PDA

Pogledaj cijelu verziju : Serial ATA+UDMA u isto vrjeme

BINUX
25-10-2007, 21:00
Ovako interesira me dali mogu imati spojen novi serial ata disk i stari
UDMA disk star par godina u isto vrjeme i da to radi da funkcionira.
Interesira me samo radi prjenosa podataka sa starog na novi SERIAL ATA disk.
Izanima me znaći ti novi serial ATA2 diskovi imaju iza na sebi jumper koji se prebaci na serial ATA1 mod da radi i na starijim ploćama koje podržavaju obićan serial ATA1 mod.

Bartuc
25-10-2007, 21:07
Sve će ti normalno raditi! Nije bitno kako su spajane komponente, bitno je da su spojene... inaće nebi stavljali IDE konektor u komp da su mislili da bi moglo doć do klanja između S-ATA i P-ATA!

BINUX
25-10-2007, 21:13
Sve će ti normalno raditi! Nije bitno kako su spajane komponente, bitno je da su spojene... inaće nebi stavljali IDE konektor u komp da su mislili da bi moglo doć do klanja između S-ATA i P-ATA!

Ok thnx man na prvom odgovoru u vezi prjenosa podataka.
A šta je s drugim odgovorom jel sam dobro ćuo.
Da ovi novi serial ATA2 diskovi imaju iza na sebi neke jumpere za ploće koje ne podržavaju serila ata2 nego serial ata1 mod da se jumper samo prebaci na mod1.
I dali znaš jesu serial ATA diskovi puno brži od ovih stari klasićnih ili je to sve tu negdje.

Bartuc
25-10-2007, 21:18
Da, postoji jumper na S-ATA 2 diskovima koj ih prebacuje u S-ATA 1 mod rada! Kad taj jumper prebaciš, onda HDD paše na starije ploče! Ali kod kupnje pitaj za model koji kupuješ pošto nisam vidio apsolutno sve HDD-ove kako izgledaju i kakve opcije imaju! Ali morao bi postajati taj jumper!

Što se performansi tiče! Na papiru piše da je S-ATA brži od P-ATA ali to normalnim radom ne primjetiš!

BINUX
25-10-2007, 21:30
Da, postoji jumper na S-ATA 2 diskovima koj ih prebacuje u S-ATA 1 mod rada! Kad taj jumper prebaciš, onda HDD paše na starije ploče! Ali kod kupnje pitaj za model koji kupuješ pošto nisam vidio apsolutno sve HDD-ove kako izgledaju i kakve opcije imaju! Ali morao bi postajati taj jumper!

Što se performansi tiče! Na papiru piše da je S-ATA brži od P-ATA ali to normalnim radom ne primjetiš!

Aha ok thnx man rješio si me svih mojih dilema Bartuc.

Gwin
25-10-2007, 21:53
umm. ne postoje SATA 2 diskovi. :D
postoje SATA diskovi. s time da je starija generacija naknadno prozvana SATA/150, dok je službeni naziv nove generacije SATA/300 odnosno SATA 3.0Gbit/s

kompletna fora je u tome da je riječ o standardizaciji uređaja i da su svi međugeneracijski kompatibilni. svi SATA/300 diskovi imaju integrirani protokol za automatsko podešavanje brzine ovisno o ploči. znači : kad metnete SATA/300 disk na matičnu koja podržava samo SATA/150, disk se automatski podesi, spusti brzinu i dalje radi normalno.
VIA VT8237 i VT8237R southbridge, VIA VT6420 i VT6421L SATA-kontroler te SiS760 i SiS964 čipovi jako loše kontroliraju tu promjenu brzine. prva generacija SATA/300 diskova nije radila ispravno na njima te je na SVIM slijedećim serijama dodan jumper da se ručno podesi brzina protoka
znači, ako nemate jedan od ovih chipsetova, a vjerujem da ih jako malo ljudi ima na pločama ovih dana, nemate problema

još nešta. brojevi iza oznake u principu označavaju realnu brzinu protoka podataka: PATA/133, SATA/150, SATA/300 (i novi SATA/600). ali ta brzina protoka ne dolazi do izražaja iz dva razloga
1. 150 je marginalno brži od 133
2. jer trenutno svega par modela HDD-a uspije zagušit SATA/150 vezu, pa /300 disk radi na efektivno ispod 50% propusnosti

Bartuc
25-10-2007, 22:19
Jako lijepo opisano Gwin...

PS: Onda se valjda u žargonu misli da je S-ATA1 1,5Gb/s model, S-ATA2 3,0Gb/s model! Mislim da čak i u nekim dučanima stavljaju pod ime taj broj, kao SATA I i SATA II!

Ali hvala na detaljnom objašnjenju!

pimp
08-01-2008, 15:49
a kakav je ovo model
200GB Hard diskove, Seagate 7200.7 IDE,
jel IDE pase na maticne koje imaju IDE prikljucke? ako se ne varam to su oni obcno di se i napajanje steka na maticnu i floopy i stariji cd-romi?

moze i objasnjenje koje su prednosti a koje mane IDE hardova

Gwin
08-01-2008, 23:14
pročitaj još jednom kraj mog posta gore..