PDA

Pogledaj cijelu verziju : Spajanje dodatnog HDD-a. Help!

THE NO
29-10-2007, 13:43
Evo,frend iz razreda mi dao svoj stari HDD od 40 GB (Seagate Barracuda 7200rpm) pa da si spojim i obogatim svoje ionako popunjeno mjesto na sadašnjem HDD-u.
A ja,naravno,njubina,zapeo odmah kod spajanja.
Dakle,spojih onaj IDE (whatever :D) kabel kakav ide u moj HDD u ovaj HDD i onaj kabel od napajanja (mislim). Sve normalno,uz ugašen i iz zida isključen komp.
Dakle,to spojih,upalim kantu,i u BIOS-u mi javlja poruku :"Boot disk failure. Insert System disk and press Enter":
Dakle,što mi je činiti?

EDIT:Ako ijedna rečenica iz mog posta dospije u nečiji sig,sankcije će biti velike. :D

Karlo_from_Bjelovar
29-10-2007, 14:10
ili si nesto krivo spojio...
probaj stavit disk od windowsa u cd (dvd, whatever) optiku i sitsni enter...
nest si zeznuo sa master//slave?

THE NO
29-10-2007, 14:14
ili si nesto krivo spojio...
probaj stavit disk od windowsa u cd (dvd, whatever) optiku i sitsni enter...
nest si zeznuo sa master//slave?
Da imam CD od win-a stavio bih. Kad sam kupovao komp prije 6-7 godina,nisam uopće dobio org. CD od Win-a. Wierd.
Mislim da sam sve dobro spojio. Isto je kao i na sadašnjem hardu.

Karlo_from_Bjelovar
29-10-2007, 14:19
pa mislim da danas disk od windowsa i nije bas tesko nabavit...
edited: origigi ofc... drugaciji ni ne postoji...

ali sacekaj da ti odgovore ljudi sa vecim znanjem od mojeg...

Gwin
29-10-2007, 14:42
odi u bios i promijeni sekvencu bootanja kompa. (obično pod advanced-boot priority)
očito je došlo do preraspodjele logičkih adresa C:, D: E: i ostalih, pa ti komp pokušava dić windowse sa harda na kojem nema windowsa

THE NO
29-10-2007, 14:43
odi u bios i promijeni sekvencu bootanja kompa. (obično pod advanced-boot priority)
očito je došlo do preraspodjele logičkih adresa C:, D: E: i ostalih, pa ti komp pokušava dić windowse sa harda na kojem nema windowsa
kk budem,ali pričekat ću 20-ak minuta,možda netko ima još kakvu ,dodatnu,ideju,da ne gasim i palim komp non stop.
Ty gwin.

flander
29-10-2007, 14:49

također to sam namjeravao i ja priopćiti :)

ipak sad imaš dva harda,jedan prazan drugi sa OS-om, tak da si zblesirao komp

kulamasta
29-10-2007, 14:50
Disk gdje su ti windowsi neka ti bude master na prvome IDE kanalu... I na samome HDD jumper mora ti biti premjesten na master (Vjerojatno i je) Ako na taj kanal prikopcas drugii HDD tada tome drugome hardu jumpere stavi na SLAVE.

Ako drugi Hard spajas na drugi IDE kanal kao prvi uredjaj stavi mi jumpere na master, a ako je recimo prvi uredjaj neki optikaner stavi jumnpere na slave....

To je sto se tice jumpera i vecinom tu dolazi do problema.

Takodjer provjeri kako si spojio IDE kabel na HDD

Ako dobro pogledas sam kabel primjetit ces da je jedna zica na oznacena crvenom bojom. Kada spajas kabel ta zica ti mora biti uz napajanje na hardu... Znaci, gdje ide kabel od napajanja u Hard na toj strani mora biti ta crvena zica na IDE kablu

THE NO
29-10-2007, 14:56
kk,thnx guys,idem sada probat,pa se vratim za 15.-ak minuta.

THE NO
29-10-2007, 15:30
Evo me. Normalno,nisam uspio. Bios mi je prastar,nisam ga duuuugo nadograđivao,tako da nisam uspio naći postavke koje su gwin i flander rekli. Našao sam nešto slično,napravio,ali nije uspjelo.
Ali da ne sroljimo,khm ovaj da ne duljimo,trebao bih početi od početka,od kabela,kako je i rekao kulamasta.
Dakle,ovako to izgleda:
http://img517.imageshack.us/my.php?imag ... 671ky8.jpg (http://img517.imageshack.us/my.php?image=slika671ky8.jpg)

http://img229.imageshack.us/img229/1895/slika672el9.th.jpg (http://img229.imageshack.us/my.php?image=slika672el9.jpg)

Ovo dolje je frendov HDD.Znam da je zbrka s kabelima i da vam slike neće puno otkriti,ali eto,možda da tako probam.

kulamasta
29-10-2007, 15:39
Kabel je dobro spojen na Hard.

Ako dobro vidim, na tome kabelu je i tvoj HDD spojen?

Posto je vjerojatno frendov hard njemu prije bio glavni, vjerojatno da su mu jumperi nariktani da je master, a sada, ako je na kabelu gdje je i tvoj, treba biti slave.

Znas li premjestit jumper iz pozicije master u poziciju slave?

THE NO
29-10-2007, 15:47
Kabel je dobro spojen na Hard.

Ako dobro vidim, na tome kabelu je i tvoj HDD spojen?

Posto je vjerojatno frendov hard njemu prije bio glavni, vjerojatno da su mu jumperi nariktani da je master, a sada, ako je na kabelu gdje je i tvoj, treba biti slave.

Znas li premjestit jumper iz pozicije master u poziciju slave?
Da,na tom je kabelu i moj hard spojen.
Jumper iz mastera u slave?
Mogu probati,ali kažem ponovo da sam njub na tom području. :)

EDIT: Samo ga prebacim na zadnja ona dva konektora?
Master je na prva 2,slave na druga dva?

mamlaz
29-10-2007, 16:09
Gle, na svoj stari stavi jumper na master (MA) a stari na slave (SL ili SE, a ako ne piše ništa, onda bez jumpera), i to je to...

I mali hint, stari hard koji ti je master trebap bi biti na prvom ID spoju na kablu, a ovaj drugi na sredinu spojen, jer ako odabereš cable select, onda će ti biti stari primarni...

Kad smo hardwareski apsorvirali, uključi računalo i lupaj delete, onda uđi u postavke u biosu tamo gdje odabireš diskove, i idi kod svakog IDE-a i lupi enter, da ti prepozna diskove i optiku, kad sva 4 obaviš, saveaš i to je to!

Sretno Dino i uživaj u "novom" pojačanju kapaciteta!

EDIT: Da ne zaboravim, na IDE0 stavi diskove, a na IDE1 stavi optiku...

A za diskove OBAVEZNO odi u neki šop i za 8-9 kuna kupi 80 žilni kabal...

kulamasta
29-10-2007, 16:10
Ovako...Moje Segate ima poprilici ovako:

1 2 3 4
. . . .
. . . .
5 6 7 8

Lijevi skroz je IDE kabel... znaci pinovi 1 i 5 su kod na strani IDE kabla

Ovako...

Na mome Segateu je sljedece... On je master i Jumper je postavljen na nožicu 1 i 5 kako sam na crtao na shemi... ZNACI PRVE DVIJE KOD IDE KABLA...

Ako imaju isti raspored nasi hardovi i od tvoga frenda je master, i kod njega bi jumper trebao biti postavljen na nozise 1 i 5.

Ti PINCETOM izvadi jumper i postavi ga na nozice 2 i 6... Nisam siguran jel to slave pozicija ali nista se lose nemoze desit... I na HDD trebala bi ti biti nacrtana shema.... Ako ne radi, tada postavi na nozice 3 i 7, a zatim na 4 i 8... Ako je do jumpera jedna kombinacija bi morala radit

mamlaz
29-10-2007, 16:13
Ako nemaš popis jumperskih postavki na naljepnici, pogledaj iznad pinova, mora biti utisnuto u plastiku! ;)

THE NO
29-10-2007, 16:15
Thnx again,mamlaz i kulamasta. Idem ponovo probat,pa ću poziciju jumpera mijenjati dok ne uspije.
:roll:

kulamasta
29-10-2007, 16:16
Trebao bi imat na hardu shemu, meni se neda otvarat sada komp i vadit hard da pokledam kako je kod mene

EDIT... Da, primari slave trebao bi biti 2 i 6

THE NO
29-10-2007, 16:23
Uspio sam ! Tj. vi ste uspjeli dečki. Stavio sam jumpere na pozicije 5 i 6.
Nije važno kako stoje jumperi,glavno da radi.
Hvala puno dečki !

kulamasta
29-10-2007, 16:34
Onda je kod mene malo drugaciji raspored...

U 95% slucajeva je problem krivo podeseni Jumperi!

Uzivaj