Pogledaj cijelu verziju : Pomoc oko overclockinga.Big help needed
scorpion667
02-11-2007, 00:00
Evo sta je moj problem. U potpisu imate moj stroj, evo samo jos da napomenem da mi je maticna FOXCONN P9657AA. Kada overclockam procesor podize mi se i clock memorije(sto je, naravno, normalno ali ja to ne zrlim. Ja sam u biosu stavio da memorija ide na 667Mhz, ali nakon overclockanja frekvencija se svejedno dize (tako barem pise u startzp ekranu) Digao sam brzinu procesora na 2.1Ghz i podigao mu napon za +0.0250 (jeli to uopce potrebno???) a memoriji sam odigao napon za +0.150). Zanima me postoji li ikoji nacin da overclockiram procesor, a da mi memorija ostane na 667Mhz? A ako ne postoji nacin koliko mi ovo šteti memoriji što radi na kojih 100Mhz više?
scorpion667
02-11-2007, 02:03
Aha. Evo uspio sam (spustio sam clock memorije na 533), ali sad se pojavio drugi problem. Da bi mi memorija radila na 667Mhz ponovo morao bih dignuti FSB na 250MHz. To sam bio uspio, digao sam napon procesora za +0.0200 i memorije za 0.250 ali nazalost kompjuter nije htio stabilno raditi (probao sam i bez dizanja napona), a strah me vise podaizati napon jer neznam dokle se smije podizati. AKo netko zna molim vas neka mi rekne.
To je sve individualno, dižeš Mhz po Mhz, testiraš, dižeš lagano napon, pratiš temperature, i testiraš stabilnost...
Ne brini ako ti memorija ne radi na 667, možeš ju slobodno staviti da radi i na 800 MHz, tada će ti biti stabilnija nego na nižem taktu, jer to je isti čip kao i na 800 Mhz modelima, ništa se ne brini, raditi će...
A otatak je sve na tebi, lagano, uzmi si par slobodnih sati, korak po korak...
Sretno, držim ti palčeve!
Karlo_from_Bjelovar
02-11-2007, 09:28
a da nam napises detaljnije? proizvodac memorije npr.?
scorpion667
02-11-2007, 12:31
Proizvođač memorije je TwinMOS (znam sad komentare u vezi te memorije ali na netu sam gledao testove i uspješno su je potjerali da radi na 920MHz (ili je bilo 820?)) U mene su dva modula od 1 GB stavljena da rade u dual channel modu. Neznam sta bi jos detaljnije mogao napisati.
TwinMos je teška bolest, nije dobro za overclock...
Dyslexia
02-11-2007, 17:19
Sad cu ti ja to sve potanko objasnit jer sam se i ja tako mucio.
Prvo koju maticnu imas
scorpion667
02-11-2007, 17:35
Eno onu koju sam napisao u prvom postu. FOXCONN P9567AA 8EKRSH (za ovaj zadnji dio (zadnja riječ) nisam 100% siguran, ali mislim da je tako
Imaš inače moj oc sticky gore.Pa bi bilo dobro da ga proučiš.
Dizanjem frekvencije procesora (fsb) diže se i ram pošto radi sukladno sa fsb-om.
Zato pogledaj moj sticky...nauči računati frekve.I svatit češ da je to jednostavno i lagano.
scorpion667
03-11-2007, 02:48
Imaš inače moj oc sticky gore.Pa bi bilo dobro da ga proučiš.
Dizanjem frekvencije procesora (fsb) diže se i ram pošto radi sukladno sa fsb-om.
Zato pogledaj moj sticky...nauči računati frekve.I svatit češ da je to jednostavno i lagano.
Ma znam ja sve to racunati jos odkad sam imao celerona 300A, samo me zeza to dokle smijem dignuti voltazu na ramu i procesoru
Ako imaš kvalitetne komponente i ploču te dovoljno jako napajanjemožeš se čak usuditi i na malo više brojkice.
Prvo bi si trebao sam sebi reći što očekuješ i koje frekve bi htio.Nakon kaj ocaš testiraj i pogle jel ti se uopče oc isplati.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.