Log in

Pogledaj cijelu verziju : Utjecaj videoigara na nasilno ponašanje

Stranica : 1 [2]

azrael
20-03-2009, 15:55
je, kak ne, a kaj je onda s tv-om, kaj na vjestima u po bjela dana pokazuju kako se tamo neki luđak u palestini raznese bombom to ništa.....kad se dim slegnul sve su se krvava trupla vidjela.....

cham3leon
22-03-2009, 13:46
Moj djed gleda TV. I baka također. Isto nisu ubili nikoga.

rade0N
22-03-2009, 14:19
igre su dezurni krivac za nasilje
mislim da bi svi trebali malo otvorit oci

The Jackal
22-03-2009, 14:25

Ne nego razmažena derištad

Raz
22-03-2009, 14:31

Stvarno se nadam da je ovo samo sarkazam.

Anarion.Umarth
22-03-2009, 14:32
čovik je dobro reka samo šta vas 3 genija ne kužite

Raz
22-03-2009, 14:48
Ah... krivo sam pročitao post.Sad shvaćam što je želio reći.

Anarion.Umarth
22-03-2009, 14:50
dale-po ničemu, mea culpa

ot- radija san jednon prilikon esej na ovu temu
i kod svih slučajeva nasilja zajedničko nisu igre, nego nikakvi roditelji koji zanemaruju svoje dite, ili ga dižu na pijedestal
u nijednom slučaju ono ne može izaći spremno u vanjski svijet

U jutarnjem u reportaži o nedavnom masakru u Njemačkoj 2 strane se govori o odgoju u kojem se malome dopušta sve, i onda se na 3 strani pametni autor članka spominje igara. Katastrofa.

cham3leon
22-03-2009, 15:32

Otvorio sam ih. Prvo što vidim je da 99% tinejđera, pa i mladih uopće na svom osobnom računalu (jer ih danas valjda svi imaju) ima igre koje voli igrati. A opet 90% od tih ljudi ima upravo igre koje sadrže nasilje, zato jer je mladež takva. Uvijek će radije čitati neki bezvezni hororčić nego Kafku ili Dostojevskog, a sličan izbor imaju i što se tiče zabavnog softvera.

Ukoliko je pretpostavka da su igre dežurni krivac za nasilje, statistika pokazuje da bi svijet danas bio opkoljen hordama mladih ljudi žednih krvi koji nasumce ubijaju po ulicama.

dale-po ničemu, mea culpa

ot- radija san jednon prilikon esej na ovu temu
i kod svih slučajeva nasilja zajedničko nisu igre, nego nikakvi roditelji koji zanemaruju svoje dite, ili ga dižu na pijedestal

Tako nekako, pred par strana sam napisao sljedeće na tu temu:

Moja stara radi u vrtiću za mentalno retardiranu djecu i jasličare (oni najmlađi). I po onome što priča, ljudi danas užasno odgajaju djecu.
Primjeri:

1. Mama dođe pokupit klinca iz vrtića, klinac kaže da bi išo kod bake danas. Mama kaže ne i mali se rasplače. Mama se sva prestraši i kaže neka ne plače, ići će onda kod bake. Klinac isti moment prestane plakat :)

2. U Italiji i nekim drugim zemljama uvedena je vrlo korisna regulacija koje kod nas nažalost nema a itekako je potrebna. Radi se o tome da roditelj mora prijaviti vrtiću kada ima godišnji, tako da mu neće primit dijete dok je na godišnjem. Naravno, budući da kod nas toga nema, roditelji puste djecu u vrtiću (jer u ovom se može i prespavat, imaju ležaje za djecu) tokom godišnjeg, pa se malo odmore od njih, idu na more, za klince im se j*be. Na svu sreću, nema puno takvih, ali se nađe.

3. Djeca od 3 - 4 godine u vrtiću (normalno, već znaju hodat, i sve) kad treba sići po stepenicama oni sjednu na prvu stepenicu (!) i skližu s guzicom s jedne na drugu dok se ne spuste do kraja stepenica. Ova pojava nije čudna kad se uzme u obzir da danas djeca niti ne moraju hodat po stepkama, jer ih starci svuda voze - u vrtić, iz vrtića, u školu, iz škole, na trening, s treninga, tako da se vjerojatno nikad ne susreću sa zastarjelim arhitektonskim objektom koji naša generacija zove stepenice.

Zaključak - ako se dotad ne dogodi smak svijeta (nadajmo se tome!) za nekih 15 g. nas čekaju horde poglupavljenih tinejđera i adolescenata koji se kotrljaju niz stepenice, pljačkaju trgovine iz inata i razmaženosti jer misle da im se sve treba servirat na pladnju.

Naravno, krive će biti igre.

Wishmaster
22-03-2009, 16:22
Prvo što vidim je da 99% tinejđera, pa i mladih uopće na svom osobnom računalu (jer ih danas valjda svi imaju) ima igre koje voli igrati. A opet 90% od tih ljudi ima upravo igre koje sadrže nasilje, zato jer je mladež takva. Uvijek će radije čitati neki bezvezni hororčić nego Kafku ili Dostojevskog, a sličan izbor imaju i što se tiče zabavnog softvera.

Da se mene pita knjiga Zločin i kazna se nebi čitala u školi za lektiru.
Svi su jako protiv nasilja i kaj-ti-ja-znam-čega, a u školi za lektiru daju knjigu di neki student zatuče staricu s sjekirom (i to je još lepo opisano u detalje) zato jer si je on utuvil u glavu da bude s tim doprinjel boljitku svijeta...I onda se takvo djelo uzdiže u nebesa ko nekvo remekdjelo i daju da čitaju ljudi srednjoškolske dobi...

Plus kaj je knjiga dosadna, ali onak...

cham3leon
22-03-2009, 16:38
Upravo zato se tebe ni ne pita. Dao sam to samo primjera radi, da tinejđeri preferiraju jednostavnu akciju s nasiljem i manje potrebe za razmišljanjem radije nego neko dublje štivo, radilo se o knjigama, filmovima ili igrama. Usput si postao i konkretan primjer onoga što sam napisao. Ne kažem da je to nužno loše, ali to je činjenica.

Wishmaster
22-03-2009, 16:49
Ma ja sam samo navel primjer kak i u razvikanim knjigama ima nasilja, a to niko kao da ne primjećuje nego se takva knjiga hvali na sve strane...

ScorpiuS
22-03-2009, 17:59
Upravo zato se tebe ni ne pita. Dao sam to samo primjera radi, da tinejđeri preferiraju jednostavnu akciju s nasiljem i manje potrebe za razmišljanjem radije nego neko dublje štivo, radilo se o knjigama, filmovima ili igrama. Usput si postao i konkretan primjer onoga što sam napisao. Ne kažem da je to nužno loše, ali to je činjenica.
Koliko god ti govorio protiv tinjeđera koji igraju igre kojima je glavna tema isključivo nasilje, izdavači i razvojni timovi ne govore ništa protiv toga. Upravo naprotiv, sve više igara danas ima više bezličnog nasilja i brutalne sile nego mozgalica i duboke priče.

cham3leon
22-03-2009, 18:08
To je zbog interesa publike. Budući da je među tinejđerima najviše igrača, industrija cilja njihove interese kako bi bolje prodali igre. Jedna kvalitetna logička igra ili tycoon će slabije zaraditi od malo lošijeg FPS-a.

Na sreću, i to se mijenja, kad se dobna granica gamera samo širi. Već danas počinje interes za malo ozbiljniji pristup u igrama, jedan dobar primjer je avantura Heavy Rain, projekt tvoraca Fahrenheita.

ScorpiuS
22-03-2009, 20:10
I zašto to nemože doći na PC? Zbog toga mi je više žao što nemam PS3 nego zbog GT5. Fahrenheit je igra koju sam završio 5 puta i opet bi.

cham3leon
22-03-2009, 20:19
HR ima ugrađen sustav specijalnih kontrola (kao što je Fahrenheit koristio pokrete miša) koji koristi žiroskope i detektore pokreta SixAxis PS3 kontrolera. Ne vjerujem da bi se mogao naći ekvivalent takve kontrole ako se igra porta na PC. Nadalje, mogao bi očekivati velike hardverske zahtjeve jer je igra detaljna do bola.

ScorpiuS
22-03-2009, 20:40
PC ima više moći od PS3 i nije problem mu pokrenut neku igru ako je ispravno portana. A što se tiče kontrola tu nemam ništa za reći osim da iskoriste miše do maksa.

cham3leon
22-03-2009, 20:42
Zavisi koji PC. Tako bismo vjerojatno dobili astronomske hardverske zahtjeve kao što je bilo s GTA IV. SixAxis može očitati poteze u 3D prostoru. Miš, on the other hand, ne može.

ScorpiuS
22-03-2009, 21:47
To mi je jasno, ali može se miš iskristit na razne načine.

Svinjoguz
22-03-2009, 22:22
kupi konzolu, PC ionak nije BAŠ za igre(sad će me horde fenboja doć popljuvat)

Herr Schnitzel
22-03-2009, 22:26
Nije ekskluzivno za igre, i zato je miljama ispred konzola.

Jerry
22-03-2009, 22:37
možd anije vezano za temu ali nama su na inf pobrisali cs s kompova zbog onog lika iz švabije što je pobio pol razreda,onako,ako sam idiot i tetris će u meni probuditi osjećaj da ubijem nekog pa će i to zabranit
gg

Wishmaster
22-03-2009, 23:01
možd anije vezano za temu ali nama su na inf pobrisali cs s kompova zbog onog lika iz švabije što je pobio pol razreda,onako,ako sam idiot i tetris će u meni probuditi osjećaj da ubijem nekog pa će i to zabranit
gg

...Pa da...prevencija je najbitnija.
Ja se nebi ugodno osjećal znajući da se na informatici lupa cs. Sigurno je sigurno.

keko
22-03-2009, 23:06
Mi smo na informatici igrali UT 2003,i svi smo još živi,zdravi i normalni.Samo su nam uzeli zvučnike jer se po cijeloj školi culo pucanje :rambo: .

Xero
25-03-2009, 21:08
Na mene igre nisu utjecale jedino što ponekad lupam glavom o zid bez razloga , ali osim toga sve 5.

Bara
26-03-2009, 14:28
je li itko nedavno gledao na vijestima HRT-a 1 reportažu o igrama i njihovom utjecaju na nasilno ponašanje djece? uglavnom, neka baba je pričala od 60 godina (psihologinja koja nikada u svom jebenom životu nije takla nikoju igru i nema pojma o čemu priča) i nešto je srala, bla bla bla, i onda su pustili da priča neki prodavač iz algoritma, i on je sve lijepo objasnio (rekao je da su djeca nasilna zbog lošeg roditeljskog odgoja što je i točno a da nisu igrice naše male u pitanju) i tako joj pobio teoriju... itd... uglavnom, jako me razočarala ta reportaža, u ovakvo vrijeme krize oni nama seru o igrama i o njihovom utjecaju na djecu, pa čekaj, više je gamera u hrvatskoj koji su stariji od 20... o njima se ne priča jel.... kako na njih utječe koji jadni rade svaki dan i imaju ženu i djecu :D, a ne nas djeteščad!

Nodakim
26-03-2009, 14:29
Prosjek je oko 27 godina.
I ne,ne žive na tavanu ili garaži svoje mame.

Ali taj prosjek jako varira kod igri.
Npr. u Mortal Online je 21-25 godina najčešća skupina,ostale skupine kojih ima su znači starije od 25.
WoW je prosjek oko 13 godina.Naravno još nije dokazano da je prosjek manji od toga,ali mislim da oće.
:P

Mislim da to "nasilno ponašanje" koje izazivaju igre je više krivica retardirane djece nego igre.Takvima je dovoljan i mali stimulans i evo ti ga na.
Zapravo igre su više "test" jer tu imaš opciju(uglavnom,u onim boljima i vrijednim spomena) kill or not to kill to jest "kill or be killed".

Bara
26-03-2009, 14:32
pa to sam i rekao, idu na posao i imaju ženu i djecu, ili idu na fakultet... baš me zanima je li ima takvih što žive na tavanu ili sa mamom i igraju igre po cijele dane... hehehe, javljajte se ajde!

Wishmaster
26-03-2009, 20:30
Gledal sam to na HTV-u i ako se ne varam to je bilo (kaj je najžalosnije) navečer u Dnevniku.
Lepo im je onaj iz Algoritma odgovoril da su tu najveći problem prvenstveno nasilni filmovi koje se uopće u svemu tome ne spominju a puno su dostupniji i krvaviji od igara.
Najgore od svega je da su sve igre automastski klasificirane ko neke koljačine di je cilj pobiti čim više ljudi/botova/pixela a nikad ne spominju one filmove di je ubijanje svedeno skoro pa na komičnu razinu, pa nakon kaj glavni "heroj" pobije 50-ak tzv zlikovaca izjavi nekaj kul i to je onda smiješno/super/prihvatljivo...
Ovakve stare babe i dede koji u životu nisu vidli neku igru naše drago pučanstvo sluša samo zato jer im pokraj imena piše dr. a ti tzv. doktori sebe smatraju sposobnim da mogu govoriti o problematici igara koje nikad nisu igrali.

Insert
26-03-2009, 20:33
Zapravo igre su više "test" jer tu imaš opciju(uglavnom,u onim boljima i vrijednim spomena) kill or not to kill to jest "kill or be killed".

problem je sto je kill uvijek zanimljivija opcija :D

Bara
26-03-2009, 22:39
A baš to Nodakim, svijet je pun bolesne, retardirane djece kojima treba samo mali pokretač. Ako ćeš uradit neko sranje zbog igre onda ćeš i skočit sa zgrade ko od šale, to i ja mislim, zadnjh godina se jednostavno nešto u mozgu poremetilo ali još nije ustanovljeno koji je to k! Zato i filozofi i lječnici sve krivljuju na filmove ili igre, ma jadno jbg...

Ulsar
27-03-2009, 12:19
uuu ovo je tema za popizdit koliko me puta mater zove na mob i pita jel igraš varg ti odnja igre otiće ti mozak i ljudi se ubijaju
gad dejm
nisu igre koje potiču na nasilje mene mater potiče na nasilje i svi oni mudroseri nabijen ih na ku... svaki put kad me uvatu pilat
a taman se lipo smirin i uživin u ulogu spasitelja svita od mračnih sila i sisate tete koja oće samo moju k...rv hehe gad dejm opet san se isprovocira samo kad se sitin aaa

cham3leon
27-03-2009, 13:08
Interpunkcija je vrlo dobra stvar.

Ulsar
27-03-2009, 13:45
iman osjećaj da to moja bivša progovara pomalo je jezivo
ja bi zabrania samo football menager ako vas zanima zašto reću
evo vako oden spavat i sanjan lipe i ugodne snove lovu žene aute i onda me probudi krik i psovke iz susjedne sobe , naime cimerov igrač je falia gol zatim se čuje lupanje i lom pa još psovki onda se otvore vrata sobe i milozvučni glas mog cimera zapita ej bil mi posudia miš i tipkovnicu do sutra
ja u nadi da će me ostavit namiru rečen sanjivo ma uzmi
no za pola sata opet čuješ psovke na rasno-vjersko-nacionalnom nivou i specifičan lom moje tipkovnice i onda ja da nebi nekog ubia moran ić na -2 celzija se smirit
zato triba zabranit fm

Bara
27-03-2009, 15:33
Gledal sam to na HTV-u i ako se ne varam to je bilo (kaj je najžalosnije) navečer u Dnevniku.
Lepo im je onaj iz Algoritma odgovoril da su tu najveći problem prvenstveno nasilni filmovi koje se uopće u svemu tome ne spominju a puno su dostupniji i krvaviji od igara.
Najgore od svega je da su sve igre automastski klasificirane ko neke koljačine di je cilj pobiti čim više ljudi/botova/pixela a nikad ne spominju one filmove di je ubijanje svedeno skoro pa na komičnu razinu, pa nakon kaj glavni "heroj" pobije 50-ak tzv zlikovaca izjavi nekaj kul i to je onda smiješno/super/prihvatljivo...
Ovakve stare babe i dede koji u životu nisu vidli neku igru naše drago pučanstvo sluša samo zato jer im pokraj imena piše dr. a ti tzv. doktori sebe smatraju sposobnim da mogu govoriti o problematici igara koje nikad nisu igrali.

Upravo sam to i ja rekao :)

Ulsar
27-03-2009, 16:03
izaći ću na ulicu i počet bacat fireball-ove

Hellboy
27-03-2009, 16:16
Dobiješ burek ako završiš u 24sata.

Ulsar
27-03-2009, 16:22
znaš kako napravit fireball
1 uzmi štap i petrolej i rolu wc papira
2 učvrsti rolu na vrh štapa ali ne prejako
3 petrolejon zalij wc papir
4 užgaj rolu (tj. zapali rolu)
5 odaberi metu i zamahni jako štapon tako da rola odleti u smjeru mete
6 počmi bježat jer rola vjerovatno će završit na krivom mistu jer si nesposoban izvest to iz prvog pokušaja

Bara
27-03-2009, 16:24
Meni to više sliči na " fireroluwcpapira " ali sve u redu man, sve u redu...

ScorpiuS
27-03-2009, 16:25
Meni to više sliči na " fireroluwcpapira " ali sve u redu man, sve u redu...
Ajde odi probaj napravit Rocket jump, oke?

cham3leon
27-03-2009, 16:27
Kad smo već kod toga, malo offtopica: wsYIu2ohVFY

Nisam odgovoran za samozapaljenje, izazivanje šumskih i ostalih požara kao ni za ostala sranja koja biste mogli napraviti. :P

Ulsar
27-03-2009, 16:36
luđe nego leteći jazavci ovo moran probat

prijo tribaš vidit šou kad rola se raspadne pri udaru

Deadwalker
27-03-2009, 21:51
Evo jedne igre (http://www.bug.hr/master/vijesti/inkvizicija-pred-vratima/96072.aspx)Skoja bi u buducnosti mogla izazvati jos strasnije i krvavije pohode poludjelih gamer-a po skolama i ulicama. Samo ovaj puta se nece koristiti vatreno oruzje, nego malo starije i opakije metode...lomaca, kriz i Biblija :rotfl:

keko
27-03-2009, 22:01
Već vidim novinare kako se obrušavaju na ovu igru, gamad :yuck: :yuck: , inače, naravno da ću ovo zaigrati :) .

cham3leon
27-03-2009, 22:14
Oo Trčanje okolo i ubijanje heretika... WTF?!?!

ScorpiuS
27-03-2009, 22:21
Već vidim novinare kako se obrušavaju na ovu igru, gamad :yuck: :yuck: , inače, naravno da ću ovo zaigrati :) .
A trebaju i njima pare da prežive recesiju. :D

Wishmaster
27-03-2009, 22:41
Nobody expects Spanish inquisition...

hrčak
27-03-2009, 22:47
moram to igrati

Ulsar
30-03-2009, 12:41
oće li postojat više frakcija s kojima se može igrat ili samo sa inkvizitorima

torcida007
30-03-2009, 12:56
Van Hellsing,anyone?

Cookie monsta
02-04-2009, 17:45
Ja u potpunosti mislim da igrice nisu nasilne jer jeli naslino kad u postalu 2 ga zdrmaš šokerom i onda mu glavi odrubiš lopatom pa to nemože bit nasilno ili ??????? :? .LOL 8)

Electromaster
02-04-2009, 18:24
Ja u potpunosti mislim da igrice nisu nasilne jer jeli naslino kad u postalu 2 ga zdrmaš šokerom i onda mu glavi odrubiš lopatom pa to nemože bit nasilno ili ??????? :? .LOL 8)
A ja u potpunosti mislim da si ti trol. nhf. :(

cham3leon
02-04-2009, 20:04
Neću komentirat ali mi nije jasno kako je dodžao cenzuru za igrice?

Omg, makli cenzuru! PA ŠTA IM BI?!?!?

Insert
03-04-2009, 17:40
hehehe igrice :pray:

MATIJA155
03-04-2009, 17:56
Kaj nije bilo već ovakvih tema na prodaju :roll:
Nemre igra nikog prisliti da bude :twisted: ako on već nije :thumbs1:.

Nodakim
03-04-2009, 18:01
Neću komentirat ali mi nije jasno kako je dodžao cenzuru za igrice?

Omg, makli cenzuru! PA ŠTA IM BI?!?!?

igrica
I dalje je tu cenzura samo ne za množinu,jedino jedninu.

Gwin
03-04-2009, 18:10
Evo jedne igre (http://www.bug.hr/master/vijesti/inkvizicija-pred-vratima/96072.aspx)Skoja bi u buducnosti mogla izazvati jos strasnije i krvavije pohode poludjelih gamer-a po skolama i ulicama. Samo ovaj puta se nece koristiti vatreno oruzje, nego malo starije i opakije metode...lomaca, kriz i Biblija :rotfl:
mene je OVO fasciniralo

Poljski razvojni tim najavio neobičan FPS Hellion: Mystery of the Inquisition na temu inkvizicije

Moramo priznati da o pucačinama iz prvog lica na temu inkvizicije nismo do sada ništa čuli,
a "heretic" i "hexen" su bili šta? 3rd person avantura??

ScorpiuS
03-04-2009, 21:38
Ja osobno nisam imao priliku zaigrat te dvije igre, ali barem znao o čemu su. Ali zbog Helliona će se dizat prašina i u kršćanskom i u Thompson-like populaciji svijeta.

Madskull
03-04-2009, 23:46
znate sta su rekli proizvodjaci Postal igrica? Kazu da je nasilje namijenjeno igricama, a ne stvarnom svijetu, te da te igrice nemogu natjerati na nasilje vec ti samo dati ideju kako bi to nasilje ispoljio :P

po meni pametna teorija kojom su se tvorci ove prenasilne igre ogradili od medija i sudskih tuzbi.