog okretanja pješčenika) ili pak se sustav crasha uz poruku da se eu3.exe morao ugasiti. Više ne znam što da činim.
Prodat cu dusu vragu ako treba, samo da zaigram europa universalis opet.

P.S. ne mogu se prebaciti na xp jer moj otac snob smatra da je win 7 najbolji windows jer je najnoviji i najljepši, usto i najsranje, krv mu njegovu!

Pomoć!

Dakle, kako da zaigram eu ponovno?????

Akul
29-04-2010, 00:23
Ironično, meni SVE radi stabilnije nego na XP-u :P

A virtualnu memoriju koriste SVI operacijski sustavi, ne samo Windows 7.
Koliko imaš RAM memorije i koliki ti je Hard Disk? U tome bi trebao biti problem, ne u OS-u (EU3 možda nema super grafiku, ali bome jede memoriju kad je gladan).

Grim
29-04-2010, 06:59
P.S. ne mogu se prebaciti na xp jer moj otac snob smatra da je win 7 najbolji windows jer je najnoviji i najljepši, usto i najsranje, krv mu njegovu!

Heh, tvoj otac je u pravu. Windows 7 je puno bolji od XP-a, a XP je sada staro smeće. :)

Uglavnom, kao što je Akul rekao, prvo navedi svoju konfiguraciju, iako mislim da ti konfiguracija nije problem pošto EU3 nije zahtjevna igra. Kao drugo, probaj napraviti ovo, na desktopu napravi shortcut na EU3 te klikni desni klik na njega i stisni Properties/Compatibility, u Compatibility tablici ti piše "Run this program in compatibility mode for" i kućica, stisni kućicu i izaberi Windows XP (service Pack 3) i stisni Apply. Te probaj ponovo pokrenuti taj save.

keko
29-04-2010, 18:46
Mogao bih opet početi igrati ovo čudo. Zanima me je li tko od vas probao igrati s nekim državama koje nisu europske, da li je zabavno igrati s njima?

Insert
29-04-2010, 19:05
Mogao bih opet početi igrati ovo čudo. Zanima me je li tko od vas probao igrati s nekim državama koje nisu europske, da li je zabavno igrati s njima?
Pa, i nije baš. Sa indijancima recimo ne možeš razvijati tehnologije i slično.

jimmystef
29-04-2010, 19:23
Konfiguracija:
procesor AMD Turion x2 Dual Core Mobile RM-76 2.3 GHz
RAM: 3.00GB(2.75 usable)
64bit

Pitanje:
Na koliko da stavim virtualnu memoriju? Imam koliko pise da je recommended (4218), a space available je 73 631 na C-u. Da stavim više?

jimmystef
30-04-2010, 00:20
Instalirao ponovno igru, stavio umjesto na program files (x86) na samo Program files. Upalih igricu i sve je u redu. Igram sa Austrijom nekih sat, dva, pokušam kliknuti neno guštam igrati neće raditi.a reichsform reformu (prije toga sejv za svaki slučaj) i propade mi reforma. Ništa, resign i ponovni log na prethodni sejv. Igra ide jedno 20ak sekundi i crash uz veselu dojavu eu3.exe has stopped working, windows is checking for solution to the problem pa zatim kaze da nema solutiona proklet bio.
Jedina igra koju iskreno uživam igrati ne želi raditi. Peh je da stalno mislim na to i Renovatio Imperii i aneksiju Bavarije toliko da mi vise nista nije gust.
Molim da ako naslućujete neko rješenje da mi ga kažete. U protivnom, mislim da cu razbiti laptop ako mi jos jednom ugasi.

Insert
03-05-2010, 15:39
Postoji li event ujedinjenja italije i koji su preduvjeti?

keko
03-05-2010, 16:34
Imaš to među nacionalnim odlukama, ako se dobro sjećam, moraš posjedovati i imati core na Rim, Firencu, Napulj i Sienu.

Tweetybird
04-05-2010, 19:41
Papinska drzava to ipak ne moze, no u HttT imaju alternativnu odluku
proglasiti Kingdom of God on Earth ako posjeduju cijelu danasnju Italiju. Time ukidaju Curiu,
ali i Excommunication i Crusade.

TeraBajt
08-05-2010, 01:30
http://www.imagesforme.com/upload/a0627525.jpg
malo sam si englez. diploannexo skotsku, pwnao francuze u nekoliko navrata, ko i burgundijce, samo 2 provincije u francuskoj mi nemaju core. vazali su mi britanija i francuska.

alles gut for now.

i da, godina je 1449.

Tweetybird
11-05-2010, 14:31
Pretpostavljam da pod Britanija mislis Bretanja?
Uglavnom, lijepo, ali daj povezi malo te posjede.

Tsaя
11-05-2010, 15:46
Jel se planira EU4 ??

Insert
11-05-2010, 15:49
Kad sam ja nečji vazal ili sam u personalnoj pod nekom državom, automatski sam u ratu kad netko zarati sa mojim gospodarima. Kad ja vodim personalnu uniju i imam vazale, oni odjednom imaju svoju volju i u rat uđu eventualno kao saveznici. Ne kontam zašto to ne žele ispraviti u nekom patchu.

Insert
11-05-2010, 18:02
Moj Milan:
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_3c664b16.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1123765_eu3m.JPG)

Sa napuljem sam u personalnoj uniji (ja je vodim), a saveznik sam sa bohemijom, hrvatskom, burgundijom i gruzijom.

Zajedno s burgundijom usporavam širenje francuske jer kasnije postanu brutalno jaki.
Planiram ujediniti italiju, a od sad će biti lakše s obzirom da kontroliram oveći dio. Samo mi je venecija trn u guzici jer imaju 20+ carracksa (najveći brodovi) i još malih brodova, a ja s ovoliko teritorija imam samo 9 karaka, 9 galija i 6 cogova. Treba mi veća flota da ih aneksiram. Mirnodopska vojska mi je 35 000 ljudi.

jimmystef
11-05-2010, 18:59
Uglavnom, update na problem:
Primjetio sam da nakon reinstalacije mogu sejvat normalno, međutim što igra dalje napreduje to su veće šanse za blok save gamea. Znači, odjednom krepaju kasniji sejvovi i nikako više ne mogu nastaviti igruosim da loadam one ranije pa igram,no ako sejvam nekad kasnije opet blokaju kod loada.
Nadalje, kad igricu otvorim izravno iz foldera klikom na eu3.exe tada se sejv loada beskonačno vrijeme, a kada ga izravno sa prečaca otvorim (do igre ima jedan međuprozor na kojem je potrebno kliknuti "play") onda se igra crasha uz upozorenje- eu3.exe has stopped working. Pokušao sam i sa compactibility. Stavljao sam i windows xp service pack 3 i service pack 2. Pokušao sam virtualnu memoriju umjesto na system managed staviti sam na nekih 4200. Ništa mi nije jasno, zašto se taj sejv loada toliko.
Da li je to možda zbog piratske igre koja je skinuta s neta? Možda da nabavim novi laptop? Sve to bih učinio jer eu3 je izvrsna igra. Ako netko zna na kojem bi laptopu igra 100% radila ili koje mi je najjeftinije riješenje za omogućenje igre, radoću poslušati.

Akul
11-05-2010, 20:34
Jel se planira EU4 ??

Developeri trenutno rade Victoria 2.
Nakon što nju završe, mislim da će raditi Crusader Kings 2.
Tako da ako bude EU4, bit će najranije 2012. godine izdan

Kad ja vodim personalnu uniju i imam vazale, oni odjednom imaju svoju volju i u rat uđu eventualno kao saveznici. Ne kontam zašto to ne žele ispraviti u nekom patchu.

Vazali i PU memberi te kao saveznici uvijek prate u rat i kad nešto osvoje, to okupiraju pod tvoej ime (osim ako imaju core na tu provinciju mislim).
Također, ako ne uđeš u savez s njima u roku od nekoliko mjeseci, savez se automatski sklopi nakon nekog vremena (to je jedan raniji patch uveo).

Tweetybird
11-05-2010, 22:56
PU uvijek slijedi. Sto se tice vazala, treba ti alliance, onda i oni.

Za EU4 nema nikakvih sluzbenih izjava, no kao sto kolega kaze, sigurno ne uskoro.

Sto se tice saveova, stvarno ne mogu pomoci osim da kazem da negdje postoji save compiler koji smanjuje saveove, sto je preporucljivo nakon 1600. godine. Ako ga nadem, postam link.

Insert
13-05-2010, 18:03
http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_749d99b6.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/1126513_Eu32.JPG)
Još sam se proširio. Naslijedio sam cijeli napulj, a veneciju sam vazalizirao pa aneksirao (nekako sam im uspio odvući flotu pa upasti s vojskom). Sicilija mi je vazal, a u savezu sam s austrijom, bohemijom i hrvatskom.

keko
13-05-2010, 18:27
To je Moskva na mađarskom teritoriju?

Insert
13-05-2010, 18:34
To je Moskva na mađarskom teritoriju?
Da, aneksirali su mađare i kasnije uspjeli razbiti austriju (uzeli su steinmark i karnten) i hrvatsku (pešta).

Insert
14-05-2010, 18:43
http://xs.to/thumb-D342_4BED8BC0.jpg (http://xs.to/share-D342_4BED8BC0.html)

Evo ga, osnovao sam italiju, genou uskoro diplomatski aneksiram, a na savoy imam core.

TEJ
17-05-2010, 15:58
Pozrav svima

evo prijavia sam se na ovaj forum samo da vidim jel ima neko zainteresiran za on-line?
nije tesko preko hamachi-a sve se namisti za par minuta pa ako nas se skupi par mozemo se dogovorit ovaj vikend

jel zna neko di se moze igrati on-line a da ima vise igraca? npr. neku mrezu na hamachi koja je jos aktivna?

ja sam prvi put igra s hrvatskom osvoia madarsku i sjevernu italiju, napa sredisnju ameriku i kad sam dobia core kolonizira/otea portugalcima sj. ameriku, do negdi 1650 osvoia indiu dotuka castilu i portugal posla u benin!
inflacija mi je dosla do 140 sto sam posli skuzia da i nije bas pametno, ali me uvik spasavalo annual treaty 15% kad bi me napali austrija i turci koji su se prosirili po cilom sredozemlju dvorskim spletkama
nisam nikako moga povecati army tradition jer je HRE(burgundy) provea reforme
koje godisnje skidaju 4 ili 5% AT i nemogucnost biranja novog HRE

sad sam pocea s bohemiom bez nabijanja inflacije i s novim patchom koji annual threaty smanjuje kod primirja na 5% sto cini igricu malo tezom i zanimljivijom

neda mi se slike stavljat al ako oce ko on-line nek se javi ili bar da neki savjet di igrati protiv vise ljudi

keko
17-05-2010, 16:49
Dobrodošao na forum.

Iskreno, nikad nisam EU3 igrao u multiplayeru pa stvarno ne znam kako bi to radilo, ali sam zainteresiran da isprobam. Najviše me muči kako je izvedeno mijenjanje brzine vremena, jer ja u singleplayeru obavezno usporavam ili pauziram igru kod bilo kojeg većeg događaja, tipa ratovi i slično.

Što se tiče inflacije, nikad se nije pametno igrati s time jer ti povećava troškove svih istraživanja i izgradnje, a to te može odvesti u tehnološku, gospodarsku i vojnu zaostalost, što nikako nije poželjno.

Insert
17-05-2010, 18:12
Iskreno, nikad nisam EU3 igrao u multiplayeru pa stvarno ne znam kako bi to radilo, ali sam zainteresiran da isprobam. Najviše me muči kako je izvedeno mijenjanje brzine vremena, jer ja u singleplayeru obavezno usporavam ili pauziram igru kod bilo kojeg većeg događaja, tipa ratovi i slično.

Host kontrolira brzinu, svatko može pauzirati bilo kad, nakon 30 sekundi pauze bilo tko može maknuti pauzu. Nisam nikad igrao preko interneta, ali sam igrao u lanu preko hamachija i sve radi normalno. Jedini problem je što 10-ak godina u igri zna potrajati po 2 sata, pogotovo kad ratuješ s ljudskim igračem :D

Nije se teško dogovoriti oko brzine veremena kad su drugi igrači tu pored tebe, ali preko interneta bi bilo problem.

keko
17-05-2010, 19:09
Dobro zvuči, ako ima zainteresiranih, mogli bi probati preko vikenda.

Tweetybird
17-05-2010, 22:51
Ako se ugovori neki dan u tjednu, tece to ok. Oko 40-50 godina u par sati igre, a imas vremena i za diplomaciju i sve. Prilicno ok. Uglavnom, generalno za.

TeraBajt
18-05-2010, 12:52
za, al ovaj vikend najvjerojatnije ne mogu.

keko
18-05-2010, 13:06
Može li se netko usred igre ubaciti i preuzeti neku državu koju je dotad vodio AI?

Insert
18-05-2010, 13:46
Može li se netko usred igre ubaciti i preuzeti neku državu koju je dotad vodio AI?
Ne znam je li moguće ubacivanje.

Inače se država bira na početku isto kao u sp. Ne može se mijenjati tijekom igre (osim loadanjem saveova). Ne znam što se dogodi kad te aneksiraju u multiplayeru, možda onda možeš odabrati drugu državu.

TEJ
18-05-2010, 18:19
vidim da ima zainteresiranih :bravo:
ja cu napravit mrezu na hamachi, stavit cu je sutra na forum pa se dogovorimo kad cemo igrat :rambo:

keko
18-05-2010, 19:11
Odmah ja rezerviram Poljsku ako ćemo igrati.

Nodakim
18-05-2010, 19:34
Probao sam to davno s nekima,ali užasno laga na tada modernim kompovima.

TeraBajt
18-05-2010, 20:34
Engleska o/

Insert
18-05-2010, 21:50
Kontajte da sam i ja zainteresiran.

McPingvin_v2.0
19-05-2010, 00:29
Ako igram: Portugal :D

keko
19-05-2010, 15:12
Instalirao sam onaj handdrawn map mod, ali mi se baš ne sviđa. Mogu li se kako vratiti na defaultnu mapu (nisam napravio backup)?

Akul
19-05-2010, 15:59
Zašto nisi instalirao mod u Mod folder?
Inače, mislim da ćeš morati reinstalirati ako hoćeš staru mapu.

keko
19-05-2010, 16:10
Samo sa prekopirao preko jer sam bio u tijeku jedne igre pa nisam htio opet počinjati ispočetka.

Tweetybird
19-05-2010, 21:43
Milan ili Castilla, sto vam vise pase. Inace, da, obicaj je u MP da se igraju vece drzave ili trgovacke velesile, jer to bas... ne lici na SP. Ekspozija sirenja i onda grupacije, ratovi, backstab... zanimljivo!
Inace, MEIOU ima neki trik sa mjenjanjem mapa. Predlazem da skines i probas, mozda popravi.

By the way, HTTT najnoviji beta patch? Ako netko nema registrirani original za pristup beti... khm... mail, pa vidimo sto mogu.

TEJ
20-05-2010, 12:14
evo napravia sam grupu, instalirajte hamachi stisnite join an existing network

network id: crouniversalis

password: cro

ja cu uzet bohemiu, a kad cemo igrat to se mozemo dogovorit ovdi ili na chatu meni je sve jedno ja sam slobodan 0-24

TEJ
20-05-2010, 12:16
tribali bi imati svi istu verziju pa predlazem da skinete patch 4.1b ili ako ima neki noviji napisite

Insert
20-05-2010, 18:58
Zašto mi inflacija ne opada kad stavim treasury slider na nulu? U 20 god. mi se nakupi 1.0 inflacije, a skoro cijelo vrijeme držim treasury na nuli. Zar ne bi trebala opadati ako ne mintam?

keko
20-05-2010, 19:10
Zapravo ne. Ako ti držiš treasury slider na nuli, inflacija ti ni ne raste niti se smanjuje. Trebaš neke stvari koji ti smanjuju inflaciju, poput "National bank" ideje ili tax assessora, a ponekad ti i neki eventi smanjuju inflaciju.

Tweetybird
20-05-2010, 22:52
Zlato dize inflaciju, uz to, ako nisi isukrste velik. Cak i Austrija dobiva inflaciju dok ne osvoji 1-2 provincije.
Inace, da, 4.1b bi trebali igrati, i to checksum HY... nesto. Bacit cu oko sutra, sad mi se ne da ponovno paliti.

TeraBajt
21-05-2010, 12:56
dajte link za patch

jimmystef
23-05-2010, 15:47
Uglavnom, update na problem:
Primjetio sam da nakon reinstalacije mogu sejvat normalno, međutim što igra dalje napreduje to su veće šanse za blok save gamea. Znači, odjednom krepaju kasniji sejvovi i nikako više ne mogu nastaviti igruosim da loadam one ranije pa igram,no ako sejvam nekad kasnije opet blokaju kod loada.
Nadalje, kad igru otvorim izravno iz foldera klikom na eu3.exe tada se sejv loada beskonačno vrijeme, a kada ga izravno sa prečaca otvorim (do igre ima jedan međuprozor na kojem je potrebno kliknuti "play") onda se igra crasha uz upozorenje- eu3.exe has stopped working. Pokušao sam i sa compactibility. Stavljao sam i windows xp service pack 3 i service pack 2. Pokušao sam virtualnu memoriju umjesto na system managed staviti sam na nekih 4200. Ništa mi nije jasno, zašto se taj sejv loada toliko.
Da li je to možda zbog skrivene u čudesnoj šumi pod čarobnim hrastom igre koja je skinuta s neta? Možda da nabavim novi laptop? Sve to bih učinio jer eu3 je izvrsna igra. Ako netko zna na kojem bi laptopu igra 100% radila ili koje mi je najjeftinije riješenje za omogućenje igre, radoću poslušati.

UPDATE: Primjetio sam da nema problema kada igram in nomine; sve bude u redu. No čim instaliram i zaigram HTTT odmah se jave problemi sa sejvom i crashanjem.

Tweetybird
26-05-2010, 21:58
Pa dobro, lijepo se javi ekipa, a nitko ne bi na Hamachi, jelte? :|
Ajde, ljudi, treba se i igrati :wink:

Akul
27-05-2010, 11:41
Paradox pita: Što želite kao lsijedeću igru? (http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=477323)

Opcije su sliejdeće:
1. JOŠ JEDNA EU3 ekspanzija! Ne fokusira se na Europu već na ostatak svijeta
2. Nova Rome epskapzija koja nas vraće u Alexandrijsku eru
3. Nova HoI3 ekspanzija - povećan razdoblje, više fokusa na bitke
4. Victoria 2 ekspanzija - Američki građanski rat

3 i 4 mogu čekati IMO.
1 i 2 je bio teži izbor ali kako je EU3 već super a žalim da Rome postane igra dostojna svoje braće, +glasao sam za Aleksandrovu ekspanziju.

Ako ste član foruma, glasujte.
Ako niste, učlanite se i glasujte.

Insert
27-05-2010, 12:05
Moj izbor bi bila hoi 3 ekspanzija koja bi dodala doomsday scenarij iz hoi2.

keko
27-05-2010, 19:14
A novi Crusader Kingsi?

Akul
27-05-2010, 20:08
Paradox ima dva tima: New Game tim i Expansion tim (koji vodi Doomdark). (Patcheve rade developeri u slobodno vrijeme :P)
Drugim riječima, rad na ekspanziji neke igre ne utječe ni na koji način na izradu nove igre. A ovdje biramo na čemu će Ekspanzion Team slijedeće raditi.

New Game tim trenutno radi na Victoria 2. Kako su forumi već developerima postali ritantni radi svij "We want CK2!!" postova, ne sumnjam da će slijedeća igra po redu biti CK2 čiju najavu možemo očekivati par tjedana nakon izdavanja Victorie 2.

Akul
30-05-2010, 00:22
Hrvatski AI ponekad zna biti fascinantan :P

Screen iz nečije igre:
http://screenshot.xfire.com/s/94528554-4.jpg

Tweetybird
30-05-2010, 15:21
Dogada se skoro uvijek kad Madari odu na expansion spree and raspadnu se. Ili ostale zemlje koje imaju Core skoro sve preuzmu, kao ovdje, ili ih Austrija, OE i eventualno Poljska podijele.
Ali, jos uvijek, zgodan prizor za patriote medu nama :P

keko
11-06-2010, 18:47
Ljudi, imam pitanje, kako da napravim da mi ime države piše na mapi, kao na ovome screenu:

http://img143.imageshack.us/img143/863/eu388.jpg

Navodno bi to trebalo tako biti u najnovijem beta patchu, ja ga imam ali mi ne piše ime države.

Insert
11-06-2010, 23:26
Mislim da moraš imati 4.1b za peti mjesec. Postoji više verzija tog beta patcha.

keko
12-06-2010, 12:07
Zna li netko zašto mi se ovo događa, mislim na ove crne kvadratiće kod pogleda grada:
http://img809.imageshack.us/img809/3597/eu31.jpg

Akul
12-06-2010, 15:48
1. koristiš li modove?
2. jesi u igrinom direktoriju->map izbrisao mapu cache? (ovo se mora raditi svaki put kad se instalira mod, patch ili ekspanzija)

keko
12-06-2010, 17:02
Hvala, Akule, pomoglo je brisanje cachea. A sad dalje na posao, pokušaj civiliziranja i razvoja Etiopije.

keko
15-06-2010, 18:24
Ima li zainteresiranih da bacimo koji succession game? Prošli put kad se igralo nažalost nisam mogao, pa bi sad htio jedan odigrati.

Akul
15-06-2010, 19:10
Imam svu silu obveza, stresa, kolokvija i toga na faksu da bi mi ovo čak dobro i došlo. Ja sam za.

Tweetybird
15-06-2010, 19:32
Uvijek. Samo moramo uskladiti checksum, i obavezno beta jer (ironicno) ima problema sa uskladivanjem izmedu sluzbenih patcheva ako nisu kupljeni na istom mjestu.

Sphinx
09-07-2010, 17:43
Pozz, igram s Japanom, i imam par problema, pa ako mozete pomoc bilo bi super :P
http://img535.imageshack.us/img535/1460/japan1t.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/1159/japan2b.jpgS(tu se vidi koga san napada)
1. inflacija me ubija, jeli ima ista osim one ideje da pomogne ?
2. stalne pobune - posto sam pokoria dosta toga, i svi me mrze, stalno dobivam neke poruke, u kojima mi kaze npr do neke godine u nekoj regiji ce bit povecane pobune za +15
3. jeli u svim Azijskim zemljama istrazivanja idu sporo, ili je to samo kod mene ?

TeraBajt
09-07-2010, 19:23
1 - cim pocnes igrat baci oko na treasury slider, i gledaj da ti nikad ne prelazi nezeljenu svotu. jest da dobivas vise income svaki mjesec al to ti nece pomoc ako zaglibis u inflaciji. Jedino rjesenje ti je unajmit advisore za inflaciju i to sto sposobnije.
2 - infamy ti je 111, a stabilnost -3. po mogucnosti ne aneksiraj ni ne napadaj drzave bez casus bellija, te ulazi u stabilnost zemlje svaki put kad ti padne stabilnost.
3 - japan je u azijskoj tech grupi koja zaostaje za latinskom podosta. istrazivanja su ti 3 puta slabija (ako se dobro sjecam). da bi poboljsao situaciju pogledaj 'westernize' decision i sta ti treba za njeg.

vidim dosta si se prosirio, al znaj da to sve ima cijenu:)
ja sam u svojoj igri sa japanom vazalizirao 6-7 malih drzava koje granice sa kinom i onda napo, razneso im flotu i ceko da im naraste war exhaustion. jebena taktika, eventualno bi mi predali dosta provincija zbog pobuna.

Sphinx
09-07-2010, 19:52
2 - infamy ti je 111, a stabilnost -3. po mogucnosti ne aneksiraj ni ne napadaj drzave bez casus bellija, te ulazi u stabilnost zemlje svaki put kad ti padne stabilnost.
3 - japan je u azijskoj tech grupi koja zaostaje za latinskom podosta. istrazivanja su ti 3 puta slabija (ako se dobro sjecam). da bi poboljsao situaciju pogledaj 'westernize' decision i sta ti treba za njeg.

problem je sto sam napao mozda jednu dvi drzave, i dokrajcia ih, i sad svi mene napadaju, a ja to iskoristim pa nakraju ja njih slomim :P. Ugl imam pokrena 3-4 naroda sigurno + dijelove nekih drzava. mada dosta regija vec smatram core provicijama :P

3 hvala, to me zanimalo, jer znam kad bi npr igrao s bavariom, il nekom od njemackih "drzava" ovo bi islo puno brze, a sad jbt nikad istrazit :)

TeraBajt
10-07-2010, 23:02
a cuj, uzimanje provincija ti daje infamy a infamy daje casus belli drzavama s kojim granicis da te napadnu.

Tweetybird
13-07-2010, 13:11
Par savjeta:
Gubi novac mjesecno, dok ne gubis godisnje je sve ok.

Westernize - Innovative i Centralized ti treba. -3 -2 mislim.

NE napad bez Casus Belli. Ako napadas bez CB, uzmi samo 1-2
provincije. NE prelazi Infamy limit osim ako hoces igru u kojoj ratujes
svaki trenutak, bez prekida.

Sad je mislim, zajeb, ovim tempom ces 100 godina gubiti Infamy ako NISTA
ne osvojis. Mozda restart igre?

Njemacke drzave - Ako si nov i nemas strpljena - Prilicno tesko siriti se.
Pogotovo ako imas zadnji patch. Ako imas vise od 1-2 uncored provincije,
infamy se penje bez da osvajas. Nadalje, ako nemas Casus Belli, Emperor upada,
a to je obicno Bohemia ili Austrija (i to sa duplim manpowerom, dapace). To je spora,
diplomatska igra, osim ako uzmes nesto na granici, tipa Austriju ili Burgundiju. Ako igras
u TW stilu, nemoj HRE.

Sphinx
13-07-2010, 19:59
restartao sam s japanom, onda sam skuzia da azija nije za mene, pa sam pocea s hollandom :D.
rezultati:

posjedi u europi (http://img692.imageshack.us/img692/6295/hollandeu.jpg)
u americi (http://img138.imageshack.us/img138/5752/hollandamerica.jpg)

rank:1
tehnologije su mi: 20 20 17 18 20

Do sad sam bia u savezu s Bohemiom, ugl predobro, jer stalno pokrecu ratove, a ja za njima uzimam sto mi treba :D. I da, Castille je oslabia skroz, Francuske nema, itd. svasta cudno se izdogađalo, u neke stvari sam bia umjesan (npr francuska), a u neke ne (Castille :P). Planiram kolonizirat dobar dio S. Amerike. I da, cim Portugal krene kolonizirat, otvorim rat, i mucim ih dok ne predaju sve teritorije, imam casus belli + ogromne tehnologije, pa tako i jace vojnike.
Inflaciju uvik drzim na nuli, tu i tamo krenem skupljat pare, skupim par tisuca, digne mi se inflacija na 1-2, i to u sljedecoj godini spustim :)

I da, nemam volje osnivat netherlands, oce mi to sto utjecat na igru ? :)

TeraBajt
14-07-2010, 00:21
nece ali moze ti pomoc, ako imas provincije koje trebas samo trebas sacekati za core, iako mi se cini da ti fale 2-3 provnicije, mozes to sa vremenom aneksirat. Beneficije osnivanja nizozemske bi bilo dobivanje coreova na ostatak nizozemskih provincija iako ne znam koliko njih ti i treba za pokretanje odluke. inace vrlo dobra igra, nakon onog sa japanom, ovo je predobro. gg:D

Sphinx
14-07-2010, 00:29
malo san sporije igra, razmislia prije svakog poteza i dobro me islo :D. Btw nemam vise saveznika, ali nitko nema "muda" me napast. napa san portugal, pocupa mu sve kolonije iz S. Amerike, al nije bilo dovoljno da mi ih predaju, pa san ih nastavia napadat po europi, saterem ih za sekund jer su mi uniti prenapredni. Btw Munster je kao njih saveznik pokusao mi uzeti koji teritorij, nakraju je zavrsilo tako da sam ja njemu dva uzea :D. Btw imam aktivno 26k vojnika, s tim da su toliko napredni da gaze i po tri put vise vojnika, a o native amerikancima da ne pricam :P.

Sljedeci plan mi je istjerati svakoga tko ude u S. ameriku, i zauzeti je cijelu :)

Btw ima tko jos da igra osim mene i Terabajta, ili je svima dopizdilo

keko
14-07-2010, 01:09
Čeka se nova Victoria :wink: .

Akul
14-07-2010, 10:59
Ja često igram EU3 ali evo trenutno igram EU: Rome Vae Victis. Patchevi su dosta poboljšali igru pa se osjećam kao da igram nešto novo.
I da, čeka se nova Victoria ;)

Tweetybird
14-07-2010, 12:37
Ja jos uvijek sanjam multiplayer o kojemu smo bili pricali pred mjesec-dva.

Sphinx
14-07-2010, 12:38
Ja jos uvijek sanjam multiplayer o kojemu smo bili pricali pred mjesec-dva.
ja sam za, ako mi objasnite kako bi to islo :)
i kad bi igrali uopce ? (mora bi onda i ustelat verziju i sve)

keko
02-08-2010, 11:11
Imam pitanje, skinuo sam sad Magna Mundi Ultimate i primijetio da imam probleme s performansama, naime, kad je gotov mjesec, igra na neko vrijeme zastane i onda se tek nastavi, a na običnom EU nisam imao takvih problema. Da li Magna Mundi ždere više resursa od vanilla EU?

Akul
02-08-2010, 13:48
Da, Magna Mundi ždere više resursa jer ima puno, puno više eventova i varijabli od vanille

Akul
09-09-2010, 15:34
Europa Universalis III: Divine Winds (http://www.paradoxplaza.com/press/2010/9/europa-universalis-iii-divine-wind-announced)Snajavljen... i tako nam evo četvrta ekspanzija :D

Trailer koji pokazuje izmjene na mapi (BHmrMHgw6uc)... lijepe izmjene :D

Datum izlaska: Prosinac (smatrajmo to poklonom za Svetog Nikolu ili Božić)

keko
09-09-2010, 18:11
Izgleda prilično dobro, ali nakon Victorie, teško da ću se ikada vratiti na EU, jednostavno mi je prejednostavan nakon što sam igrao Victoriu. :wink:

Akul
09-09-2010, 20:26
Ja igram sve PI igre osim HoI-a (znači, Rome, CK, EU3 i V2... sve imaju svoje šarmove) tako da sam sretan ovom vješću.
Anyway, slijedeće srijede će izaći prvi DD i bit će ukupno 12 DD-eva do izlaska tako da rano dobivamo hranu informacijama.

Šteta što je Release Date daleko, ali PI ima dovoljno novca da radi dulje i napravi stabilniju igru (mada V2 ima problema i dalje nisu toliko veliki koliko znaju biti za PI.. gdje često treba čekati ekspanziju) a stabilnija igra je uvijek bolaj od buggirane.

Tsaя
09-09-2010, 20:48
Šta ne naprave EU4, samo siluju te nastavke. Igra je ok, al vrijeme je da naprave novu.

TeraBajt
09-09-2010, 20:50
gg je ovo.

Akul
09-09-2010, 21:11
Šta ne naprave EU4, samo siluju te nastavke. Igra je ok, al vrijeme je da naprave novu.

Zato jer EU nije jedina njihova franšiza i za očekivati je da EU4 neće izaći prije nego izađu HoI3, V2 i CK2. A potražnja za tima je daleko veća nego za EU4 koji može čekati. Uz to, Paradox je postavio anketu na forumima ekspanziju za koju igru igrači žele (tim za ekspanzije je odvojen od New Game tima tak oda to ne utječe jedno na drugo) i skoro 50% glasača su rekli da žele da EU3 dobije novu ekspanziju. Drugim riječima, prema mišljenju većine NIJE vrijeme da se napravi nova.

Akul
14-09-2010, 11:18
http://www.paradoxplaza.com/sites/default/files/screenc_0.png
http://www.paradoxplaza.com/sites/default/files/screenb_0.png
http://www.paradoxplaza.com/sites/default/files/screena.png

Akul
15-09-2010, 12:49
http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28007&d=1284546402
http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28006&d=1284546381

Kao što vidite, fokus na Japan je toliki da je Paradox odlučio da i Europljani imaju vlastite samuraje.
Just kidding... ovi su place holderi. Čini se da će Europljani dobiti i nove modele za jednice tako da mapa nije jedino što dobiva šminku.

Oh, i po screenshotu se čini kao da je preuzet i način obavještavanja iz V2.

Broj provincija je također uvećan: više od 100 novih provincija je navodno dodano (većina vjerojatno u Aziji ali i dosta po Europi, kao što se vidi po screenovima)

Akul
22-09-2010, 13:45
Novosti o ekspanziji:
- Japan je podjeljen na četiri frakcije, to jest četiri Daimyoa
- samo jedan Daimyo u datom trenutku ima titulu Shoguna
- samo Shogun može imati diplomatske donose sa zemljama van Japana
- Shogun ima posebnu vrijednost zvanu "Authority" koja simbolizira njegovo stajanje uz druge Daimyoe i uz cara. Što je veći Authority, to mu se otključava više diplomatskih opcija koje mogu koristiti u unutarnjim sukobima
- ako Authority postane prenizak, Shogun gubi titulu i Daimyoi se opet bore za tu titulu kroz raz i diplomaciju
- ako Japan bude napadnut od stranaca, svi Daimyoi se udružuju u rat protiv agresora

http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28189&d=1285154498

Akul
22-09-2010, 16:52
Također, ako u Japanu ostane samo jedan Daimyou, taj Daimyo (igrač) može formirati državu zvanu Japan čiem se gubi Shogunate feature ali dobivaju drugi bonusi (kao coreovi na cijeli Japan i dr.)

Akul
29-09-2010, 17:46
3. Nešto detalja o Kini

- da se poboljša i balansira gameplay s Kinom, dodane su FrakcijeSu njen gameplay
- tri frakcije se u Kini bore za prevlast: eunusi, birokrati i hramovi
- svaka će frakcija imati svoj InfluenceSi ona s najvećim će biti smatrana frakcijom na moći
- koja je frakcija na vlasti navelike utječe na to što možete raditi s državom. Na primjer, jedna će dozvoliti gradnju kolonija ali neće biti dozvoljeno nikakvo drugo ratovanje osim obrambenog
- influencija frakcije ovisi o trenutnom monarhu i Domestic Sliderima
- monarh s velikim vojnim sposobnostima će jačati moć ratoljubljivih hramova dok će slideri koji preferiraju pomorstvo pred kopnom jačati moć eunuhova
- Kina ima svoj zasebni sustav vlasti (goverment type): Celestial Empire
- car ima Mandate of HeavenSkoji predstavlja kolika je jaka vjera u to da Kina i njen car imaju podršku nebesa. To jača stabilnost države dok znakovi da nema podrške nebesa smanjuju stabilnost zemlje

http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28470&d=1285771116

keko
29-09-2010, 18:01
Nadam se da ovo na screenshotu nisu bonusi koje će frakcije zapravo imati, jer koliko vidim, uopće nema pozitivnih stvari, nego se samo Kina oslabljuje.

Akul
29-09-2010, 18:08
Ovo je sve još u ranoj fazi developmenta pa ne treba baš previše pažnje davati tome kakvi bonusi su tamo napisani (na primejr, sve tri frakcije čak daju isti penalitet XD)

Anyway, developeri su otkrili da više od jedne nacije može imati Faction sustav i da je sve to dosta modabilno. Drugim riječima, moderi mogu dati nešto slično ovoem svakoj naciji i uz to svaka nacija može imati drugačiej frakcije, drugačije modifiere za te frakcije, itd.

Akul
06-10-2010, 17:36
Primjer achievementa... mada ovaj vjerojatno neće biti prisutan u finalnoj verziji :(
http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28615&d=1286371759

Akul
13-10-2010, 15:20
Gradnja nacije

- Provincijske odluke su maknute a njihovi efekti stavljeni u zgrade
- gradnja građevina zahtjeva magistratove
- kad se provincija osvoji, neke građevine se automatski unište radi čega brza ekspanzija ima handikap
- 56 građevina se mogu sagraditi i svaka pripada jednoj od tri kategorije:
1. Obične građevine - građevine koje se mogu sagraditi u svakoj provinciji
-- one su nadalje podijeljene u kategorije za svaku od 6 tehnologija i odvojena grupa za fortove
-- građevine se u kategorijama grade sekvencijalno: prvo se sagradi prva zgrada u kategoriji i nakon nje se može sagraditi slijedeća iz kategorije, itd.
-- ovime se dobije i osjećaj specijalizacije tak oda ćemo moći imati provincije koje su specijalizirane za vojske, provincije s dobrom administracijom, itd.
-- zadnje dvije građevine u kategoriji onemogućavaju gradnju zadnjih dviju iz ostalih kategorija ali zato zadnje dvije imaju najsočnije efekte
2. Jedna po državi - samo jednu ovakvu građevinu se može imati u cijeloj državi. Na primjer War College i Grain Depot. Neke od njih zahtjevaju da su određeni uvjeti ispunjeni
3. Manufakture - nema promjena

http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28836&d=1286972047
http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=28840&d=1286977194

Link na veliku kolicinu screenshotova (http://www.gamershell.com/pc/europa_universalis_3_divine_wind/screenshots.html)

Forengner
17-10-2010, 11:49
Imam jedan problem-Igram kao saxony i imam relation 200 sa svim elektorima Holy roman empire-a ,ali idalje svi podrzavaju Cleves umesto mene?Imam samo jednu naciju koja me podrzava,iako sam u odlicnim odnosima sa svim elektorima???Kako zaprvo postati Holy roman emperor?(vec imam relation 200 sa SVIM elektorima,ali me skoro nijedan ne podrzava..

Akul
17-10-2010, 13:06
Imaš li HTTT? ako se ne varam, samo trebaš držati miš iznad štitića electora u HRE prozoru i vidjet ćeš razloge zašto koji ellector glasuje za koga.

Forengner
17-10-2010, 16:03
Nemam HTTT,ali ok,ja samo zelim biti imperator da bi mogao bez problema da anektiram sve 1-provincijske drzavice i stvorim Nemacku~Postoji li neki nacin da osvajam drzave koje su u carstvu bez da ulazim u rat s trenutnim imperatorom? (Bohemiom).(Igram kao Brandenburg)

Akul
17-10-2010, 17:07
Teško je napasti neku državu HRE-a bez da se uplete HRE. Možeš pokušati napasti saveznika izvan HRE-a ali često ta HRE država neće skočiti u pomoć.
Također, ako postaneš Imperator i napadaš članice, teže će biti zadržati titulu jer odmah gubiš odnose sa svim glasačima a nakon godine 1600 će ostale države napuštati HRE ako si ti car čime će ti prestiž pasti na dno dna što zna biti big problem (osim ako s svakom državom nemaš konstantno 200 odnose... što je teško jer moraš onda nakon svakog unutarnjeg rata ili odbijene obrane slati svakoj državi novac).

U HTTT-u je još teže osvajati HRE, ali car ima moć da dovodi reforme i time na kraju stvori još jaču državu od Njemačke: Holy Roman Empire (odmah aneksiraš sve države HRE-a i dobiješ coreove).

Forengner
17-10-2010, 17:23
Pa da li je onda uopste moguce stvoriti Nemacku?(bez previse rata) :? .(ako ne moze Nemacka,moze Prusija :) )

TeraBajt
17-10-2010, 17:28
tesko stari moj:D ali moguce je u svakom slucaju:D

keko
17-10-2010, 18:18
Prusiju možeš stvoriti ako igraš s Teutoncima ili s Brandenburgom. Brandenburg ima od početka odluku form kingdom of Prussia, ali mora izvršiti neke ciljeve, dok Teutonci tu odluku dobivaju negdje oko 1600, ako se dobro sjećam.

Akul
17-10-2010, 18:29
Načini na koje se može formirati Prusija su prikazani ovdje (http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Form_Kingdom_of_Prussia)

Forengner
17-10-2010, 18:37
Nije problem to,pise u samoj igri,problem je u tome sto nikako ne mogu postati imperator,(iako mi je odnos sa svim vassalima 200..)
(A bez titule imperatora ne mogu oformiti Nemacku)

keko
17-10-2010, 19:00
Možeš oformiti Njemačku bez titule cara. Moj savjet bi ti bio da uzmeš neku jaču njemačku državu koja je na samoj granici Njemačke, pa osvajaj države izvan granica HRE-a. Nakon što postaneš dosta jak ili car postane neka država s jednom provincijom, možeš bez problema napadati njemačke državice, sve ih osvojiti i formirati Njemačku.

Insert
18-10-2010, 15:11
Vjerojatno je mislio na formiranje HRE-a (za to treba biti car i provesti reforme), ne njemačke.

Forengner
18-10-2010, 15:20
Ne,pricam o formiranju Nemacke.(moram da drzim Lubek,Brandenburg,itd itd)

keko
18-10-2010, 15:34
Da, baš ih moraš držati, ako si car, ništa ti to ne znači. Dakle, moraju baš biti u tvome posjedu.

Forengner
18-10-2010, 15:37
Sto je prakticno neizvodljivo zbog trenutnog cara:Kralja Bohemie.(Bohemia ima 33.000 vojnika a ja 12.000,plus su sve te manje nemacke drzavice pod protekcijom Austrije,koja opet ima oko 40.000 vojnika.
Ne vidim kako bih mogao da uspem. :(

Akul
18-10-2010, 16:48
Miruj i radi nešto drugo. Ponekad, neka slaba država postane car i to je dobra prilika za napad.

Forengner
18-10-2010, 18:54
Upravo sam osvojio Slesvig,Vorpommern i par ostrva,naime,upao sam u rat sa Svedskom/Danskom/Norveskom (Norveska i Svedska su vazali Danske) i potpuno ih unistio,popeo mi se prestiz za nekih 10-12 poena,i ukoliko mi se ukaze jos ovakvih odlicnih prilika,formiranje Nemacke ce biti lako :) .

Akul
20-10-2010, 13:52
- Horde s istoka (ili sa zapada ako igrate s Kinezima) sad funkcionirjau drugačiej nego prije
- Horde su UVIJEK u ratu sa svim nacijama tako da nikad nema mira na granici i istočne Europske nacije moraju budno paziti što se na granicama tamo događa
- jedini način da se situacija smiri je taj da Horda prisili državu da joj postane vazal ili plaća Tribute
- kako ih osvajati? Nacije šalju koloniste u njihove zemlje (napokon će sve nacije imati koristi od tih momaka) i kad se dobije grad, provincija padne u vlast te nacije. Naravno, horde neće samo mirno stajati i puštati igrača da radi što hoće: pokušati će spaliti kolonije pa igrač mora koristiti vojske da bi ih štitio
- horde imaju i bonuse: pljačkanjem provincija dobivaju puno zlata i military Traditiona i ako nacija postane dovoljno jaka, može se civilizirati

http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=29039&d=1287578682

Insert
20-10-2010, 17:05
Sto je prakticno neizvodljivo zbog trenutnog cara:Kralja Bohemie.(Bohemia ima 33.000 vojnika a ja 12.000,plus su sve te manje nemacke drzavice pod protekcijom Austrije,koja opet ima oko 40.000 vojnika.
Ne vidim kako bih mogao da uspem. :(

Čekaj da se te jače zemlje uvuku u teže ratove pa napadaj. U većini slučajeva neće intervenirati.

Forengner
20-10-2010, 17:08
Konacno sam uspeo,oformio sam Nemacku,posle mnogo ratova,zlatni orao se uzdize iznad Brandenburga,sad imam i svoju sferu uticaja,ko zna mozda za par vekova stvorim i carstvo...Ljudi,treba mi pomoc,sad kada sam Nemacka,veoma uticajna i jaka drzava,da li treba da napustim sveto rimsko carstvo?

Akul
20-10-2010, 17:59
Ako ti HRE smeta, mislim da ti se više isplati napraviti Dismantle HRE tako da prestane postojati jednom za svagda.

Forengner
20-10-2010, 18:03
Nisam imperator,a hre zelim odrzati u nadi da ce oni barem nekako zaustaviti prodor Rusa,koji su vec osvojili Poljsku i Litvaniju.(ja ne mogu nista uciniti po tom pitanju jer sam u ratu sa Francuzima.

Akul
27-10-2010, 12:29
Poboljšan Peace interface u ekspanziji:

http://forum.paradoxplaza.com/forum/attachment.php?attachmentid=29169&d=1288176405

Forengner
27-10-2010, 12:40
Ti,ja pretpostavljam imas HTTT,i jos neki patch ne?( koji je u pitanju,jer bih ja hteo da malo patchujem igru.)

TeraBajt
01-12-2010, 10:32
3 gejma:
Svedska:
http://i55.tinypic.com/qy95xx.jpg
Papinska drzava:
http://i55.tinypic.com/2ihs5c6.jpg
Bizant:
http://i56.tinypic.com/18ma6u.jpg
http://i54.tinypic.com/2iqbsif.jpg

prvi gejm: dosta naporno al uspio napravit skandinaviju nesto godina kasnije. uglavnom presto igrat al bi me eng sigurno napala.
drugi gejm: dosta ratova i srece al gg, nije mi se dalo vise igrat kad sam ujedinio apeninski poluotok
treci:
najzanimljiviji. srbija, bosna, hrvatska i albanija mi vazali, lud sam bre luuud. moguce prijetnje: litva

keko
04-12-2010, 11:32
14.- tog izlazi Divine Winds, tek sad vidio.. :)

Insert
04-12-2010, 16:44
14.- tog izlazi Divine Winds, tek sad vidio.. :)
Već? Čeka se :)

keko
11-12-2010, 13:57
Znam da sam već ovo više puta spomenuo i na kraju ništa od toga, ali mogli bi baciti jednu multiplayer igru ako ima zainteresiranih. Ja sam napravio network na hamachiju, ime: europamulti, pass: divine winds, pa ako ima zainteresiranih, dajte da se organiziramo i bacimo jednu partiju.

Arbiter of Change
19-12-2010, 15:58
Je li izašao Divine Wind već? Vidim da vlada radio tišina. :)

keko
19-12-2010, 18:23
Izašao :), radio tišina je zbog zaokupljenosti DW-om. Budem ja sutra stavio par screenova i kratko izvješće moje igre s Brandenburgom.

Forengner
19-12-2010, 18:57
Poceo igru sa mocnim Ming-om.Za sada ide ok,iako je poprilicno tesko,mislim da cu radije probati neku manju,trgovacki nastrojenu zemlju,naprimer,Veneziu.
@Keko:ides li ka stvaranju Prusije ili Nemacke?

Insert
19-12-2010, 19:50
Uf, ja sam sa brandenburgom davno stvoro oveću njemačku. Imao sam mirnodobsku vojsku od ~350 000 ljudi tamo negdje u 1700. :)

keko
19-12-2010, 20:58
@Forengner: Imam već sve teritorije koji mi trebaju za Prusiju, ali je ne namjeravam stvoriti jer moram biti protestant, a ne isplati mi se prelaziti jer mi je 80 % provincija katoličko. S druge strane, sigurno idem na stvaranje Njemačke, a možda i Svetog Rimskog Carstva.

TEJ
20-12-2010, 16:32
Moze pomoc?

instalirao sam DW i kad izaberem drzavu par sekundi nakon sto ude u igru uvjek me izbaci ???
instalirao sam samo DW nevezano uz prosli nastavak jel ima stim veze ?
ili je igrica zahtjevnija od HTTT koji mi je malo steka

Forengner
20-12-2010, 16:36
Treba ti EU3 I HTTT.
Evo ti system req,cisto onako.

Intel Processor - Pentium D 3.6GHz
AMD Processor - Athlon 64 X2 Dual Core 3600+
Nvidia Graphics Card - GeForce 7900 GS
ATI Graphics Card - Radeon X1900 Series
RAM (Memory) - 1 GB
Hard Disk Space - 1 GB

Tsaя
20-12-2010, 16:54
Baš me zainteresirala igra.
Koje su diplomatske i političke opcije u igri?

Forengner
20-12-2010, 17:13
Ih,mnogo ih ima,od raznih spijunskih igara do anektiranja i stvaranja vazala,slanja mita,(poklona tacnije ;p) stvaranjem protektorata.
Kupi EU3,odigraj koju partiju sa,recimo,Austrijom ili Bohemijom,pa ako ti se dopadne,kupi i HTTT -(Heir to the throne) a kasnije,i DW.

Tsaя
20-12-2010, 17:21
Jel se može igrat s Ukrajinom?

Dal ima igra dobar tutorial? Više sam upoznat sa TBS-om (tip TW) i igrama tipa COH.
S EU i HOI baš nisam dobro upoznat, pa će mi trebat vremena da naučim igrat.

Forengner
20-12-2010, 17:26
Cim odigras 2-3 partije sa nekom laksom zemljom,sve ti bude jasno,za pocetak uzmi Austriju,Bohemiju,- to nisu teritorijalno ogromne zemlje,a imaju dosta vojnika i para na pocetku,kasnije,pokusaj da igras sa Ukrajinom,a posle par game-ova,uzmi Muscowy i pokusaj da stvoris Rusko carstvo.

Tsaя
20-12-2010, 17:29
Dal se može mijenjat glavni grad, ime države, religija, dal se može nametnut religija nekoj regiji...

Forengner
20-12-2010, 17:32
Religija,glavni grad se mogu menjati ali za ime nisam siguran,cini mi se da se ne moze menjati.Mozes nametnuti zeljenu religiju svojim provincijama,to se radi slanjem misionara.

Tsaя
20-12-2010, 17:33
Svi će da budu pravoslavci!!!!!!
Baš sam zainteresiran, moram probat igru!

Još jedno pitanje. Dal mogu birat oblik vlasti (kraljevina, republika...) i dal mogu birat oblik/vrstu politike?

Forengner
20-12-2010, 17:35
Svakako to ucini,igra je odlicna.(uzmi i ekspanzije usput) Probaj i Victoriu.

Insert
20-12-2010, 17:39
Svi će da budu pravoslavci!!!!!!
Baš sam zainteresiran, moram probat igru!

Još jedno pitanje. Dal mogu birat oblik vlasti (kraljevina, republika...) i dal mogu birat oblik/vrstu politike?
Da, možeš sve. Imaš više vrsta vlasti monarhije, carstva, repubike, sultanati... Svaki od tih oblika ima još više podvrsta (Npr. feudalna monarhija i apsolutna monarhija). Promjene su dugotrajne, a može ih forsati igrač ili recmo može doći do revolucije (Podignu se pobunjenici i prave kaos. Moraš im popustiti ako ih ne možeš vojno pobijediti).

Religija se može nametnuti i mirovnim sporazumima. Pobijediš nekoga i nametneš mu svoju religiju.

Probaj odmah sa svim ekspanzijama jer je tako igra puno bolja. Zahtjeva dosta učenja i privikavanja, ali se isplati :)

Tsaя
20-12-2010, 17:43
Hvala, budem.
Dal se te opcije sa religijom ponude kad neku regiju osvojiš?

Forengner
20-12-2010, 17:45
Ne znam za vas,ali prvih 15 min mi je bilo nekako cudno i bezveze,medjutim,par sati posle,nisam mogao da odvojim progled od monitora,kolonizacija,vazali,ratovi,mornarica,pobu njenici,svetska diplomatija,sfere uticaja,veliki politicki igraci,ujedinjenja,verski ratovi,invazije,spijunaza.
Obimna igra koja trazi odredjeno vreme da se na nju naviknes,ali cim to odredjeno vreme prodje,krece prava strateska ludnica :) .
@Tsaя:nop,kada pobedis u ratu (tojest,imas visok war-score) dobijes opciju da protivniku posaljes poruku u kojoj mozes da izneses svoje zahteve,recimo,da prihvati tvoju religiju,da ti prestupi neku provinciju,da postane tvoj vazal.

Tsaя
20-12-2010, 19:37
E, dal je Zaporožje Ukrajina?

Insert
20-12-2010, 20:09
Ne. Ukrajina je na početku pod Litvom (isto kao što je Hrvatska pod Mađarskom). Može nastati kasnije ako se pobune nacionalisti ili ako netko razbije litvu na manje državice. Možeš i uzeti Litvu pa osloboditi Ukrajinu kao samostalnu državu i onda nastaviti igrati s njom.

Tsaя
20-12-2010, 20:31
Daj mi reci, kako da neka regija postane potpuno moja. Evo, osvojo sam Azov, al je ta regija samo iscrtkana, nije potpuno u mojoj boji. Kak da bude skroz moja?
Zašto nemogu zaratiti s Krimerijom?

Akul
20-12-2010, 20:44
Daj mi reci, kako da neka regija postane potpuno moja. Evo, osvojo sam Azov, al je ta regija samo iscrtkana, nije potpuno u mojoj boji. Kak da bude skroz moja?
Zašto nemogu zaratiti s Krimerijom?

1. Regija je tek okupirana. Moraš otići u mirovne sporazume i zahtjevati provinciju da bi ju/ih dobio (što naravno završava rat)
2. Crimea je horda u DW ako se ne varam što znači da ste konstantno u ratu. Protiv hordi se boriš tako da im koloniziraš provincije (i štitiš te provinciej vojskama inače će ti oni spaliti kolonije)

Tsaя
20-12-2010, 20:49
A kako se kolonizira horde?
Kako oslobodim neku svoju regiju, npr. ukrajunu ak igram s latvijom i kako onda počinjem igrat s ukrajinom?

Akul
21-12-2010, 02:33
A kako se kolonizira horde?

Nisam siguran jer još nisam igrao... ali mislim da ti treba provincija (možda s coreom) sjediti u susjedstvu njihove i onda moraš slati koloniste i štiti provinciju vojskama

Kako oslobodim neku svoju regiju, npr. ukrajunu ak igram s latvijom i kako onda počinjem igrat s ukrajinom?

Počneš s Latvijom, klikneš na štit, Release Vassals i odabereš Ukrajinu.
Nakon toga spremiš igru, odeš natrag u main menu, odabereš save, na mapi klikneš na ukrajinu i Play
Oh da, i biti ćeš im vazal na minimalno 5 godina (nakon 5 godina možeš razbiti vazalni odnos)

Ja non stop igram s 'rvatima pa sam već naviknut na to :P

Tsaя
21-12-2010, 14:40
Hvala, sad ću probat. Uvijek volim igrat s malim zemljama.

Šta znači onaj caus belli? (valda sam dobro napiso)
Što je core?

Jel mogu razvijatiti tehnologije?
Di biram vjeru, politiku...

Forengner
21-12-2010, 14:52
Casus belli ti je opravdani rat,tojest,razlog-ukoliko nemas casus belli,druge zemlje ce na tebe gledati kao na agresora,pa ce ti reputacija znatno opasti,nikad ne polazi u rat iz cista mira,cisto zbog teriotrijalnih potreba.
Core provincije su ti startne provincije koje na pocetku igre imas,a potrebno je da prodje oko 25 (50) godina, cini mi se da bi novo-osvojene provincije postale tvoje core provincije.
Veru i politiku ne mozes cesto da menjas,najbolje vreme za promenu vere je uzdizanje protestantizma,ukoliko si katolik. Politiku mozes da menjas,ali ne svaki cas,vec to zahteva mnogo vremena.(i mnostvo promena) a sve to unistava stabilnost drzave.

Tsaя
21-12-2010, 15:38
Evo igrams Ukrajinom i napao sam Mongole.
Osvojio sam 3 njihove regije. Kako da se sad primirima a da mi oni daju te tri regije.
Malo je glupo da ja njih tražim te tri regije bez da im išta dam, dal im mogu dat pare u zamjenu za te regije i mir?

Akul
21-12-2010, 15:54
Odeš u Sue for Peace i napraviš "Demand Tribute". Tamo odabereš uvjete mira i na dnu ti piše hoće li to prihvatiti. ako neće, povećaj War Score tak oda još toga okupiraš.
BTW, nemoj prebrzo osvajati jer veliki Infamy nije poželjan.

Ako igrap s DW, Mongoli bi trebali biti Horda tako da im ne možeš na taj način uzimati provincije već kolonizacijom. Kako ej DW tek izašao pa nisam iskušao taj stil igranja, ne mogu pomoći.

Forengner
21-12-2010, 15:57
@Tsar:Hell no,prvo neka ti war-score bude barem 70%,upecatljivo ih pobedi,onda predji u diplomatske razgovore,moras da imas poptunu kontrolu nad te 3 provincije,prvo im posalji predlog da ti jednostavno predaju teritorije,ako odbiju (pri dnu menija ti pise da li ce prihvatiti tako nesto) Ako ne prihvate tvoj predlog,nastavi da ratujes,sve dok oni ne budu na kolenima,(ako si dovoljno jak,to nije problem).
BTW:predlazem ti da za sada ostavis mongole na miru,sto vise se angazuj na teritoriji Balkana,pomazi malim drzavicama,zajedno zaustavite Otomansko carstvo.

Tsaя
21-12-2010, 16:07
D ratujem s turcima?
A je, monfola je najdenom previše, nemam se više čime ratovat, njih ima previše.
Gdje vidim svoj warscore?
Neigram DW, igram EU3 sa svim nastavcima prije DW.

Forengner
21-12-2010, 16:13
Da,ujedini sve narode Balkana,zajedno se borite protiv najezde,naravno,ti ces imati najvise koristi od toga.
War-score ti je u uglu ekrana.(mali stit)

Tsaя
21-12-2010, 16:16
Kako misliš da ujedinim narode balkana. Pod ukrajinu ili šta?
Dal ih moram osvojit da bi to ostvario?

Akul
21-12-2010, 16:20
Možeš ih osloboditi njihovih loših vlasti i staviit pod mudru vlats Ukrajine (prijevod: osvojiti ih).
Možeš ih i vazalizirati... što je ponekad i korisnije.

Forengner
21-12-2010, 16:24
Vazaliziraj ih,one ce biti pod tvojom kontrolom (ne mogu same delovati) A neces morati da direktno resavas njihove unutrasnje probleme.Kada dodje vreme,samo ih anektiraj.

Tsaя
21-12-2010, 16:28
Znači da bi uspio napraviti vazala, dal moram baš svih onih 5 uvjeta ispunit. (prijateljstvo, ista vjera, odnosi oko 190...)?

Forengner
21-12-2010, 16:30
Nop,vazala mozes stvoriti ratovanjem,osvajanjem,ali da bi pripojio neku drzavu maticnoj zemlji,moras imati ispunjene gore pomenute uslove.

Tsaя
21-12-2010, 16:43
MA evo sad sam probao napasti moldaviju, pošto ima jednu regiju, al opet mi se ta država nije pripojila, ušao sam kasnije u rat s još 3 države, one su meni oglasile rat jer su saveznici moldavije.
Što da napravim kad osvajam državu s jednom regijom.
Koji je najbolji način na napravim od nekoga vazala?

Forengner
21-12-2010, 16:47
Argh!Neorganizovanost.
Prvo budi siguran da napadas zemlju koja nema mnogo saveznika,potom,odmah posalji svoje osvajacke trupe ka nesrecnoj zemlji,sto brze pobedi neprijateljske trupe,cim osvojis teritoriju,predji u pregovore i od ponudjenih opcija odaberi 'Anex'.
Ende.
Vazale stvaras tako sto potpuno pobedis odredjenu drzavu i ponudis joj tvoju 'protekciju' - tj,time od nje napravis malenog vazala.

Tsaя
21-12-2010, 18:16
Ma ja se sav izgubim, neznam što sve da pratim, ima puno toga, treba se naviknut i naučit sve to.

hrčak
21-12-2010, 21:58
Igram već dva dana, igrao sam sa Huronima prvo i osvojio sav mogući teritorij koji mogu osvojit, nakon toga sam otišao u neku malu azijsku državu i probao zaustaviti prodor Kine koja kontrolira većinu istočne Azije ali na žalost bezuspješno pa san spao na 3 regije. Nakon toga sam pokušao spasiti Papinsku državu od propasti ali jednostavno je prokleti Al uspio izgubit 4 regije od njih 5 godinu dana prije događaja sa Kinom i sada na kraju igram sa nekom NJemačkom državicom i cilj mi je stvoriti Prusiju, jej.

Tsaя
22-12-2010, 18:02
Dal mogu na neki miran način dobit neki grad od neke zemlje?
Treba mi neki grad od Poljske s kojom sam u savezu. Dal ga mogu kupit ili nekako preuzeti, ali bez rata?

Nekužim zašto nemogu napraviti vazala. Ispunio sam svih 5 uvijeta, ali je opcija da mi postanu vazali siva, tj. nemogu na nju kliknut. Zašto?

Forengner
22-12-2010, 18:06
Kupovina se ne isplati,radije ga osvoji celikom i hrabroscu svojih legija ;) Vazali se najlakse sticu ratom,dakle,prvo pobedi neku manju drzavicu,pa joj u uslov za mir posalji predlog o bezuslovnoj kapitulaciji i predaji svih oruzanih snaga.
tl:dr - pobedi drzavu u ratu,ponudi joj predlog o vazalizaciji.

Tsaя
22-12-2010, 18:18
Ok.
Dal mogu ja poslat nekome zahtjev za personalnu uniju, ili to mogu ostale države meni?

Dal postoji mogućnos da kupim neku regiju? Ako da, kako?

Akul
22-12-2010, 19:18
Dal mogu ja poslat nekome zahtjev za personalnu uniju, ili to mogu ostale države meni?

Personalna unija se ne može zahtjevati već se ona događa. Ako kralj neke zemlej s kojom si u braku umre bez nasljednika, postoji šansa da uđe pod tvoju personalnu uniju. Diplomatskom opcijom Claim Throne možeš povećati šanse da se to dogodi... ali to ima svoju cijenu i ako se kralju rodi nasljednik u međuvremenu, trud ti pada u vodu.

Dal postoji mogućnos da kupim neku regiju?

Nope. Možeš prodavati ali ne i kupovati regije (jer AI ne bi znao to koristiti kako spada).

Tsaя
22-12-2010, 19:49
Evo, zauzeo sam Crnu Goru! :D
Sad ću da bijem srbe, pa turke.
U personalnoj uniji sam sa Hrvatskom, baš lijepo. Dal ja mogu njih nekako mirnim putem pretvorit u vazale?

Akul
22-12-2010, 20:45
Ne možeš ih vazalizirati.
Ali PU je slično vazalstvu. Najveća razlika je ta da svaki put kad ti kralj umre, postoji šansa da odjednom dobiješ sve njihove zemlje (Inheritance)... ili da ih izgubiš ako su vam odnosi manji od 0 kad kralj umre.

keko
22-12-2010, 21:27
Imaš u DW-u opciju da zemlju s kojom si u PU integriraš u svoju državu, ali ne znam koji su točno uvjeti.

Akul
23-12-2010, 00:58
Ah da, dodali su takvo nešto... mislim da su u Diariu spomenuli da PU mora trajati bar 50 godina da bi opcija bila dostupna... mada je to vjerojatno samo jedan od uvjeta.

Tsaя
23-12-2010, 11:17
Kako da mi neka provincija koju sam osvojio i u mom je teritoriju postane core?

Poljska ima jednu regiju koja pripada njima, ali i Ukrajini. Dal postoji neki način da dobijem tu regiju?

Tsaя
23-12-2010, 12:56
Kako da mi neka provincija koju sam osvojio i u mom je teritoriju postane core?

Poljska ima jednu regiju koja pripada njima, ali i Ukrajini. Dal postoji neki način da dobijem tu regiju?

Kako da spriječim unutarnje ratove s rebelsima. Stalno ratujem sam sa sobom, kako da to spriječim i zadovoljim te regije?

?????

Forengner
23-12-2010, 13:01
Na prvo pitanje sam ti vec odgovorio na prosloj strani,-Da bi neka provincija postala core,treba da prodje 25-(50) godina od datuma kada si je prisvojio.
Regije su zadovoljne ako nema rata,ako imas para,ako ti je drzava stabilna (-nestabilna je tokom rata,posle vecih sukoba ili posle poraza) Najvaznije je da posle nekog sukoba prodju barem 2-3 godine,za to vreme ce ti se drzava stabilizirati i sve ce biti ok.

Tsaя
23-12-2010, 17:14
Turska i Poljska su mi zaprijetile da će me napasti ako objavim rat nekome. Ja želim uništit krimeriju, al se bojim da će ovo dvoje onda mene uništit.
Dal ih mogu natjerati nekako da se predomisle?

keko
23-12-2010, 17:18
Ne možeš, morat ćeš čekati da ti warning isteče, ali ne znam koliko godina. Druga opcija je da napadneš kad Osmanlije i Poljska budu u nekom težem ratu ili unutarnjim problemima.

Tsaя
23-12-2010, 17:53
Neznam zašto me ti rebelsi toliko napadaju. Uspio sam te regije u svoju religiju pretvorit, al još uvijek su neredi. Stability mi je 3. Prestige 30.
Neznam, što da radim, dal mogu negdje smanjit poreze i slično?

keko
23-12-2010, 18:45
Probaj označiti regiju i drži strelicu miša na revolt risk, tada će ti se pojaviti prozorčić u kojemu će ti pisati što ti pridodaje revolt risku, a što ga smanjuje.

Tsaя
23-12-2010, 19:32
Evo, prestali su mi prijetiti. Odmah sam išao osvojiti tu krimeriju, jer je bila okružena samo mojim teritorijem.
Da se malo pohvalim svojim uspijehom. Rade mi nerede zbog nacionalizma, patriotizma i religije.

http://img64.imageshack.us/img64/7103/ukrajina1.png

Samo još čekam da mi sve te regije postanu core. Treba čekati 50 godina od kad je osvojena.

Forengner
23-12-2010, 19:38
Na neki nacin povezi svoje jugo-zapadne teritorije sa maticnim prostorima.(da ne bi dosao u situaciju da su ti te teritorije opkoljene) Koncentrisi se na Crno more,sto vise luka to bolje,treba ti sto vise prihoda,buduci da ti je zemlja osvajacki nastrojena.
Svaka cast,dosta teritorija si osvojio,bice problem odrzati to carstvo u komadu,zato bi morao u jednom trenutku da stanes,konsolidujes svoj polozaj na svetskoj sceni,i dobrih 10-20 godina posmatras manje drzavice,dok ne ojacas dovoljno,kada ojacas,juris na Otomane!

Tsaя
23-12-2010, 19:43
Ma planirao sam spojit taj balkan sa gornjim teritorijem, al neznam kako.
Turska je prejaka, imaju previše vojske, neznam kako bi ih pobijedio. Ja imam para, al nemam manpower dovoljno pa da napravim vojsku, a plaćenike sam pokupovao sve.
Bosna mi je vazal, sa Hrvatskom sam u personalnoj uniji, samo mi ta Turska smeta. Oni su mi trenutno jedini moguće neprijatelj.
Bojim se slat vojsku na Turke jer mi stalno izbijaju neki neredi, pa dvije velike vojske držim u Ukrajini, a jednu na Balkanu.
Jel imate vi kakvo riješenje?

Forengner
23-12-2010, 19:48
Imam resenje,za pocetak sredi sve unutrasnje probleme,dakle,resi problem ucestalih pobuna.Potom,modernizuj vojsku,treba ti sto vise vojske,zatim,podeli armiju na 4-5 grupacija,2 ce drzati front protiv Turaka,a ostale neka upadaju u turske teritorije i macem i ognjem sire Ukrajinu.(te upade vrse preko balkanskog dela,velika vojska neka udara niz obalu Crnog Mora.

Akul
24-12-2010, 00:20
Iskoristi nekoliko desetljeća da stabiliziraš državu. Kad budeš sigurniji, jaši na Turke.
Preporučujem da sagradiš i flotu i blokiraš onaj morski prolaz kod Carigrada tako da Turcima otežaš rat (ako tvoja flota stoji tamo, neće moći poslati vojske na Balkan)

Tsaя
24-12-2010, 10:57
Ja mislim da je sva turska vojska na balkanu. :( Imaju fakat prepuno vojske.
Nemogu radit brodove, jer te regije uz more nisu moje core regije. :(
Budem se malo strpio, sredio državu, pa napao.
Jel mogu nekako promijeniti vlast, da bude više na strani naroda. Trenutno sam feudalna monarhija.

Kako se modernizira vojska?

keko
24-12-2010, 11:20
Može mijenjati vlast, kako istražuješ government tehnologije, otključavaju ti se novi oblici vlasti. Vlast mijenjaš tako da klikneš svoju zastavu i onda ikonu čekića i knjige. Pretpostavljam da si već primijetio da zapadne europske države imaju drugačiju figuru vojnika nego npr. ti, Poljska itd. Da bi se modernizirao, trebaš imati nekoga susjeda koji ti je u tom tehnološkom drvu (mislim da ti je najbliže Bohemia) i onda imaš odluku u nacionalnim odlukama "Westernise". Nakon što si to proveo, pojaviti će ti se odluka "Military modernization" čime si zapravo završio proces modernizacije. Unaprijed te upozoravam da je to malo duži proces i da ga zasad još ne provodiš jer će ti dosta pasti stabilnost provođenjem tih odluka.

Tsaя
24-12-2010, 12:05
Dal je bolje da ostanem Feudalna monarhija ili da probam biti Merchant republic?
Dal u svakom gradu mogu imati samo jednu manufakturu ili više njih?

Forengner
24-12-2010, 13:31
Za sada budi feudalna monarhija,za trgovacke republike su najbolje male italijanske drzavice.

Tsaя
24-12-2010, 13:33
Državu sam podigao na noge. Sad je stvarno razvijena i jaka. Sve više regijami postaje core.
A manpower mi je sa 1000 porastao na 45000. Igra je sve zanimljivija.
Razmišljam o kolonijama. :)

Forengner
24-12-2010, 13:34
Nop.Centralizuj drzavu i unisti Turke.Ti ces biti europska sila.Daj koji screenshot.

Tsaя
24-12-2010, 13:55
Budme poslje sliku stavio. Da, sjebat ću turke. Al njih je jaaaako puno.

Kako da centraliziram državu?

Nekužim tu foru s modernizacijom. Dal postoje neki uvijeti.
Zemlje kje me okružuju imaju istu vojsku.

Akul
24-12-2010, 14:09
Budme poslje sliku stavio. Da, sjebat ću turke. Al njih je jaaaako puno.

Ne brisi se previše. Ja sam ih namlatio s Hrvatskom od 4 provincij3 (istina, koristio sam atricijske taktike: naveo ih da donesu vojsku od 60k i da siegaju Dubrovnik... prevelika vojska u premaloj provinciji (što dovodi do atricije iliti umiranja od gladi i pada morala) dovela je do sloma njihovih vojski i Hrvatska je nakon toga s vojskom od 10k opsjela cijeli Balkan i Malu Aziju)

Nekužim tu foru s modernizacijom. Dal postoje neki uvijeti.
Zemlje kje me okružuju imaju istu vojsku.

Klikni na štitić i na zadnji tab (tamo gdje vidiš misije i Decisione). Imaš decision Westernize i stavi miša na (?) da vidiš uvjete.
Ukoliko ne vidiš Westernise decision, onda ne graničiš s niti jenom razvijenijom državom. Širi se malo na zapad dok ne dobije granicu s na primjer Austrijom nakon čega će ti biti moguće westernizirati se. Ali budi upozoren: to je duži i skup proces a u ranoj igri ti nije obvezan.

Tsaя
24-12-2010, 15:54
Moram onda uništiti Hrvate i Bosance ako želim granicu s Austrijom. Poljake ne želim dirati.
Sad ću se fokusirati na Turke, a poslije na zapad i kolonije.

Tsaя
24-12-2010, 17:44
Uprao je došlo do velikog sranja.
Taman sam se pripremao za napad na Tursku, napravio sam 4 vojske od po dvadesetak tisuća ljudi.
Ali!
Austrija mi je iz čista mira objavila rat, pa sam tako završio u ratu sa 7 zapadnih država.
Hrvatsku i Poljsku sam sjebo, al Austrija neželi mir.

Akul
26-12-2010, 01:24
Na nazivima država na zoomed-out mapi se da proraditi. Znam da su i vazali dio moje države ali mjesto na kojem se nalazi naziv je ipak malo... čudan...

http://img593.imageshack.us/img593/7278/eu314.jpg

Nisam ništa osvojio od početka igre, ali sam zato vazalizirao Siciliju, Napulj, Toskanu, Urbano i Papu. Pola Italije je odano meni 8)

Akul
27-12-2010, 12:31
Čini se da imam tehničkih problema s DW-em pa sako neetko zna riješenje, neka javi:

Cijela igra je usporila. Spremanje igre traje 10 minuta (radi čega sam morao pomaknuti autosave na 5-year interval). Kada idete započeti igru pa kliknete na tab "Sved Games", treba skoro 10 minuta da mi da listu saveova. Kad kliknem na jedan od saveova, treba 10 minuta da mi pokaže mapu (dobro pa loadanje ne traje dugo)

Osim svega ovoga, igra radi normalno: loada se normalno i unutar igre sve ide glatko. Da li itko zna razlog ovome?

keko
27-12-2010, 13:26
Čekaj da izdaju patch, ima par sitnih bugova koje treba ispraviti, meni se isto tab "Saved games" loada malo duže, ali ne 10 min, nego negdje oko pola minute.

Akul
27-12-2010, 14:56
Nisam siguran hoće li patch pomoći, pogledao sam u njihov Tech Support forum i čini se da jedini imam ovaj problem

Tsaя
27-12-2010, 22:16
Na nazivima država na zoomed-out mapi se da proraditi. Znam da su i vazali dio moje države ali mjesto na kojem se nalazi naziv je ipak malo... čudan...

http://img593.imageshack.us/img593/7278/eu314.jpg

Nisam ništa osvojio od početka igre, ali sam zato vazalizirao Siciliju, Napulj, Toskanu, Urbano i Papu. Pola Italije je odano meni 8)

Kako tebi pišu mena država kad na mapi? Meni nepiše, kako da to napravim?

Akul
27-12-2010, 22:49
Mislim da jedan od patcheva za HTTT donosi imena na mapu. Instalacija DW-a također stavlja imena država na mapu.

Tsaя
27-12-2010, 23:01
Dal mi se briše kampanja, ako sad instaliram DW?

Akul
27-12-2010, 23:18
Ekspanzije puno toga mjenjadu pa ti neće save iz HTTT-a raditi kao instaliraš DW. Završi kampanju koju igraš pa onda instaliraj DW.

Tsaя
28-12-2010, 11:00
Aj, onda ću završit, pa ću onda taj DW instalirat.

Tsaя
28-12-2010, 13:32
Počeo sam kampanju izpočetka s Ukrajinom u Divine Wind.
Napao sam krimeriju i cijelu ju osvojio, sad treba potpisati mir, ali oni ne žele prihvatiti da mi predaju sve regije iako sam ih sve osvojio.
Nerazumijem zašto ih nemogu aneksat?
Što da napravim?
Dal bi pomoglo da sklopim mir s drugim nacijama koje su na strani krimerije u ratu, pa bi onda možda pristali?

http://img406.imageshack.us/img406/4885/ukrajina.png

Akul
28-12-2010, 18:58
...obično ne moćeš sve odjednom osvojiti... do HTTT-a nisi mogao ni aneksirati zemlje koje imaju više od jedne provincije...
Uzmi im što više možeš a ostatak uzmi u budućem ratu.

Tsaя
28-12-2010, 19:33
...obično ne moćeš sve odjednom osvojiti... do HTTT-a nisi mogao ni aneksirati zemlje koje imaju više od jedne provincije...
Uzmi im što više možeš a ostatak uzmi u budućem ratu.

Uzet ću 3 najbliže, pa se primirit, onda opet objavit rat i uzet sve ostalo. Valda se tak može.

Tsaя
28-12-2010, 21:36
Prvi rat sam odabrao da bude tribal war, pa zato valjda nisam mogao aneksat. Drugi odma poslije pomirenja sam započeo i odabrao sam sveti rat i osvojio sam preostale regije i onda sam mogao aneksat. Sad imam već dosta regija.
Glupo je da napadam Balkan sada, to nema veze s Ukrajinom, i samo si više otvaram držvavu neprijateljima. Širit ću se prvo na istok, na preostalih 5 ili 6 mongolskih regija (između kazana i gruzije), a kasnije na poljsku i litvu. Onda još kasnije na moskvu i novgorod.

Tsaя
28-12-2010, 22:51
A šta sporo ide ta kolonizacija, u ratu sam s Kazanom već dosta dugo, al koloniziranje ide polako.
Kolonizirat do grada Kzana, pa ću mir potpisat, neda mi se više zajebavat oko njih, onda idem na mongole, ovaj dio s kojim graničim.

http://img257.imageshack.us/img257/3214/adakk.png

Tsaя
29-12-2010, 12:13
Jeli mogu ući s Ukrajinom u HRE?
Kako da prisvojim neku regiju koja je moj core (i kako ako nije moj core) koja je pod vlašću druge države, ali bez rata?

Akul
29-12-2010, 13:42
Jeli mogu ući s Ukrajinom u HRE?

Možeš: da bi dodao provinciju u HRE, trebaš granicu s jednom drugom HRE provincijom (jedan od map modova ti pokazuje HRE provincije), preko 100 odnosa s trenutnim carem i možeš kliknuti na decision. Kad tvoj capital bude u HRE-u, postaješ član HRE-a.
Naravno, uzmi u obzir činjenicu da ti car može i odbiti provinciju radi čega trebaš čekati novog Magistra da pokušaš opet.

Da bi bio car, nije obavezno biti član HRE-a (mada to povećava šanse mislim): trebaš dobre odnose s glasačima, par brakova, mali infamy, legitimacy i neke druge stvari. Stavljanjem miša na štitić glasača u HRe prozoru možeš vidjeti kako glasuje glasač i koliko si daleko od toga da glasuje za tebe.

Kako da prisvojim neku regiju koja je moj core (i kako ako nije moj core) koja je pod vlašću druge države, ali bez rata?

Ako je vazal, diplomatski ga aneksiraš.
Ako je pod tvojim PU-em, diplomatski ga aneksiraš.
Inače, nikako. Jedino HRE car može kupiti HRE provincije na kojima vlasnik nema corea.

Tsaя
29-12-2010, 14:22
Hvala.

Kako da povećam legitimacy i kako da smanjim infamy?
Kako da uđem u personalnu uniju s nekim?

Forengner
29-12-2010, 14:26
Nemoj da ulazis u ratove bez casus belli-a.Ne ulazi u ratove kada nisi siguran da mozes da pobedis,nemoj previse ratovati.
Personalna unije nije nesto sto ti apsolutno treba,buduci da je vazalski odnos puno bolji.(a i lakse se stice)

Akul
29-12-2010, 14:48
Kako da povećam legitimacy i kako da smanjim infamy?

Stavi miša iznad ikone da bi vidio sve što ti povećava Legitimacy. Royal Marriages su najbolji način da se ubrza rast a ako ti je baš nizak, povećaj si Culture Tradition i nabavi advisora koji ti povećava Legitimacy.

Infamy smanjuješ preko advisora i mirovanjem. Igra traje do oko 1826 pa ne moraš toliko ratovati. Imaš više no dovojno vremena da ostvariš sve svoje ambicije u tih nekoliko stoljeća pa si možeš priuštiti nekoliko godina mira da si smanjiš Infamy.

Tsaя
29-12-2010, 14:53
Vidim da neke nacije imaju svoju trgovačku LIGU.
Ja imam trgovinu, i sve moje regije trguju kroz Kijev i neke okolne, ali to nije trgovačka liga.
Kako da ja napravim svoju trgovačku ligu?

Tsaя
29-12-2010, 16:09
Postao sam EMPIRE!
Moskva je postala moj teritorij, nezz kak se to desilo.
Prestao sam ratove i sad uređujem svoju ogromnu državu.
Sad sam najveća i najmoćnija država europe.

http://img291.imageshack.us/img291/4885/ukrajina.png

Dajte mi recite kako da napravim trgovačku ligu?

Jel mi moe reć neko na koju foru je moska postala moj teritorij? Ja sam bio u savezu s njima, trgovina, brak...
Volio bih ujediniti sve ruske narode u moju državu.

Akul
29-12-2010, 17:01
Vidim da neke nacije imaju svoju trgovačku LIGU.
Ja imam trgovinu, i sve moje regije trguju kroz Kijev i neke okolne, ali to nije trgovačka liga.
Kako da ja napravim svoju trgovačku ligu?

Samo države tipa "Merchant Republic" mogu osnivati trgovačke lige.

Jel mi moe reć neko na koju foru je moska postala moj teritorij? Ja sam bio u savezu s njima, trgovina, brak...

Kad monarh umre bez naslijednika, jedno od sliejdećeg se događa:
- nova dinastija sjedne na prijestolje, ili narodna ili od neke države u braku
- država pod Personalnu uniju nekoga
- država bude naslijeđena od strane države s kojom je u braku

Treće se najrijeđe događa i to se obično događa državama koje su pod Personalnom unijom. Ipak, zna se dogoditi odmah i čini se da se to tu dogodilo.

Tsaя
29-12-2010, 17:17
Ma evo, imam s Tverom, Ryazanom, Moldavijom i Valačijom savez, trgovinu, brak i odnose 200. Imam opciju da mi postanu vazali, ali oni to nežele, piše unlikely ili maybe ili impossible.
Šta da radim?

Akul
29-12-2010, 17:19
Ako piše Impossible, ne trudi se.
Ako piše Maybe ili Unlikely, šalji. Ako odboju, popravi odnose pa opet šalji. Prije ili kasnije će prihvatiti.

Tsaя
02-01-2011, 15:31
Dal bi bilo bolje da svoj centar trgovine prebacim iz kijeva u krimeriju ili kafu?

TeraBajt
03-01-2011, 02:16
kakav je DW?

Tsaя
03-01-2011, 10:29
Meni je odličan. Grafika je bolja, igra je na novom enginu, a i ima dosta novih mogućnosti.

Forengner
03-01-2011, 11:19
@tsar:Ja bih se opredelio za Kafu.(za detaljnije informacije,ukljuci trading mapmode i pogledaj koliko provincija trguje sa CoT-om.)

Tsaя
03-01-2011, 13:46
Al neznam dal ću moć osnovat trgovinu u Kafi.
Imam trgovinu u Kijevu i Astrahanu koji sam osvojio, on je kod Kaspijskog jezera.
Jučer sam počeo malo kolonizirat sjevernu ameriku.
Igra je sve bolja i bolja.

TeraBajt
03-01-2011, 16:32
steka mi DW jebo sve.

Tsaя
03-01-2011, 22:30
Ja posto imam puno sejvova, moram dost čekat tamo u meniju, da on loada taj sejv, inače igra radi super glatko.

Akul
03-01-2011, 23:10
Ja sam maknuo većinu saveova pa i dalje šteka u Meniu i kad se igra sprema. To jest, sve duže i duže traju štekanja.

TeraBajt
04-01-2011, 03:43
ma meni zbog ovih efekata na mapi. ove magle glupe

Tsaя
04-01-2011, 10:52
Di mogu obrisat sejvove?

TeraBajt
04-01-2011, 11:48
u saves folderu

Akul
04-01-2011, 15:50
Preporučujem da odeš i u Achievement folder, otvoriš Achievement .txt i izbrišeš sav sadržaj u datoteci (datoteku i mapu ne briši!)
Spremanje i loadanje će postati normalno nakon toga.

Akul
04-01-2011, 20:16
Trenutno moja Hrvatska u DW-u: Link (http://img826.imageshack.us/img826/9785/cro148448.jpg)

Tsaя
05-01-2011, 11:02
U kojoj si godini počeo igrati?

Akul
05-01-2011, 11:22
U 1399. godini Gospodnjoj

majstoro
05-01-2011, 14:16
Moram i ja ovog pocet igrat da prosirim Hrvatsku :D
Ima li multiplayer ovo?

Tsaя
05-01-2011, 14:54
DAl je Victoria 2 slična kao eu3?

Forengner
05-01-2011, 15:18
Pa,ne bas,dok se Europa fokusira na iskljucivo osvajanje i rat,kao i HOI,Vicky se vise bavi ekonomijom,privredom,tehnologijom,diplomatijom,ali da budem iskren,meni je ona kao takva i zabavnija od Europe.Medjutim,vicky 2 ima par problema koji se javljaju tek u kasnijim fazama igre (ww1 i ww2) tojest,zna da se desi da igra znatno uspori,uglavnom zbog neuporedivo vece kolicine informacija koje proticu kroz obradu.
Ja ti preporucujem Vicky 1 (dok ne pohvatas osnove) pa tek onda V2,naime,to je poprilicno teska i komplikovana igra.~Ako odmah krenes sa drugim delom,moze da se desi da te jednostavno odbije od sebe.

Akul
06-01-2011, 18:58
I finally did it... I feel so proud T_T

http://img833.imageshack.us/img833/8964/eu329j.jpg

Inače, ovo je bila moja nenasilnija igra do sad: do zadnjih ~20 godina, nisam svoju vlastitu državu ni širio puno, posebno ne ratom. Cijela igra se temeljila na stvaranju vazalskoga carstva, 80% vazala zadobivenih čistom diplomacijom. U 70% slučajeva, diplomacijom sam naveo HRE države da se probrate natrag na Katoličanstvo.
And I do so love playing diplomatically B-)

Tsaя
07-01-2011, 16:21
Svkaka čast. Znači sad Hrvatska vodi HRE?
Dal možeš upravljati svim tim regijama?