PDA

Pogledaj cijelu verziju : Civilization V + Gods & Kings + Brave New World

Stranica : 1 [2] 3

Arbiter of Change
27-09-2010, 08:48
Hahaha, this just in. Diplomatic Victory je u Civ 5 apsolutno nedostižan.
Treba ti X glasova od Y ukupnih glasova. Eh, sad, za ukupne glasove se broje sve civilizacije na početku igre. A glasovati mogu samo civilizacije koje su u trenutku glasovanja aktivne. A city-states odabiru da ne glasaju. Vgg.
Ne znači li to da se već od samih početaka moraš igrati mirotvorca i držati sve sretne i u savezima da se ne pokolju?
Dakle, Writing čim prije i postati diplomatska sila. :)

Bartuc
27-09-2010, 08:57
Naime, imam 10 gradova, od kojih su samo 4 moja xd. Narano, ljudi se bune ko ludi, u jednom trenutku sam imao 14 unhappinessa.

Ja imam 11 od čega su 4 moja, ostalo odmah anex :D U svakome bi prvo sagradio Courthouse i happines mi cvate :D Doduše imao sam preko 25 happinesa prije osvajanja i to je palo do 8 ako se ne varam i sada se opet vratilo na sexy brojku (sagradio sam i par cirkusa itd.)... Courthouse ti služi za negiranje unhappinesa kod anexiranih gradova!

Napokon sam došao doma, sad moram "obaviti doručak" i bacam se dalje na igru :pray:

Igram sa Britancima (Elizabetom), zajebo sam se ali nije bitno... Uzeo sam ih kako bi dominirao morem, a na kraju u moru imam samo 2 koče koje love ribu :D No do kraja igre mi možda i zatreba mornarica pošto igram kontinente, vjerojatno ima još jedan kontinent kojega nisam otkrio!?

Outmind
27-09-2010, 10:06
Jučer sam zauzeo berlin, i piše mi poruka da je bismark pokoren i da je ostalo još 8 civilizacija, kad za jendo 5-6 turnova evo ti njega opet, sa munchenom ko glavnim gradom... wtf? I kaj je najbolje, ima trupa ko u priči. Nisu doduše neš opasni, no ipak...

Jopax
27-09-2010, 11:03
To mi je čudno, kad nečiji glavni grad uzmem kaže da još 3-4 civilizacije drže njegov glavni grad iako je očito u mojim rukama :/

The Boz
27-09-2010, 11:12
Kaže da još 3-4 civa drže SVOJ glavni grad. Domination victory, dude.

Forbs
27-09-2010, 11:20
Čekam da uhvatim malo vremena pa da krenem igrati..Igra mi stoji na stolu nisam je ni install :D

Praetorian
27-09-2010, 11:25
kak u onom zadnjem tutorialu da uspostavim trgovinu, treba mi marble, ja liku nudim zlato i sve šta mogu ali on neće pristat.

Aral
27-09-2010, 12:41
Prestrašno, kako igra guta vrijeme, nit se ne okreneš i već je prošlo 2-3 sata.

On more turn...

The Boz
27-09-2010, 12:43
Danas počinjem one city challenge. Gandhi ftw!

keko
27-09-2010, 13:31
Sad "malo" igrat Civ, a sutra jedan pismeni i dva usmena ispita. :(

Bartuc
27-09-2010, 14:38
Ja sam zaplovio prema drugom kontinentu, gore još 3 civilizacije i hrpa city-stateova koje moram pobiti. Ogroman zalogaj je Small mapa (ziher 15-20 sati igranja) :pray: Ali zato imam kontrolu na čitavim kontinentom sa 16 (ili 18) gradova 8)

PS: Kasnije možeš graditi tračnice umjesto cesta, kaže da je puno brže kretanje vojske pomoću njih. Baš me zanima...

keko
27-09-2010, 14:52
Ne samo kretanje vojske, ako se dobro sjećam, tračnice ti povećavaju profit od trgovine među gradovima.

The Boz
27-09-2010, 17:29
Danas počinjem one city challenge. Gandhi ftw!
I was raped :(
Igrao sam samo na težini 3, i zeznulo me jako što u svojim granicama nisam imao ni nafte, ni ugljena, ni aluminija. Vjerojatno ni urana, ali do toga nisam došao :(
Nije toliko teško koliko je apsolutno frustrirajuće, kada vidiš da si u drugom turnu krivo postavio grad, ali to shvatiš tek u stotom kada ti se otkrije gdje sve ima ugljena. FFS.
Bio sam jedan policy od kulturne dominacije, ali 2050 me zeznula... a to sam mogao disableati na početku, kme!

kikl0p
27-09-2010, 19:14
Kad ocu uspostavit trade route izmedu 2 grada trebam samo cestu sagradit i to je to?

keko
27-09-2010, 19:16
Da, a možeš i pomorskim putem tako da izgradiš harbor u novome gradu ali naravno, capital ti mora biti na obali ili barem povezan s nekim gradom na obali.

Bartuc
27-09-2010, 19:19
Rasturio sam, pokorio sam čitav svijet kroz 338 turnova :pray: Na kraju sam imao 41 grad :D Pošto je to puno previše, nisam se puno trudio graditi nego sam drugi kontinent samo ratovao i puppetirao gradove na putu. Čekao sam da razvijem nuklearno oružje da bi mi na kraju pisalo da se nuklearka ne može izgraditi!? Valjda zato kaj nisam gledao postavke igre :(

Nevjerojatno koliko su tenkovi, bombarderi, destrojeri i jet fighteri brutalni :o Strašno su brzi i pokriju veliki dio mape, a uništavaju gradove kao od šale.

Sljedeći put ću valjda uzeti Tiny mapu pošto je Small pre velika :D Da sam razvijao i drugi kontinent, stavljao pruge itd., igrao bi je tjednima :D I moram povećati težinu, ovo mi je bilo malo pre lagano...

Žao mi je što prije nisam saznao za ovu igru, moram priznati da je jedna od najgenijalnijih igretina koju sam ikada zaigrao :pray:

Aral
27-09-2010, 19:23
Kak je Bartuc happy :) Ja danas počinjem pravi game, najmanju mapu i fino polako pa prema sve većim i većim stvarima.

Praetorian
27-09-2010, 19:24
Rasturio sam, pokorio sam čitav svijet kroz 338 turnova :pray: Na kraju sam imao 41 grad :D Pošto je to puno previše, nisam se puno trudio graditi nego sam drugi kontinent samo ratovao i puppetirao gradove na putu. Čekao sam da razvijem nuklearno oružje da bi mi na kraju pisalo da se nuklearka ne može izgraditi!? Valjda zato kaj nisam gledao postavke igre :(

Nevjerojatno koliko su tenkovi, bombarderi, destrojeri i jet fighteri brutalni :o Strašno su brzi i pokriju veliki dio mape, a uništavaju gradove kao od šale.

Sljedeći put ću valjda uzeti Tiny mapu pošto je Small pre velika :D Da sam razvijao i drugi kontinent, stavljao pruge itd., igrao bi je tjednima :D I moram povećati težinu, ovo mi je bilo malo pre lagano...

Žao mi je što prije nisam saznao za ovu igru, moram priznati da je jedna od najgenijalnijih igretina koju sam ikada zaigrao :pray:

Nabavi si još Civilization IV i ekspanzije i stand alone expanziju Civilization IV Colonization.

Deadwalker
27-09-2010, 19:34
Ne želim znati koliko će trajati turnova moja kampanja pošto ja po običaju igram na velikoj mapi. :D
Al ono, za sada ownam. Malo sam ratovao s susjedom koji mi je za mir od 10-ak turnova ponudio valjda sve što je imao:

http://imgur.com/TTCr4l.jpg

Bartuc
27-09-2010, 19:38
@Aral...

Jedino mi se čini da bi tempo mogao biti problem na maloj mapi i većoj težini!? Mislim da bi se teže došlo do modernog doba pošto bi ranije sagradio i napravio sve kaj imaš za napraviti!?

Outmind
27-09-2010, 19:49
Imaš u settingsima brzinu odvijanja igre, odnosno koliko turnova hoćeš da ti traje put od kamenog doba do 2050.

keko
27-09-2010, 20:07
Deadwalkeru, koliko si štete nanio Montezumi da ti je sve to ponudio? Ja sam s Gandhijem bio u ratu, razorio mu dva grada i preuzeo glavni, uništio mu dost vojske, al gad mi tvrdoglavo nije htio dati ništa za mir. Ja jednostavno više nisam mogao ratovati zbog velikog nezadovoljstva i skorog bankrota i onda sam se morao zadovoljiti običnim mirom, a nadao se nešto od njega izvući.

Neven <R>
27-09-2010, 20:14
Opet mi je najveća zamjerka igri glup AI. Proglasim rat nekome kad imam očito nadmoćniju vojsku i budale prvo napadnu mene i moje gradove gdje ih lijepo dočekam na brdima i zbombardiram nakon čega ostave svoje gradove nebranjene, dok bi iole inteligentan igrač zbuksao vojsku oko gradova i iskoristio njihovu mogućnost bombardiranja.

Ja kad sam skršio Gandhiju svu vojsku (i samo jedan od 4 grada) ponudio mi je gold, gold per turn i neki svoj grad.

Rang€r
27-09-2010, 20:41
kod mene je 1595. s atenom samo gradim wondere, dobivam nekih 195 golda po potezu i cjelo vrijeme ih trošim, imam skoro 200 scienca/turn, jedino me culture jebe koji je oko 100 jer ima premalo kulturnih gradova :( happiness mi je cjelo vrijeme oko 20.

zgazio sam sijamce bez problema, s druge strane svijeta irokez je zgazio rimljane i skoro je dotuko songhaije, al s njim sam u dobrim odnosima tak da mi dobro dođe njegovo bogatsvo i imanje zbog tradea. kul lik.

još su između nas ostali, ameri, gandhi i bismarck ak se ne varam.

ameri mi cjelo vrijeme plaču, al dobro imaju i razloga, jednom sam imo previše golda da ga gledam pa sam doslovno ukro amerima 3 tilea kod njihovog novopečenog san francisca :D

Aral
27-09-2010, 20:45
Imaš u settingsima brzinu odvijanja igre, odnosno koliko turnova hoćeš da ti traje put od kamenog doba do 2050.
Mislim da piše samo u dužini godina, a ne koliko turnova. U biti ima ona opcija max turns, tak neš, al ne piše kolko je to.

Počeo sa babilonicima, tiny mapa, standard dužina igranja i skužio na koji način funkcionira production, food, science i sl.

Bartuc
27-09-2010, 21:02
Deadwalkeru, koliko si štete nanio Montezumi da ti je sve to ponudio? Ja sam s Gandhijem bio u ratu, razorio mu dva grada i preuzeo glavni, uništio mu dost vojske, al gad mi tvrdoglavo nije htio dati ništa za mir. Ja jednostavno više nisam mogao ratovati zbog velikog nezadovoljstva i skorog bankrota i onda sam se morao zadovoljiti običnim mirom, a nadao se nešto od njega izvući.

Tako i meni, ratujem protiv Amerike koja je kontrolirala 80% kontinenta, ostanu joj svega 2 grada i lik mi nudi mir za mir :( Tako je bilo i sa par drugih civilizacija... Inače, nemoj zanemarivati stvari koje čine ljude sretnima. Gradi im Colosseume, cirkuse itd. Ja sam čak uzeo Commerce politiku gdje zadnji upgrade smanji nezadovoljstvno kod posjedovanja previše gradova za 50%... Odmah se sreća dignula sa 7 na 18 :D

Rang€r
27-09-2010, 21:05
pa sad commerce, nije ni piety loše, al to me previše podsječa na crkvu u srednjem vijeku :(

Deadwalker
27-09-2010, 21:07
Da, happiness je uzasno vazan. Ako je ikonica crvena, imas tek 1/4 produktivnosti sto na malo duze staze moze postat veliki problem.

Inace, do sada nisam vidio neke probleme s AI-om. Pametno grade gradove (resursi), pamentno napadaju itd. Zapravo, AI zna biti dosta izazovan

cham3leon
27-09-2010, 21:14
Kako smo Bartuca zadovoljili i nahajpali :D

Sad kad on krene sa svojim poznatim hajpom, pola foruma će početi igrati Civ :D

Neven <R>
27-09-2010, 21:17
Inace, do sada nisam vidio neke probleme s AI-om. Pametno grade gradove (resursi), pamentno napadaju itd. Zapravo, AI zna biti dosta izazovan
Ne znam, kod mene potpuno obrnuto. Em je AI retardiran kod taktike u borbi (proglasi im rat i napast ćete 100% čak i kada bi pametnije bilo braniti se) em je retardiran kad je riječ o postavljanju gradova, npr. pred nosom mu je područje sa 3 irona i goldom, a on napravi grad negdje na obali u brdima gdje ima samo riba od resursa. Probajte igrati malo agresivnije i vidjet ćete da je skroz loš AI.

Deadwalker
27-09-2010, 21:21
Čudno. Mene AI nikada nije napao bezveze. Štoviše, na jednoj mapi kada sam kroz 20-ak turnova odbio pomoći jednoj naciji u borbi protiv druge, ovaj mi je zato najavio rat i napravio cijelu invaziju napavsi me tamo gdje sam imao najmanje vojske i u par turnova mi je uzeo 3 grada.

Bartuc
27-09-2010, 21:34
Da, happiness je uzasno vazan. Ako je ikonica crvena, imas tek 1/4 produktivnosti sto na malo duze staze moze postat veliki problem.

Ne samo to, već ti je i čitava vojska slabija za 33% (1/3)! Zajebana stvar...

Kako smo Bartuca zadovoljili i nahajpali :D

Sad kad on krene sa svojim poznatim hajpom, pola foruma će početi igrati Civ :D

Na ovako genijalnu igru se nije teško nahypati, ljudi će je igrati i bez mog overhypea :D Fakat mi je drago što sam uletio u ovu temu, inače nebi niti znao za ovo čudo.

Rang€r
27-09-2010, 21:35
što se borbi tiče neznam, al što se gradova tiče tu su tako jebeno retardirani da to boli, no opet s druge strane, to je AI možda radi gradove tamo di če se resursi stvorit :D

The Boz
27-09-2010, 22:27
Sram me je. Na težini 3 i small mapi upravo me silovao Napoleon/Nabukadnezar u drugom pokušaju da sa Gandhijem i jednim gradom kulturno pokorim svijet. Jednostavno mi nije jasno kako ne bankrotirati sa samo jednim gradom, izbjegavao sam stvari koje mi nisu trebale, ali opet sam 1990. imao 90 golda po turnu generirano i 105 golda po turnu potrošeno, a to sam trošio 65 golda na praktički obaveznu vojsku koja je bila level 6 i 7 zahvaljujući milijardi ubijenih neprijatelja, a 40 golda je otišlo na zgrade u Delhiju. WTF!? Kaj bi trebao napravit, nije mi jasno... Vojsku nemrem uzdržavati, nemam s čim ići u vojne pohode da pokorim i razeam gradove... Dugo sam preživljavao zahvaljujući 30 happiness i great personima koji su mi zajedno dali jedno dvanaest golden ageova od 1800. do 1990., i dok je age trajao dobivao bih 20 golda po turnu... ali onda bih sve to gubio idućih par godina. U CIVu je bilo lakše zbog birokracije i ogromne količine golda sa čudima i slobodnom religijom...
I da, Gandhijev bonus je apsolutno retardiran. Imam jedan grad, i umjesto 1 unhappiness zbog njegovog "bonusa" dobijem 3 (jer svi znaju da je 3 dvostruko veći od 1). Ali zato umjesto šest unhappinessa zbog populacije imam samo 3... IDEŠ! DOBIO SAM JEDAN HAPPINESS!

Bartuc
27-09-2010, 23:11
Kak tak brzo dođeš do 19xx godine? Ja sam 2 dana igrao do 18xx :(

The Boz
27-09-2010, 23:14
Naviknut sam na civ, budeš i ti tako uskoro.
I da, brže idu turnovi sa samo jednim gradom i nula vojske :p

whiskey
27-09-2010, 23:17
Evo mojih impresija:) Današnji indijanci žive u rezervatima slomljenog duha i sa vatrenom vodom u rukama. Velicanstveni ratnici i plemenit narod, poraženi, poniženi i potpuno bez dostojanstva...
Moji indijanci su krenuli malo drukcijim putem, osvojili su gotovo sve kontinente na svitu i bijelog covjeka drže za muda. Sutra destroyerima idem na perzijance. Irokeza vlada svitom :pray:

The Boz
27-09-2010, 23:23
Hmm... zanimljivo... malo number-crunchanja i... izgleda da je Gandhijev bonus, iako namjenjen malom carstvu sa 1 do 3 grada i 20+ pop, puno, puno učinkovitiji sa OGROMNIM CARSTVOM OD DVADESET+ GRADOVA SA 12+ POP PO GRADU!
lol

Bartuc
27-09-2010, 23:26
@Boz... Da, nisam to uzeo u obzir. Puno manje gradnje nego sa njih 40 :D Ja za sada učim preko osvajanja svijeta, kad sve skužim, onda ću se igrati diplomacijom i sl. Ima još hrpa stvari koje ne kužim, ponajviše mi fali dobre taktike kod razvijanja.

Koliko sam skužio, trebaš si zacrtati koji grad će proizvoditi vojsku, a koji će biti resource whore. Oni koji proizvode vojsku, gradiš im vojne građevine tako da aktivno boostaš snagu vojske čim se napravi, a resource se vrti oko generiranja hrane, sreće, luxuza itd.

Skužio sam da je dobra fora graditi građevine koje boostaju lovu u gradovima gdje ima puno mining resursa (gold, iron, itd.). Ili to nema veze ako je grad povezan cestom sa glavnim gradom!?

I da, dobra fora je imati jedinicu u garrisonu svakoga grada sa onom politikom da dobiješ +1 happines za njih... Staviš najjeftiniju jedinicu i neka generira sreću.

The Boz
27-09-2010, 23:38
To +1hepi/unit u garnizonu je UŽASNO SKUPO! Za jedan :) platiš upkeep jedno pet puta veći nego za :) zgradu u gradu. Korisno samo ako radiš militantno carstvo koje je stalno u ratu sa svakim, ili ako imaš dugačko carstvo/široku granicu, ali samo kao usputni bonus.
Gold zgrade radiš u svakom gradu, bez iznimke. Sve ostalo gradiš jako specijalistički, pre lagano je u grad natrpati sve i bankrotirati. Jedino eventualno Rim može to napraviti sa svojim glavnim gradom. Generiranje sreće nije toliko ključno, osim vjerojatno sa Darijusom koji <3 golden age. Ali generacija sreće + religijski policy tree (50% hepi > policy culture) = brz razvoj i prosperitet. Samo pazi, hepi zgrade su skupe.

Aral
28-09-2010, 08:23
Bartuc je pušten s lanca :) Igram sa Babiloncima, tek sam na početku i lagano se razvijam, tiny mapa, gradim farmice, rudnike, ceste, turn po turn i prođe pol dana xD U biti, lagano se i privikava i testiram kako to sve skupa funkcionira.

keko
28-09-2010, 13:35
To +1hepi/unit u garnizonu je UŽASNO SKUPO! Za jedan :) platiš upkeep jedno pet puta veći nego za :) zgradu u gradu. Korisno samo ako radiš militantno carstvo koje je stalno u ratu sa svakim, ili ako imaš dugačko carstvo/široku granicu, ali samo kao usputni bonus.
Gold zgrade radiš u svakom gradu, bez iznimke. Sve ostalo gradiš jako specijalistički, pre lagano je u grad natrpati sve i bankrotirati. Jedino eventualno Rim može to napraviti sa svojim glavnim gradom. Generiranje sreće nije toliko ključno, osim vjerojatno sa Darijusom koji <3 golden age. Ali generacija sreće + religijski policy tree (50% hepi > policy culture) = brz razvoj i prosperitet. Samo pazi, hepi zgrade su skupe.

Hvala na informaciji Boz, zapravo nisam baš previše ni razmišljao koliko se isplati stavljati vojsku u svaki grad, ali sad kad bolje pogledam, fakat veliki novci odlaze zbog toga.

Aral
28-09-2010, 16:25
Koliko je poželjno kupovati, znači baš kupovati, zgrade i jedinice u gradovima? Zasad igram i imam love imam, dal postoji koja opasnost od bankrota i sl? Pretpostavljam da treba kupovati prema potrebi i žurnosti.

The Boz
28-09-2010, 16:27
Svaka zgrada sada ima poveći maint cost, stoga kupuj samo ono što ti je nužno, i samo ako imaš dva ili više gradova koji kote novac.
P.S.
Evo, 1995. mi je i umalo ću dobiti OCC Bollywood na Prince težini! WIN BABY YEAH!

toTheCore
28-09-2010, 16:40
Btw izasao je novi patch, v1.0.0.20, koji popravlja par stvari, kao npr. beskrajne "peace treaties":

Updates to Sid Meier's Civilization V have been released. The updates will be applied automatically when your Steam client is restarted. The major changes include:

Modding - Installer and permissions fixes. Should address any remaining mod download and install issues.
Full screen crash fix. Game will now restart in Windowed mode if it cannot find a suitable full-screen resolution on first start.
Hall of Fame now records data correctly when using a Windows username with special characters.
Deal expiration fixes.
Fix for Puppet State production exploit.
Misc crash fixes.

Tsaя
28-09-2010, 17:31
Probao sam demo jučer i oduševio sam se.
Evo sad sam nabavio cijelu igru, jedva čekam da počnem.

The Boz
28-09-2010, 17:55
MBUAHAHAHAHAHA!
One City Challenge. Bollywood. Prince. Epic. Tiny. Ottomans. Egypt. America.
Sva sreća da sam otkazao Time Victory, da ne dobijem win na taj način. Sa samo jednim gradom sam bio oko 100 pta ispred ostalih.

http://img340.imageshack.us/i/borders.jpg/
Moj ratnik, strijelac, katapult i galija. Oni su preživjeli svih pet tisuća godina. Bila su tu još dva ratna slona, ali su pokrepavali. Imao sam sreće što sam imao dvostruko brdo i ovakav bottleneck, mogao sam mirno bombardirati preko svojih melee likova. Bar sam u tome imao sreće... Ceste nemam, sa jednim gradom samo troše novce i ubrzavaju neprijatelja. I da, moji genijalni inženjeri su odlučili izgraditi piramide usred mora. Bistri momci, nema šta.

http://img834.imageshack.us/i/allocation.jpg/
http://img215.imageshack.us/i/unbuilt.jpg/
Evo, alokacija svih stanovnika oko grada i prikaz nesagrađenih zgrada. Rijetko sam koristio specijaliste, tileovi su mi bili puno kvalitetniji, a uvijek sam trebao novac. Dva ili tri puta sam umalo bankrotirao zbog blokade morskih puteva, ali to je bilo prije nego što sam izgradio sve trading postove.

http://img72.imageshack.us/i/scoreht.jpg/
Rulam mnogo, zar ne?

Na mapi je odmah ispod mene Ramzes, s kojim sam se rano skompao, i na čijoj sam strani ratovao protiv turaka (oni bijeli odmah ispod toga) jedno dvije tisuće godina. Onda me govno malo izdalo, kada je shvatio da ima manje vojske od susjeda, ali više od mene. Ubio mi je slona, što je požalio i izgubio dva grada. Amerikanci su se pojavili tek oko 1700., mali gad se spawnao na jednom izoliranom otoku i tamo cvao bez ikoga da ga zaustavi. Bili smo u dobrim odnosima, njima sam izdilao svoj višak slonovače i koječega za vino i kitovu mast.
Opet nisam imao sreće u resursima. Aluminij: nula bodova. Mramor: nula bodova. Srebro i zlato: nula bodova. Čak ni ribe nisam imao oko sebe, a pola granica grada mi je u moru. Dodatna nesreća je bila u tome što su svi grad-državovi bili milijardu km dalje (osim Venecije, ali sam krenuo istraživati u drugom smjeru :p), tako da sam ih tek nakon 1000. godine počeo sretati. FML.

Arbiter of Change
28-09-2010, 18:16
Dobro ti je piramida situirana u oceanu. :)

whiskey
28-09-2010, 18:18
Nije poraz al sam poražen. Kontrola kontinenta sa cca 20 gradova protiv drugog kontinenta na kojem su bili nabildani perzijanci. Ništa nisu radili za napad jer dug je put preko oceana, a konstantno su imali vojske za obranu tako da se nisam uspija probit unutar njihovih granica. Ima sam nuklearke, giant robote, podmornice, stealth bombardere, destroyere ali nikako. Na kraju mi je falilo 4 researcha za cili tech tree. Da je bilo još 50 godina ahhh 8) Napoleon next

Rang€r
28-09-2010, 19:05
lol 771 turn

btw, igra mi tako jebeno šteka sad, 1750. je i onak duže mi loada poteze nego što igram poteze+ šteka mi i dok sam na potezu, skreso detalje. jebeni dx11 i 2gige rama

Aral
28-09-2010, 19:20
Ja igram na dx9, nema razlike, isto 2gb rama, zasad ide dobro. Kvragu i civ, više ni on nije onaj stari po zahtjevnosti :)

Bartuc
28-09-2010, 19:52
Ja ovo igram čitav dan :D Nisam imao piš pauzu sve dok stari nije uletio u sobu i rekao da idem po burek od mesa :D

Uzeo sam si Ruse, Tiny mapu, Warlord težinu i samo jedan kontinent. Imam kontrolu na dobrim djelom kontinenta, ali Amerikanci i Njemci imaju valjda 3x više gradova od mene. I ko drugi nego Amerika pokorila 80% City-Stateova, a ja napadnem Egipat i odmah sam blood thirsty s.o.b. :(

Dobar dio kontinenta mi je pripao, ogroman dio je zaštičen planinama sa 2 uska prolaza (1 tile), tako da obrana nebi smjela biti problem ukoliko Amerika krene na mene.

I da, ovaj put pametnije igram i gradim. Svakim turnom mi je igra sve genijalnija.

PS: Tiny mapa je i dalje ogromna :D

EDIT:

OMG, Boz, tebi jedan grad ima onako veliki teritorij :OSKak si to postigao!?!?!?!? Meni jesu veliki, ali ovo je exta :o

The Boz
28-09-2010, 20:03
Growth i Culture focus, rana čuda...

keko
28-09-2010, 20:35
Šta, postoji neki limit do kojeg se igra može igrati? Inače, maloprije nesretno završio igru koju sam počeo igrati kad sam nabavio igru. Da sažmem sve u jednu rečenicu, osvetilo mi se to što nisam totalno smlavio Indiju, u rat protiv mene su uvukli i par gradova država i još me k tome napali Arapi koji su imali "Army that could wipe out planet". Uglavnom, trebam pametnije igrat drugi put. Inače, igram na marathon brzini i bogme se dugo igralo.

cham3leon
28-09-2010, 20:43
Krenuo sam na težini 2 za početak jer sam se bojao da u ovom Civu neću ništa skužit, ali eto, snašao sam se. Previše sam se u početku militarizirao pa mi je prifalilo kulture i hepinesa ali sad sam i to poravnao. Sa rimljanima igram, sto i neki potez. Probleme mi stvara činjenica da nema željeza nigdje u blizini, a nema ga nijedna od susjednih nacija...

Aral
28-09-2010, 20:52
Moji babilonci su pak okrenuti kulturi, lovi i istraživanje, vojska je na mimimumu i tu je tek tolko da drži granice. Trenutno imam četiri grada i vršim rapidnu ekspanziju, uz pametna ulaganja.

The Boz
28-09-2010, 21:06
Što prije žuri na cannon>artillery, inače bu te AI silovao sa "vojskom tek tako da ju imaš".

Bartuc
28-09-2010, 22:14
Lol, rasturio sam Ameriku i Njemačku, morati ću dignuti na četvrtu težinu drugi put. I morati ću prebaciti na Duel veličinu mape pošto mi je Tiny pre velika. Htio bi imati max 4 grada, a što je veća mapa, to više gradova gradim i na kraju ih nemam volje svakog posebno razvijati nekim "unikatnim" putem. Valjda će me manja mapa prisiliti da imam manje gradova... Sve se bojim zamisliti kako izgleda igra na najvećoj mapi, sav taj management gradova i polja :shock:

hacker
28-09-2010, 22:37
Evo baš sam krenuo igrati na najvećoj mapi, budemo vidjeli za par dana kako će to izgledati :)

Feanor
28-09-2010, 22:58
Evo nagnali ste me da instaliram trojku + ekspanziju opet, crkla mi garficka hebiga, zaglavio na 2d-u, ajmo jos neke dobre 4x igre(jer sam trojku odigrao pecto puta), a da nije Apha Centauri jer je to Civ u svemiru, kakav je Master of Orion III??

The Boz
28-09-2010, 23:03
GalCiv2 sa svim expovima.

Bartuc
28-09-2010, 23:04
@hacker... Javi baš me zanima :D

Nego, imam još par pitanja, ako se nekome da odgovoriti...

1) Ako staviš pointer na polje, piše recimo +2 food i +3 gold. Da li to znači da ću dobivati +2 food ako sagradim farmu ili +3 gold ako sagradim market ili ima neko drugo značenje!?

2) Kada klikneš na grad, u gornjem lijevom kutu se pojave njegove statistike... Ako piše recimo +12 food, da li to predstavlja višak hrane u odnosu na trenutnu populaciju ili je to brojka koju ne smijem preći sa stanovništvom da nebi počelo krepavati od gladi? (pitam pošto mi se čini da gradim malo previše farmi, a pre malo marketa)

3) Čemu služi "pact of secrecy"?

4) Da li je pametno raskrčiti svu šumu te "popraviti" sve močvare u svom teritoriju kako bi se jedinice lakše kretale? Jedino ostaviti malo šume gdje ne smeta za gradnju pilana!?

10x u naprijed!

Raz
28-09-2010, 23:13
Pošto sumnjam da bi mi petica radila, instalirao opet četvorku... ali nije to to. Nešto mi fali, baš kao i u CIV-u 3. Tako da... mislim da se vraćam na dvojku, samo se nadam da radi na xp-u.

DVz_eDUTjAI

Elvis advisor ftw! :D

Interceptor
28-09-2010, 23:14
pa di dvojku... :|

Feanor
28-09-2010, 23:15
GalCiv2 sa svim expovima.

Ima 3D-a. :(

Raz
28-09-2010, 23:16
pa di dvojku... :|
A neznam ono, nisam jedinicu igrao. Možda je ona bolja. :>

Interceptor
28-09-2010, 23:24
Četvorka je skroz dobra.

Maloki
28-09-2010, 23:58
Jučer mi stigla igra (mislim da mi čak nisu naplatili carinu, moram pitati majku) i igrao na standardnoj veličini no već je do 1000AD postalo prekaotično (i bilo je dosta kasno :)) pa odustao.
Sad lijepo odigrao cijelu partiju.
Igrao kao Montezuma i pojeo Ramzeza u nekih 35 minuta.
Igrao duel, quick i 2. težina.
Pouka? Duel je ipak premalen i na 2 je prelagano :)

The Boz
29-09-2010, 00:18
Duel sa 4 civa. Do it. Do it.

Maloki
29-09-2010, 00:33
Nisam se sjetio staviti još koju civilizaciju, budem probao sutra/preksutra.

Inače, bilo mi gg sa Ramzesom, lagano štancam vojsku i šaljem ju da kempa na njegovoj granici.
20 turnova kasnije javi mi se frajer i kaže nešto tipa "e vojska ti kempa na mojoj granici, oš ratovat il' koji vrag?", a ja mu odgovorim "ma ne, ne bi ja nikad, vojska je u prolazu".
5 turnova kasnije mu objavit rat i 5 turnova kasnije ga više nema :)

cham3leon
29-09-2010, 07:55
Meni to nije zanimljivo. Više volim lijepu veliku mapu gdje se možeš raširiti i kolonizirati, istraživati, itd. i gdje je dosta civilizacija tako da mogu međusobno ratovati, sklapati saveze, trgovati i tako.

The Boz
29-09-2010, 08:02
Meni je najbolje nakrcati više civova nego što je preporučeno za neku veličinu mape. Zabava zagarantirana, samo ponesi pušku.

Tsaя
29-09-2010, 08:13
Trebam pomoć.
Idem sa zlatom u minus za 6, kako da to pretvorim u plus?

Aral
29-09-2010, 08:36

1) Ako staviš pointer na polje, piše recimo +2 food i +3 gold. Da li to znači da ću dobivati +2 food ako sagradim farmu ili +3 gold ako sagradim market ili ima neko drugo značenje!?

2) Kada klikneš na grad, u gornjem lijevom kutu se pojave njegove statistike... Ako piše recimo +12 food, da li to predstavlja višak hrane u odnosu na trenutnu populaciju ili je to brojka koju ne smijem preći sa stanovništvom da nebi počelo krepavati od gladi? (pitam pošto mi se čini da gradim malo previše farmi, a pre malo marketa)

4) Da li je pametno raskrčiti svu šumu te "popraviti" sve močvare u svom teritoriju kako bi se jedinice lakše kretale? Jedino ostaviti malo šume gdje ne smeta za gradnju pilana!?

10x u naprijed!
Evo da quotam, jer i mene zanima...

Tsaя
29-09-2010, 08:41
Trebam pomoć.
I kako idem s brodovima dalje od obale, ja mogu samo malo od obale, ali ne daleko, pa nemogu do novog kontinenta.

Aj pls recite.

whiskey
29-09-2010, 09:19
Ubij nepotrebne radnike i zastarjelu vojsku, plus ce vrlo brzo narasti. Preko oceana možeš samo ako unaprijediš navigaciju, malo prouci tech tree i sve ces skužit.

Outmind
29-09-2010, 09:25
Trebam pomoć.

Izgradi u gradovima mint, pa bank pa stock exchange, i to bi trebalo bitti to. Osim toga, uništi nepotrebne ceste.

hacker
29-09-2010, 09:38

10x u naprijed!

1) Kad staviš na polje koje nema nikakvih improvmentsa, piše ti kolko ćeš dobivati hrane/golda/čekiča ako tamo staviš nekoga da radi. Kad sagradiš farmu polje ti se improva pa recimo ako je prije bilo +2 food sa farmom će pisati +3 food (ili +4, ak imaš onu tehnologiju). Svaki tile ima svoju osnovnu vrijednost. Piše ti u civipedi-i.

2) Višak hrane. Svaki građanin ždere dve jabukice. Zadrži miš na foodu pa ti se pojavi statistika.

3) Nemam blage XD

4) Mislim da kroz šumu možeš napraviti cestu bez da ju makneš.

@Tsaя - Moraš imati poseban brod za putovanje preko oceana, dobiš ga kada istražiš astronomiju.

Tsaя
29-09-2010, 09:56
A evo, molo se sve sredilo, sad zam u plusu za 40.

Aral
29-09-2010, 09:57
Ceste su kul. Nego, ovo pod 4), šuma ti ostaje ako cestu napraviš, kao i za ostale improvmentse gdje cesta ide i ne smeta nit farmi, nit rudnicima nit pilani. Ako sasječeš šumu dobiš obično -1 u production ako se ne valjam ali instant dobiš npr +20 u trenutni production pa ti se neka jedinica ili zgrada prije naprave, ovisno o tome kolki je omjer productiona po turnu. Ja u pravilu radim ceste i spajam glavne gradove zbog trgovine, barem sad na početku nemam brige za lovu a i jedinice se brže kreću. Kasnije pak neznam kolko su ceste profitabilne i korisne, osim između gradova.

cham3leon
29-09-2010, 10:08
Za pozitivnu ekonomsku bilancu treba graditi market, banke ili stock exchange i obrađivati hexove koji nose puno golda. Ako imaš Currency tehnologiju možeš u nekom gradu "proizvodit" gold kao da je neka građevina ili nešto, proizvede ti golda koliko ti iznosi 10% productiona tog grada.

The Boz
29-09-2010, 10:17
Ceste cuclaju lovu ko ništa, stoga samo i jedino između gradova.
Proizvodnja love u gradu je sakata stvar, samo 10%... Isto dobiš ako vječito gradiš i disbandaš jedinicu, a AI će misliti da imaš više vojske.
S viškom hrane grad i njegova populacija rastu. Računaj da svaki tip jede dvije jabuke po turnu (osim specijalista sa određenim policyem), i ako ga staviš na +2 food/+1 gold tile, dobiješ samo +1 gold, efektivno.
S tim paktom se dogovaraš sa jednom stranom da nećeš pomagati drugoj strani. Daje OK relacije, i dobra je baza za buduće pregovore, ali ako ga prekršiš (trguješ sa tom drugom stranom na ikoji način) dobiješ penalty na relacije sa prvom stranom.
Pilane su sakate. Samo rudnici se isplate, i to samo dobri. Posjeci sve šume za više fooda, i na njima napravi farme ili trgovačke postaje.

cham3leon
29-09-2010, 10:29
I pilane su okej kada ti fali taj 1 food koji izgubiš ako posječeš šumu. A vjerojatno se i isplati dugoročno jer tu šumu tako nikad ne iscrpiš.

I btw, šta se može garrisonat samo 1 jedinica u 1 gradu?

The Boz
29-09-2010, 10:32
1UPT svugdje, samo se worker/general/settler/workboat može stackat, ali ne sa sličnima.

Bartuc
29-09-2010, 10:40
Puno hvala na odgovorima, sada sam masu toga naučio. Do sada nisam uopće gledao gdje mi je stanovništvo raspoređeno, a i očito sam gradio previše farmi koje su mogle biti marketi za dodatan boost u lovi. Sada ću i na to paziti, ali to mi poteže još jedno dodatno pitanje :D

S- Ako na polju +2F/+3G sagradim farmu i u nju ne stavim civilca, da li dobivam išta od tog polja pošto ga ipak nitko ne obrađuje!?

Što se tiče cesti, ja ih gradim od sporednih gradova prema glavnom i čak spojim neke sporedne gradove međusobno kako bi i između njih brže prebacivao radnike/vojsku. Uz sve to, nikada nisam imao financijskih problema, uvijek sam na +100 do +300 zlatnika po turnu. Jedino sam sada u zadnjem prelasku bio na +70/+80, ali tu sam imao i prugu sagrađenu između 2 full udaljena grada, a to je -2G po polju. Ali sam u sporednim gradovima dosta razvijao kulturu/zgrade/čuda koje donose great ljude, tako da sam praktički pola igre proveo u Golden dobu :D Dobar mi je onaj lik koji stane na polje i pripoji čitav teritorij oko tog polja tvojoj granici :pray: Ili oni koji ti daju free tech, uvijek si uzmem onoga za kojega treba najviše turnova da bi se razvio standardnim putem :D

Danas me neće biti doma tako da vjerojatno neću igrati, ali sljedeći put igram Duel mapu sa 3 civilizacije na 4. težini 8) Da vidim jel to mogu...

The Boz
29-09-2010, 10:45
Ne dobiješ ništa od polja na kojem nitko ne radi.

Bartuc
29-09-2010, 10:58
Dobro da sam pitao :( Nisam niti kužio koliko je važno pratiti raspored civila i paziti na "plodnost" polja. No ovime mi je igra još za 50% porasla u očima, stvarno nešto genijalno.

I da, pre savršena fora mi je sa avionima i carrierima :pray: Kada si moraš sparkirati 3 aviona na brod pa tek sa broda napadati bazu. Puno bolje nego da čitavo vrijeme lete u zraku...

cham3leon
29-09-2010, 11:02
Ja baš dobio Great Scientista. Igra je stvarno super, nema šta. Jedino što su mi susjedi egipćani i amerikanci poprilično neagresivni pa nije bilo nikakvih ratova, ali zato sam krenuo na 2. težini da se prije svega malo naviknem na igru.

Uspio sam naseliti velik dio svoga kontinenta, i imam izlaz na more sa svih strana, makar imam samo 3 priobalna grada. Čisto iz opreza da ne bi neki neprijatelj razvio u budućnosti silnu mornaricu pa da mi samo s njom može nanijeti puno štete. Na sve treba misliti :D

The Boz
29-09-2010, 11:11
Dobro da sam pitao
Osim resursa, tipa zlato, nafta itd. Oni ne trebaju radnika, ali opet, oni daju OK production bonus, pa bi im radnik dobro došao.

Aral
29-09-2010, 11:22
Jel se može kak zaustavit "proizvodnja" novih citizena ili oni šibaju automatski? Ili možda prestanu kad se popune svi work tileovi od grada?

Dobivam preko +100 golda po turnu, a tek sam nešto tipa AD 200 godina, zaratio sa kinom, šorali se jedno 10 turnova i onda su se zasrali i ponudili primirje; kaj je najbolje imao sam samo 3-4 vrste vojnih jedinica al mi je svaki grad imao babilonske zidine (gradova oko 5-6), tak da ak su i pokušali napast, failali su. Swordsmani su isto došli u igru a i gradi se prvi katapul, otkrio pristup ironu i longswordsmanu. Hrane zasad imam i ekonomija mi doslovno bursta, skupa sa happinesom i kulturom. Svi tileovi su mi improvani i fali mi lagano mjesta, čim sam se počeo širit odmah su se kinezi počeli bunit lol.

Jopax
29-09-2010, 11:29
Sinoć sam odlučio odigrati par poteza pred spavanje, partija se otegla na tri sata i trajala je do 1 i 30 ujutro.Bilo je pakleno, uspio sam istjerati Japance iz europe i Aztece sam držao pod kontrolom, tada je Siam od nikud došao sa velikom vojskom i razjebao čitavo Aztečko carstvo koje je prekrivalo aziju.Imao sam osjećaj da znam što slijedi.Ubrzo su se okrenuli protiv mene, zauzeli Edinburgh, i tri najjača grada, uključujući i glavni koji je imao 4-5 wondera, onda je govno odlučilo stati i ponudio mi je mir, sada mi bježi za jednu eru ali imam osvetu u planu, par gradova više, možda se rješim turaka, jadnici su tek u industrijskom dobu, ali vidjet ćemo, Reich će se vratiti na vlast!!!!

bornathepicek
29-09-2010, 12:00
Reich će se vratiti na vlast!!!!
LoL
Anyway imam par pitanja. Što se tiče ovakvih igara ja sam poprilični dibidus, a igra mi se čini nevjerojatno zabavno.
Ovak kolko sam skužio, za svaku farmu moram imati bar jednu(skupinu il šta već) workera da bi mi ta farma donosila nofce i food(am i right)

Oke, oduvijek mi je bilo fascinantnije razvijati po kulturi znanosti i ono uglavnom na neagresivnoj ideji graditi carstvo, al eto nekak mi neide i ne kužim dosta redova klikćem next turn i buljim u ekran zato kaj igra, iako ju ne žimku, fakat fascinantna. Pokušavam čitati savjete wikicivi(il kak već) pa se još više zbunim. Može li mi netko ukratko reći što raditi za uspješno razvijanje, ili bar dati link na neku stranicu, fala. :)

Outmind
29-09-2010, 12:32
Reich će se vratiti na vlast!!!!
LoL
Anyway imam par pitanja. Što se tiče ovakvih igara ja sam poprilični dibidus, a igra mi se čini nevjerojatno zabavno.
Ovak kolko sam skužio, za svaku farmu moram imati bar jednu(skupinu il šta već) workera da bi mi ta farma donosila nofce i food(am i right)

Oke, oduvijek mi je bilo fascinantnije razvijati po kulturi znanosti i ono uglavnom na neagresivnoj ideji graditi carstvo, al eto nekak mi neide i ne kužim dosta redova klikćem next turn i buljim u ekran zato kaj igra, iako ju ne žimku, fakat fascinantna. Pokušavam čitati savjete wikicivi(il kak već) pa se još više zbunim. Može li mi netko ukratko reći što raditi za uspješno razvijanje, ili bar dati link na neku stranicu, fala. :)

Kaj se tiče farmi, ne moraš na njima imati workere nego građane grada pod čijom se nadležnošću nalaze. Kada workeri naprave farmu, njihov posao je gotov, i mogu ić unaprijedit drugo polje. Sada tu farmu trebaju obrađivat citiseni, a to podesiš u city view-u.

Kaj se tiče mirnog razvoja, koncentriraj se na istraživanje, expanziju pomoću settlera, te izgradnju zgrada koje ti daju kulturu, znanost i sreću.

crnisokol
29-09-2010, 12:54
Počeo jučer sa englezima na tiny map...mogu reći samo jedno - vrijeme leti uz novi civ :D

Feanor
29-09-2010, 12:59
Počeo jučer sa englezima na tiny map...mogu reći samo jedno - vrijeme leti uz novi civ :D

Vrijeme je uvijek letilo uz sve civove. Zanimljivo kako vrijeme najbrže leti uz tehnički najsporije igre, igre gdje o svakom potezu pomno razmišljaš poput Civ-ova i HoM&M-a.

Bartuc
29-09-2010, 13:30
Jel se može kak zaustavit "proizvodnja" novih citizena ili oni šibaju automatski? Ili možda prestanu kad se popune svi work tileovi od grada?

Može se, kada klikneš na grad, imaš negdje opciju stop city growth ili tako nešto... Znam da sam vidio tu opciju, samo ne znam točno ime :D

keko
29-09-2010, 13:44
Ili jednostavno prenamijeniš građane da rade na drugim poljima tako da ti tamo gdje ti piše koliko se povećava hrana u gradu piše stagnation.

Jesam li ja jedini komu se pojavljuju artefakti? Inače, to mi se jedino na Civu događa, igram dx9 verziju.

Bartuc
29-09-2010, 13:51
Znači dok god ima viška hrane, grad će generirati nove civile za obradu polja!? To je dobro pošto ćeš više toga obrađivati, ali ujedno i loše zbog nezadovoljstva građana silnom populacijom!?

PS: Ja igram na DX11 sa max detaljima i bez AA (koji zbilja ne treba) i igra mi odlično radi. Jedino kada reloadam joj treba par sekundi dok se ne učitaju sve texture :D

keko
29-09-2010, 13:58
Meni su iz nekog razloga neke teksture potpuno smućene, i to ne jedna ili dvije, nego nekoliko cijelih redova. Je li tko imao sličan problem?

Bartuc
29-09-2010, 14:07
E da, sad sam se sjetio. U jednom trenutku sam imao crvenu točku na Oazi, a kasnije kao da se s njom pomiješala i textura oblaka (wtf, možda je prije bila textura fog of war-a pošto ne postoje oblaci :D)!? I jednom mi se desilo da je jedan morski tile bio kockasti, a ne fino zaglađen. Ali to nisu artefakti već greške u generiranju svijeta...

keko
29-09-2010, 14:10
Skužio u čemu je stvar.

The graphics largely get the job done. They aren't unattractive nor are they stunningly beautiful. However, if you have a weaker machine (my computer plays largely on the lowest settings) you're going to have a fair number of problems with artifacts, some broken textures,Sand gameplay lag.
Nadam se da će sredit to nekim patchem, skinuo sam ovaj prvi koji je tek izašao, ali nije pomogao.

Aral
29-09-2010, 16:08
Slična stvar i kod mene al pojavila se samo jednom, kasnije nestala. Ovo za populaciju je bezveze, ja imam sve popunjeno a oni mi se dalje kote i stvaraju nezadovoljstvo.

keko
29-09-2010, 16:15
Ajd, preživjet ću s time dok ne izađe neki patch koji će nadam se to srediti, a dotad, u nove ratne pobjede!

cham3leon
29-09-2010, 16:47
Meni se na ponekim tileovima pojavi crveni trokutić pod određenim kutom. Artefakata nisam vidio, DX11 verzija.

kikl0p
29-09-2010, 17:59
Nekužim zašto igra ne podržava 1280x720 rezu :hangin:

Rang€r
29-09-2010, 18:24
Slična stvar i kod mene al pojavila se samo jednom, kasnije nestala. Ovo za populaciju je bezveze, ja imam sve popunjeno a oni mi se dalje kote i stvaraju nezadovoljstvo.

možeš naredit da ti se ne kote tamo u city optionsima di ih allociraš i to.

Aral
29-09-2010, 18:35
Joj da, mislim da znam o čem govoriš, naletio sam jednom na to al nisam baš obraćao pozornost.

keko
29-09-2010, 18:39
Samo ih presloži u druga polja tako da ti tamo gdje ti piše količina hrane za grad piše stagnation (ne starvation, jer će ti onda padati populacija).

Bartuc
29-09-2010, 19:06
Jel u stagnaciji hrane pada :) stanovništva?

hacker
29-09-2010, 19:12
Stagnacija je nula. Znači da nit ne raste nit pada. Ali ako gradiš settlera će ti padat ako si u minusu makar piše stagnation.

Rang€r
29-09-2010, 19:36
da jer je jebeno teško checkirat jedan kvadratić

cham3leon
29-09-2010, 21:04
Dobro je kad si odrediš neke gradove koje ćeš u potpunosti forsirati na production, znači daš im da se razviju do razine 6, 7, ili tako negdje, i onda namjestiš najveći mogući production koji možeš izvuć iz tog grada a da ne dođe do starvacije. Bar ja to tako radim.

Bartuc
30-09-2010, 00:13
Ovo je full napeto :D Igram Duel / 3 Civa / Warlord i idem na Utopia Project :D Japanac je pri početku igre pokorio drugog Civa, a mene je našao tek u AD 18xx godini. Lik ima vojske da se zasereš, a ja imam one prve Warriore (1) i Crossbow-man (1) xD Čitavo vrijeme inzistiram na onim Research Agreement i Open Borders, tako da ima manje razloga mi objaviti rat. Sada sam prošao 1950. godinu i ostalo mi je još 3 policy-a prije Utopia Projecta. Imam samo 2 grada, možda sam mogao i sa jednim, ali ovako sam si bolje rasporedio civilce. Dobivam preko 250 culture pointova po turnu, tako da policy iskače svako malo :pray:

Moram priznati da je ovo još zanimljivije od ratovanja. Ako me slučajno odluči napasti, imam 5000+G da si nakupujem vojske što mogu. Jedini bad je što u teritoriju nemam niti aluminija, niti ulja, niti željeza, niti ugljena :rotfl: Ali su pokraj mene 2 city state od kojih je 1 kulturno orijentiran, tako da crpim i od njega masu culture pointsa i sva sreća pa je povezao barem ugljen samnom xD

I dalje stojim pri tvrdnji da je igra sve genijalnija i genijalnija što se više udubiš u nju...

EDIT: I da, zajebo sam se pa nisam niti jedan grad sagradio u doticaju sa morem :( Tako da mi propada brdo morskih resursa (mislim 3 ribice) i nemam opciju da si napravim mornaricu tako da se koliko toliko zaštitim :-x

EDIT2: Zaboravio... Lik nije imao para za Research Agreement, pa sam mu ponudio za otvorene granice svoje otvorene granice +200G tako da mogu u sljedećem koraku napraviti R.A. xD

Feanor
30-09-2010, 00:28
I dalje stojim pri tvrdnji da je igra sve genijalnija i genijalnija što se više udubiš u nju...

Lol, pa ti stvarno jesi civ noob :D

The Boz
30-09-2010, 00:59
Isuse, i meni je napeto. Igram sa Napoleonom, velika mapa, prince, 10 civilizacija, 24 CSa. Imam već sedam gradova, i trenutno sam u 17. stoljeću, i uskoro ću dobiti artiljeriju. Problem je u mom "savezniku". Kineskinja, koja nije počela ni blizu mene pa sam mislio da je dobar izbor, se razvila. Kroz stoljeća sam stalno trgovao s njom, vidio da ima vojsku pa bih se priključio njenim pohodima itd. Zajedno smo, recimo, uništili amerikance i trenutno dovršavamo egipćane. Bilo nam je divno zajedno, mene nitko nije dirao jer smo sve oko mene mirno pokosili, ali sada se nalazim u zanimljivoj situaciji. Žena ima riflemene, posve se proširila po mom istoku, zapadu i sjeveru (počeo sam u Indiji, Earth type mapa), i polako mi ponestaje civilizacija koje možemo uništavati zajedno. Ima barem 15 gradova, možda i više, trenutno ima 9k golda i dobiva 200 po turnu, dok ja dobivam samo 100 izvan zlatnog doba. Strah me je. Jedina mi je sada nada da razvijem artiljeriju, što je još oko 50 turnova, prije nego li shvati da me može pojesti za doručak.
HALP!

Tsaя
30-09-2010, 08:52
Ah, izgubio sam. Neznam kako, samo mi je pisalo you lost, a Turci su pobijedili.
Koji je uvijet za pobjedu?
Ja sam bio najrazvijenija nacija i najjača, ali Turci su bili veći od mene.

Bartuc
30-09-2010, 09:09
@Tsar, nadam se da se to neće meni desiti pošto nisam ograničio Victory Type samo na kulturu :D

@Boz, to je meni zajebano kod većih mapa. Bude pre kaotično. Ne želiš imati previše gradova, ali ako se jebački ne razbacaš po mapi, drugi Civovi će zauzeti gro područja. Jebena Amerika se već u dvije partije razbacala ko gamad po vinogradu. Zauzeli pola mape i ratovali sa čitavim svijetom :shock:

Jedva čekam da danas nastavim, tako sam blizu Utopije, samo da ovaj ne odluči napasti pošto brijem da nemam šanse kod obrane. Lik ima doslovno legije na svom kontinentu, a ja faking 2 jedinice iz gotovo antičkog doba :|

Neven <R>
30-09-2010, 10:18
Isuse, i meni je napeto. Igram sa Napoleonom, velika mapa, prince, 10 civilizacija, 24 CSa. Imam već sedam gradova, i trenutno sam u 17. stoljeću, i uskoro ću dobiti artiljeriju. Problem je u mom "savezniku". Kineskinja, koja nije počela ni blizu mene pa sam mislio da je dobar izbor, se razvila. Kroz stoljeća sam stalno trgovao s njom, vidio da ima vojsku pa bih se priključio njenim pohodima itd. Zajedno smo, recimo, uništili amerikance i trenutno dovršavamo egipćane. Bilo nam je divno zajedno, mene nitko nije dirao jer smo sve oko mene mirno pokosili, ali sada se nalazim u zanimljivoj situaciji. Žena ima riflemene, posve se proširila po mom istoku, zapadu i sjeveru (počeo sam u Indiji, Earth type mapa), i polako mi ponestaje civilizacija koje možemo uništavati zajedno. Ima barem 15 gradova, možda i više, trenutno ima 9k golda i dobiva 200 po turnu, dok ja dobivam samo 100 izvan zlatnog doba. Strah me je. Jedina mi je sada nada da razvijem artiljeriju, što je još oko 50 turnova, prije nego li shvati da me može pojesti za doručak.
HALP!
Zarati s njom i uništi ju koristeći svoje napredne ljudskeStaktičke sposobnosti.

bornathepicek
30-09-2010, 10:24
Jučer mi se neš zanimljivo desilo u Civu 5. Igram i ne vjerujem koliko je igra zanimljiva i kompleksna, spajam prve gradove cestama, kultura mi buja, od rata ni "r" ally ekipa me okružuje. Divim se i stvarno mislim da će me igra zabavljati još bar 2 mjeseca ak i ne više, razmišljam što da počnem razvijati, BUM ode struja u cijeloj zgradi. Naravno da sam sejvao, naravno da sam se sjetio. :cry:

hacker
30-09-2010, 10:26
Imaš autosave svakih 10 turnova :D

Bartuc
30-09-2010, 10:31
Da, možeš si i podesiti u opcijama koliko često želiš da autosave-a te koliko zadnjih saveova da čuva. Ima i Quick Save, ali nisam ga još probao koristiti...

The Boz
30-09-2010, 11:36
Zarati s njom i uništi ju koristeći svoje napredne ljudskeStaktičke sposobnosti.
Lako za to, ali bojim se da će me žena UTOPIT u riflemenima. Imam pre široku granicu s njom da napravim neki chokepoint.

bornathepicek
30-09-2010, 11:37
Imaš autosave svakih 10 turnova :D
Nisam ni pogledao igru odtada(štel sam odusat), upravo si me vratio u život lol, sad mi se još više sviđa igra! Odoh vidit kolko sam toga izgubio ako i išta :D

Deadwalker
30-09-2010, 12:31
Jebemu, ne sjecam se koja me igra uspjela navuci da mrtav umoran nakon napornog dana na faksu igram to kasno navecer :D
Uglavnom, igram s Aleksandrom, velika mapa, par kontinenata. Na mojem kontinetu od velikih civilizaciju su bili jos Arapi, Rusi, Asteci te nekoliko gradova-drzava. Dogurao sam do industrijskog doba, trenutno sam druga najjaca frakcija na mapi po scoreu. Naime, dosta dugo sam surađivao sa Astecima te uz pomoc njih potukao Ruse. Posto su Arapi bili u savezu s Rusima, napali su me, iako su bili puno preslabi da bi mi ista napravili. Nakon toga su se Asteci prosirili dosta i ugurali mi svoja 2 grada prakticki u srce mog teritorija. Pa sam ih napao i zauzeo njihova 2 grada pa su mi dali skoro sve sto su imali za sklapanje mira. Nakon toga sam dosta dugo se uzajamno razvijali i prakticki smo pola-pola dijelili cijeli kontinent. Onda sam pripremio brdo vojske i u 15-ak turnova im osvojio skoro sve gradove i naposljetku ih izbrisao sa mape. Trenutno s Svabama gradim saveznistvo kako bi potukli Sulejmana posto je on trenutno poprilicno jak. Za prvi prolazak civilizacija mi je orjentirana na pravljenje vojske i rat, pokusat cu iduci puta ostvariti neki drugi victory condition.

Kvragu, ovo je zarazno do srži :D

Bartuc
30-09-2010, 12:35
Uspio sam 8) Odnio sam kulturnu pobjedu, Japanac je do kraja igre išao na finjaka samnom. Dok god bi mu se obratio, zvao bi me prijateljem :pray: Evo par SS-ova...

Teritorij i resursi:S- obratite pozornost na 313 kulture po turnu te samo jednu jedinu jedinicu koja brani čitavu civilizaciju 8) :D
PS:SI jedina 3 workera kroz čitavih 465 poteza :D

http://img266.imageshack.us/img266/728/teritorij.jpg

Victory & Ukupno:S- formatirao sam komp prije 2 dana, tako da mi fali još par pobjeda od prije :(

http://img834.imageshack.us/img834/3953/victoryh.th.jpg (http://img834.imageshack.us/i/victoryh.jpg/)S& http://img340.imageshack.us/img340/7731/ukupno.th.jpg (http://img340.imageshack.us/i/ukupno.jpg/)

Aral
30-09-2010, 12:59
Ja se uvijek furam sa jedno 7-8 workera, preko 40 happinesa i brdo para, samo ekonomija i istraživanje. A tek sam na 1100g AD :)

@Bartuc: Najs :thumbs2:

The Boz
30-09-2010, 13:02
Kad sam rekao utopit u riflemenima, mislio sam na ovo...
http://img823.imageshack.us/img823/3962/drown.th.jpg (http://img823.imageshack.us/i/drown.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
FML

Bartuc
30-09-2010, 13:06
@Boz, veselo :D Zamisli dok ih upgradea u mechanized infantry, jebat ćeš ježa :D

Sljedeću ću probati pobijediti sa vrhuncom tehnologije. Koliko sam skužio, ima i toga, samo treba dogurati do zadnjeg Techa u Future dobu!? Znači orijentacija na production/science.

The Boz
30-09-2010, 14:01
Future win ti je gradnja spejs šipa za alfu sentauri. Očekuj da će sve ići glatko sve dok ne počneš graditi brod, onda će te AI gang-rapeat kao crnci pod tuševima.

Bartuc
30-09-2010, 14:47
Pretpostavljam da kod science victory možeš napraviti i jebačku obranu pošto nisi ograničen malim brojem gradova kao kod kulture (penalty od 30% po gradu, jezivo). Tako da ću probati odigrati na Prince težini :D Osim ako postoje i određeni penali na science za koje nisam još saznao!?

Rang€r
30-09-2010, 15:20
penalty na culture?

ja imam jedno 15ak gradova i dobivam nekih 250+ cultura po turnu, 19. st.

The Boz
30-09-2010, 15:31
30% veća cijena socijalnih politika za svaki grad. Hvala bogu, to se zbraja, a ne množi, ali ipak, velik je penalty.
Šteta kaj science nema nešto takvo, velika carstva imaju preveliku prednost u igri.

Bartuc
30-09-2010, 15:38
Sjetio sam se mane kod znanosti... Sve zgrade koje gradiš u svrhu razvoja znanosti su dosta skupe za održavanje. Moraš znači imati visok porast civilizacije kako bi dobivao bonuse po glavi stanovnika, to poteže visok stupanj gladi tako da moraš obrađivati hrpu farmi, a sa druge strane, bitno je da imaš puno love za održavanje zgrada/cesta, kupovinu vojske te visok production da što prije dobiješ booster zgrade. Ono, znanost poteže sve za sobom, više nego ratovanje...

Idem krenuti partiju, vjerojatno ću Tiny mapu, i Prince težinu... javim kako ide kad se uspijem odlijepiti od monitora :D

The Boz
30-09-2010, 15:40
Ako ideš na znanost, ideš na specijaliste, i to tako da oni koštaju jedan food manje i daju production.

keko
30-09-2010, 16:24
Kako je genijalno to što ti se drugi obraćaju na svome jeziku, najbolji mi je zasad astečki :) .

Aral
30-09-2010, 16:33
Da, kad smo kod toga ja ih ne čujem kak govore, neš me zvuk zeza.

cham3leon
30-09-2010, 16:44
Meni pak dosta trza kad skrolam mapu, a kad me neki lider zove na razgovor moram prije toga valjda minutu slušat grebanje HDD-a i gledat zamrznutu sliku. Možda je grafika malo prezahtjevna. Nego, šta sam htio reć...

Ovo je definitivno najbolja strategija ikad! I šire :pray: :pray: :pray:

Sad me je tek potegnulo - 18. stoljeće, industrijalizacija. Znanstveno sam ja mislim vodeća civilizacija. Maloprije sam pokorio Copenhagen City State, sve radi velike količine željeza, također sam napravio par kolonija na južnoj hemisferi opet radi ležišta željeza i ugljena. Sad imam toliko željeza da ću ga čak vjerojatno mijenjati za neki drugi resurs. Još sam i u blizini našao krasno ležište nafte :pray:
Jedva sam prestao igrat. Ja stvarno ne znam kako ću učit za kolokvij u ponedjeljak.

Rang€r
30-09-2010, 16:45
ni ja isto, winamp on, ovo ono.

Outmind
30-09-2010, 21:42
Najbolje su mi fore tipa parni stroj 1740 i prvi zrakoplov 1830. xD

Boz se dotakao alpha centauri-a... tašto to nikad nije dobilo nastavak?

Arbiter of Change
30-09-2010, 21:45
Čeka se, čeka. :)

Bartuc
30-09-2010, 21:51
Hoho, Science Victory... Done, next :D Rasturio sam Tiny mapu na Prince težini 8)

U početku je bilo zajebano pošto sam dijelio granicu sa Aztecima koji nisu niti najmanje skrivali agresivnost prema meni i susjednim CS-ima. Nekako sam ih držao pod kontrolom sa linijom vojske na granici, ali zbog njih se nisam mogao širiti pa sam im objavio rat kad mi je Gold pao na -30, a Happines na -7 :shock: Čak sam sa Egiptom surađivao i davao mu sve resurse za nešto GP/t kako nebi bankrotirao pošto sam se opako približio nuli...

Dok sam uništio Aztece, dalje je bilo lagano. Egipat je išao po Diplomatsku pobjedu i fejlao, a Japan me otkrio kad sam bio blizu Future ere :D Na kraju sam imao preko 400 sciencea tako da su nove tehnologije dolazile u roku keks, trebalo im je 8-13 turnova :pray: Evo par SS-ova...

Granice koje su perverznije čak i od meneS:rotfl: :rotfl:

http://img828.imageshack.us/img828/3513/kokgranica.jpg

Victory & Ukupno:

http://img822.imageshack.us/img822/4023/victoryd.th.jpg (http://img822.imageshack.us/i/victoryd.jpg/)S& http://img269.imageshack.us/img269/7731/ukupno.th.jpg (http://img269.imageshack.us/i/ukupno.jpg/)

croat1gamer
30-09-2010, 22:54
One. More. Turn.

Ujebemti, vec je ponoc. :(
Poprilicno sam siguran da nisam poceo ovo igrati u 4 popodne.

Bartuc
30-09-2010, 23:15
Baš, sjednem pred monitor i vrijeme proleti, apsolutno niti jedna igra me nije ovoliko držala za monitorom u komadu (eventualno Morrowind prije par godina). Ali Boz je bio u pravu, spraksaš se pa relativno brzo dođe 19xx godina. Prije mi je trebalo 2 dana maratonskog igranja, sada mi treba 4-6 sati :D Dobiješ osjećaj koliko turnova valja "preskočiti".

Sutra bi probao odigrati jednu Diplomatsku rundu, samo nemam blage ideje kako to postići!? Što ako dobijem granicu sa nekim ratno raspoloženim likom poput Amerike, pa krene osvajati sve CS-ove i pokojeg Civa!? Tko će glasati za mene!? Pretpostavljam da ga moram potplatiti da obustavi rat ili razviti jebačku vojnu silu pa mu prijetiti da ne ratuje!? Baš me zanima kako će to proći...

The Boz
01-10-2010, 01:12
Diplomacija je najlakša ako si ratoborno carstvo, i nisi jedini takav na mapi. Kako ti neprijatelj pokori civilizaciju, tako uletiš ti, osvojiš nazad glavni grad ex-civa i daš mu ga nazad. Zagarantiran glas, bez obzira što se kasnije događalo (osim ako ga ne napadneš, jel). I tako stalno. U protivnom, svi glasaju za sebe, a CSovi za najboljeg frenda.

cham3leon
01-10-2010, 07:44
One. More. Turn.

Ujebemti, vec je ponoc. :(
Poprilicno sam siguran da nisam poceo ovo igrati u 4 popodne.

Strašno nešto, ja se jučer jedva odlijepio. Najbolje je kad vidiš da treba stat, da odigraš sve u potezu šta si htio, i onda više nikako ne klikati onaj Next turn, nego samo izaći. Ako ga klikneš, opet te još više povuče da odradiš sve u tom potezu i tako unedogled.

Aral
01-10-2010, 09:02
A ne :) Počeo sa japancima, Earth mapa, tiny, 2. nivo težine. Kod japanaca je fora da ak su vam jedinice oštećene u bitci, oni se šoraju ko da nisu ^^ Reinstalirao igru i sad mi zvuk radi na leader screenu, predobro je čut kak svatko govori svojim jezikom, fakat dodaje atmosferu ovoj igri.

Bartuc
01-10-2010, 09:05
Ta Earth mapa je drito naša zemlja ali skalirana prema veličini koju odabereš? To bi morao odigrati, zvuči bolje od kontinenata.

Tsaя
01-10-2010, 09:12
Evo igram sa Amerima na Earth mapi i super je.
Jel mi može neko reći gdje ima uraniuma?

Bartuc
01-10-2010, 09:27
Hmm, koliko sam ja upućen, to je random :D To ti nitko nemre reći!? Jedino ako je Earth mapa posebna!? Ako ti nije iskočio popup da je uočen uranium dok si istražio tu tehnologiju, onda ga nemaš unutar svojih granica niti vidnoga polja, morati ćeš ga tražiti sa Scoutovima i napraviti grad blizu njega...

kulamasta
01-10-2010, 09:56
Zadnji Civ koji sam igro je dvojka... trojka i cetvorka nisu mi legle---

U petici, kada se zavrsi igra, jel ima postotak uspjesnosti?

hacker
01-10-2010, 10:12
SKod japanaca je fora da ak su vam jedinice oštećene u bitci, oni se šoraju ko da nisu ^^

Kaj nije to kod svakog?

Bartuc
01-10-2010, 11:14
Nije, kada ti pada HP trupe, jedinice umiru i smanjuje se damage i survivability...

Meni je recimo luda ona civilizacija koja se kreće po šumama kao po cesti :pray: Nisam još igrao sa njima, ali daj zabrij koji je to jebački bonus. Još k tome, koliko sam skužio, šume im služe kao ceste za spajanje gradova. Tako da moraš graditi ceste samo po poljima gdje nema šume :pray:

Aral
01-10-2010, 11:21
Omg, to nisam niti znao, to su ziher oni indijanci ili sl. Sad mi je proletilo prije podne u civu, prošao dvije ere i bum, eto podne već :)

The Boz
01-10-2010, 11:34
Da, taj bonus sa šumocestama nije toliko zakon koliko se čini. Za početak, radi samo u tvom teritoriju. A šume se rijetko rasprostiru nadugo i naširoko, često ima tek tu i tamo jedan hex šume, tako da u svakom slučaju radiš cestu koja je, ajd, malo možda jeftinija..

Jopax
01-10-2010, 11:55
Sinoć sam počeo jednu sa egipćanima(Odustao sam od švaba, prokleti Siam), sad igram na Prince težini i nešto većoj mapi, ide mi dosta dobro, mislim da ću se sada ranije riješiti Siama, blizu su a jači sam od njih, osim toga stvarno mi se sviđa egipat zbog bonusa na gradnju, u glavnom gradu mi je kod izgradnje wondera proizvodnja poduplana :D

cham3leon
01-10-2010, 12:32
Hmm, koliko sam ja upućen, to je random :D To ti nitko nemre reći!? Jedino ako je Earth mapa posebna!? Ako ti nije iskočio popup da je uočen uranium dok si istražio tu tehnologiju, onda ga nemaš unutar svojih granica niti vidnoga polja, morati ćeš ga tražiti sa Scoutovima i napraviti grad blizu njega...

I na Earth mapi bi trebalo biti random. Meni je svejedno najbolja continents mapa, dobiješ random generirane landmase tako da to podsjeća na zemlju, ali im je oblik potpuno drukčiji, kao i razmještaj resursa. Ful mi je jako to sa resursima, kao i u današnje doba, nafta je povod ratovima i osvajanjima. Ja sam za sebe osigurao poprilično lijepe rezerve željeza, plus malo ugljena i nafte.

Iduću partiju definitivno igram na većoj mapi, sad sam uzeo standard ili tako nešto i stavit ću težinu na 3.

Rang€r
01-10-2010, 12:48
lol ja još nijedan jebeni game nisam odigro, a igram tjedan dana, doduše s grkljanima tek nekih 5 dana ak se ne varam. djelom zbog jebeno dugog loadanja poteza, djelom zbog dosade, uopče nemam taj one more turn shit koji vi opisujete, jebeno je dosadno najjači sam, ostali su još irokezi i švabe i onak da želim mogo bi ih pregazit jer imam za jedno 2-3 klase jače unite i još imam urana da ih zalijem nuklearkama, ali. to bi mi bilo prenaporno jer su dost udaljeni od mene, nisam gej da igram tiny duel i te wannabe mape, dobivam nekih 900 scienca po potezu mogo bi ič na science victory kad več nejde drukčije :(

Bartuc
01-10-2010, 12:55
A šume se rijetko rasprostiru nadugo i naširoko, često ima tek tu i tamo jedan hex šume

Trebao si vidjeti ovu moju zadnju mapu, poludio sam od silnih šuma i brda. Pre strašno koliko to koči vojsku kada moraš ići u rat. Mada sam nešto čitao da u postavkama odrediš starost zemlje i da mlađa zemlja ima više brda i gluposti od stare (ili obrnuto)!? Osobno bi volio nešto ravniji teren :D

stvarno mi se sviđa egipat zbog bonusa na gradnju, u glavnom gradu mi je kod izgradnje wondera proizvodnja poduplana :D

Egipat je pre savršen, Wonderi padaju kao od šale, a ima ih koji donose brutalne bonuse. Njih sam uzeo za Culture pobjedu i nisam požalio, opaka stvar je visoka kultura i brzo prihvaćanje novih politika u kombinaciji sa masivnim bonusima od Wondera :pray:

Ima još par civilizacija koje se orijentiraju na kulturu, ali brijem da ih Egipat rula. Jedan je ja mislim Napolen koji dobiva + na kulturu do razvoja pare, a drugi su likovi koji dobivaju na kulturu za svaku jedinicu koju prikolju... niti blizu korisno kao bonus od Egipta.

Za sada sam prešao dominaciju, kulturu i znanost. Kultura mi je bila daleko najzanimljivija partija. Baš sam uživao u maloj civilizaciji kojoj se puno bolje i detaljnije posvetiš nego kad imaš kontrolu nad 40 gradova (kao što sam imao u dominaciji) :D

Outmind
01-10-2010, 12:57
A i ti si isto lik, žališ se jer si si stavio pre veliku mapu i pre malu težinu. Stavi drugi put medium mapu i 4 ili 5 težinu, pa će ti nit zanimljivije.

Bartuc
01-10-2010, 13:08
Fali ti @Rang€r :D

Meni je Prince za sada OK, vidim da iznad toga protivnik dobije samo određene bonuse nad tobom, tako da ću na to prebaciti tek kad mi Prince postane pre lagan.

cham3leon
01-10-2010, 13:13
lol ja još nijedan jebeni game nisam odigro, a igram tjedan dana, doduše s grkljanima tek nekih 5 dana ak se ne varam. djelom zbog jebeno dugog loadanja poteza, djelom zbog dosade, uopče nemam taj one more turn shit koji vi opisujete, jebeno je dosadno najjači sam, ostali su još irokezi i švabe i onak da želim mogo bi ih pregazit jer imam za jedno 2-3 klase jače unite i još imam urana da ih zalijem nuklearkama, ali. to bi mi bilo prenaporno jer su dost udaljeni od mene, nisam gej da igram tiny duel i te wannabe mape, dobivam nekih 900 scienca po potezu mogo bi ič na science victory kad več nejde drukčije :(

Pa lol, stavi veću težinu i standard ili veliku mapu. Garantirano nećeš bit najjači, a za najvrjednije resurse ćeš se morati dobro pomučiti.

E, i da vas pitam, da li u Civ 5 postoji Pollution koncept? Na Freecivu je bilo tako nešto da ti se u gradovima koji imaju tvornice i slično dogodilo zagađenje na nekim tileovima, a mnogo zagađenja u svijetu je uzrokovalo globalno zatopljenje i slično.
Bila je i fora da nakon nuklearne eksplozije ostane na par mjesta u dometu radijacija koju treba očistiti workerima.

Rang€r
01-10-2010, 13:17
imo grkljani su najbolja civilizacija, kul su i lagano je ostvarit dobre odnose s gradovima, a pomoču gradova možeš i vamo i tamo tj. možeš imat vojske, kulture, hrane za gradove, a opet nemoraš tolko trošit na njih, još ak ideš na piety pa ti počnu davat specijalce i ostale pogodnosti. grkljani su definitivno najbolji za opči razvoj, a ne se specijalizirat ko mejmun, u online game sumnjam da bi mogo odnjet culture/science, a pogotovo diplomatsku pobjedu bez da razvijaš i ostale stvari.

Pa lol, stavi veću težinu i standard ili veliku mapu. Garantirano nećeš bit najjači, a za najvrjednije resurse ćeš se morati dobro pomučiti.

E, i da vas pitam, da li u Civ 5 postoji Pollution koncept? Na Freecivu je bilo tako nešto da ti se u gradovima koji imaju tvornice i slično dogodilo zagađenje na nekim tileovima, a mnogo zagađenja u svijetu je uzrokovalo globalno zatopljenje i slično.
Bila je i fora da nakon nuklearne eksplozije ostane na par mjesta u dometu radijacija koju treba očistiti workerima.

to mi je bio 2. game i to sam 1. game igro nekih sat dva, sljedeči game definitivno manja mapa i veča težina.

cham3leon
01-10-2010, 13:38
Nisi baš ljubitelj mekog ć, jelda? :)

Bartuc
01-10-2010, 15:56
Ako ideš na znanost, ideš na specijaliste, i to tako da oni koštaju jedan food manje i daju production.

Jel mi možeš molim te ovo malo objasniti?

Tko su specijalisti te kako ih natjerati da koštaju 1 food manje? Po čemu se razlikuju od običnih građana?

Koliko sam ja skužio (odnosno pretpostavio), to su likovi koji obrađuju polja sa luksuznim i strateškim resursima (vino, pamuk, šećer itd.)!? Ili sam krivo pretpostavio?

Jopax
01-10-2010, 16:10
To su likovi koji ne rade oko grada već u gradu, oni mogu raditi u zgaradama, tako naprimjer smjestiš jednog u library i daje ti 3 scienca i 2 na great person, oni troše više hrane od onih koji rade na poljima(ili isto) a jedan od liberty bonusa je da troše samo jedan hrane.

@Chameleon, koliko sam skužio zagađenja više nema, sad je nešto jednostavnije ali iskreno mi i ne fali previše, konstantna zajebancija sa odmjeravanjem rasta grada i produkcije mi je znala ići na živce, a fallout od nuklearki je još tu

Bartuc
01-10-2010, 16:21
Daj ne seri da ima i toga :O Jebemti svaki dan nešto novo saznam :D Kako se dođe do tih specijalaca??

The Boz
01-10-2010, 16:27
Svi ljudi troše 2 hrane. Uključujući specijaliste koji ne rade na poljima nego u gradu, u knjižnici, radionici, tržnici itd. Iako su jako mali bonusi njihovih specijalističkih radnih mjesta (1 malj u radionici, wtf!?), daju +3 za Velike Osobe. To je mnogo. Pogotovo za znanstvenika.
Nadalje, buffaš ih sa Freedom bonusom tako da troše samo 1 hranu, buffaš ih sa drugom politikom koja im svima da +2 epruvete, i napraviš Kip Slobode koji im svima da +1 malj. Ja sada igram sa babiloncima (Veliki Znanstvenici FTW), i u Akkadu imam dva tipa u knjižnici, 1 u sveučilištu i 1 u školi, i ukupno mi ta 4 lika koštaju 4 fooda, daju 20 epruveta i 4 malja te rast od 12 prema Velikim Znanstvenicima. I na njihovih 20 epruveta se još zaračuna +200% bonus od knjižnice, sveučilišta, škole i koledža, tako da to postaje 60. Rast od 12 još dodatno dobije 3 od vrta i 3 od nacionalnog epa, i još 6 od državne politike ravnopravnosti, i dobije se 24, što se još udvostruči na 48 jer ipak igram sa babiloncima. I eto ti, ukupno mi carstvo proizvodi 400 epruveta jer imam četiri grada slična Akkadu, sa 4 znanstvena specijalista, biologiju sam istražio unutar deset turnova, a svakih petnaestak turnova dobijem jednu tehnologiju besplatno. 1820. je godina, i napadam Napoleona sa raketnom artiljerijom i mehaniziranim prašinarima, a on jadan ima mušketire i topove. Tri moja razarača mu opsjedaju Pariz, Novgorod i Moskvu, i uništavaju njegove fregate u više-manje jednom napadu. Znanost FTW!
I ne, više nikada neću prevoditi in-game nazive u svojim postovima :p

Bartuc
01-10-2010, 17:06
I ne, više nikada neću prevoditi in-game nazive u svojim postovima :p

Jeble te epruvete, dok sam skužio o čemu pričaš :D Puno hvala na opsežnom odgovoru i "praktičnom" primjeru. Onda sam ja još i dobro prošao sa Science pobjedom s obzirom da nisam znao za specijaliste. Pre genijalna mi je ta kompleksnost igre, to cijenim još od doba pravog D&D-a.

Dosta toga sam naučio ali još moram poraditi na alokaciji stanovništva. Čim sam uspio nakupiti -30G po turnu, znači da sam negdje masno zajebo, a mislim da znam i gdje. Skompao sam se sa CS-om koji daje bonus na hranu svim gradovima, tako da su civilci obrađivali više zlato i production, a dok je isteklo prijateljstvo nastupila je dovoljna glad da mi poremeti čitavo financijsko stanje civilizacije dok sam prerasporedio civilce na polja sa hranom.

Što vi inače radite sa Great People? Da li ih koristite za Golden Age, improvanje polja ili njihovu unikatnu funkciju?SJa ih otprilike ovako koristim:

1) General - ulazak u Golden Age i samo jednom za utvrdu na granici sa Aztecima
2) Merchant - ulazak u GA
3) Artist - povećanje granice
4) Scientist - inače za free tech, ali u science rundi sam ih koristio za upgrade polja, što ne znam koliko se isplatilo u odnosu na free tech.
5) Engineer - za ubrzanje izgradnje neke masivne zgrade (puno turnova svede na 1 turn) :pray:

Jopax
01-10-2010, 17:39
Generale obično koristim za citadele, puno korisnije nego GA po meni, artista sam dosad samo jednom imao i njega sam ispucao za GA, scientista nisam dobio, merchante za trade missione koji su zakon, dignu rejting i još daju podosta zlata, engineer za ubrzanje izgradnje :)

Rang€r
01-10-2010, 17:41
dobro pa citadele nisu totalno beskorisne ak te se svi boje :D

Jopax
01-10-2010, 17:47
Kako beskorisne, pa radi njih me se svi i boje :P
I ono, jedan fort i citadela sa katapultom i četom longswordsmana mi je branila grad dvadesetak poteza bez problema

The Boz
01-10-2010, 17:58
Merchant - Ulazak u GA je OK, ali radije odem na trade mission sa CSom. 350 golda + 50 golda po ageu, i odgovarajući rep boost.
General - Jedan šeta s glavnom vojskom, ostali rade GA. Fortovi i Citadelsi su beskorisni, AI je ofenzivno nesposoban.
Engineer - Instabuild wonder. Nikako išta drugo. Prekasno se pojavljuju da radim s njima one njihove tvornice, koje su po defaultu užasno slabe, a imam dosta drugih za GA.
Scientist - Instaresearch trenutno najvažnije tehnologije. Sa Balance - Greater Person Buildings modom sada prvih par iskoristim za akademiju, 8 beaker/turn je OK.
Artist - LOL! InstaGA, ostalo sucka užasno mnogo. Neopisivo koliko sucka Great Artist. Užasno mnogo sucka. Smijalica je tip, potpuna.

I da, predlažem potražiti "Balance - " modove u mod browseru (koji je ultra zakon). I instalirajte si Hover UI, Luxury Info i 24h Clock. Ovaj zadnji je najvažniji.

Aral
01-10-2010, 18:24
Izgradio Great Wall sa japancima, cijela granica mi je sad omeđena sa tim zidom i neprijatelji dobivaju -1 movement unutar mojih granica. Inžinjer je zakon, consumate ga i imate instant build, vrlo korisno pošto mi se jedna mala važna zgradica radila preko 30 turnova.

The Boz
01-10-2010, 18:33
Great Wall trenutno ne radi apsolutno ništa. Zbugiran je.

Bartuc
01-10-2010, 18:41
Kako ne, lijepo izgleda :D Zašto ti je artist loš? Dobro dođe da presiječeš dio kontinenta od drugih civova (ako ti fali par polja od ruba do ruba kontinenta) ili ako želiš omeđiti prostor sa puno luksuznih resursa!?

The Boz
01-10-2010, 18:48
Dođe prekasno, i taj "bonus" koji daje je ultrajadan, i dostupan samo blizu tvojih granica. Ako ga koristiš da uzmeš od drugog civa nekaj, onda izbije rat, a sa ratom bi to osvojio i ovako i onako, stoga je samo glupa sposobnost. Ako ga koristiš da uzmeš nešto što nije ni blizu nekom drugom civu, onda si to mogao uzeti i a) settlerom i b) širenjem grada, i ne trošiti Golden Age na glupost. A njegova zgrada je ultra jadna. Daje kulturu. Malo kulture. Wow.
Eh, sad, kad bi GA davao, recimo, besplatni policy... ili hrpu kulture... ili nešto takvo... e onda bi bio koristan.

Neven <R>
01-10-2010, 18:58
Trebaju stvarno dosta toga popraviti u igri, ovo je više beta nego gotova igra. Za sad mi još uvijek više paše četvorka, a tako će i biti ako ne riješe dosta problema sa patchevima.

http://www.garath.net/Sullla/Civ5/americanempire.html

Ovdje je dosta problema prikazano, IMO najpošteniji playthrough/review za civ5.

Markecgrad
01-10-2010, 19:07
Da li je potrebno proći razne tutoriale da se nauči igrati ovo čudo? Izgleda zanimljivo no i komplicirano a nemam živaca pratiti hrpu tutoriala samo da naučim osnove igre.

Bartuc
01-10-2010, 19:09
Ja sam počeo od apsolutne nule, prvi put vidio Civ igru i 3-4 dana kasnije već igram na Prince težini :D Ako ti je prvi put, doživjeti ćeš BOMBU infoa i htjeti ćeš odustati, ali ako NE odustaneš, dobiti ćeš genijalnu igru koja će ti oduzeti pola života :D

Markecgrad
01-10-2010, 19:15
Primamljivo.

Budem isprobao :)

Aral
01-10-2010, 20:17
Great Wall trenutno ne radi apsolutno ništa. Zbugiran je.
Super :( Mada, još nisam to skužio jer mi nitko nije ušao u granice. No matter, dobro izgleda ^^

Rang€r
02-10-2010, 01:37
da to sam primjetio, odjebo sam grkljane game je bio predosadan, na manjoj mapi počeo sa songhaijem i longswordsman mi se normalno muvo unutar neprijateljskog zida. i da kul izgleda.

Bartuc
02-10-2010, 23:19
Diplomacy WIN, Tiny/PrinceS8)

http://img251.imageshack.us/img251/7731/ukupno.th.jpg (http://img251.imageshack.us/i/ukupno.jpg/)S- http://img199.imageshack.us/img199/6899/unresultati.th.jpg (http://img199.imageshack.us/i/unresultati.jpg/)S- http://img696.imageshack.us/img696/4111/victoryb.th.jpg (http://img696.imageshack.us/i/victoryb.jpg/)

Grčka je jednostavno pre genijalna za diplomatsku pobjedu, a i općenito. Bonusi na odnose sa City Stateovima su brutalni. Sa dodatnom politikom, CS-ovi su mi degradirali za svega 0,33 pointova po turnu :pray: Daš im po 1000G i gotovo čitavu igru su tvoji saveznici. A bonusi od CS-ova nisu mala stvar. Dobio sam jedno 10-ak jedinica (od čega 4 tenka), par Great People-a, brdo hrane i kulture, ma milina.

PS: Imao sam samo 4 grada, jebeni gušt je imati manju civilizaciju :pray:

Jel ima peta vrsta pobjede?SIli sam ih prešao sve? Sljedeći put bi mogao Dominaciju na još većoj težini... još nisam niti jednom iskoristio nuklearku :(

bezimeni
03-10-2010, 10:34
Ovo bi se lako moglo proglasiti igrom godine .Meni osobno najbolja civilizacija do sada .Konzolaši si mogu gristi jaja :D .

keko
03-10-2010, 11:07
Samo još par patcheva da izbace da malo ispoliraju igru i imam šta igrati par godina.

Arbiter of Change
03-10-2010, 11:09
Dva updatesa su već vani. Još samo da mi je naći patch notes.

Duh, Steam. :(

Bartuc
03-10-2010, 11:36
Ja bi volio da unaprijede AI od neprijatelja. Nije da nisu dovoljno agresivni, ali volio bi da upotrebljavaju bolje taktike kod ofenzive. Jučer su valjda 100 turnova klali Singapor zbog lošeg AI-a. Umjesto da se namjeste okolo grada i raspale, likovi se svaki turn miču i napadaju sa jednom ili dvije jedinice umjesto sa njih 5-6 koliko ih je bilo oko grada. Poludio sam od čekanja, a išao sam na liberate foru tako da mi CS duguje :D

Osim AI-a, imam samo još jednu zamjerku, a to je izdržljivost gradova. Gradovi pre pre lagano padaju, često je dosta imati samo jednog tenka protiv čitavog grada :( Morali bi masno dići defence rate od svih gradova tako da otežaju osvajanje.

Ostalo je sve do jaja, genijalna igretina!

Nodakim
03-10-2010, 11:38
Diplomacy WIN, Tiny/PrinceS8)

http://img251.imageshack.us/img251/7731/ukupno.th.jpg (http://img251.imageshack.us/i/ukupno.jpg/)S- http://img199.imageshack.us/img199/6899/unresultati.th.jpg (http://img199.imageshack.us/i/unresultati.jpg/)S- http://img696.imageshack.us/img696/4111/victoryb.th.jpg (http://img696.imageshack.us/i/victoryb.jpg/)

Grčka je jednostavno pre genijalna za diplomatsku pobjedu, a i općenito. Bonusi na odnose sa City Stateovima su brutalni. Sa dodatnom politikom, CS-ovi su mi degradirali za svega 0,33 pointova po turnu :pray: Daš im po 1000G i gotovo čitavu igru su tvoji saveznici. A bonusi od CS-ova nisu mala stvar. Dobio sam jedno 10-ak jedinica (od čega 4 tenka), par Great People-a, brdo hrane i kulture, ma milina.

PS: Imao sam samo 4 grada, jebeni gušt je imati manju civilizaciju :pray:

Jel ima peta vrsta pobjede?SIli sam ih prešao sve? Sljedeći put bi mogao Dominaciju na još većoj težini... još nisam niti jednom iskoristio nuklearku :(

Space Victory?

Aral
03-10-2010, 11:41
@AoC

Prvi:
- Full screen crash fix. Game will now restart in Windowed mode if it cannot find a suitable full-screen resolution on first start.
- Hall of Fame now records data correctly when using a Windows username with special characters.
- Fix for Puppet State production exploit.
- Misc crash fixes.

Drugi:
- Fix for a crash that occurs on bootup for customers using a Spanish Windows XP operating

Iako, i dalje ne popravlja ono rušenje u strategic viewu. Mislim, barem se to meni događa stalno, kaj god da napravim, možda se i to popravi.

bezimeni
03-10-2010, 11:43
Na mojoj atici igra radi savršeno 8) .

Aral
03-10-2010, 11:47
A neznam kaj je, inače mi sve super radi al jedino mi to sere. Koje god postavke stavim, koji god directx, igra se ruši. Na kraju sam odustao od toga jer tak i tak nemam kaj specijalno bitno vidjet u tom strategic viewu.

keko
03-10-2010, 11:54
Ja bi volio da unaprijede AI od neprijatelja. Nije da nisu dovoljno agresivni, ali volio bi da upotrebljavaju bolje taktike kod ofenzive. Jučer su valjda 100 turnova klali Singapor zbog lošeg AI-a. Umjesto da se namjeste okolo grada i raspale, likovi se svaki turn miču i napadaju sa jednom ili dvije jedinice umjesto sa njih 5-6 koliko ih je bilo oko grada. Poludio sam od čekanja, a išao sam na liberate foru tako da mi CS duguje :D

Osim AI-a, imam samo još jednu zamjerku, a to je izdržljivost gradova. Gradovi pre pre lagano padaju, često je dosta imati samo jednog tenka protiv čitavog grada :( Morali bi masno dići defence rate od svih gradova tako da otežaju osvajanje.

Ostalo je sve do jaja, genijalna igretina!

Što se tiče gradova, to je po meni realistično. Pa usporedi zauzimanje grada u antičko doba, kad su gradovi imali zidine a najjače što si mogao protiv tih zidina napraviti su bili katapulti, i zauzimanje grada u moderno doba, kad ga praktički razrušiš bombardiranjem i onda samo pregaziš pješadijom i tenkovima.

Bartuc
03-10-2010, 12:26
@Bezimeni... također :D Jednom mi se rušila uz vertikalne linije i od onda ništa.

@Keko... Sve jedno, glupo je da jedinica od 3 tenka sama razruši grad. Grad bi morao imati šanse preživjeti dovoljno dugo da pošalješ (ti ili neprijatelj) pojačanje u njegovu obranu. Osobno bi bar za 4-5x dignuo izdržljivost gradova. Neka su bitke za teritorij epske, a ne rutina...

keko
03-10-2010, 12:31
Ali kako da grad preživi kad u njemu nema obrane?

Jopax
03-10-2010, 12:44
Upravo ovo iznad, ako grad ima pristojnu obranu(one zgrade) onda će imati šansu, a sam grad bez ičega i treba da padne lako, pgotovo kasnije

The Boz
03-10-2010, 12:44
Tri tenka nisu tri tenka nego tri divizije. Gledaj na to tako.
A sama tri tenka neće osvojiti grad koji ima 15 stanovnika, zidove i dvorac. A pogotovo ne u jednom turnu.

Arbiter of Change
03-10-2010, 13:08
Prokleti Great Wall je zbugiran i ne radi ništa.

Bartuc
03-10-2010, 13:22
Tri tenka nisu tri tenka nego tri divizije. Gledaj na to tako.
A sama tri tenka neće osvojiti grad koji ima 15 stanovnika, zidove i dvorac. A pogotovo ne u jednom turnu.

Ma mislio sam na 1 unit (mech infantry) koji se sastoji od 3 "tenkića". Znači ne 3 tenka kao 3 unita, nego 1 unit od 3 "tenka" :D Ne znam za vas, ali meni je glupo da grad modernog doba pada kao od šale. Čemu avioni i nuklearke ako ti ne trebaju da osvojiš svijet!?

The Boz
03-10-2010, 13:27
Instaliraj modove za AI, taktički je nesposoban. Inače ti ne treba ništa za osvojit svijet osim prvih Horsemena, ali samo ako prije 500 BC osvojiš :p

Aral
03-10-2010, 15:09
Prokleti Great Wall je zbugiran i ne radi ništa.
Da, naknadno i ja skužio kad je Boz rekao. Ili je stvarno bug ili mi nešto dobro ne radimo xD

Bartuc
05-10-2010, 16:02
Domination Victory - Small/PrinceS8)

Ovo je bilo brutalno. Okršaj se svodio između mene (Japan), Francuske i Arabije. Granicu sam dijelio sa Francuskom koja je imala valjda 2x jaču vojsku od moje, ali dok mi je objavio rat, samo sam napravio zid vojske i artiljerije od kojega su se razbijali valovi napada :pray: Ja sam imao jedno 15-ak Infantry-a i 8 Artiljerije, a njegova vojska 2x jača :D

Nakon kaj je Francuz pao, mislio sam da je dalje mačji kašalj. Dođem u Arabiju, a lik pun helikoptera, mobile SAM-ova, tenkova itd :D Ja sam imao 3 nuklearke, 3 atomske bombe, 20-ak Mech. Infantry-a, 8 Destroyera, Jet, Helikopter i Stealth... Uz sve to, skoro me skršio :pray: Oni SAM-ovi su brutalni, helikopteri također :pray:

I da, prvo ispucam Atomsku i mislim si ovo je sexy, nakon toga sam po prvi put bacio Nuklearku :OS:pray:

Ne znam da li ću tako skoro opet igrati Small mapu, pre pre velika mi je. Tiny je max veličina po mom ukusu...

Outmind
05-10-2010, 21:15
Ček, koliko ti to onda traje prosječna runda na tiny/ smal mapi? Ja sam doduše zapustio svoj game, no sigurno sam već jedno 5-6 sati na njemu izgubio xD.

Bartuc
05-10-2010, 22:23
Ček, koliko ti to onda traje prosječna runda na tiny/ smal mapi? Ja sam doduše zapustio svoj game, no sigurno sam već jedno 5-6 sati na njemu izgubio xD.

Pa ovisi o vrsti pobjede. Za Domination mi treba najviše vremena pošto pustim neprijatelja da se dobro razvije prije nego odem u napad, tako da im dam šansu :D Za Culture najmanje pošto imaš malo gradova (najbolje 1), tako da već u naprijed znaš kaj radiš i možeš puno turnova "preskočiti". Za Science treba također dosta vremena, ne ratuješ (eventualno se braniš), ali ima dosta microa oko odnosa između production/gold/science te za razliku od dominacije moraš kupovati daleko daleko više zgrada.

PS: Diplomatic je isto dosta brza pobjeda, dovoljno je istražiti UN i biti dobar sa svim City Stateovima, glasovi od velesila nisu bitni... Problem je ako velesila rasturi CS, onda moraš ići u Liberate misiju, a tu se stvari kompliciraju :D

Samo sam jedan game završio u jednom danu, ali to je bio maraton. Mislim da mi u prosjeku treba oko 8 sati po rundi. Nešto više za Small mapu, manje za Tiny mapu...

Evo ti i SS rezultata, desno imaš broj turnova koliko mi je trebalo (zlatna brojka je težina, a lijevo je veličina mape - od Duel do Small). S time da se Dominacija mogla i puno ranije završiti, ali eto...

http://img198.imageshack.us/img198/9291/rezultatih.jpg

Aral
06-10-2010, 07:40
Kao, ti si pobijedio al svima piše Victory :)

cham3leon
06-10-2010, 09:15
Pa... to je sve on.

Aral
06-10-2010, 09:17
Lol, sad tek skužio o čem se radi, moj bed :)

Sickmanno1
06-10-2010, 09:36
Question?

Jel igra user friendly za nove igrace Civilizationa?

Deadwalker
06-10-2010, 09:51
Yup, imas detaljan tutorial i sedam stupnjeva tezine. Svakako barem isprobaj :)

Sickmanno1
06-10-2010, 11:47
Super, hvala. Oduvijek sam se htio okusati u Civilizationu a nikak da mu dam priliku ^^

Aral
06-10-2010, 12:19
Super, hvala. Oduvijek sam se htio okusati u Civilizationu a nikak da mu dam priliku ^^
Same here.

Maloki
06-10-2010, 12:27
Moram priznati da mi fale neke stvari iz četvorke, poput religija i špijunaže.
Nadam se da će se dodati to u nekoj ekspanziji, kao i novi vladari za neke civilizacije.

The Boz
06-10-2010, 12:30
Religija je bila omgannoying.
"E, vidi, moj susjed s kojim sam u odličnim odnosima ima dobru vojsku! Zajedno pokoravamo svijet!"
*you have founded Zoroastrianism*
*susjed has founded Islam*
"FFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUU-!"

Špijunaža je bila podjednako loša. Ni jedna ni druga stavka mi neće nedostajati.

Maloki
06-10-2010, 12:33
Nije ni jedno ni drugo bili bogzna koliko korisno, ali mi je bilo zabavno :)

Deadwalker
06-10-2010, 15:10
Malo self reklame 8)

Civilization 5 (video)recenzija (http://www.hcl.hr/recenzije-civilization-5-pc-484-18.html)

Maloki
06-10-2010, 15:21
Dobra je reca.
I primjetio sam da voliš riječ "krucijalno" :)

Deadwalker
06-10-2010, 15:23
I jos neke. :)
Hvala :)

K4ciga
06-10-2010, 16:48
Question?

Jel igra user friendly za nove igrace Civilizationa?
Je, meni je C5 prvi Civilization koji sam odigrao i veliku većinu toga sam pohvatao iz prve. Savjet, prvi put kad igraš odigraj na prvoj težini i Tiny mapi, to mi je pomoglo više od tutorijala ^^

Sgt. Bull
08-10-2010, 14:54
Jel' se ikome desilo da dok je igrao da mu se zacrni ekran i dobije poruku "Display driver nvlddmkm stopped responding and was recovered"? :(
Ovo mi se desilo samo kod Civilizacije i to nakon 6 - 7 dana normalno rada. :cry: Da nije do dx-a?

The Boz
08-10-2010, 14:55
Updejtaj si drajvere svoje nVidia kartice.

Sgt. Bull
08-10-2010, 15:04
Updejtani, oni najnoviji dostupni od prije par mjeseci. Ma vjerojatno se pregrijala grafička, igrao sam na dx10 pa boga pitaj šta je bilo...

Neven <R>
13-10-2010, 15:32
Lista promjena u patchu koji će izaći u sljedećih par tjedana:

UI

* Fix for production prompt that sometimes appears with newly created puppet states that could stop the player from being able to end the turn.
* Aircraft banner corrections �- now when you rebase an aircraft, the number will move with it.
* Resource icons now come up with Ctrl-R again, instead of sharing the same button with Build Roads.
* Selecting a great general will no longer cause yield icons to appear.
* Added option to disable auto-unit cycling.
* Fix for full-screen game when running duel monitors. Previously, the curser could scroll off the “open” side, and not be able to scroll the map in that direction.
* Misc additional fixes to mouse controls, and other interface issues.
* Rounded out financial information in the Economic Overview screen. Details now provided on the amount of gold provided by each city, the cost of buildings in each city, etc.
* Auto-populate save menu with save file name
* Allow selection of other cities by hex from within the city screen
* Added detailed trade route info to Economic Overview screen

MODDING

* Category list now displays correctly

GAMEPLAY

* Workers - Added option to force workers to ignore manually made improvements (so they don�&#39;t change what you decide was best for a plot).
* Workers - Fixed bug where number of turns to complete were incorrect in build action button tool-tip.
* Economy - Fixed bug where players could disband a single unit, and not see the economic return until disbanding 1 more.
* Economy �- Increased city wealth setting to 25%
* Economy �- Multiple fixes to the way trade-routes are tabulated and recognized.
* Economy - Can now sell Buildings in a city (to help lower maintenance for obsolete buildings later in the game).
* Trade �- Found and corrected a Trade problem that could cause your Resource inventory to multiply.
* City States - Fixed a bug where you could not gift aircraft to city states.
* Military - Medic promotion now only provides healing bonus for adjacent units.
* Military �- Fix for Minuteman movement.
* Military �- Correct promotions for “archer-like” units (horse archers, chariots).
* Military - Embarked units will no longer slow enemy land units
* Military - Improved unit cycling logic. Camera will jump around much less.
* Balance - Engineers +1 hammer

AI

* Military �- Better handling of unit need (navy vs land, etc.) .
* Military - AI will tend to build ships to deal with blockaded cities more often
* Military �- Corrected an issue hampering movement of AI armies, especially when in close proximity to enemy forces
* Diplomacy �- AI will be more reluctant to offer or accept open border agreements with more powerful opponents.
* Diplomacy �- Fix for never ending deals (peace, research agreements, etc).
* City �- City specialization and city focus improvements.
* City - Cities that are Avoiding Growth will not grow while that option is selected
* Workers �- Priority of trading posts reduced, and rebalanced priorities on other improvements
* Workers �- Improved the path-finding mechanic when building route-to roads improved, including a large performance increase when evaluating road-pathing.

MULTIPLAYER

* Exploit �- Fix for gifting unit exploit
* Chat �- Color-coding, sound alerts, etc., added for in-game chat system, including a larger window.
* Deals �- Additional deal validation put in place to verify deals before they are committed

MISC

* Research treaties that end because you declare war will no longer grant the free tech
* Save/Load �- Fix for corrupted saves being experienced by some players in late-game.
* Map - Huge map crash-during-load fix that were reported on some specific systems.
* Map �- Terrain caching fix that could cause problems for certain video cards (the “glowing red orbs” seen on the map are an indicator of this).
* Map �- Fix for the low res terrain that appears the first time the game is run (terrain tiles would not load in anything but low-res the first time you play on some computer configurations)
* Strategic View �- Crash fix for units rendering in background.
* Strategic View �- Fix for selecting units either standing on a city plot, or garrisoned in the city plot.
* Eyefinity �- Better handling of leader scenes when using Eyefinity displays.
* Tutorials �- Many tutorial tweaks and adjustments.
* Multiple crash fixes.

Aral
13-10-2010, 15:35
Super, ima puno ovih crash fixes a to meni treba. Kad smo kod civa, nisam ga već par dana igrao :(

Rang€r
13-10-2010, 16:23
obriso ga davno.

keko
13-10-2010, 16:41
Čekam sad taj patch, a onda ću opet zaigrati.

Bartuc
13-10-2010, 17:05
Ja isto nisam dugo igrao, poso - kuća - poso :(

K4ciga
13-10-2010, 23:45
Nema veze, jednom kad sjedneš ćeš nadoknadit sve zaostatke :)

"Još samo jedan turn..."

Deadwalker
19-10-2010, 10:06
Za šest dana stiže novi besplatni DLC (http://www.gamefocus.ca/?nav=new&nid=11440). Nova rasa su Mongoli te se dobiva poseban scenario gdje je cilj pokoriti svijet. :)

Osim toga, uskoro stiže u prodaju onaj DLC koji se dobio besplatno kupnjom Deluxe Edicije, a donosi naciju Babilonaca. Cijena 4,99$

Maloki
19-10-2010, 11:22
Lol, 5 dolara za jednu civilizaciju.
Znaš kak ću to kupit :roll:

Tsaя
20-10-2010, 12:27
Ma ovaj CIV5 je bezveze, prebrzo dosadi, neznam zašto ali CIV4 mi je bio bolji.

Deadwalker
20-10-2010, 12:39
Ovo si jako dobro argumentirao.

Aral
20-10-2010, 15:38
Ma ovaj CIV5 je bezveze, prebrzo dosadi, neznam zašto ali CIV4 mi je bio bolji.
http://matusiak.org/wp-content/uploads/2008/04/wonder_woman.jpg

whiskey
20-10-2010, 15:42
Da nastavimo tim putem :)

tdVrDDjXdJ4

Edi Sm187
20-10-2010, 19:56
Iako još nisam imao prilike odigrati partiju novog Civilizationa do kraja zbog obaveza, mogu reći kako je većina napravljenih promjena dobrodošla i svakako usmjeravaju serijal u pravom (boljem) smjeru. CV je još uvijek jako zarazan, iako je na njega malo teže "pasti" gledajući njegovog prethodnika, zato jer igra, barem meni, djeluje nekako sterilnije.

Bugovi će se s vremenom popraviti i sama igra dodatno poboljšati i proširiti baš kao što je to bio slučaj kod CIV, u to nema sumnje, no mislim kako CV-u nedostaje "ono nešto" što je CIV imao. To je "epic" faktor i šarm. Nema epic soundtracka i glazbenih djela poput ovog (_6rKsfL-lU4)S(od kojeg sam se naježio kad sam čuo u najavi nekog filma) i Baba Yetu, nema onih animacija kad se izgradi čudo, nema Spocka i nema onog nekog šarma koji je CIV imao zato što je bio šaren i shiny.

To mi jedino nedostaje, ostalo je tip-top.

keko
28-10-2010, 14:30
Kad će taj novi patch?

Aral
28-10-2010, 19:27
I ja se pitam, mislim da je već trebao doć.

Maloki
29-10-2010, 08:27
Patch je vani od 23.10.
Ne znam kako ste to uspjeli fulati pošto svi imate original i aktiviran vam je na Steamu :roll:

Aral
29-10-2010, 09:55
Ja ga nisam pokreno već jedno dva tjedna, nisam znao da je došao :P

Maloki
29-10-2010, 10:02
Naravno, to je svakako istina :wink:

Deadwalker
29-10-2010, 14:49
Patch je vani od 23.10.
Ne znam kako ste to uspjeli fulati pošto svi imate original i aktiviran vam je na Steamu :roll:

Istina. Već je patch dobrih tjedan dana vani, vidio sam još prije obavijest na Steamu.

keko
03-11-2010, 19:25
Postoji li ikakva šansa da se Civilizatio prebaci i u svemir? Da se praktički igra od početka neke rase, od špiljskog pračovjeka do galaktičkog carstva?

The Boz
03-11-2010, 19:29
http://xkcd.com/480/

Maloki
05-11-2010, 19:07
Pošto su mi gotovi kolokviji, napokon sam mogao odigrati jednu partiju Civa.
Igrao sa Gandhijem, arhipelago mapa.
Odnio kulturulošku pobjedu i imao svega 2 grada.
Kinezi i Grci su mi se svako malo prijetili i bahatili, no bio sam u odličnim odnosima sa Njemcima i Songajcima tako da niti jednom nisam zaratio tijekom cijele partije.

Gwin
07-11-2010, 21:07
Kinezi i Grci su mi se svako malo prijetili i bahatili, no bio sam u odličnim odnosima sa Njemcima i Songajcima tako da niti jednom nisam zaratio tijekom cijele partije.
zato sam ja u prvoj partiji ostvario uspješni Treći Rajh :D, njemački se govorio na svim meridijanima :D

Maloki
07-11-2010, 22:25
Mogao bih i ja tako.
Iznenadilo me kako je ova partija mirno prošla, inače uvjek imam problema sa švabama.
S njima i s Amerima sam inače uvjek imao problema.

Maloki
12-11-2010, 13:47
OK, malo sam se iznenadio kad sam skužio da za Space Victory moram samo izgradit brod, ne i poslat ga u Alpha Centauri i čekati da stigne.

Deadwalker
21-12-2010, 23:07
Cini se da je Firaxis ostao bez vodećeg dizajnera. Šteta.

vijest (http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2010/12/21/civ-v-lead-designer-leaves-firaxis.aspx)

Aral
22-12-2010, 08:59
Šteta. Lik je isti Chris Evans :)

Doggy
27-12-2010, 20:59
nedavno pocel igrati civ 5, zadnji civ koji sam igral je bil onaj prvi, jos na amigi il komodorcu, ne sjecam se tocno, tak da nisam bas totalni njub... al neke stvari mi u ovom novom nisu jasne...

recimo ono kaj neki grad treba, i trade mi bas nije jasan... dal kad sklopis trade s luxury resources, dal to ide u onaj grad koji to hoce ili kak? i videl sam da je jedan grad drzava trazil cestu do njega, jer je moja bila blizu, pa sam spojil, al popusil drugi grad pa load-al par turnova prije i vise to nisam videl, pa sam sam od sebe napravil cestu... dal to kaj pomaze?

i jos jedno pitanje, kak je najlakse zauzeti grad? ima jedan s jednim poljem na kopnu, i na njemu mi mora biti katapult il neka takva jedinica da bi ga mogel napasti, a s mora nemogu do tam je je gore sve led... otkril sam cijeli kontinent, ima nas par vecih drzava i par grad drzava, od kojih 2 hocu osvojit, a nemogu...

cham3leon
27-12-2010, 23:34
Čim bilo gdje uspiješ harvestat neki luxury resource, automatski utječe na happiness nacije. Prometno povezivanje samo doprinosi povećanju tradea, odnosno prihoda koliko kužim. Kad neki grad država traži neki resurs, ti ga samo moraš nabavit, ako ga ne možeš sam harvestat, onda ga utrampiš od neke druge države, i mislim da onda automatski grad država dobiva taj resurs.

Doggy
30-12-2010, 20:53
oukej, produzilo se do 19ineke, 360. turn, otkril sve kontinente, sad mi nije jasno, zast se trade-at moze samo sa vecim drzavama, dok se sa city state nemoze, njima dajem lovu i dobivam units... i kaj kod trade-a znaci ono 30 turns, da 30 turn-a ja imam ono kaj on daje, a on ono kaj ja? i dal je moguce poklonit grad susjednom igracu?

btw, kakave su sanse s mp-om s bla verzijom?