Pogledaj cijelu verziju : jeli ovo normalno?
nemir_123
18-02-2008, 12:07
imam novi hdd seagate 7200.10 160 gb i kad uđem u prog hdd health i pise mi da je health status 70% a hard nov star par dana
mozda čita stari drugi disk ako ih imaš dva?
Dyslexia
18-02-2008, 12:18
Ma nema veze to, meni pise 67% a moj hard isto star par dana. To mjeri brzinu citanja, zapisivanja mozda kad bi ga pocistio, i defregmentiro bi se povecalo ali nemoj da te to zbujuje nije nista strasno.
http://www.panterasoft.com/
Evo na ovoj stranici imate taj program freewere je pa nek i drugi skinu pa pogledajte koliki je vama health.
nemir_123
18-02-2008, 12:23
defragmentiran je sa perfect diskom i check disk je napravljen i imam jedan disk ali jedva cekam da ga se rijesim i uzmem samsung ili wdc jer ovaj disk nije bas ni tih kod seeking-a i usput kako ja mogu provjerit da li mi hdd radi u sata 1 ili sata 2 modu ne volim seagate jer su mi vec dva otisla u smeće a sa wdc-om nikad problema samo ja nemam srece da naletim na neki tih disk svi su mi govorili da je ovaj tih a na kraju kurac kod seekinga ga cujem dosta
Dyslexia
18-02-2008, 13:08
Aha i moje se cuje isto to je takva serija. A da ti bude u sata 2 modu ugasis komp, izvadis hard disk i na njemu imas jedan jumper i pise ti sve ljepo na hard disku. Ako je jumper na njemu onda ti je sata 1 a kad ga maknes sata 2. Normalno maticna ti mora podrzavat sata 2.
umm. ne postoje SATA 2 diskovi. :D
postoje SATA diskovi. s time da je starija generacija naknadno prozvana SATA/150, dok je službeni naziv nove generacije SATA/300 odnosno SATA 3.0Gbit/s
kompletna fora je u tome da je riječ o standardizaciji uređaja i da su svi međugeneracijski kompatibilni. svi SATA/300 diskovi imaju integrirani protokol za automatsko podešavanje brzine ovisno o ploči. znači : kad metnete SATA/300 disk na matičnu koja podržava samo SATA/150, disk se automatski podesi, spusti brzinu i dalje radi normalno.
VIA VT8237 i VT8237R southbridge, VIA VT6420 i VT6421L SATA-kontroler te SiS760 i SiS964 čipovi jako loše kontroliraju tu promjenu brzine. prva generacija SATA/300 diskova nije radila ispravno na njima te je na SVIM slijedećim serijama dodan jumper da se ručno podesi brzina protoka
znači, ako nemate jedan od ovih chipsetova, a vjerujem da ih jako malo ljudi ima na pločama ovih dana, nemate problema
još nešta. brojevi iza oznake u principu označavaju realnu brzinu protoka podataka: PATA/133, SATA/150, SATA/300 (i novi SATA/600). ali ta brzina protoka ne dolazi do izražaja iz dva razloga
1. 150 je marginalno brži od 133
2. jer trenutno svega par modela HDD-a uspije zagušit SATA/150 vezu, pa /300 disk radi na efektivno ispod 50% propusnosti
anycase.. makni jumper.. disk se mora sam podesit prema ploči..
Dyslexia
18-02-2008, 13:19
dobro sata/300 znam nego ovako sam pisao da pojednostavim mu. Hvala Gwin na ispravci :wink:
ekčuli sam mislio na ovaj boldani dio.. nema efektivne razlike između sata/150 i sata/300 protokola...
kad pogledaš gore na benchmarkovima vidiš da najbrži diskovi se vrte oko 80.. a podržavaju do 300..
sata/150 disk podržava do 150, u burst modu (privremeni overload kabla) do 170-180.. ali u realnim uvjetima se neće popet preko 80-90..
nemir_123
18-02-2008, 13:44
matična je ASUS P5KC i podržava mi znači satu 2 znači moram maknut jumper. joj sad moram grafičku micat i sve ma nekako cu valjda uspjet
jel ti čitaš šta ja pišem??
ne moraš micat jumper, barem ne odmah..
tvoj disk, koliko god brz bio, će radit jednako brzo neovisno o tome na koji protokol je spojen..možda, ali samo MOŽDA će burst transfer biti nijansu sporiji, ali to nećeš niti osjetit..
nemir_123
18-02-2008, 13:59
ok a i tako mi nema jumpera znaci sata 2 je. ali sad znam da nikad vise seagate pa di je ona tisina kod tih diskova a ovo nije nista s obzirom da sam bio kod frenda i njegov od 320 dragi bože pa ono cujes 2 sobe kako ocitava. da bude jos gore ja nisam htio seagate nego kad sam kupovao u linksu nije bilo samsunga niti hitachija a u ve milu su mi tad rekli da ce dobit za tj dana hdd-ove i morao sam kupit u netcomu i tamo dođem i kazu mi da nemaju wdc da imaju samo seagate i morao sam
str33t6l0w
18-02-2008, 15:39
ajd udari se par puta.... i onda ponovno pročitaj gwinov post.... i onda se opet udari i ponovi te radnje par puta dok si neutuviš u glavu da sata 2 nepostoji!.... čitaj..
Dyslexia
18-02-2008, 16:01
Dobro sta se pjenis odma covjek je reko Sata 2 pa sta da je reko sata1555 pa sta. To vecina podrazumijeva kao sata 2 jer je prvo sata prijenos bio 1.5 gb/s a sad je 3.0 gb/s. I onda vecina govori sata 2 prijenos. Pa sta koja pogreska ako je nekima tako lakse upmatit neka. Sad cemo se svadat kako se zove. ionako svi znamo ako neko kaze sata 2 na sta misli. Tako da netreba pravit farse oko toga.
nemir_123
18-02-2008, 17:01
Dobro sta se pjenis odma covjek je reko Sata 2 pa sta da je reko sata1555 pa sta. To vecina podrazumijeva kao sata 2 jer je prvo sata prijenos bio 1.5 gb/s a sad je 3.0 gb/s. I onda vecina govori sata 2 prijenos. Pa sta koja pogreska ako je nekima tako lakse upmatit neka. Sad cemo se svadat kako se zove. ionako svi znamo ako neko kaze sata 2 na sta misli. Tako da netreba pravit farse oko toga.
tako je uostalom u vecini trgovina pise sata2 dakle nije pogreška.
to kad popise u trgovinama rade polupismeni i tehnički poluobrazovani ljudi..
oni isti koji uspiju Corsair 620HX strpat u UPS umjesto PSU
oni isti koji 8800GTX metnu pod AGP sekciju..
nick praskaton
18-02-2008, 18:45
to kad popise u trgovinama rade polupismeni i tehnički poluobrazovani ljudi..
oni isti koji uspiju Corsair 620HX strpat u UPS umjesto PSU
oni isti koji 8800GTX metnu pod AGP sekciju..
bez uvrede...ali ajde ti razvrstaj nekoliko tisuća prozvoda bez ijedne pogreske...
bez uvrede.. moja žena radi u Magmi.. jel ti znaš koliko različitih spužva bob artikala imaju u ponudi.. a disney proizvoda ??
znam kaj je trgovina.. hvala bogu pa sam bio voditelj skladišta LMInformatike (prije nego kaj su promjenili ime u One2Play)..
nemir_123
18-02-2008, 19:14
ali dobro ne kuzim zato vam smeta to sata 2 ne kuzim da li to nekog vrijeđa
zato kaj nije sata 2 nego SATA/300 ili SATA3.0Gb
nemir_123
19-02-2008, 19:49
da li postoji nacin da se utisa seagate. ima li nekakva tehnologija slicna aam-u koja ga moze utisati
callista
20-02-2008, 14:34
imaš "utišavače" koji hard prebacuju iz 3.5" slota u 5.25" slot tako što dođu sa obe strane harda i on se u njih ušarafi a oni u slot. od gume su napravljeni.
neznam kako da objasnim. :D
nemir_123
20-02-2008, 19:32
mislim da znam na sta mislis. dobro je kod ovog diska koji ja iam da ne vibrira nego sam se cuje njegov seeking
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.