Log in

Pogledaj cijelu verziju : SLI

Tsumetai Ryujin
30-10-2007, 09:11
dakle zanima me sve o tom SLI-u... dakle kad bih ja isel sad stavljat jos jednu 8800gts 320mb ja bih imal 640mb?, tj sve bi mi bilo 2x...

zanima me koliko se to isplati radit na mom kompu, jel bih ja moral mjenjat maticnu (dfi infinity nf570 m2/g)?? jer postoji sli verzija moje maticne, al i na ovoj maticnoj imam tako rasporedene pci-e da bih ih mogel stavit :O

i ja mislim da nista drugo ni nemoram mjenjat... napajanje mi je od 600W i mislim da ima dva conectora za graficke...

jel bi mi se vise isplatilo da stavljam u sli ili da cekam novu generaciju grafickih kartica (9xxx) pa da ond kupim sve novo :O (i kad bi se uopce mogla ocekivat nova generacija grafickih kartica??)

30-10-2007, 10:16
Da se mene pita ja trenutno ništa ne bi mjenjao.Ne isplati ti se uzet sli gts-ice.Rađe prodaj ovu i uzmi gt.Pa gt jede gtx-icu bez beda.A gtx-ica je dosta jača od gts modelA.

Tsumetai Ryujin
30-10-2007, 11:25
a kolko kosta GT??

GrimReaper
30-10-2007, 11:28
ako bas hoces sli sada je totalno neisplativ... ja ne mislim mijenjati grafu 2 god i 11 mj (dok god mi traje garancija)

sli mi se neisplati jer za drugu moram iskeširat još cca 1500 kn sto je preglupo...

dok bude za god i pol grafa cca 500kn ili cak 300 rabljena, onda je to investicija koja je smiješna za duplu grafičku snagu

Tsumetai Ryujin
30-10-2007, 11:35
pa ja sam sad isel samo teoretski... znam i ja da mi se ne isplati, al me sam neke zanimalo pa sam pital...

nego kolko bu kostala ta GT... i jos jedno malo glupo pitanjce... kaj bi se dogodilo kad bih ja istovremeno imal ukopcane GTS i GT... jel to ima ikakve koristi il nema opce nikakve koristi :O

30-10-2007, 11:37
Koštala bude oko 1500-2000kn

100EURO
30-10-2007, 11:44
pa ja sam sad isel samo teoretski... znam i ja da mi se ne isplati, al me sam neke zanimalo pa sam pital...

nego kolko bu kostala ta GT... i jos jedno malo glupo pitanjce... kaj bi se dogodilo kad bih ja istovremeno imal ukopcane GTS i GT... jel to ima ikakve koristi il nema opce nikakve koristi :Okaj je to uopce moguce??

Tsumetai Ryujin
30-10-2007, 12:00
rekel mi je amd da je moguce al da nebi dobro radilo... tak da rade ne ^^

GrimReaper
30-10-2007, 12:16

nego kolko bu kostala ta GT... i jos jedno malo glupo pitanjce... kaj bi se dogodilo kad bih ja istovremeno imal ukopcane GTS i GT... jel to ima ikakve koristi il nema opce nikakve koristi :Okaj je to uopce moguce??

hehe pa zakaj ne bi bilo moguce, imas 2 pcie slota,obje su pci e... naravno da ih mož obje zaštekat..a sad kak bu radilo, tj dal bu opće radilo tu ne ulazim :)

Lord Jambrek
30-10-2007, 12:28
hehe pa zakaj ne bi bilo moguce, imas 2 pcie slota,obje su pci e... naravno da ih mož obje zaštekat..a sad kak bu radilo, tj dal bu opće radilo tu ne ulazim :)

Mislim da neće. Nije bitno tko proizvodi samu ploču kartice, bitan je chip. Mislim da se ne može jedan 8800GTS uparit sa GT ili GTX. ATi to može, samo se kod njih mora kupiti master kartica. Dakle kartica može biti Gainward, ASUS, EVGA, Club3D..., bitno je da je jednaki chip kartice.

GrimReaper
30-10-2007, 12:32

Mislim da neće. Nije bitno tko proizvodi samu ploču kartice, bitan je chip. Mislim da se ne može jedan 8800GTS uparit sa GT ili GTX. ATi to može, samo se kod njih mora kupiti master kartica. Dakle kartica može biti Gainward, ASUS, EVGA, Club3D..., bitno je da je jednaki chip kartice.

nisi shvatio moju poruku.. ja sam pričao o fizičkom uparivanju.. te dvije kartice se mogu uštekati u matičnu koja ima 2 pcie slota... al nece raditi
dok recimo kod proca nemožeš stavit npr 939 u am2 zbog fizički drugačije građe(broj i raspored pinova)

al pcie su isti utori dakle možeš ih fizički uštekati,al nece raditi

Gwin
30-10-2007, 19:12
bravo na jako korisnom savjetu..

anycase.. radeonke imaju crossfire u kojem se može upariti nova kartica tipa 2900 sa starom 1900 serijom, pri čemu recimo nova radi grafiku, a stara fiziku..

ali pitanje ovdje je SLI, a ne Crossfire.
SLI funkcionira samo ako je na karticama isti čip. znači. može se uparit dvije 7900, neovisno o GS, GT ili GTX sufiksu. ako se primjerice upare GS i GTX, GTX-ica će se spustit na performanse GS-ice i efektivno ćeš imat SLI od 2x7900GS
ista stvar je i sa 8800 serijom. 8800GTS može ići u SLI sa GTX, ali 8800GT ima drukčiji čip od GTS i GTX modela te ne bi trebalo bit moguće bacit ih u SLI. osim ako nekim slučajem nisu napravili G92 čip da emulira G80, što je sasvim suluda ideja s obzirom da G92 jede G80 čipove za užinu

callista
30-10-2007, 19:44
@ tsumetaji- nikda nemoj misliti da će ti dvije grafe donijet duple preformanse... rijetko to bude iznad +70% iako GTS model čak ima prilično dobru efikasnost SLI-a za razliku od npr 2900XT (crossfire)

Gwin
30-10-2007, 19:50
@ grimreaper.. inače.. čisto da te obavijestim..

nvidia SLI ploče rade sa dvije različite pci-e grafe. takozvani parcijalni SLI
moguće je upariti različite nvidia grafe, ali čak i nvidia+ati kombinaciju. u oba slučaja se ne govori o poboljšanju performansi u 3d aplikacijama, nego čisto zbog podrške za ekstra monitor. zato primjerice imate ploče sa pci-e 16x i istovremeno zaključanim pci-e 2x utorom, dok normalni SLI sa 16x/2x prelazi na 8x/8x. iznimke su naravno ploče tipa asus a8n32 koja ima 16x/16x

Bartuc
30-10-2007, 19:56
@Gwin, daj mi molim te nešto objasni...

Rekao si, da za SLI, napajanje treba imati dvije PCI-E grane kako bi ih napajao... Jel mi možeš to malo bolje objasniti pošto se moja 7900GS napaja sa istim molexom kao i P-ATA HDD ili optika, a tih molexića imam koliko hoćeš na napajanju!

Tak da baš nisam na Ti sa tim djelom priče! Zanima me na kakav si to priključak mislio i zar nije dovoljno samo obje grafe napajati sa molexom!?

Hvala!

bezimeni
30-10-2007, 20:01
Za 7900 gs ne brini ,nije neki potrošač struje i večinu struje dobiva kroz pci ex utor tako da način kako češ spojiti tu grafu ili te grafe i nije presudan.Mislim da troši nekih 75 W pri max opterečenju te bi takav sli tvoje 450 w napajanje trebalo bez ikakvih problema tjerati imalo ono pci ex naponski vod ili neimalo.

Lord Jambrek
30-10-2007, 20:40
@Gwin, daj mi molim te nešto objasni...

Rekao si, da za SLI, napajanje treba imati dvije PCI-E grane kako bi ih napajao... Jel mi možeš to malo bolje objasniti pošto se moja 7900GS napaja sa istim molexom kao i P-ATA HDD ili optika, a tih molexića imam koliko hoćeš na napajanju!

Tak da baš nisam na Ti sa tim djelom priče! Zanima me na kakav si to priključak mislio i zar nije dovoljno samo obje grafe napajati sa molexom!?

Hvala!

Pa kaj nemaš 6-pinski PCI-E konektor nego 4 pinski molex?
Ja na svome napajanju nemam 6-pin PCI-E konektor nego sam dobio konverter iz 2 molexa u jedan PCI-E konektor.(http://www.coolputer.fi/tuotekuvat/1223.jpg)

Ovako ti izgleda PCI-E konektor
http://www.highpowersupply.com/icon/pcie.jpg

Bartuc
30-10-2007, 20:43
U grafu mi ide baš molex -> konektor sa 4 rupice :D

Molex (http://www.linuxhardware.org/images/articles/intel775a643800-091704/PCPC-Turbo-Cool-510-Express-molex.jpg)

Lord Jambrek
30-10-2007, 20:45
U grafu mi ide baš molex -> konektor sa 4 rupice :D

Molex (http://www.linuxhardware.org/images/articles/intel775a643800-091704/PCPC-Turbo-Cool-510-Express-molex.jpg)

Malo mi to čudno za 7900. Moja 7800 koristi PCI-E konektor samo što imam neko Logic napajanje od "400W" i nema PCI-E konektor jer prije 3 godine nije postojao PCI-E ako se ne varam, bar nije bilo takvih konektora.

@Bartuc

Znam kaj je molex, ne moraš mi dat sliku :D Nekada sam znao sav hardver na pamet, onda otkak su došli LGA socketi i ove nove generacije pentiuma koje više nisu nosile naziv po količini gigaherca, prestao sam ga nekak naglo pratit jer me sve to zbunilo :D

Bartuc
30-10-2007, 20:49
Pogledaj gore desno na kartici -> http://www.tech-hounds.com/review26/fullGB7900GS.jpg

Baš je molexić, isto kao i za HDD :D

bezimeni
30-10-2007, 20:51
joj kaj se čudite pa večina dosadašnjih agp i pca ex grafi koristi molex dok je pci ex konektor novotarija u zadnjim serijama grafi...

Lord Jambrek
30-10-2007, 20:53
joj kaj se čudite pa večina dosadašnjih agp i pca ex grafi koristi molex dok je pci ex konektor novotarija u zadnjim serijama grafi...

Znam da su neke starije PCI-E i AGP kartice koristile molexe, ali čudno mi je za 7900GS da koristi molex.

Ivan_87
30-10-2007, 20:59
imam jedno pitanjce: pošto imam ploču dfi lp ut nf4 sli,imam mogućnost za 250kn kupit još jednu nv6800gs a napajanje je 450w corsair dali bi dobio kakvo poboljšanje u dx9 igrama a napajanje bi guralo valjda ovakav pc ???

bezimeni
30-10-2007, 21:02
imam jedno pitanjce: pošto imam ploču dfi lp ut nf4 sli,imam mogućnost za 250kn kupit još jednu nv6800gs a napajanje je 450w corsair dali bi dobio kakvo poboljšanje u dx9 igrama a napajanje bi guralo valjda ovakav pc ???

mislim da ti je pametnije štediti za neku 8800 gt koj će pojeftiniti + prodaš svoju 6800 gs za nekih 350 kuna.

Ivan_87
30-10-2007, 21:04

mislim da ti je pametnije štediti za neku 8800 gt koj će pojeftiniti + prodaš svoju 6800 gs za nekih 350 kuna.

ma mislim ionako sad kad izađu novi procesori iz amd-a na hrvatsko tržište kupit potpuno novi pc,sa ovim mojim corsair 450w napajanjem i sa 8800gt ili gtx pa sad tek tako ako se isplati onda ću stavit 6800gs x2 :roll:

Karlo_from_Bjelovar
30-10-2007, 21:08
gledaj, sad si stedi pare i oko Bozica kupis novi proc maticnu grafu, ostavis si ovo kuciste, optiku disk itd.... to te izade oko 4500kn (ako uzmes 8800gt)...

Ivan_87
30-10-2007, 21:14
gledaj, sad si stedi pare i oko Bozica kupis novi proc maticnu grafu, ostavis si ovo kuciste, optiku disk itd.... to te izade oko 4500kn (ako uzmes 8800gt)...

ok hvala na savjetu,pustit ću ovih 250kn za 1gb ddr2 budućeg rama,ma s ovom mojom kantom igram nove dx9 igre tako tako na srednjim detaljima ali sve manje,sačekat ću još malo pa bumo vidjeli :)

Karlo_from_Bjelovar
30-10-2007, 21:18
pa kad pogledas, koja ti je svrha? kada dolaze novi amd procevi? mjesec-dva? i dat ces te pare, eto tak, da mjesec dana to igras, a vjerojatno ces ponovno igrat da uzivas u svim grafic-eye candyima... :wink:

Gwin
30-10-2007, 21:38
valjda jedina 7900gs koju sam vidio da ima molex umjesto pci-e konektora.
doduše, ta grafa vuče dosta malo snage, tako da nije tolko frka. pci-e može preko matične dat čak 75W, dok 7900gs ima maksimalnu teoretsku potrošnju od 82W, tak da je tebi taj jedan molex samo dodatno osiguranje.
kod mene je potrošnja na gtx-ici malo veća.. oko 120W. meni treba extra struje.
8800 i 2900 serija vuče struje ko blesava a to pci-e ne može pružit, pa im treba dosta struje.

e sad... zašto se prešlo na pci-e konektor?? zato kaj su pci-e kablovi (kao najveći potrošači struje) na odvojenim railovima sukladno novom EPS stanardu za napajanja. primjerice u jednom novom kompu gdje je hrpa toga na 12V, pa ti (npr. kod mene) tri hdd-a, dvije optike, 3 venta utječu na stabilnost 12V napona, jednostavno NE ŽELIŠ da ti se usred gejmanja sruši komp, jer se zavrtio hdd pa je grafa ostala bez struje.

a ovo za dvije pci-e grane si mrvicu izvukao iz konteksta. bila je riječ o corsair vx450 napajanju i o uparivanju 8800GTS u SLI.
a s obzirom na fizički layout tog napajanja, morao bi jednu grafu držat na zasebnom railu (jer ima samo jedan pci-e konektor), a drugu grafu preko adaptera spojit na dva molexa, što bi zajedno sa ostalim komponentama opteretilo napajanje do same granice.

daklem.. sukus svega bi bio.
- ako imaš kvalitetnu ploču sa stabilnim naponima, onda ti je praktički nepotrebna extra struja za 7900gs
- ako imaš lošiju ploču, onda preporučujem extra struju za grafu (ali opet, za 7900gs nije tolko frka, gtx ipak traži dobru struju)
- ako imaš novu grafu (8800 ili 2900), neovisno o ploči treba ti puno struje, a tu se onda definitvno preporučuje imat pci-e konektore, zbog odvojenih railova, koji su oslobođeni interferencija. (osim u slučaju masivnih 600+ wattnih napajanja koja imaju "rock solid" voltaže pa ih jedna mala 150watna grafička ne može bacit iz takta :D )
- čim koristiš SLI, računaj da je snaga koja dolazi preko pci-e manja nego inače, da je ploča automatski podložnija fluktuacijama napona i snage, te da je tu stabilan izvor struje bitniji nego inače..

nadam se da je ovo kolko-tolko razumljivo

Bartuc
30-10-2007, 22:46
Je, sve je u potpunosti razumljivo i hvala na pojašnjenju! Imao sam nekih nejasnoća ali sada je sve jasno!

Lord Jambrek
30-10-2007, 22:50
/cut

Da razumljivo, odlično dapače. Daj napiši neki tekst o napajanjima i tim stvarima. O njihovim pojmovima i tim stvarima, tipa PFC, čemu služi, što radi, koja je razlika između aktivnog i pasivnog PFC-a...

E da, čemu točno služi EZ PLUG na ASUS-ovim matičnim pločama? Znam da ima nekaj veze sa SLi-jem, nešto kao zaštita za pad napona ili nešto slično...

Bartuc
30-10-2007, 23:10
O njihovim pojmovima i tim stvarima, tipa PFC, čemu služi, što radi, koja je razlika između aktivnog i pasivnog PFC-a...

Ovak sam ja ljudima na laički način objašnjavao kako radi PFC:

Samo da vam odgonetnem čemu služi taj kondić

Taj kondenzator služi za popravljanje faktora snage! To je bitno jerbo se pomoću njega smanjuju gubici u prijenosnim vodovima! Zapravno se tim kondenzatorom smanjuje fazni kut, a povećava se faktor snage... znaći dobivaš istu radnu snagu ali uz manju ulaznu struju (= manja potrošnja)!

Drugim rječima, taj kondenzator nije neophodan za rad napajanja (zato ti i je radio) ali bi ti račun na kraju mjeseca bio nešto veći

Eto, nadam se da smo danas naučili nešto novo

Fi -> kut, grčko slovo Phi
cos Fi -> faktor snage

Radna snaga je P = U * I * cos Fi

Idealno bi bilo kada bi cos Fi bio jednak 1, tada nebi bilo apsolutno nikakvih gubitaka i imao bi 100% iskoristivosti! Da bi se približio toj jedinici, potrebno je unutarnjoj impedanciji paralelno priključiti kondenzator određenog kapaciteta. Kada dodaš taj kapacitet, smanjuje se fazni kut (Fi' < Fi), te se proporcionalno tome povećava faktor snage (cos Fi' > cos Fi)...

Radna snaga se pri tome ne mjenja jerbo se struja izvora također proporcionalno smanjuje... To možeš vidjeti po ovom izrazu -> P=U*I*cosFi=U*I'*cosFi' iz čega slijedi da je I' = (I * cos Fi) / (cos Fi') < I

Iz čega dalje dolazi zaključak, da je zahvaljujući tom kapacitetu, manji gubitak energije u vodovima, a samim time i manja potrošnja energije!

Evo i skica U-I karakteristike (slikano mobitelom): - crtao sam ručno na brzinu, nemojte se smijati mom umjetničkom izražavanju

http://img249.imageshack.us/img249/4540/dsc00564oq4.th.jpg (http://img249.imageshack.us/my.php?image=dsc00564oq4.jpg)

Eto, bolje od toga nemrem objasniti

Original post na -> http://forum.pcekspert.com/showthread.p ... 276&page=2 (http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=73276&page=2)

Lord Jambrek
30-10-2007, 23:31
Aha, znači to radi na nekom principu kao i pickup gitare. Proizvodi više struje nego što prima.

Gwin
30-10-2007, 23:33
@bartuc... mislim da bi jednostavnije bilo reć "PFC, a pogotovo FULL RANGE ACTIVE PFC (od 90-230V, znači američko/japansko/europsko/nijebitnokoja mreža, hvala corsair :D ) uz pomoć hrpe elektronike simulira rad laptop baterije. neovisno o fluktuacijama u naponu i snazi, vaše računalo uvijek dobija najčistiju moguću struju, ali sa puno jačom snagom od jedne laptop baterije :D"
za one koji stvarno hoće znat više, možemo i to..

@lord jambrek.. EZ PLUG ti je naziv za klasični 4-pinski molex (btw.. MOLEX je firma koja ih proizvodi, proizvod se ekčuli zove 4-pinski 12voltni konektor). taj isti molex ti imaju više manje sve nove ploče, ja sam se prvi put susreo s njim na svojoj DFI. struja na matičnu dolazi preko klasičnog 20/24 pinskog konektora i dovoljna je za jednu staru pci-e karticu, jer pci-e može pružit do 75W struje. za SLI, pogotovo SLI novih kartica, koj guta puno struje ti treba još jedan izvor.. a taj dolazi direktno preko tog molexa. taj molex nejde nigdje drugdje osim na pci-e

a što se tiče teksta o napajanjima.. budem jedan dan... čekam neke novce, moram naručit jednu napravu iz BiH (ima i kod nas, ali za duplu cijenu) da izmjerim potrošnju nekih uređaja, a nemam trenutno karticu. osim ako mi uleti netko iz Sarajeva pa pošalje poštom :D

Gwin
30-10-2007, 23:36
Aha, znači to radi na nekom principu kao i pickup gitare. Proizvodi više struje nego što prima.
da.. samo nemoj zaboravit da moraš ić preko pojačala

pfc praktički pegla struju. pa su "samo" manji gubici. nema teorije da proizvede više struje nego što dobije, inače bi ja spojio 5 corsaira i napajao cijeli stan :D

Bartuc
30-10-2007, 23:45
@Gwin, sebe sam bolje razumio nego tebe :P Slažem se da bi bilo jako dobro da napraviš temu sa svim svojim akumuliranim znanjem o napajanjima! Ako trebaš kakvu pomoć oko realizacije, tu sam...

@Jambrek, baš i ne radi kao PickUp... Kod napajanja je rječ o kondenzatoru koji pegla signal, a kod pikapova se radi o zavojnici u kojoj se inducira magnetsko polje u momentu kada registrira vibraciju žice... tj. vibracija žice stvara struju koja je ujedno i nosioc signala kojega usmjeravamo na pojačalo/zvučnik...

EDIT: Nemoj raditi duple postove :P