Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Pomoć - komp u kurcu

  1. #1

    Pomoć - komp u kurcu

    Kompjuter mi je već duže vrijeme u kurcu jer ga nisam dugo mjenjao. Nedavno sam instalirao nove windowse, očistio ga, zamijenio ram slotove (to je najviše pomoglo) etc. i radio je od tada.
    Sada opet počinje zajebavati. Znači, zna mi se desiti da, kad ga palim, on se normalno upali i boota ali nema slike. Nije do monitora, jer sam probao drugi koji znam da radi i bio je isti problem.

    Probavao sam svakakve šeme, ali jedino šta radi je ili paliti ga za nekoliko sati (obično radi, nekad ne) ili ga paliti i gasiti ~10-20 puta na power botun dok ne počne raditi pravilno. Danas kad sam ga uspio tako upaliti, pokrenuo je nekakav system repair i onda se je opet ugasio (ekran, ne komp). Par puta sam ponovio proces dok napokon nije počeo pravilno raditi, ali s dodatkom da mi sad stoji ono na desktopu da moram aktivirati genuine windowse.

    Naime, svi su problemi počeli nakon jednog updatea šugave windows 10-ke. Moj kompjuter se već godinama ne može restartati, a ja sam stavio opciju ''update windows and restart''. Ostalo je na blacksreenu i ništa se nije dešavalo dok ga nisam ugasio. Pisalo je da se winsi nisu updateali pravilno, pa sam revertao na staru verziju i od tada je ovo počelo. Nakon revertanja je neko vrijeme normalno radilo.

    Nikada mi se ovi nedostatak slike ne događa nasumično. Uvijek nakon paljenja kompjutera ili vraćanja iz sleepa. Samo piše da nema signala i ugasi se.

    Rekao bih da je ovo čisto do windowsa, ali ne mogu jer sam ovakvih problema imao prije. Prije instalacije novih windowsa mi se to dešavalo kad bih ušao u bilo koju igru. Zamijenio sam slotove RAM-a i radilo je normalno.
    Je li moguće da je opet ovo pošto je prekid updatea mogao pokvariti radnu memoriju? Ili je prije do grafičke ili nečega drugoga?

  2. #2
    Senior Member Fight fire with fire marijanovic's Avatar
    Datum registracije
    Dec 2005
    Lokacija
    Virovitica
    Postova
    10.572

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Prvo, isključi fast boot; to ti je nekakvo frankenštajnovo čudovište koje ti ugasi komp pa brže boota a u biti je kombinacija hibernacije, sleepa i gašenja. Ako ti sleep pravi problem, sigurno ti i ovo pravi.

    Testiraj RAM programom Memtest86, barem 2 puna prolaza.

    Provjeri kondenzatore na matičnoj ploči i na grafičkoj. Možeš i u napajanju (ako nema jamstvo), ali, ako nisi dovoljno stručan, može biti i opasno po život.
    Ako nađeš napuhane kondenzatore, eto ti uzroka problema.

    I de barem napiši što imaš u kompu, nismo vidoviti.
    Moj YT kanal | Komp i periferija | Mob: LG G3 32GB
    I'm running out of boxes to think outside of.

  3. #3
    Senior Member My way or the highway Hexfire's Avatar
    Datum registracije
    Apr 2011
    Lokacija
    Konjščina
    Postova
    7.322

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Teško je reći ovako na daljinu, može biti 100 stvari.

    Stavi originalne windowse, nek povuče sve moguće i nemoguće updateove pa probaj onda.

    A onda provjeriti grafičku ili kabel ako nisi mijenjao kad si stavljao drugi monitor.

    Ovo za RAM nisam baš shvatio. Samo si pločice stavio na druge slotove? Moguće da je jedna neispravna ili na kraju životnog puta.

  4. #4

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Nisam stručan nažalost, ne znam šta bih s kondenzatorima. Ovo za fast boot nisam ni znao. Gdje se isključuje?

    Hm, kakve veze ima što imam u kompu. Bilo šta može ne radit bez obzira koji je točno proizvod, šta ne? Komp je dosta star. Možda bi mi netko preporučio da jednostavno nabavim novi, ali ovih dana se rijetko bavim igrama, a i one što igram nisu nove ili zahtjevne pa mi nije ni potreba.

  5. #5

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    = Citat = Izvorno postao Hexfire Pregledaj post
    Teško je reći ovako na daljinu, može biti 100 stvari.

    Stavi originalne windowse, nek povuče sve moguće i nemoguće updateove pa probaj onda.

    A onda provjeriti grafičku ili kabel ako nisi mijenjao kad si stavljao drugi monitor.

    Ovo za RAM nisam baš shvatio. Samo si pločice stavio na druge slotove? Moguće da je jedna neispravna ili na kraju životnog puta.
    Jesam, promijenio sam kabel od moitora. Isti rezultati. Grafičku nisam provjeravao.

    Da, samo sam zamijenio slotove, ali nakon toga je radilo. Ili se slot opet corruptao zato što sam kao prekinuo komp prije završetka updatea windowse, ili je nešto sasvim drugo, bar po mojoj logici.

  6. #6
    Senior Member My way or the highway Kostolomac's Avatar
    Datum registracije
    Sep 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    7.007
    Spam spam, flame flame, that's the way of PcPlay!
    i7 3770 # CM Hyper 212+ # ECS Z77H2-A2X Deluxe 2.0 # 16GB DDR3 # Radeon RX480 8GB # Samsung 850 EVO 250GB # Corsair RM650 # LG 29UM68


  7. #7
    Senior Member Fight fire with fire marijanovic's Avatar
    Datum registracije
    Dec 2005
    Lokacija
    Virovitica
    Postova
    10.572

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Kondenzatore pregledaš i jasno se vidi je li koji napuhan. Ako je, treba zamijeniti (to rade neki računalni servisi, RTV servisi, servisi bijele tehnike ako im se da i slični) i nadati se najboljem.
    Zamjena kondenzatora je, uglavnom, jeftin popravak.

    Evo ti slika s usporedbom ispravnog i neispravnog kondenzatora:

    Vrh mora biti ravan; ako je nabrekao ili procurio - kondenzator ne valja.
    Slike u privitku Slike u privitku
    Moj YT kanal | Komp i periferija | Mob: LG G3 32GB
    I'm running out of boxes to think outside of.

  8. #8

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    I nenapuhani mogu biti neispravni ili ako želiš, poluispravni.
    Često im se promijeni kapacitet a da nisu napuhani.

    Ali to još nije sve.
    Postoji greška koju rade nedovoljno iskusni i nedovoljno educirani maheri:

    Osim kapaciteta, vrlo važan parametar kondenzatora je i ESR - serijski otpor, pa često kondenzator ako ga mjeriš instrumentom ima OK ili relativno OK kapacitet no ESR u Qrcu pa ne radi kako spada.
    Tu mi stari meštri imamo ESER metar pa izmjerimo isti i ako ne valja, bez obzira što nije napuhan, ide u smeče.
    Veličina otpora zna jako varirati, može biti dvostruko veća (što je katastrofa za rad kompa), no može biti i peterostruka , deseterostruka itditditd...

    Napuhani kondenzatori su definitivno neispravni i nisu za nikakav rad.

    Ploču ne moraš nositi u servis, svatko tko je malo viještiji lemilicom ih može promijeniti, a danas i prosječan elektroničar ima puhalicu koja omogućuje i odlemljivanje.

    Može i bez puhalice, samo sa lemilicom, i tako večina ljudi radi jer je pouzdanije, ne možeš zajebati ploču kao s puhalicom. Kondenzator ne odlemiš nego ga cimaš naprijed natrag i iščupaš. Nožice mu ostanu u ploči a ti iščupaš samo kondenzator. I onda na te nožice koje strše iz ploče zalemiš novi kondenzator. Aluminijske vrhove odrežeš jer se aluminije ne da lemiti, barem ne u kučnim uvjetima.

    Ja obično zamijenim SVE kondenzatore na ploči gdje je barem jedan napuhani, jer ih imam na lageru na tone koje skinem s starih ploča i izmjerim kapcitet i ESR, pa ako valja ostavim da imam za reparacije.
    Ako je jedan uqrcu ni ostali nisu daleko, pa je najbolje odmah zamijeniti nego svaki mjesec po jedan. Čim jedan prdne, uskoro će i ostali svako malo...

  9. #9
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Sretan Božić!

    E ovako,bez obzira šta su se malwarebytes i avast klali opet imam problema sa računalom...baca mi ponekad blue screen i to ovaj: Whea Uncorrectable Error,prilikom skeniranja avaastom je jednom,i kad igram BF1 i iz nje me baca,nekad jako brzo,nekad nakon pola sata i slično,nema pravila
    Skinul sam program i držall ga tokom igranja i igra se srušila,bez blue skrina i taj program nije ništa zabilježio,neznam šta je,jel se kakvi programi,drajveri kolju,a na kompu praktički nemam ništa od programa...svega zvučnu asus xonar dg,skener,printer hp 3650...windows javlja da je komp skroz u ok stanju,nikakvih grešaka...neznam šta je i šta da probam,testiral gpu sa furmarkom i sve ok...procesor isto linx,sve pet...samo nekakvi random blue skrin of death i konstantno rušenje batlefield 1 igre...
    http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
    neznam,da nije matična odapela ili šta? ili se negdje nešto kolje i ne radi dobro zajedno...

  10. #10
    Senior Member My way or the highway Kostolomac's Avatar
    Datum registracije
    Sep 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    7.007

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Jesi overclockao procesor? WHEA errori se često pojavljuju kada procesoru fali napona ili mu je frekvencija jednostavno previsoka.
    Spam spam, flame flame, that's the way of PcPlay!
    i7 3770 # CM Hyper 212+ # ECS Z77H2-A2X Deluxe 2.0 # 16GB DDR3 # Radeon RX480 8GB # Samsung 850 EVO 250GB # Corsair RM650 # LG 29UM68


  11. #11
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    = Citat = Izvorno postao Kostolomac Pregledaj post
    Jesi overclockao procesor? WHEA errori se često pojavljuju kada procesoru fali napona ili mu je frekvencija jednostavno previsoka.
    jesam,i5 760 na 4010MHz,to je taj novi s kojim se upoznavam...testiral sam na 1.2250V i prolazi bez problema jedno 20minuta linx testa,a taj test optereti jebački procesor da se zagrije 5-7 stupnjeva više nego normala...probal sam stavit i veći napon i prčkanje po biosu itd....svejedno,opet izbacuje iz BF1,ponekad sa tim blue skrinom a ponekad se samo sruši...svašta sam probaval i ništa,opet isto...presložil sam danas cijeli komp ponovno...sad sam se sjetil za nvidia drajvere,zadnju verziju sam obrisal i stavil malo starije,nvidia 388.59 ali ne vjerujem da će bit bolje...a nedavno sam resetiral windowse,praktički svi programi su mi se izgubili,imam samo minimum programa i bf1...slobodno još 119gb od 237 na ssdu...jedino šta sam prčkal po O&O shut up za win 10,deistalirao i obrisao windows 10 programe i gluposti...ali i to sam ponovno vratil kao da mi blokira samo rekomended ali opet ista stvar...opet rušenje igre i random blue skrin...

  12. #12
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    a ono windows i device manager pokazuju da je sve ok i u redu...a nije...

  13. #13
    Senior Member My way or the highway Kostolomac's Avatar
    Datum registracije
    Sep 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    7.007

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Probaj bez ikakvog overclocka.
    Spam spam, flame flame, that's the way of PcPlay!
    i7 3770 # CM Hyper 212+ # ECS Z77H2-A2X Deluxe 2.0 # 16GB DDR3 # Radeon RX480 8GB # Samsung 850 EVO 250GB # Corsair RM650 # LG 29UM68


  14. #14
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    a koji je default napon za i5 760? isto i sa starijim drajverima od grafičke,nije znači ni do njih...dobim rušenje u bf1 i onda napiše hang up to send nešto majkrosoftu da oni vide kao u čemu je problem...nešto jebe očito sam operativni sustav...neznam više šta da probam...

  15. #15
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    nije sigurno do oc-a,nevjerujem,samo je procesor oc-a i to po svim standardima sigurnosti,nikakav napon nije previše na matičnoj ili na procesoru,memoriji i slično...il je matična falična ili neki drajveri,programi i slično se kolju i ne podnašaju...skinuo sam driver booster 5 free,pronašao je nekoliko kao novijih drajvera i instalirao...majkrosoft može slat izvještaje koliko god hoće,od njih sam naučio da ti sigurno neće pomoć,oni mogu samo sjebat a ne nać rješenje...ja neznam kako ti ljudi mogu uopće i sklepat cijeli operativni sustav...zato ih vjerojatno i ima pun kurac zaposlenih...
    evo igram možda pola sata,onda mi izbaci igru ali ne do kraja,nego počne blicat i minimizira je,kliknem dolje,poveća je opet na 100% ali malo kasnije evo ti errora i totalno izbacivanje iz igre,jednostavno klikneš na ono kaj windows ili origin ponude i igra se zatvara...

  16. #16
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    opet ništa,dakle samo se problem pojavi i moram ugasit,iskoči onaj dialog i to je to,igra se smrzne...mislio sam da su driveri ali ne,imal sam prije tp link usb wifi modem za karticu,obrisao te drajvere sa driver booster 5 ali opet ništa...

  17. #17
    Senior Member Fight fire with fire marijanovic's Avatar
    Datum registracije
    Dec 2005
    Lokacija
    Virovitica
    Postova
    10.572

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Ako je DirectX crash koji u opisu spominje driver restart, to ti je do Adrenalin drivera.
    Moj YT kanal | Komp i periferija | Mob: LG G3 32GB
    I'm running out of boxes to think outside of.

  18. #18
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    = Citat = Izvorno postao marijanovic Pregledaj post
    Ako je DirectX crash koji u opisu spominje driver restart, to ti je do Adrenalin drivera.
    ma nije dx eror i nemam amd grafičku nego nvidia...nije grafička i nisu drajveri njihovi...testiral sam ju sa furmarkom i sa različitim drajverima...ne piše ništa o čemu se radi...samo nekakav problem koji je prekinuo battlefiled 1 i sad windowsi šalju nekakve podatke majkrosoftu da oni vide kao šta je...jel moguće da mi je procesor stabilan u linx aplikaciji a da recimo nije stabilan u svakodnevnom radu?...jel bi to bilo mmoguće?...sustav se ne pregrijava jer ovaj put uopće nediram PCH voltažu...
    imam recimo v-core na 1.25V(povećao sam sad),qpi/vtt na 1.29V,dram voltage na 1.66V i cpu pll na 1.900,sve u granicama normale....a prije sam znal furat i znatno jače postavke i sve je bilo u redu...

  19. #19
    Senior Member My way or the highway Kostolomac's Avatar
    Datum registracije
    Sep 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    7.007

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Loadaj defaultne (Safe ili Optimized Defaults) postavke u biosu, pa ćeš dobiti i defaultni napon procesora. Probaj tako bez prčkanja. I da, moguće je biti stabilan u linxu, a pasti u igrama jer je drukčiji tip opterećenja.
    Spam spam, flame flame, that's the way of PcPlay!
    i7 3770 # CM Hyper 212+ # ECS Z77H2-A2X Deluxe 2.0 # 16GB DDR3 # Radeon RX480 8GB # Samsung 850 EVO 250GB # Corsair RM650 # LG 29UM68


  20. #20
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    = Citat = Izvorno postao Kostolomac Pregledaj post
    Loadaj defaultne (Safe ili Optimized Defaults) postavke u biosu, pa ćeš dobiti i defaultni napon procesora. Probaj tako bez prčkanja. I da, moguće je biti stabilan u linxu, a pasti u igrama jer je drukčiji tip opterećenja.
    a jebemu,LinX koji optereti sve jezgre na 100% i onda padne u običnoj igri...nevredi to,onda mi samo stavi auto postavke...

  21. #21
    Senior Member My way or the highway Kostolomac's Avatar
    Datum registracije
    Sep 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postova
    7.007

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    Pa to i je poanta. Auto će ti dati defaultni napon za defaultnu frekvenciju. Pusti sve na auto što se tiče takta i napona.
    Spam spam, flame flame, that's the way of PcPlay!
    i7 3770 # CM Hyper 212+ # ECS Z77H2-A2X Deluxe 2.0 # 16GB DDR3 # Radeon RX480 8GB # Samsung 850 EVO 250GB # Corsair RM650 # LG 29UM68


  22. #22
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    povećavam napon cpu v-core a ostalo ne diram,evo sad sam igral nekih pola sata,možda nešto više...izbacilo me van ali ne da je bacilo grešku nego je samo minimiziralo igru,kliknul ponovo da dođe full skrin i dalje me nije izbacilo...nemam pojma,izgleda da je cpu napon ali nije još 100%...i imao sam problema nekih 5-10 minuta ping mi je bio ogroman,nekih 200-250 ali nakon toga se normallizirao...

  23. #23
    Senior Member It lives by night
    Datum registracije
    Aug 2007
    Postova
    558

    Re: Pomoć - komp u kurcu

    nemislim držat procesor na stock taktu jer je jednostavno onda preslab za igru,i ovako na 4ghz je ogroman botlnek a kamoli na manje...

Pravila postanja

  • Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove
  •